Marek Jankowski Napisano 25 października 2018 Udostępnij Napisano 25 października 2018 10 minut temu, hubert hubert napisał: Hificollective Dziękuję. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czubsi Napisano 26 października 2018 Udostępnij Napisano 26 października 2018 (edytowany) taka kombinacja ... Edytowano 26 października 2018 przez czubsi 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Samcro Napisano 26 października 2018 Udostępnij Napisano 26 października 2018 (edytowany) Czarne.... lubię ? mimo to, że wymaga o wiele większej uwagi przy przenoszeniu. Paweł - wpinałeś C do limited? Dużo zmienia w dźwięku? Bo się przyznam , że mi się nigdy nie chciało tego zrobić... Edytowano 26 października 2018 przez Samcro Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czubsi Napisano 26 października 2018 Udostępnij Napisano 26 października 2018 Ano wpinałem -nie ustawiam do zdjęć ? Zdecydowanie znacznie i wyraźnie wpływa na rozluźnienie sceny (!) Dźwięki są jakby porozklejane pisane cieńszą wyraźniejszą kreską ale nie jest to żadne analityczne podkreślanie , przerysowywanie itd - po prostu czuć większą swobodę i delikatniejszy sznyt ! Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Samcro Napisano 26 października 2018 Udostępnij Napisano 26 października 2018 A kto Cię tam wie... Chyba trzeba będzie w końcu spróbować.... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czubsi Napisano 26 października 2018 Udostępnij Napisano 26 października 2018 ? zrobiłem to, żeby sprawdzić jak esoteric K-07 zagada z dzielonym mosfetem no i Ci powiem, że jak na razie to takie połączenie wygrywa z tych co próbowałem (w ogóle ...) ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Matt79f Napisano 28 października 2018 Udostępnij Napisano 28 października 2018 Witam No i stało się...:) Zachorowałem na Sansui-manie :) Jeszcze miesiąc temu, byłem zagorzałym zwolennikiem lampy i nie dopuszczałem myśli wymiany moich "diabełków - 6C33C" na tranzystor. Zapytanie na forum i dziś stoją u mnie już dwie Alphy (co prawda bardzo podstawowe - 911 i 607XR) ale jestem pełen uznania i podziwu - zwłaszcza dla 607XR. Tu podziękowania dla Kolegów Czubsi (za namiary, porady i ogólnie poświęcony czas) oraz Samcro - za sprzęt pierwsza klasa - pięknie utrzymany egzemplarz jak "spod koca". Przerzuciłem kilka tranzystorów w podobnym budżecie (marek i modeli nie będę wymieniał - bo być może kogoś urażę) ale dopiero Alphy pokazały jak może zagrać tranzystor. Oczywiście może być lepiej (i zapewne będzie :) ale w tym zakresie cenowym - kosa !!!. Scena, lokalizacja, głębia, separacja, barwa - bardzo przyyyyjemna, do tego dołożyć dynamikę, której próżno było u mnie dotychczas na tym poziomie szukać. Jeszcze tylko mała poprawka (ale o tym nie warto wspominać) "mod" i sprzęt nie do ruszenia z półki przez lata. Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Samcro Napisano 28 października 2018 Udostępnij Napisano 28 października 2018 MAtt79f To w sumie fajne zarazić kogoś po raz kolejny. Bo powiem Ci, że mocno byłem niespokojny, czy będzie OK, czy zgra się wszystko itd. itp., bo przecież wcześniej "lampowy" byłeś , a do mnie wpadłeś "jak po ogień" …. i mało czasu było na wszystko, łącznie ze spokojnym pogadaniem i posłuchaniem ... Cieszę się , że wszystko u Ciebie dobrze się dopasowało. Twój egzemplarz - rzadko w takim stanie się zdarzają, to trzeba przyznać. Tym bardziej, że czarny jest bardziej niż srebrne wersje podatny na zarysowania przy chwili nieuwagi przy podnoszeniu chociażby. Ja naprawdę cały czas jestem zdziwiony, jak 607XR potrafi grać. A wszystko tak naprawdę przez dwa odpowiednie elementy w odpowiednim miejscu. Niebywałe. I w sumie fajnie, że Sansui dobrze napędza kolejne YB kolumny Trochę mnie kusi, żeby zaryzykować i poszukać 607MR i zobaczyć, co Panowie tam zrobili i jak to gra - mimo, że generalnie MR to nie mój dźwięk z jednej strony, a z drugiej ceny MR w każdej wersji nieproporcjonalnie wysokie moim zdaniem w większości przypadków. Kusi mnie jeszcze kilka rzeczy - niezależnie od tego, że większość marzeń czy planów związanych z Sansui zrealizowałem. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czubsi Napisano 29 października 2018 Udostępnij Napisano 29 października 2018 Skoro obiecałem to dodaję - Esoteric K-07 z 907 limited Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pygar Napisano 30 października 2018 Udostępnij Napisano 30 października 2018 (edytowany) Paweł Człowieku , do końca świata nie przestaniesz mnie zadziwiać, rzucaj tę robotę, bo się tam marnujesz. Szef nie wie co ma za pracownika ! Światło, kompozycja, kadr itd. Takie zdjęcia to do magazynu Audio albo Hi-Fi Choice !!! Pozdrawiam Pygar P.s. Oddam we właściwe ręce dziewicę orleańską po bardzo głębokim przeglądzie u uznanego profesora ginekologii, a na imię jej Sansui AU-X711 . Pytania krzysiektango@gmail.com Edytowano 30 października 2018 przez Pygar Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czubsi Napisano 30 października 2018 Udostępnij Napisano 30 października 2018 Stary ! Nie przesadzaj to zdjęcia z iphone ... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piorut Napisano 30 października 2018 Udostępnij Napisano 30 października 2018 Może nie na temat, ale też zauważyłem to co Pygar. Wiadomo, że nie ma detalu po powiększeniu (do tego kompresja na forum), ale naświetlenie i kompozycja wyszły bardzo dobrze. Też mi się bardzo spodobało, mimo, że to nie studio i nie było takich poczynionych nakładów. Ile razy nie widać wszystkiego, bo za ciemno itd. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 30 października 2018 Udostępnij Napisano 30 października 2018 Matt79f, jakie kolumny? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czubsi Napisano 31 października 2018 Udostępnij Napisano 31 października 2018 piorut Większość zdjęć robię mimo wszystko dość drogim sprzętem (w cenie 907 limited :-)) teraz po prostu zrobiłem iphonem bo jakoś nie chce mi się spinać aparatu z kompem ... Fakt, ze zdjęcia robię znacznie dłużej niż znam Sansui ? ale fachowcem to bym się nie nazwał - podstawy jednak jakieś tam są ? Druga sprawa - jak już się wstawia zdjęcie to fajnie byłoby, żeby dawało jakąś informację a nie tylko wybrzdęk chwalącego się właściciela ? ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mario100007 Napisano 31 października 2018 Udostępnij Napisano 31 października 2018 (edytowany) Paweł, Widzę, że Esoteric nie stoi bezpośrednio nóżkami na wzmacniaczu. To są jakieś konkretne sprawdzone przez Ciebie podkładki czy po prostu, coś, aby nie porysować 907 Limited? Edytowano 31 października 2018 przez mario100007 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czubsi Napisano 31 października 2018 Udostępnij Napisano 31 października 2018 (edytowany) Dokładnie to drugie ? ... Mam w zamyśle skonstruowanie kanapki z różnych drewienek + piasek kwarcowy , dętka, ołów, bitumit, teflon, jedwab itp ale to w przyszłości - świetnie działa drzewo oliwne (próbowałem podstawić klocki :-)) , amazaque , yotoba itp Edytowano 31 października 2018 przez czubsi Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wuwuzela Napisano 31 października 2018 Udostępnij Napisano 31 października 2018 Pawel Jeszcze drewno wisniowe ( patrz- Harmonix) Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 31 października 2018 Udostępnij Napisano 31 października 2018 Dnia 29.10.2018 o 11:44, czubsi napisał: Skoro obiecałem to dodaję - Esoteric K-07 z 907 limited Czy ten sprzęt tak gra jak jest ustawiony ? Czy tylko pozuje do zdjęć ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pygar Napisano 1 listopada 2018 Udostępnij Napisano 1 listopada 2018 MobyDick Jesteś niemożliwy :-). Daj żyć !!! To nie jest Yamaha, czy Technics, że trzeba dołożyć 2 cegły na górę, żeby grało, ok ? To jest E s o t e r i c !!! K.P.W ? W tym konkretnym przypadku około 14kg wraz z obudową wykonaną z aluminium, które świetnie tłumi i rozprasza wibracje. Dodatkowo Limited waży około 34kg, a preamp 16,5kg, co łącznie daje 64,5kg nacisku na szafkę na której to wszystko stoi. Teraz spróbuj coś zrobić, żeby ta szafka drgnęła z takim ciężarem od góry. W Esotericu słuchają i stroją każdy model bez docisku, więc kładzenie czegokolwiek na tym urządzeniu mija się z wizją brzmienia ich inżynierów. Jak kupisz sobie w końcu lepszy sprzęt, to zrozumiesz, że od pewnego pułapu nie robią już badziewia, które trzeba na siłę "uszlachetniać" domowymi sposobami. Pozdrawiam Pygar Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czubsi Napisano 1 listopada 2018 Udostępnij Napisano 1 listopada 2018 W sumie dlaczego nie - odpowiem "koledze" Nie stoi odwrotnie bo CD jest mniejsze i wygląda to do d...y ale generalnie chodzi też o coś innego Esoteric stoi na limited którego płyty górne (3 sztuki ) są od siebie pooddzielane teflonem i bitumitem . Dodatkowo pod ich spodem znajdują się płaszczyzny dodatkowego bitumitu pokrytego warstwą teflonu a całość spoczywa na dodatkowych teflonowych separatorach ! Cała góra limited to istna platforma antywibracyjna i to z wysokiej półki nie wspominając o tym, ze cała konstrukcja tego wzmacniacza jest oparta o całkowitą lub bardzo dużą eliminacje wibracji po nóżki z czystej miedzi w eliptycznym kształcie i podkładem ze skóry naturalnej .... Tak więc nie wygląda ale ma bardzo dużo zasadności takie ustawienie .... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RoRo Napisano 3 listopada 2018 Udostępnij Napisano 3 listopada 2018 Dnia 2.11.2018 o 10:34, Wuwuzela napisał: Ja tez nie jestem fanem dosadnych i agresywnych wypowiedzi na Forum. Nikomu to nie sluzy, a juz na pewno nie marce Sansui. Roznie mozna reagowac na OBJAWIONE i prowokacyjne wpisy ale najzdrowiej jest ignorowac cos czego nie da sie zmienic. ... Znow prosba do Moderacji o czyszczenie. Pozdrawiam Wuwuzela - zrobione ... Proszę o wypowiedzi na temat i o poszanowanie pasjonatów marki SANSUI - bo dla nich jest głównie adresowany ten wątek. Zapraszam również innych użytkowników Forum do uczestnictwa - pod warunkiem że będą to bardziej wyważone wypowiedzi. Usunąłem kilka wpisów nie na temat, a w szczególności prowokujących do coraz ostrzejszych wypowiedzi innych użytkowników Forum. Jeżeli komuś to nie odpowiada - to niech oczekuje "urlopu" od pisania na Forum AUDIO! Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 3 listopada 2018 Udostępnij Napisano 3 listopada 2018 Dnia 2.11.2018 o 10:34, Wuwuzela napisał: Ja tez nie jestem fanem dosadnych i agresywnych wypowiedzi na Forum. Nikomu to nie sluzy, a juz na pewno nie marce Sansui. Roznie mozna reagowac na OBJAWIONE i prowokacyjne wpisy ale najzdrowiej jest ignorowac cos czego nie da sie zmienic. Kolega Moby dick zachowuje sie jak uczen, ktory kopie kolezanke na przerwie. A nuz sie zakumplujemy. Z pewnoscia zwrociles na siebie " jej" uwage ale niekoniecznie musisz sie dowiedziec, co "ona" o Tobie mysli. Pozdrawiam Przepraszam bardzo. Ja tu nikogo nie kopię, tylko zachęcam do eksperymentów. I niema w tym żadnej prowokacji. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Matt79f Napisano 4 listopada 2018 Udostępnij Napisano 4 listopada 2018 Dnia 30.10.2018 o 19:17, audiowit napisał: Matt79f, jakie kolumny? Sorki dopiero zauważyłem pytanie ? Zephyr Berylium. W planach podobna konstrukcja tj: Beryl+satori mr+revelator 22. Pzdr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BR-20T Napisano 9 listopada 2018 Udostępnij Napisano 9 listopada 2018 Witam!!! Jestem nowym uzytkownikiem, dlatego chcialem sie przedstawi i przywitac. Dzien Dobry. Chcialbym zasiegnac informacji odnosnie przedwzmacniacza. Posiadam koncowke b2105 a i przy okazji jeszcze pare starszych urzadzen firmy Sansui, co mnie niezmiernie ciesz(dzwiekowo). Czy pomijajac(chodz wiem ze moze to zabrzmiec dziwacznie)dedykowane preamp do tej koncow jest jakas alternatywa-rozumiem idee parowania wedle firmowego zestawu. Pytam bo wlasnie chcialbym cos zakupic a w Japoni sa teraz aukcje i tak naprawde trzeba podjac decyzje. Prosze o wyrozumialosc. Czasami targaja czlekiem rozne dziwne mysli. Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Samcro Napisano 9 listopada 2018 Udostępnij Napisano 9 listopada 2018 Cześć, BR-20T Polecam dedykowaną. Wtedy z niczym nie masz problemu. I razem wygląda jaki milion dolarów i tak gra. Ja z 2103 (teraz mam 2105) przymierzałem się do różnych, ale zawsze coś było nie tak. Z C 2105 jest idealna symbioza. OK, inne może nie były tej klasy, co C2105, ale nie grało to dobrze. Czyli jeżeli innej marki, to raczej górna półka, bez półśrodków, niestety nie podam CI konkretnych modeli czy firm, ale wysokie nakamichi, wysoki Technics (z Jp) będzie dobry. Ale to w większości przypadków skazuje Cię na porównywalne pieniądze raczej. Może jeszcze warto C-2301. Inny design i czas, ale jednak szkoła brzmienia ta sama. Mam nadzieję, że jeszcze któryś z kolegów, którzy przerobili kilka pre coś napiszą. Najgorsze jest to, że coś musisz kupić bez posłuchania, jak razem się zgrywa, bo to byłaby najlepsza opcja: pojechać i posłuchać jak gra razem. Może masz jakiś sklep z vintage w okolicy, może coś mają i można sprawdzić...? Sprawdź. Warto poczekać i poszukać. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts