MobyDick Napisano 6 marca 2020 Udostępnij Napisano 6 marca 2020 Szczególnie interesujące może okazać się użycie tych kolumn w dużym pomieszczeniu z użyciem DL. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 6 marca 2020 Autor Udostępnij Napisano 6 marca 2020 (edytowany) 5 minut temu, MobyDick napisał: Szczególnie interesujące może okazać się użycie tych kolumn w dużym pomieszczeniu z użyciem DL. Tu się cudów nie spodziewam. Doświadczenia z R3 i ELAC-ami wskazują, że próby sztucznego rozciągania pasma w dół więcej szkodzą niż poprawiają. Głośniki zaczynają pracować na limicie (lub nawet poza nim) i nic dobrego z tego nie wynika. Do prostowania krzywej DL jest dobry, ale do jej rozciągania raczej nie. Chociaż wpływ na skuteczność takiego rozciągania ma chyba częstotliwość do jakiej dostrojony jest BR danej kolumny. Poniżej tej wartości kolumna szybko się już męczy. Edytowano 6 marca 2020 przez Kraft Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 6 marca 2020 Udostępnij Napisano 6 marca 2020 Bo tam gdzie spadek kolumny jest już znaczny należy odciążyć głośnik od pompowania powietrza bez sensu. Zapewne zbyt dużych ciśnień się na nich nie uzyska, jednak zadowalający poziom głośności do słuchania muzyki dość głośno powinny zapewnić. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 6 marca 2020 Autor Udostępnij Napisano 6 marca 2020 Zacznę z tymi LS50 i zobaczę. Może będzie fajnie. Jeśli maluchy się sprawdzą, to ścieżkę dalszego rozwoju mam już z grubsza nakreśloną;) Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chyba Miro 84 Napisano 6 marca 2020 Udostępnij Napisano 6 marca 2020 22 minuty temu, Kraft napisał: Chociaż wpływ na skuteczność takiego rozciągania ma chyba częstotliwość do jakiej dostrojony jest BR danej kolumny. Poniżej tej wartości kolumna szybko się już męczy. Chociaż jesli nie bedziesz mocno exploatowal tych glosnikow np. w nocnych odsluchach z niezbyt dużym poziomem glosnosci mozna by wówczas sie pokusić o wyciagniecie kilka hercow niżej. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 6 marca 2020 Autor Udostępnij Napisano 6 marca 2020 Pomiary z naszego Audio pokazują, że LS50 schodzą do 40 Hz (-6 dB), czyli do poziomu przeciętnych podłogówek. Pomieszczenie doda swoje, więc pewnie te 30 Hz i tak realnie wyciągną. Nie wiem, czy jest sens dalej tę granicę przesuwać. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chyba Miro 84 Napisano 6 marca 2020 Udostępnij Napisano 6 marca 2020 1 minutę temu, Kraft napisał: Pomiary z naszego Audio pokazują, że LS50 schodzą do 40 Hz (-6 dB), czyli do poziomu przeciętnych podłogówek. Pomieszczenie doda swoje, więc pewnie te 30 Hz i tak realnie wyciągną. Nie wiem, czy jest sens dalej tę granicę przesuwać. No myślę ze ten przedzial bedzie optymalny Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 6 marca 2020 Udostępnij Napisano 6 marca 2020 Myślę ze zmuszani ich do dość liniowego przenoszenia 35 Hz będzie już przesadą. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 6 marca 2020 Autor Udostępnij Napisano 6 marca 2020 Pomieszczenie naprawdę dużo pomaga. Poniżej przypominam swój pomiar R3 grających bez korekcji DL. Przy 30 Hz grały i tak powyżej poziomu średniego. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MariuszZ Napisano 6 marca 2020 Udostępnij Napisano 6 marca 2020 40 minut temu, Kraft napisał: ścieżkę dalszego rozwoju mam już z grubsza nakreśloną;) Gram w totka i ... marzeniem jest taki "blejd" w sypialni hehe Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nowy78 Napisano 6 marca 2020 Udostępnij Napisano 6 marca 2020 O, chwilę mnie nie było, a tu test blejdów się szykuje :) Czekam z niecierpliwością. A można zapytać o jakiś przybliżony termin? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 7 marca 2020 Autor Udostępnij Napisano 7 marca 2020 10 godzin temu, MariuszZ napisał: "blejd" w sypialni hehe No nie wiem. Ja bym przy nich na pewno nie zasnął;) PS a wygrana w TOTO nie jest chyba konieczna. Można je tu i ówdzie kupić w promocyjnej cenie. Jedyne 75 000-80 000 zł zamiast pierwotnych 136 000 zł. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artistplant Napisano 8 lipca 2020 Udostępnij Napisano 8 lipca 2020 (edytowany) Witam u mnie R3 grały z Roksan K3, Hegel Rost i 190, Moon 250i, Audia FLS 3, Primare I35 i Tucana II została na razie Tucana, czekamy na kabelki... ale już korci coś nowego, ATC PMC lub Proac choć obawiam się, że konkurencja nie będzie miała łatwo bo R3 są naprawdę świetne jedyna uwaga to przy Tucanie musiałem całkowicie zatkać bass reflex bo basu trochę za dużo Edytowano 8 lipca 2020 przez Artistplant Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 8 lipca 2020 Autor Udostępnij Napisano 8 lipca 2020 1 godzinę temu, Artistplant napisał: ale już korci coś nowego, Napisz, jak coś wybierzesz. Może przeskoczę zakup R3 i od razu kupię ich "następcę";) Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 9 lipca 2020 Udostępnij Napisano 9 lipca 2020 R3 z Tucana II to bardzo dobrze połączenie. I fakt basu może byś sporo. Zatkanie go spowodowało że jest też teraz bardziej kontrolowany. Więc tylko na plus. Jeżeli znajdziesz to warto sprawdzić PMC Twenty 22 z Tucaną. Chociaż tutaj kluczową role będzie odgrywać także źródło. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 9 lipca 2020 Udostępnij Napisano 9 lipca 2020 20 godzin temu, Artistplant napisał: Witam u mnie R3 grały z ... Primare I35... Skrobnąłbyś parę słów o Primare I35? Wady, zalety, wrażenia? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 10 lipca 2020 Udostępnij Napisano 10 lipca 2020 Nie wiem czy do mnie ale ostatnio był więc się podzielę. + wysoka moc przy relatywnie małym poborze, Klasa D + Gładkie , spójne brzmienie, nie wchodzi w typową chłodność jak większość wzmacniaczy w klasie D. Powiedział bym że jest raczej neutralny + wykonanie - to nie jest tani wzmacniacz i ma sporo konkurencji w tym budżecie - nie trzyma ceny. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 10 lipca 2020 Udostępnij Napisano 10 lipca 2020 1 godzinę temu, S4Home napisał: Nie wiem czy do mnie ale ostatnio był więc się podzielę. Cytowałem @Artistplant, ale każda opinia się liczy. :) Dziękuję. A jakieś porównanie brzmienia do I32? Coś zapadło w pamięć jeśli w ogóle słuchałeś? I już kończę offtop. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artistplant Napisano 10 lipca 2020 Udostępnij Napisano 10 lipca 2020 Primare I35 Prisma to wg mnie taki cieplejszy Hegel, trochę przy tych R3 jakby brakowało prąduGrał gładko z powietrzem dodając odrobinę muzykalności w porównaniu do HeglaHegel Rost na początku zrobił na mnie mega wrażenie tą ilością powietrza i zwiewnym graniem ale z czasem w niektórych gatunkach jak mocniejszy rok zaczęło brakować ciepła.Cena Primara 20 tyś wg mnie kosmos, kupiłbym Hegla o połowę tańszego.W kwestii jakości Leema w stosunku do reszty to zupełnie inna liga, Na drugim miejscu Audia, czuje się, że to małe manufaktury gdzie priorytetem nie są koszty produkcji. Proponuję wypożyczenie i testy przed zakupem.Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artistplant Napisano 13 lipca 2020 Udostępnij Napisano 13 lipca 2020 Czy są jakieś podstawkowe kolumny, które potrafią zagrać dobrze zarówno jazz i rock jednocześnie? Kefy świetne w małych składach jazzowych natomiast w starszym rocku jakoś czegoś brakuje...Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 13 lipca 2020 Udostępnij Napisano 13 lipca 2020 Każde kolumny to potrafią , tylko jedne zagrają efektowniej a inne mniej. Nie każdemu musi odpowiadać sposób w jaki grają dane kolumny. Do rocka pewnie lepiej nadadzą się kolumny które niekoniecznie schodzą bardzo nisko z basem lecz maja mocniej podkreślony rejon częstotliwości odpowiedzialny za stopę perkusyjna, czyli około 100 Hz. Wtedy gra to dynamiczniej. Można też lubić taką interpretację w jazzie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
izapat Napisano 13 lipca 2020 Udostępnij Napisano 13 lipca 2020 25 minut temu, Artistplant napisał: Czy są jakieś podstawkowe kolumny, które potrafią zagrać dobrze zarówno jazz i rock jednocześnie? Kefy świetne w małych składach jazzowych natomiast w starszym rocku jakoś czegoś brakuje... Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Posłuchaj Kef r300. Miałem i rocka słuchało się bardzo dobrze.Jazz też dobrze,chociaż to R3 w tym nurcie były lepsze.Cena teraz bardzo dobra,ale musisz sam posłuchać. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 14 lipca 2020 Udostępnij Napisano 14 lipca 2020 W sumie dobre podsumowanie. Delikatnie cieplejszy Hegel ale o mniejszej mocy. Tak samo jak Hegel to urządzenia które dość mocno tracą na cenie. Leema to urządzenie które stawiam wyżej. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MMarek Napisano 17 lipca 2020 Udostępnij Napisano 17 lipca 2020 Dnia 6.03.2020 o 23:05, Kraft napisał: LS50 opiszę już w nowym wątku. Czy jest taki opis, bo jakoś nie mogę znaleźć ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 17 lipca 2020 Autor Udostępnij Napisano 17 lipca 2020 1 minutę temu, Marek Muszyński napisał: Czy jest taki opis, bo jakoś nie mogę znaleźć ? Nie, bo jest problem z dostępnością LS50 (przynajmniej w dobrej cenie). Może jednak jeszcze będzie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts