Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano (edytowany)
11 godzin temu, nowy78 napisał:

I znowu to samo :|

Zwiększenie efektywności kolumn o 3dB powoduje, że aby uzyskać takie samo natężenie dźwięku jak w kolumnach o mniejszej efektywności (o 3dB), potrzebujemy dwa razy mniej mocy, zwiększenie o 10dB - dziesięć razy mniej mocy. Jeżeli chodzi o nasze odczucie zwiększania głośności, to podwojenie odczuwamy przy ok dziesięciokrotnym zwiększeniu mocy. Np zmianę z 1W na 10W odczujemy podobnie jak z 10W na 100W.

DDRC jest zasilane z zewnętrznego zasilacza, który nie ma połączenia z PE. Nie tworzy się pętla masy. A jak w takim razie jest zasilany bufor Mariusza?

I znowu to samo:) masło maślane...moc a 3 dB tylko wyjaśnione w odwrotną mańkę.

Jeżeli chodzi o nasze odczucie zwiększania głośności, to podwojenie odczuwamy przy ok dziesięciokrotnym zwiększeniu mocy. Np zmianę z 1W na 10W odczujemy podobnie jak z 10W na 100W

Sorry ale nie rozumiem co autor miał na myśli...

Przyjmijmy że mamy brum ok 50Hz. Dla 50Hz i natężenia 88db słyszymy na poziomie (głośność) 80 fonów ale już sygnał o natężeniu 98db będziemy odbierać na poziomie prawie 100 fonów. Jest różnica???

Edytowano przez elektron6
Napisano (edytowany)
11 godzin temu, elektron6 napisał:

I znowu to samo:) masło maślane...moc a 3 dB tylko wyjaśnione w odwrotną mańkę.

Nie :) Przeczytaj proszę jeszcze raz uważnie to co zacytowałem wcześniej z Twojej wypowiedzi i moją odpowiedź. 

23 godziny temu, nowy78 napisał:
Dnia 8.11.2020 o 10:32, elektron6 napisał:

Kolejny aspekt jak podłączymy kolumny 88db a 98 db to robi różnicę (każde 3db to 2 x głośniej co do muzyki ale i brumu).

I znowu to samo :|

Zwiększenie efektywności kolumn o 3dB powoduje, że aby uzyskać takie samo natężenie dźwięku jak w kolumnach o mniejszej efektywności (o 3dB), potrzebujemy dwa razy mniej mocy, zwiększenie o 10dB - dziesięć razy mniej mocy. Jeżeli chodzi o nasze odczucie zwiększania głośności, to podwojenie odczuwamy przy ok dziesięciokrotnym zwiększeniu mocy. Np zmianę z 1W na 10W odczujemy podobnie jak z 10W na 100W.

Dla ułatwienia dodam, że chodzi o rozróżnienie parametrów mierzalnych, związanych z prawami fizyki od odczuwalnych, ustalonych na podstawie badań pewnej grupy ludzi ;)

Oczywiście masz rację odnośnie zmniejszenia odstępu muzyka - brum wraz ze wzrostem efektywności kolumn, przy zachowaniu tego samego natężenia dźwięku podczas odsłuchów.

Edytowano przez nowy78
Napisano
10 godzin temu, Kamill00 napisał:

Cholera..... Mam nadzieję, że to nie z powodu majstrowania przy masie

Witam koledzy , na OIOM-ie nie jest tak źle jak mówili :) 

Na razie cieszę się tym co osiągnąłem , a więc poprzez wpięcie monobloków do jednej listwy z pre przydźwięk stał się już znośny. Wczoraj wróciłem do wpięcia DDRC między pre a monobloki i przydźwięk stał się minimalny . oczywiście w mojej skali , bo nadal jest lekko słyszalny z miejsca odsłuchowego. Podłączyłem wczoraj też na chwilę Dali Grandy i przydźwięku właściwie nie było , słyszalny był z uchem przy głośniku. A więc Alteci w walce z brumem raczej nie pomagają :) 

Muszę zrobić przerwę i od poniedziałku kolejne eksperymenty z likwidacją przydźwięku.

• 2 weeks later...
Napisano

Cześć.

Tomasz, właśnie skończyłem zmagania z przydźwiękiem. Usłyszałem go wraz z założeniem wkładki MC i nie dawał mi spokoju. Przyczyną okazała się domowa instalacja elektryczna, w zasadzie jakaś jej część. Humm wywołuje u mnie oświetlenie w jednym pomieszczeniu i jedno gniazdko jeżeli ma wpięte zasilacze impulsowe.

Początkowo winy szukałem w sprzęcie ale po przerobieniu wielu wariantów, pomiarów, cień padł na instalacje. Nie mam pewności czy to jest wyłączna przyczyna, w każdym razie nie włączanie światła i wypięcie zasilaczy działa, jest cichuteńko nawet na poważnych wzmocnieniach. 😀

Napisano

Jednym z najwiekszych ,,zakłócaczy,, i źródeł przydźwięku w moim domu są ledowe źródła światła, a konkretnie ich zasilacze. Nie każdy ma taką możliwość, ale podłączenie zasilania do innej ,,fazy,, u mnie rozwiązało ten problem. Jeśli ktoś może to zrobic to jest najszybsze rozwiązanie problemu zakłóceń spowodowanych zasilaczami oświetlenia ledowego.

Napisano (edytowany)
Dnia 11.11.2020 o 10:26, tomek4446 napisał:

Muszę zrobić przerwę i od poniedziałku kolejne eksperymenty z likwidacją przydźwięku.

Co tam słychać na froncie?? 

Edytowano przez Kamill00
Napisano

A dziękuję , przydźwięk ma się dobrze :)

Wyciszyłem go na ile mogłem , pomogło wpięcie monobloków i pre pod jedna listwę z filtrami. Potwierdziło sie również to , że do dźwięku się przyzwyczajamy , bo ostatnio zauważyłem , ze przydźwięk coraz mniej mi przeszkadza :) Na razie nic nie robię , w styczniu zabieram sprzęt do WBA / poważny ugrade/  i zobaczymy po powrocie co się będzie działo.

Napisano

@Pboczek zmęczenie raczej nie , bo broni nie złożyłem , ale staram się podchodzić racjonalnie. Nie będę teraz walczył skoro za dwa m-ce otrzymam zupełnie przerobiony sprzęt , bo uzgodnione modyfikacje będą naprawdę duże.

A jak nadal będzie przydźwięk to przynajmniej będzie o czym pisać :)

Napisano
16 godzin temu, tomek4446 napisał:

@Pboczek zmęczenie raczej nie , bo broni nie złożyłem , ale staram się podchodzić racjonalnie. Nie będę teraz walczył skoro za dwa m-ce otrzymam zupełnie przerobiony sprzęt , bo uzgodnione modyfikacje będą naprawdę duże.

Tomek. Czyli ze starego zostaną tylko trafa głosnikowe i obudowa?

Napisano

@Kamill00 takie cóś to ja też mam w Firebirdzie , przydźwięk jest mniejszy po rozłączeniu PE , ale jest.

22 minuty temu, Kamill00 napisał:

i fakturka na tysiONC pińćset

No cóż , przełącznik tani nie jest , a do tego robocizna :) 

https://sklep.avt.pl/przelacznik-mts-302-2-poz-potrojny-on-on-3pdt-9p.html?gclid=Cj0KCQiAh4j-BRCsARIsAGeV12AhboqwHcr9_dFj7TvxAUZg3G5zYAPXl7orhsyNkavlv_pAs9SQSdIaAuOIEALw_wcB

Tak naprawdę płacimy za wiedzę , który kabelek przylutować by reszta działała poprawnie , coś jak w farmacji , wyprodukowanie tabletki drogie nie jest ale .... trzeba znać skład :)