Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
Dnia 1.11.2024 o 14:14, Slawko69 napisał:

Napisz coś więcej o tym przewodzie i wtyczkach please

Wtyk

Przewód

Nie ma co pisać. Wtyki są dobrej jakości i łatwo się montuje na przewodach.

Lapp Oflex to najzwyklejszy przewód zasilający. Atuty to cena i ekran. Ja korzystam z tych cieńszych z dwóch powodów. Po pierwsze można namotać więcej zwoi na dławiki. Po drugie cieńsza żyła PE ma większą rezystancję od takiej grubszej co jest istotne w przypadku pętli mas. 

Pozdrawiam. M

Napisano
1 godzinę temu, Adams3232 napisał:

Tagę PC-7000

Podoba mi się, że ma trafo izolujące. :)

1 godzinę temu, tomek4446 napisał:

Bo poszedłeś Rafał po taniości.

Tylko co do zakupów. Miałem w domu na testach coś takiego i to z dedykowanym kablem zasilającym w cenie połowy tego kondycjonera:

https://www.premiumsound.pl/shunyata-research-denali-6000-s-v2-kondycjoner-zasilania.html

Działa. Suszarka żony pracowała w drugim pokoju na najwyższych obrotach, a wzmacniacz i dak na biegu jałowym były ciche jak grób. Żaden tańszy kondycjoner nie umiał tego zapewnić. Stuprocentowo skuteczna zapora. Może sprawię ją sobie w następnym życiu. :)

Napisano
1 godzinę temu, MariuszZ napisał:

Nie ma co pisać. Wtyki są dobrej jakości i łatwo się montuje na przewodach.

Lapp Oflex to najzwyklejszy przewód zasilający. Atuty to cena i ekran. Ja korzystam z tych cieńszych z dwóch powodów. Po pierwsze można namotać więcej zwoi na dławiki. Po drugie cieńsza żyła PE ma większą rezystancję od takiej grubszej co jest istotne w przypadku pętli mas. 

Neel robił swoje kable w serii 7N z takich 7x1,5mm², gdzie żyłę L i N tworzyły  po 3 żyly skręcone ze sobą, a żyłę PE jedna żyła 1,5mm².

Wtykom z alliexpress można oddać jedno, są tanie 🤭

Napisano
11 godzin temu, Rafał S napisał:

Miałem w domu na testach coś takiego i to z dedykowanym kablem zasilającym w cenie połowy tego kondycjonera:

Spojrzałem na cenę. Rafał , widziałem tańsze elektrownie jądrowe :) 

11 godzin temu, Rafał S napisał:

Żaden tańszy kondycjoner nie umiał tego zapewnić. Stuprocentowo skuteczna zapora.

Kurde , to tylko prąd , a nie zjawiska nadprzyrodzone. Dobrze jak by się wypowiedział jakiś spec od elektryki. Schemat musi być jeden i jak znam życie niezbyt skomplikowany.

Napisano (edytowany)
14 godzin temu, Adams3232 napisał:

Niagara za dużo wnosi. Dźwięk u mnie stał się lekko mulisty.

Niestety - listwy i kondycjonery zwykle mają jakieś wady. Jedne mulą trochę bardziej (Tomanek) lub mniej (AQ Niagara 1200), inne osuszają dźwięk (Isotek Evo3 Sigmas), jeszcze inne praktycznie nie ingerują w dźwięk, ale za to słabo filtrują (Enerr Zero EVO 6S DCB). Sporo może też zależeć od kabla zasilającego, którym je wpinamy do gniazda. U mnie Niagara 1200 nieźle "zgrywała się" z Audioquestem Monsoonem. Niemniej to fakt, że wzmacniaczowi trochę podcinała skrzydła. :)

A jak Twoja Taga - jakieś słabsze strony? Wpinasz do niej wszystko włącznie ze wzmacniaczem?

Edytowano przez Rafał S
Napisano
22 minuty temu, Rafał S napisał:

Niestety - listwy i kondycjonery zwykle mają jakieś wady. Jedne mulą trochę bardziej (Tomanek) lub mniej (AQ Niagara 1200), inne osuszają dźwięk (Isotek Evo3 Sigmas), jeszcze inne praktycznie nie ingerują w dźwięk, ale za to słabo filtrują (Enerr Zero EVO 6S DCB). Sporo może też zależeć od kabla zasilającego, którym je wpinamy do gniazda. U mnie Niagara 1200 nieźle "zgrywała się" z Audioquestem Monsoonem. Niemniej to fakt, że wzmacniaczowi trochę podcinała skrzydła. :)

A jak Twoja Taga - jakieś słabsze strony? Wpinasz do niej wszystko włącznie ze wzmacniaczem?

Wiesz, to nie jest sprzęt z najwyższej półki cenowej ale w granicach do 5000 zł uważam, że jest bardzo dobry. Na tyle, że przy swoim sprzęcie naprawdę nie zauważyłem istotnych różnic.

Myślę, że jest dobrze zaprojektowany i dzięki temu, że w tor wzmacniaczy nie wpięty jest transformator toroidalny, wychodzi tylko na korzyść.

Podpinam do niego przedwzmacniacz, wzmacniacz, DAC i streamer. Nie podpinam tylko subów.

Napisano
3 godziny temu, MariuszZ napisał:

Gdzie wady? 😉

Nie mogę powiedzieć 😉

Może @Rafał S by pomógł, bo miał doświadczenie z różnymi wtykami na takim samym kablu Oyaide Tunami.

Rafał pomożesz,? bo wiadomo, że jak ja zacznę pisać o wtykach i kablach to zaraz się zacznie 😉

Napisano

Wiesz, to nie jest sprzęt z najwyższej półki cenowej ale w granicach do 5000 zł uważam, że jest bardzo dobry. Na tyle, że przy swoim sprzęcie naprawdę nie zauważyłem istotnych różnic.

Myślę, że jest dobrze zaprojektowany i dzięki temu, że w tor wzmacniaczy nie wpięty jest transformator toroidalny, wychodzi tylko na korzyść.

Podpinam do niego przedwzmacniacz, wzmacniacz, DAC i streamer. Nie podpinam tylko subów.

Jest tu możliwość edycji swojego postu?

No nic, chciałem tylko dodać i wyjaśnić co miałem na myśli pisząc, że nie zauważyłem istotnych zmian. Chodzi o zmiany na niekorzyść - nie wnosi strat w jakości.

Natomiast po chwili zastanowienia dodam, że jednak w brzmieniu dodaje czarnego tła, więc robotę w czyszczeniu prądu chyba robi.

😊

Napisano

że jednak w brzmieniu dodaje czarnego tła, więc robotę w czyszczeniu prądu chyba robi.

Ja mam podobne wrażenie. Aczkolwiek ostatnio słuchałem z miesiąc czasu prosto ze ściany (wszystko, cały system) i gdy ostatnio wpiałem urządzenia w listwę to miałem wrażenie że jakby zdechło to granie. Jakoś tak spokojniej, bez blasku, żeby nie powiedzieć że takie lekko zamglone się to wszystko zrobiło. Zawsze byłem fanem listwy i filtracji, ale coś mi się zmienia. Mam jeszcze drugą listwę z dc blockerem i po weekendzie posłucham sobie. 

Napisano
2 godziny temu, Adams3232 napisał:

Natomiast po chwili zastanowienia dodam, że jednak w brzmieniu dodaje czarnego tła, więc robotę w czyszczeniu prądu chyba robi.

Takie samo czarne tło zaobserwowałem na własnoręcznie zrobionej listwie z filtrami. Gdybym nie zaszalał z obudową i ekranikiem to spokojnie zamknąłbym się w ok. 900 zł.

Napisano
29 minut temu, terracan1929 napisał:

Przestańcie wspierać ten komunistyczny grajdoł,

Trochę dystansu proponuję ;)

Gdzie produkuje się kolumny Dali?

1. Dania – Większość kolumn z serii średniej i wyższej, takich jak Opticon, Rubicon i Epicon jest produkowana i składana w głównej fabryce DALI w Danii. 

2. Chiny – Niektóre modele z niższej półki, takie jak seria Spektor i niektóre mniejsze modele z serii Oberon są produkowane w Chinach. Produkcja w tej lokalizacji pozwala na obniżenie kosztów.

I tak jest z większością metkowego sprzętu 😉

Napisano
10 minut temu, MariuszZ napisał:

I tak jest z większością metkowego sprzętu

Wiem o tym. Czasami nie mamy wpływu na to, że np. kupowana przez nas kolumna, w tym wypadku np. Dali Oberon są produkowane w Chinach.

Ale jeśli mamy możliwość i wybór, wybierajmy towar z Europy lub krajów z Europą zaprzyjaźnionych. Kupując wszystko z Chin likwidujemy europejskie miejsca pracy oraz stawiamy na dominującą rolę państwa środka. 

I jak słusznie zauważył kolega @Rafał S, moje kolumny nie pochodzą z Chin :) Wzmacniacz także nie. I wyborne brandy też nie :) 

Napisano (edytowany)
19 godzin temu, DiBatonio napisał:

Może @Rafał S by pomógł, bo miał doświadczenie z różnymi wtykami na takim samym kablu Oyaide Tunami.

Mogę tylko napisać o różnicach, które objawiły się w moim torze. Podstawowa wersja Oyaide Tunami V2 (z czerwonymi wtykami) to było brzmienie zmulone / rozmazane. Tunami V2 z białymi wtykami (wciąż mówię o gotowej wersji sklepowej) to już bardziej zwarte i obfitujące w szczegóły granie. Wciąż po spokojnej stronie, ale b. bogate w informacje. Tunami v2 z czerwonymi wtykami nie sprawdził się u mnie ani do wzmacniacza, ani tym bardziej do kondycjonera. Ewentualnie do daka, ale nawet tam trochę zamulał brzmienie. Za to wersja z białymi wtykami pasowała praktycznie wszędzie, choć z trzema sztukami tego kabla robiło się już zbyt leniwie. 

Miałem jeszcze w domu trzecią wersję Tunami v2 - kabel ze szpili + wtyki: P-079e i C-079. To z kolei było brzmienie pomiędzy dwoma powyższymi. Trochę za wolne do kondycjonera, ale z dakiem sprawdzało się już nieźle: lekko ocieplało dźwięk i dodawało podbarwienia na górnej średnicy. Całkiem przyjemny efekt, choć po zmianie wzmacniacza okazał się przesadny i kabel poszedł pod młotek.

Ale jak mówię: to wszystko działo się w moim torze i może nie być reprezentatywne. Podejrzewam, że zakłócenia sieciowe są u mnie większe od przeciętnych i stąd tak drastyczne różnice. 

Jeszcze taka ciekawostka: jak sprzedawałem Opery Callas, to nabywca przyjechał ze swoją budżetową lampą i podpiął ją do gniazda w ścianie kabelkiem wyglądającym jak komputerowy. I mimo to ta lampa zagrała z Operami tak, że mi kapcie spadły. Więc różnie to bywa i nie piętnowałbym w ciemno tanich przewodów i wtyków... :) 

Edytowano przez Rafał S
Napisano
20 godzin temu, DiBatonio napisał:

Hmmmmmm.... Nie znajdziesz różnicy? 

W budowie tak , to oczywiste. Lecz nie mówimy tu chyba o jakiś siłach nadprzyrodzonych tych konstrukcji. A'propos im jestem starszy tym jakoś audio wydaje mi się stanowczo za bardzo zmitologizowane. I to przez nas, łącznie ze mną. Wracając do kondycjonerów , czy listew z filtrami. Pierwsze to co chcemy osiągnąć ? Prund mamy taki jaki mamy. Są skoki napięcia i nic po za tym. Drugie , z czym się borykamy ? Pętle masy , przydźwięki spowodowane innymi urządzeniami w sieci. Na końcu , wadliwe konstrukcje samych klocków. Kurde , nie jest tego, aż tak dużo. Inną sprawą jest skala tych problemów.  Nie wierzę , że filtracja , czy stabilizacja prądu , która jest stosowana od lat stanowi problem dla elektronika.

Napisano (edytowany)
Dnia 4.11.2024 o 20:34, tomek4446 napisał:

A'propos im jestem starszy tym jakoś audio wydaje mi się stanowczo za bardzo zmitologizowane. I to przez nas, łącznie ze mną.

Tomek, masz rację myślę. Wątek ma 47 stron, nie chce mi się szukać, ale gdzieś wcześniej znajdą się moje, Twoje czy innych wpisy mówiące o zaletach listwy, w tym te entuzjastyczne. Czy Ty czy ja budowaliśmy swoje DIY listwy i pisaliśmy o czarnym tle, o "wyczyszczeniu" grania. Z czasem każdy powoli dochodziliśmy do szerszych i nie tak oczywistych wniosków, że listwa z filtracją to samo dobro w czystej postaci. A może tylko do źródeł cyfrowych tudzież DACa, a może wzmacniacz jednak lepiej gdy podłączony do direct. Różne opcje, różne wnioski, często gryzące się nawzajem. Ja przyznam, że powoli głupieję już w tej kwestii. Byłem wielkim fanem listwy z filtracją, dzisiaj już zastanawiam się, które granie bardziej mi się podoba. Czy to "sterylne" czy jednak przybrudzone trochę. Ostatnie testy pokazały mi, że streamer + DAC z filtracją grają z jakby niższą mikro i makro dynamiką. A może cytując Ciebie "im starszy jestem" tym bardziej zmienia się mój słuch, percepcja wysokich tonów (tutaj każdy z wiekiem łapie ubytki) i nasze zamiłowania do takiego czy owego grania ewoluują?

Edytowano przez Wito76
Napisano (edytowany)
Dnia 4.11.2024 o 20:34, tomek4446 napisał:

Prund mamy taki jaki mamy. Są skoki napięcia i nic po za tym.

Oj, to chyba uproszczenie. Możesz nie mieć skoków napięcia skutecznego tzn. mieć jego stałą wartość w gniazdku (np. 230V), a mimo to mieć "brudny" prąd, jeśli THD sinusoidy napięcia chwilowego jest znaczne.  

Edytowano przez Rafał S