MMarek Napisano 1 listopada 2022 Udostępnij Napisano 1 listopada 2022 (edytowany) A może te B&W są dla seniorów, aby nie powiedzieć dziadków? . Pierwsze moje monitory to B&W 706S2. Jak wszystkim zapewne wiadomo w tym naszym audio, najważniejsze są zmiany, ponieważ nie jest się nigdy zadowolonym, a więc szukając następców, miałem u siebie wypożyczone, następujące znakomitości: - PMC Twenty 5.22i - Quadral Aurum Sedan 9 - ProAc Response D2R - B&W 705 Signature Zgadnijcie, które wybrałem? To tylko kwestia czasu młodzieży, że Wam też będzie odpowiadało takie brzmienie Edytowano 1 listopada 2022 przez MMarek 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał S Napisano 1 listopada 2022 Udostępnij Napisano 1 listopada 2022 10 minut temu, MMarek napisał: szukając następców, miałem u siebie wypożyczone, następujące znakomitości: - PMC Twenty 5.22i - Quadral Aurum Sedan 9 - ProAc Response D2R - B&W 705 Signature Wynik już znamy od dawna, ale chętnie obejrzelibyśmy cały mecz. Może choć krótka relacja? Czy wszystkie grały z Naimem? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubakk Napisano 1 listopada 2022 Udostępnij Napisano 1 listopada 2022 https://www.bowerswilkins.com/en/collaborations/volvo a propos b&w , kolega ma volvo s90 , wspominał jak b&w chciał stworzyć super dźwięk w którejś z marek premium , bmw , merc itp. odmówili gdyż firma chciała mieć dowolność i wpływ na projekt wnętrza pod system. Jedynie volvo się zgodziło , dźwięk w aucie jest spektakularny To ,że niektóre marki mają kolumny budżetowe i na mocnym hi-endzie to nic złego , maluczcy mogą uszczknąć z inżynierii i rozwoju nie wydając na to kupy $$$ Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MMarek Napisano 1 listopada 2022 Udostępnij Napisano 1 listopada 2022 1 minutę temu, Rafał S napisał: Wynik już znamy od dawna, ale chętnie obejrzelibyśmy cały mecz. Może choć krótka relacja? Czy wszystkie grały z Naimem? Tak wszystkie z Naimem, jeszcze Atomem. Powiem tak, wszystkie grały dla mnie dobrze, ale B&W w moim przekonaniu najlepiej. Przepraszam, ale proszę nie liczyć na barwne opisy, wystarczy zerknąć na moją sygnaturę https://forum.audio.com.pl/topic/84349-sprawozdanie-z-audiofilskiej-orgietki-vol2/?tab=comments#comment-460445 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrólKiczu Napisano 1 listopada 2022 Udostępnij Napisano 1 listopada 2022 12 minut temu, MMarek napisał: Tak wszystkie z Naimem, jeszcze Atomem. Powiem tak, wszystkie grały dla mnie dobrze, ale B&W w moim przekonaniu najlepiej. Przepraszam, ale proszę nie liczyć na barwne opisy, wystarczy zerknąć na moją sygnaturę https://forum.audio.com.pl/topic/84349-sprawozdanie-z-audiofilskiej-orgietki-vol2/?tab=comments#comment-460445 A mi kiedyś pisałeś, że PMC w ogóle Ci się nie podobały 😉 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MMarek Napisano 1 listopada 2022 Udostępnij Napisano 1 listopada 2022 5 minut temu, seba3002 napisał: A mi kiedyś pisałeś, że PMC w ogóle Ci się nie podobały 😉 Seba, czy Ty mnie musisz łapać za słowa? Już nie pamiętam. A propos podobania. Ostatnio bardzo podoba mi się sąsiadka z sąsiedniej klatki schodowej 1 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrólKiczu Napisano 1 listopada 2022 Udostępnij Napisano 1 listopada 2022 Gdybyś chciał kiedyś panie Marku jednak zmienić swoje Bowersy na coś bardziej niszowego, to na AVS naim taki jak Twój, grał z super fajnymi Litweskimi monitorami. Wystawca nawet proponował mi 20 % rabatu, co dawało jakieś 28k PLN 😝 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lpomis Napisano 1 listopada 2022 Udostępnij Napisano 1 listopada 2022 @MMarek - to ta sąsiadka co w każdy piątek przynosi ciasto albo sałatkę? 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Asia Napisano 1 listopada 2022 Udostępnij Napisano 1 listopada 2022 2 godziny temu, Kraft napisał: Czy ten Bowers taki masowy. W żadnym razie nie jest to marka masowa, nie wiem skąd takie twierdzenie. Raczej, w przeciętnym mniemaniu, to górna półka. 1 godzinę temu, Kubakk napisał: b&w chciał stworzyć super dźwięk w którejś z marek premium Nie powiem, dałabym sobie w aucie zamontować zamiast smętnego noname, które mam. 2 godziny temu, Grzesiek202 napisał: B&W gra w dość podobnym stylu do Focali Aria. Pewnie w tym właśnie szkopuł. Ale nie miałam w domu, prawie nie słuchałam więc kto wie? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wing0 Napisano 1 listopada 2022 Udostępnij Napisano 1 listopada 2022 Bowers ma i serie dla zjadaczy chleba którą spokojnie można jako kino domowe wstawić i trafić do szerszego klienta, ale marka ma też konstrukcje wysokiej klasy. Mają oczywiście swoje brzmienie jednym odpowiada drugim nie, ale jest to marka zasłużona i tu nie ma o czym gadać. To były jedne z pierwszych poważnych kolumn jakie słuchałem. Już nawet nie pamiętam które dokładnie, ale faktycznie wtedy zrobiły robotę twitter na górze, salka ogarnięta akustycznie no robiło to wrażenie dziś już wolę inne granie Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chyba Miro 84 Napisano 1 listopada 2022 Udostępnij Napisano 1 listopada 2022 Cześć ludzi zaczyna od "swojego grania" i dąży do neutralnosci i wierności przekazu, a inna część... odwrotnie Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrólKiczu Napisano 1 listopada 2022 Udostępnij Napisano 1 listopada 2022 7 minut temu, Chyba Miro 84 napisał: Cześć ludzi zaczyna od "swojego grania" i dąży do neutralnosci i wierności przekazu, a inna część... odwrotnie Neutralność, która dla każdego oznacza co innego. Ostatnio np dowiedziałem się, że ATC, ktore przez niektórych uchodzą za wzór neutralności, są bardzo podkolorowane. Za to dane było mi słychać kolumn, które ich właściciel uważał za wzór neutralności i szczerze powiem, średnio mi to podeszło. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MMarek Napisano 1 listopada 2022 Udostępnij Napisano 1 listopada 2022 2 godziny temu, seba3002 napisał: Gdybyś chciał kiedyś panie Marku jednak zmienić swoje Bowersy na coś bardziej niszowego, to na AVS naim taki jak Twój, grał z super fajnymi Litweskimi monitorami. Wystawca nawet proponował mi 20 % rabatu, co dawało jakieś 28k PLN 😝 Czy to czasami nie były te monitory, których słuchaliśmy na zlocie w Sopocie? Jeśli tak, to nie chciałbym się zamienić. 1 godzinę temu, lpomis napisał: @MMarek - to ta sąsiadka co w każdy piątek przynosi ciasto albo sałatkę? Z żalem stwierdzam, że nie przynosi, ale może się domyśli, że uwielbiam te smakołyki Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrólKiczu Napisano 1 listopada 2022 Udostępnij Napisano 1 listopada 2022 http://aretai.com/aretai-contra-100s Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał S Napisano 1 listopada 2022 Udostępnij Napisano 1 listopada 2022 3 godziny temu, MMarek napisał: Powiem tak, wszystkie grały dla mnie dobrze, ale B&W w moim przekonaniu najlepiej. https://forum.audio.com.pl/topic/84349-sprawozdanie-z-audiofilskiej-orgietki-vol2/?tab=comments#comment-460445 Dzięki, oczywiście już kiedyś czytałem tę relację, ale zdążyłem zapomnieć, że w finale wystąpiły też monitory ProAc. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LeonidK Napisano 30 stycznia 2023 Udostępnij Napisano 30 stycznia 2023 (edytowany) Przeczytałem gdzieś, że Bowersy 706 S2 mają jeszcze bardziej wycofaną średnicę niż 707 S2. Prawda to? Zastanawiam się nad jednym z dwóch modeli, ale słyszałem tylko 707 S3 i tam nieco chuda średnica była zauważalna, więc jeśli 706 S2 są pod tym względem gorsze, to odpadają. Z tym, że 707 S3 w TopHiFi sprawiały wrażenie, że próbują grać większym dźwiękiem, niż są w stanie, co dawało dosyć dziwny efekt, dlatego wolałbym jednak pójść w większy model. W TopHiFi zostały tylko egzemplarze outletowe serii S2, więc zamówić się tego przez internet nie da, sprowadzać do Katowic im się nie chce a odsłuch 707 S2 w Katowicach jest niemożliwy 'bo opakowanie jest zafoliowane i jak Pan nie kupi to i tak ktoś inny to zaraz weźmie', dlatego zastanawiam się nad używkami, obecnie różnica w cenie to 700zl. Edytowano 30 stycznia 2023 przez LeonidK Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzesiek202 Napisano 30 stycznia 2023 Udostępnij Napisano 30 stycznia 2023 11 godzin temu, LeonidK napisał: Przeczytałem gdzieś, że Bowersy 706 S2 mają jeszcze bardziej wycofaną średnicę niż 707 S2. Prawda to? Powiedziałbym, że można odnieść takie wrażenie przez to iż grają jeszcze trochę jaśniej od 707. W obu modelach rzeczywiście średnie częstotliwości nie wiodą prymu. Ja mam 706 i jestem w każdym razie zadowolony. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał S Napisano 30 stycznia 2023 Udostępnij Napisano 30 stycznia 2023 25 minut temu, Grzesiek202 napisał: Ja mam 706 i jestem w każdym razie zadowolony. A na jakim wzmacniaczu w końcu stanęło? Wciąż masz Haiku Brighta, czy też kupiłeś Magnata (albo coś innego)? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzesiek202 Napisano 30 stycznia 2023 Udostępnij Napisano 30 stycznia 2023 To długa historia... Aktualnie wciąż Cyrus One, ale w tym tygodniu mam nadzieję posłuchać Regi. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzesiek202 Napisano 30 stycznia 2023 Udostępnij Napisano 30 stycznia 2023 Potwierdzam. Lampka w przedwzmacniaczu, albo wzmacniacz hybrydowy ze światełkiem mocno dodaje koloru i ciepła w tym zakresie, zmieniając jednak również inne rzeczy. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LeonidK Napisano 30 stycznia 2023 Udostępnij Napisano 30 stycznia 2023 Myślałem o używanej Rega Brio-R, gdybym zdecydował się na te kolumny. Ew. może Yaqin MS-30L? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stach_s Napisano 30 stycznia 2023 Udostępnij Napisano 30 stycznia 2023 13 godzin temu, LeonidK napisał: W TopHiFi {...} sprowadzać do Katowic im się nie chce a odsłuch 707 S2 w Katowicach jest niemożliwy 'bo opakowanie jest zafoliowane i jak Pan nie kupi to i tak ktoś inny to zaraz weźmie' Ja tez niedawno mialem nieprzyjemnosc z Topem w Katowicach, no szczerze to obsluga do wymiany... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał S Napisano 30 stycznia 2023 Udostępnij Napisano 30 stycznia 2023 5 minut temu, Grzesiek202 napisał: Potwierdzam. Lampka w przedwzmacniaczu, albo wzmacniacz hybrydowy ze światełkiem mocno dodaje koloru i ciepła w tym zakresie, zmieniając jednak również inne rzeczy. Co do zasady, pewnie tak, ale różnie to bywa. Hybryda wcale nie gwarantuje nasyconej barwy. Przykładem LAI IA 200 HB, który mimo lampek grał bardziej bardziej sucho od mojego starego SOL-a II. LAR był lepszy w niektórych aspektach, ale akurat nie pod względem ciepła czy barwności. Z mojego skromnego doświadczenia - trochę klasy A na pokładzie czystego tranzystora też może ocieplić dźwięk (różne SOLe od Haiku i Gato Amp 150). Najlepiej, żeby się tu wypowiedział Piotr ( @nowy78 ), który chyba jest ekspertem od klasy A. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LeonidK Napisano 30 stycznia 2023 Udostępnij Napisano 30 stycznia 2023 (edytowany) 11 minut temu, stach_s napisał: Ja tez niedawno mialem nieprzyjemnosc z Topem w Katowicach, no szczerze to obsluga do wymiany... Tragedia, to był mój trzeci kontakt z nimi w ciągu ostatniego roku i ciągle to samo. Szkoda, bo Bowersy mnie zainteresowały najbardziej ze wszystkich dotychczas testowanych modeli, ale ze względu na obsługę chyba będę musiał zaryzykować z używką z Allegro i ew. bawić się w odsprzedawanie. Co z tego, że słyszałem 707 S3 (rozmawialiśmy o S2, a podpięli S3, zorientowałem się dopiero po godzinie po innych terminalach), skoro to model 2x droższy? Być może różnice są marginalne, a może nie. Traktują klientów jak idiotów, oczekując, że kupią kota w dwóch workach, bo po pierwsze chcą sprzedać model podobny, ale nie do końca ten sam, a po drugie nie wypożyczają do domu nawet za kaucją. Z regulaminu wynika także, że produkty odebrane w sklepie nie podlegają zwrotom. W Katowicach polecam MP3store - pan Krystian to złoty człowiek. Doradzi, wysłucha, da się normalnie pogadać, jak chcecie posłuchać czegoś konkretnego to wszystko ściągnie z drugiego końca Polski. Powtarzając pytanie, które się zawieruszyło na końcu poprzedniej strony - co myślicie o Yaqin MS-30L lub po taniości Rega Brio-R? Edytowano 30 stycznia 2023 przez LeonidK Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dedal Napisano 30 stycznia 2023 Udostępnij Napisano 30 stycznia 2023 (edytowany) 4 minuty temu, Rafał S napisał: Co do zasady, pewnie tak, ale różnie to bywa. Hybryda wcale nie gwarantuje nasyconej barwy. Przykładem LAI IA 200 HB, który mimo lampek grał bardziej bardziej sucho od mojego starego SOL-a II. Najwidoczniej tego nie potrzebujesz 😊 Czy potrzebujesz 🤔? Edytowano 30 stycznia 2023 przez Dedal75 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts