Kubakk Napisano 24 listopada 2020 Udostępnij Napisano 24 listopada 2020 1 minutę temu, kukocz napisał: Chyba chciałeś powiedzieć, zjedz coś zakrywając oczy. Wtedy też masz ślepy test. Twoja analogia to jak przykrycie kolumn kocem (który czasem można ściągnąć jedynie za pomocą innych komponentów systemu ) Dobrze napisałem , zatykając nos nie poczujesz smaku W sumie tak o tym wspomniałem bo podejrzewam Krafta o wirusa , ostatnio sporo na forum "majaczy" Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chyba Miro 84 Napisano 24 listopada 2020 Udostępnij Napisano 24 listopada 2020 @Kubakk to nie jest najlepsze porownanie bo akurat nos i jezyk wspolpracuja podczas posiłku a wzrok nie jest potrzebny do odbioru muzyki. No chyba ze zmysl dotyku jeszcze moze cos tam powiedzieć siedzac na kanapie odbierajac wibracje ciałem Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 24 listopada 2020 Autor Udostępnij Napisano 24 listopada 2020 (edytowany) 16 minut temu, Kubakk napisał: No właśnie nie mają, bo nie widząc super kolumienek nie mam całości doznań No właśnie. Jak wiesz/widzisz, że podłączyłeś super kabelek, to "słyszysz", że gra lepiej. Dzięki, że to przyznałeś. To jedno z możliwych podejść. Nie krytykuję go. Drugie jest takie, że staramy się ocenić tylko i wyłącznie sam dźwięk, bez nadbudowy. I tu w sukurs przychodzą ślepe testy. PS a przykład ze zgniłym jabłkiem nietrafiony. Z zatkanym nosem zresztą też;) 13 minut temu, sonique napisał: A mi brakuje Pylon Audio Diamond 25 wśród powyższych. Ciekawy jestem czy w pewnych aspektach PA Diamond 25 mogłyby powalczyć z dotychczas ocenianymi. Oczywiście, że mogą powalczyć i powalczyły. Jak nie będę miał już co testować, to przygotuję ocenę Diamondów. A nawet dwie: jedną normalną, a drugą z korekcją DSP. Edytowano 24 listopada 2020 przez Kraft Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubakk Napisano 24 listopada 2020 Udostępnij Napisano 24 listopada 2020 @Kraft mam rozsądne kable , nawet nie tak "audiofilskie" jak TY , także chyba mnie mylisz A z kabelków często się śmiałem chociażby w temacie Bogusława Niestety musiałem założyć maskownice bo pojawiło się zainteresowanie głośnikami , także teraz słucham na 50% Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 24 listopada 2020 Autor Udostępnij Napisano 24 listopada 2020 Przed chwilą, Kubakk napisał: @Kraft mam rozsądne kable , nawet nie tak "audiofilskie" jak TY , także chyba mnie mylisz W miejsce "kabelków" z mojej wypowiedzi można wstawić dowolny inny element audio. Chodzi o to, że jak mamy do tego elementu (np. kolumn z Twojego posta) jakikolwiek emocjonalny stosunek, to on już wpływa na nasz odbiór dźwięku. Ślepy test ten stosunek eliminuje. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 24 listopada 2020 Autor Udostępnij Napisano 24 listopada 2020 I fotka pamiątkowa. Pomieszczenie 25 m2. Z tyłu spora sofa, a ponad metr za nią dyfuzor 2D, pułapki basowe (mizerne), półki z książkami i komody. Na lewej ścianie dwa absorbery. Po prawej stół z krzesłami. Na zdjęciu wygląda trochę łyso, ale zmierzony czas pogłosu jest OK - nie ma echa. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kacper.kaps Napisano 24 listopada 2020 Udostępnij Napisano 24 listopada 2020 5 minut temu, Kraft napisał: I fotka pamiątkowa. Pomieszczenie 25 m2. Z tyłu spora sofa, a ponad metr za nią dyfuzor 2D, pułapki basowe (mizerne), półki z książkami i komody. Na lewej ścianie dwa absorbery. Po prawej stół z krzesłami. Na zdjęciu wygląda trochę łyso, ale zmierzony czas pogłosu jest OK - nie ma echa. Oj ładnie siedzą w Twoim pomieszczeniu, trzeba przyznać. Lekko kontrastują z resztą, ale spójność bardzo ładnie zachowana. Kompletnie nie widziałbym tutaj na dłuższą metę nic 'niedrewnianego' typu czarny albo biały hg. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 24 listopada 2020 Autor Udostępnij Napisano 24 listopada 2020 No przecież pisałem, że ładne;) Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wito76 Napisano 24 listopada 2020 Udostępnij Napisano 24 listopada 2020 Z innej beczki, cofając się kilka postów wstecz - kiedy ocenisz Diamond 25? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ormats Napisano 24 listopada 2020 Udostępnij Napisano 24 listopada 2020 Na zdjęciu nie widać najważniejszego z ustrojów akustycznych czyli zasłon. Zasłony w pralni ? Niedługo będę na Twoim miejscu i będę się borykał z pytaniem , które kolumny wybrać. Wymieniał będę F501, w pierwszej kolejności testować będę AF Classic 8 na inne jak narazie pomysłu brak, może Cariny od Elaca. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 25 listopada 2020 Udostępnij Napisano 25 listopada 2020 Własnie brakuje mi oceny tutaj Diamonda 25. Tak aby można było porównać. Chodź to jest ciężkie do uzyskania obiektywnie tutaj. Nowe kolumny Kraft musi oceniać przez pryzmat ich zakupu. Pylony już ma. ELAC Carina 247.4 bardzo je lubie. Także polecam sprawdzić. Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 25 listopada 2020 Autor Udostępnij Napisano 25 listopada 2020 (edytowany) 10 godzin temu, Wito76 napisał: Z innej beczki, cofając się kilka postów wstecz - kiedy ocenisz Diamond 25? Powiem tak. Kiedyś będzie;) 9 godzin temu, ormats napisał: Wymieniał będę F501, w pierwszej kolejności testować będę AF Classic 8 na inne jak na razie pomysłu brak, może Cariny od Elaca. Nie wiem, czy to nie za mały przeskok cenowy. Niestety, żeby uzyskać znaczącą poprawę, trzeba też znacząco dołożyć finansowo. Widzisz, jak trudno mi wybrać następców kosztujących 6000 zł Diamondów. Próbowałem w tych pieniądzach, ale z mizernym skutkiem. Coś zyskujesz, coś tracisz, coś jest inaczej, ale całościowego skoku na poziom wyżej nie ma. Dopiero kolumny za 12 000 zł okazały się na tyle lepsze, że wymieniłbym Diamondy bez wahania. No chyba, że te Classic 8 kupisz używane, to wtedy finansowo się kalkuluje. Bo tak, wydawać 8500 zł za nie taką dużą poprawę w stosunku do F501, to nie wiem (no chyba, że na sprzedaży 501 dużo nie stracisz, to wtedy znowu tak). Edytowano 25 listopada 2020 przez Kraft Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 3 stycznia 2021 Autor Udostępnij Napisano 3 stycznia 2021 (edytowany) Dnia 7.11.2020 o 23:49, kukocz napisał: Obejrzałem ten film i w oczy rzucił mi się fragment pokazujący złącza głośnikowe. @Kraft możesz potwierdzić czy trzpień i tuleje po wkręceniu wyglądają jak na poniższym zdjęciu? Jeśli tak, to owe złącza są dostępne za ok 2zł/szt w detalu na Ali (to a propo kwestii oszczędzania na materiałach, np. zastosowanie koszy stalowych zamiast odlewanych). Zauważyłem, że takie złącza stosuje też ATC. Nawet w kolumnach powyżej 20 000 zł za parę. Wychodzi na to, że w Classicach producent nie tylko nie oszczędzał, a wręcz zastosował terminale z kolumn wyższej półki;) Edytowano 3 stycznia 2021 przez Kraft Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jagger Napisano 3 stycznia 2021 Udostępnij Napisano 3 stycznia 2021 (edytowany) Dzień dobry . Czy warto Audio physic classic 5 podpiąć pod Yamahę nr 803 d? Przymierzałem się do kupna pod te kolumny marantza pm7000n ale może i ta yamaha da radę napędzić odpowiednio te głośniki do słuchania ulubionego przeze mnie bluesa Pozdrawiam Edytowano 3 stycznia 2021 przez jagger Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtek M Napisano 3 stycznia 2021 Udostępnij Napisano 3 stycznia 2021 (edytowany) Dzień dobry. Ja mam podpięte pod ten amplituner większe Audio Physic Classic 8 i w mojej opinii Yamaha spokojnie jest w stanie je napędzić. Edytowano 3 stycznia 2021 przez Wojtek M Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrólKiczu Napisano 3 stycznia 2021 Udostępnij Napisano 3 stycznia 2021 (edytowany) https://www.facebook.com/100365691573844/posts/220429472900798/ Tutaj akurat są mniejsze audio physic, ale myślę, że z większymi też ten Cyrus sobie poradzi. Ja z łączeniem AP classic z Yamahą byłbym jednak troszkę bardziej ostrożny. Nie są to jakoś wybitnie jasne kolumny ale w połączeniu z Japończykiem góry może być dość dużo. Warto przetestować przed kupnem. Pozdrawiam. Edytowano 3 stycznia 2021 przez seba3002 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jagger Napisano 3 stycznia 2021 Udostępnij Napisano 3 stycznia 2021 Dziękuję, a jaką masz powierzchnię pokoju? I jak gra ta para? 4 minuty temu, seba3002 napisał: https://www.facebook.com/100365691573844/posts/220429472900798/ Tutaj akurat są mniejsze audio physic, ale myślę, że z większymi też ten Cyrus sobie poradzi. Ja z łączeniem AP classic z Yamahą byłbym jednak troszkę bardziej ostrożny. Nie są to jakoś wybitnie jasne kolumny ale w połączeniu z Japończykiem góry może być dość dużo. Warto przetestować przed kupnem. Pozdrawiam. Czyli lepiej marantz pm7000n? Ale on podobno nie jest zbyt ciepły na dole. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrólKiczu Napisano 3 stycznia 2021 Udostępnij Napisano 3 stycznia 2021 Jeśli to było pytanie do mnie to odpowiadam 🙂. Pokój to około 14m, z tym że jak chyba delikatnie widać na fotce, częściowo otwart na kuchnie, która ma z kolei około 8 metrów. Ale moim zdaniem ta kuchnia raczej tu "nie gra". Jeśli chodzi o sam odbior, to zgadzam się z Panami z @Na Temat Audio. Porównywałem u nich te audio physic z droższymi paczkami, i zarówno ja jak i kolega, z którym byłem na odsłuchu byliśmy pod wrażeniem, jak dobrze stawiają czoła konkurencji. Jeśli miałbym wybierać między marantzem a Yamaha, wybrałbym marantza. Jeśli możesz jednak spojrzeć na coś innego, polecam Cyrus one cast. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jagger Napisano 3 stycznia 2021 Udostępnij Napisano 3 stycznia 2021 Cyrus to jednak nie moja estetyka wiem wiem, wzmacniacz powinien pewno świetnie grać ale wyglądać też musi. Mam konserwatywne podejście do wyglądu sprzętu a on dla mnie jest brzydki 😉 szukam kompromisu między wnętrzem i urodą. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrólKiczu Napisano 3 stycznia 2021 Udostępnij Napisano 3 stycznia 2021 https://m.olx.pl/oferta/wzmacniacz-creek-evolution-czarny-pilot-oryginalne-pudelko-CID99-IDHGEQd.html?isPreviewActive=1 Nie wiem czy mogę podlinkować ogłoszenie kolegi, ale zaryzykuję. Sprzedaje on wzmacniacz creeka, który miałem też okazję słuchać z moimi audio physic. Wg mnie gra to całkiem fajnie, odrobinę jaśniej i detalicznej niz z moim Cyrusem. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 4 stycznia 2021 Autor Udostępnij Napisano 4 stycznia 2021 21 godzin temu, jagger napisał: Dzień dobry . Czy warto Audio physic classic 5 podpiąć pod Yamahę nr 803 d? Przymierzałem się do kupna pod te kolumny marantza pm7000n ale może i ta yamaha da radę napędzić odpowiednio te głośniki do słuchania ulubionego przeze mnie bluesa A czemu nie miałaby dać rady? R-N803 to potężny wzmacniacz. Nawet mocniejszy od i tak przyzwoitego mocowo Marantza. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jagger Napisano 4 stycznia 2021 Udostępnij Napisano 4 stycznia 2021 3 godziny temu, Kraft napisał: A czemu nie miałaby dać rady? R-N803 to potężny wzmacniacz. Nawet mocniejszy od i tak przyzwoitego mocowo Marantza. Podobno za mało ciepły ma dół i z tymi głośnikami może być za jasno na górze. 😞 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrólKiczu Napisano 4 stycznia 2021 Udostępnij Napisano 4 stycznia 2021 Przed chwilą, jagger napisał: Podobno za mało ciepły ma dół i z tymi głośnikami może być za jasno na górze. 😞 Nie dramatyzował bym. Audio physic wcale nie są takie ostre na górze. Słuchałem audio physic classic 3 ze wzmacniaczem creeka, który też raczej ciepły nie jest i nie odczułem jakiegoś ataku wysokich tonów. Creek to co prawda inne granie niż Yamaha ale przed podjęciem decyzji sprawdziłbym sprzęt w domu. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slaw0001 Napisano 4 stycznia 2021 Udostępnij Napisano 4 stycznia 2021 Dnia 19.11.2020 o 13:24, Kraft napisał: Czy zatem grają niemal identycznie. No (niestety) nie. Muzyka płynąca z Lagune jest, w zależności od nagrania, mniej lub więcej, ale bardziej namacalna. Nie znaczy to, że Classic 5 nie potrafią grać namacalnie. Tylko Lagune są w tym elemencie lepsze, co przekłada się na większy i częstszy banan na twarzy przy ich słuchaniu. Druga różnica. Lagune grają trochę bardziej gładko (nie wiem, czy to dobre słowo, ale nie znalazłem lepszego) . Ale jak to odczucie gładkości przełożyć na właściwości fizyczno-akustyczne, co to jest w istocie, to nie wiem. Trzecia różnica jest taka (jeśli w ogóle jest, bo do końca nie jestem tego pewien), że w Lagune nieco bardziej dają o sobie znać sybilanty. Porównywałeś Classic 5 z Lagunami i wg tego co piszesz różnice nie są zasadnicze. Myślisz, że classicom 8 jest bliżej do 5 czy to już prawie Laguny? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 4 stycznia 2021 Autor Udostępnij Napisano 4 stycznia 2021 18 minut temu, jagger napisał: Podobno za mało ciepły ma dół i z tymi głośnikami może być za jasno na górze. 😞 "Podobno". To słowo klucz do zrozumienia "brzmienia" wzmacniaczy. 11 minut temu, slaw0001 napisał: Porównywałeś Classic 5 z Lagunami i wg tego co piszesz różnice nie są zasadnicze. Myślisz, że classicom 8 jest bliżej do 5 czy to już prawie Laguny? Różnice nie są zasadnicze jeśli chodzi o balans tonalny, szczegółowość, jakość basu, może jeszcze stereofonię. Niestety dla Classiców jest jeszcze coś trudnego do opisania, a co nazywane jest namacalnością. I tu Lagune wygrywają. Ale cena x2, więc to poniekąd zrozumiałe. Obstawiałbym, że Classic 8 bliżej do 5-tek. Z tych samych przetworników chyba tej namacalności nagle nie wyczarują. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts