slaw0001 Napisano 4 stycznia 2021 Udostępnij Napisano 4 stycznia 2021 10 minut temu, Kraft napisał: Obstawiałbym, że Classic 8 bliżej do 5-tek. Z tych samych przetworników chyba tej namacalności nagle nie wyczarują. OK. dzięki. Mimo wszystko, w moim przypadku może to już wystarczyć bo obecne Saxo 40 to gdzieś połowa ceny classiców 8. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 4 stycznia 2021 Autor Udostępnij Napisano 4 stycznia 2021 Z namacalnością w średnich przedziałach cenowych jest krucho. Chytrzy konstruktorzy rezerwują je dla swoich droższych dzieł. No bo kto by kupował te droższe, jak wszystko byłoby dostępne już w tańszych. Najprędzej można ją w tych cenach dostać w monitorach, "ale nie każdy może, nie każdy lubi". Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jagger Napisano 4 stycznia 2021 Udostępnij Napisano 4 stycznia 2021 No i dzięki firmie Na Temat audio. Głośniki już grają. Na razie na szybko podpiąłem pod stare onkyo i gra fantastycznie, w środę przepnę pod yamahę. Wielkie dzięki Dla panów z Na Temat Audio. Profesjonalna ekipa 🙂 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrólKiczu Napisano 4 stycznia 2021 Udostępnij Napisano 4 stycznia 2021 19 minut temu, jagger napisał: No i dzięki firmie Na Temat audio. Głośniki już grają. Na razie na szybko podpiąłem pod stare onkyo i gra fantastycznie, w środę przepnę pod yamahę. Wielkie dzięki Dla panów z Na Temat Audio. Profesjonalna ekipa 🙂 👍Też polecam. Mega fajny sklep. Ale chyba ja też miałem malutki udział w Twoim wyborze 😉. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jagger Napisano 4 stycznia 2021 Udostępnij Napisano 4 stycznia 2021 3 godziny temu, seba3002 napisał: 👍Też polecam. Mega fajny sklep. Ale chyba ja też miałem malutki udział w Twoim wyborze 😉. Ty i Kraft, dzięki 😉 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 5 stycznia 2021 Autor Udostępnij Napisano 5 stycznia 2021 13 godzin temu, jagger napisał: No i dzięki firmie Na Temat audio. Głośniki już grają. Na razie na szybko podpiąłem pod stare onkyo i gra fantastycznie, w środę przepnę pod yamahę. Wielkie dzięki Dla panów z Na Temat Audio. Profesjonalna ekipa 🙂 Gratulacje! Może jak trochę posłuchasz, to opiszesz dokładniej swoje wrażenia? Przyda się też fotka pomieszczenia i ustawienia kolumn. Ona zawsze pozwala lepiej zrozumieć opis brzmienia i wywnioskować, dlaczego sprzęt gra tak, a nie inaczej. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jagger Napisano 5 stycznia 2021 Udostępnij Napisano 5 stycznia 2021 (edytowany) 3 godziny temu, Kraft napisał: Gratulacje! Może jak trochę posłuchasz, to opiszesz dokładniej swoje wrażenia? Przyda się też fotka pomieszczenia i ustawienia kolumn. Ona zawsze pozwala lepiej zrozumieć opis brzmienia i wywnioskować, dlaczego sprzęt gra tak, a nie inaczej. kurcze, będę musiał posprzątać pokój 🙂 pierwsze wrażenie? są rewelacyjne. Podpiąłem je pod Yamahę RN 803 D. polecano mi bardziej Marantza pm7000n ale przekonało mnie wbudowane radio FM i DAB+ strumieniowanie mnie nie kręci, słucham wyłącznie płyt. Mam podpięty obecnie odtwarzacz CD yamahy 301, nie ukrywam że planuję w przyszłości kupno odtwarzacza DVD chciałem by to wszystko było jednej firmy. CD też będę wymieniał po parę rzeczy mnie w nim drażni. Nie użyłem systemu YAPO w yamaszce do kalibracji dźwięku, tak to pięknie gra, że nie chcę nic zmieniać (choć z ciekawości spróbuję kiedyś) Basy i Treble w odtwarzaczu na ZERO! Bałem się że będą zbyt wysokie tony ale to nie prawda. Bas jest świetny. Odpaliłem Stephane Grappelli z Michelem Petrucianim 'Flamingo' Zarówno fortepian Michela z basowymi klawiszami pięknie wybrzmiał mi w pokoju jak i wysokie tony skrzypiec Stphana. Szczegółowość niewiarygodna. każdy klawisz każde uderzenie talerzy czy strun brzmi oddzielnie a jednocześnie współgra. Pokój ok15 metrów kolumny rozstawione ok 250 cm od siebie. Z tyłu od ściany odstęp 30 cm. Siedząc, za plecami, mam niewielkie skosy sufitowe, po bokach szafy. Dywan zajmuje pół pokoju. Edytowano 5 stycznia 2021 przez jagger Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmtm Napisano 21 kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 21 kwietnia 2021 Witam, to mój pierwszy post. Zapytam Was o podłączenie AP Classic 8 z Yamaha 803 lub z Audiolab 6000a play. Pokój 20m, prostokąt, kolumny po krótszym boku, ok. 3 m od siebie. Różnica w cenie +- 1000 zł jednak Yamaha wydaje się bardziej "cywilizowana" z FM i DAB+. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lpomis Napisano 21 kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 21 kwietnia 2021 (edytowany) @jmtm - słuchałem AP Classic 3 z Audiolabem 6000a (bez play) i Yamahą A-S701 (czyli w zasadzie tym samym co model 803, z tym że bez FM i streamingu) i zdecydowanie bardziej podeszło mi połączenie z Audiolabem. Yamaha miała więcej dołu (niekoniecznie dobrze kontrolowanego), wycofany środek i nieco przesadzistą górę jak dla mnie. Audiolab ogólnie większa kulturka z zachowaniem dynamiki. Na plus też dużo lepszy DAC w Audiolabie. Tak czy inaczej jeżeli masz możliwość odsłuchu to przesłuchaj te piecyki sam. Sprawdź jeszcze Cyrusa jakiegoś ewentualnie. Wiele osób poleca takie połączenie - mi nie podeszło z kolei Edytowano 21 kwietnia 2021 przez lpomis Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maxredaktor Napisano 21 kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 21 kwietnia 2021 Ja mam Cyrusa One HD z AP Classic 8 + Blusounda. Mi właśnie to połączenie najbardziej odpowiadało, (bardziej niż z Audiolabem dla odmiany ) ale z Yamahą tych kolumn nie miałem okazji posłuchać. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmtm Napisano 21 kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 21 kwietnia 2021 Jestem po przesłuchaniu kilku wariantów i klasyczny mętlik😀 Audiolab z AP8 gra bardzo dobrze, ale Yamaha gra bardzo dobrze i z AP8 ale również z Aurorą 700 (o ironio - zestaw o połowę tańszy...), funkcjonalność podobna, więc mam dylemat bo ta kultura gry Audiolaba jest oczywiście większa ale czy warta 5000 zł? Poza tym muszę jeszcze zweryfikować który sprzęt lepiej współpracuje z iPhone/iPad bo tego nie weryfikowałem a obsługa będzie w dużej mierze przez te akcesoria. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
oTTaki Napisano 22 kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 22 kwietnia 2021 4 godziny temu, jmtm napisał: Audiolab z AP8 gra bardzo dobrze, ale Yamaha gra bardzo dobrze i z AP8 ale również z Aurorą 700 Audiolaba (6000A Play) słuchałem z AP8 i HA 700 - bardziej podobało mi się połączenie z 700-tką (moje zdanie!). Do porównania miałem Marantza PM7000N ("A" wypadł lepiej). Yamahę 803 słyszałem w innym miejscu i czasie, i z innymi kolumnami... Na mnie Y803 wrażenia nie zrobiła😕 (ach! te osobiste preferencje😉). Ale... słyszałem (w innym salonie niż odsłuchiwałem Audiolaba), że to nie jest sprzęt warty tych pieniędzy oraz, że cechuje się dużą awaryjnością. Powtarzam tylko zasłyszane informacje (plotki?), których nie sprawdzałem w żaden sposób, więc potraktuj to jako materiał do ewentualnego śledztwa, czy rzeczywiście tak jest... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmtm Napisano 22 kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 22 kwietnia 2021 4 godziny temu, oTTaki napisał: to nie jest sprzęt warty tych pieniędzy oraz, że cechuje się dużą awaryjnością przepraszam ale ta kwestia dotyczy Audiolaba czy Yamahy? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 22 kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 22 kwietnia 2021 Audiolaba. Była tutaj tez o tym mowa. O brzęczącym trafo. Nie zdarza się to zawsze ale jednak. Audiolab ma też dość stary sposób strimingu. Moim zdaniem wersja Play nie jest warta swoich piniędzy. Ale kto co woli. AP faktycznie delikatnie lepiej gra z audiolabem niż Yamaha. Ale jesli dla Ciebie różnica jest niewielka na aurora 700 to może spróbuj to a dołóż do lepszego wzmacniacza? Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
oTTaki Napisano 22 kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 22 kwietnia 2021 Tak, dotyczyło Audiolaba i dokładnie 6000A Play. Przepraszam, rzeczywiście nie wyraziłem się jasno😕, tłumaczy mnie chyba tylko późna pora pisania postu...😊 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmtm Napisano 22 kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 22 kwietnia 2021 (edytowany) rzeczywiście, pora nieludzka na postowanie😴😀 Zastanawia mnie jeszcze, czy Audiolab ze swoją mocą nie będzie się zbytnio grzał przy 4 ohmach AP8, czy te kolumny za mocno go nie obciążą? Edytowano 22 kwietnia 2021 przez jmtm Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 22 kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 22 kwietnia 2021 (edytowany) Moc ma tu niewielkie znaczenie. Ten wzmacniacz na pewno nie ma problemu aby napędzać kolumny o niskiej impedancji. Trzeba mu tylko zapewnić odpowiednią wentylację, jak każdemu wzmacniaczowi pracującemu w klasie AB. Edytowano 22 kwietnia 2021 przez MobyDick Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dominik Poślednik Napisano 22 kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 22 kwietnia 2021 Słuchałem tych Audio Physic Classic 5 w zeszłym roku (kwiecień 2020) przed zakupem Usher V 602. I Usher zabrzmiały, zagrały o wiele lepiej w porównaniu do Classic 5. Od maja zeszłego roku delektuję się brzmieniem V 602. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts