audiowit Napisano 10 kwietnia 2016 Udostępnij Napisano 10 kwietnia 2016 Darek, a nie podpisywałeś umowy, że nie będziesz rozkręcał kolumn? Kiedyś dawno temu rozmawiałem z tym Panem i wspominał, że to jego patenty, s-hiend i kosmiczne technologie i chińczycy się czają żeby skopiować. I tym mnie zraził bo wiem, że w garażu można zrobić niezłe kolumny. A ten straszył mnie umowami )) Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mario100007 Napisano 10 kwietnia 2016 Udostępnij Napisano 10 kwietnia 2016 Wgd. tego pana te grand master maja takie parametry:PARAMETRYRekomendacja wzmacniacza zintegrowanego 40-150 wattsRekomendacja wzmacniacza lampowego 10-60 wattsPasmo przenoszenia 10 Hz - 35 KHz( pomiar generatorem )Pasmo przenoszenia słyszalne 20Hz - 18kHzSkuteczność tryb I - 101 dbSkuteczność tryb II - 98 dbSkuteczność tryb III - 96 dbImpedancja tryb I - 10 ohmImpedancja tryb II - 8 ohmImpedancja tryb III - 4 ohmWięc to że posiadasz dolny głośnik 4 Ohm to chyba chodzi o ten tryb III impedancji cokolwiek to znaczy.... W każdym razie pierwszy raz się spotykam z taką zaczarowaną rozpiską.Chodzi zapewne o to że pion składa się z trzech modułów.Każdy ma inne wartości....? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 10 kwietnia 2016 Udostępnij Napisano 10 kwietnia 2016 Najciekawsze jest to 10 hz .Spotkałem się już z opiniami, że to całkiem niezłe kolumny ale facet chyba przesadza... z parametrami,umowami,spiskowymi teoriami. Powiedziałem mu kiedyś, że przyjadę z naim'em a on mówi, że ma wzmacniacz(yamahe) i na niej przeprowadza odsłuchy. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Samcro Napisano 11 kwietnia 2016 Udostępnij Napisano 11 kwietnia 2016 Na "angoli" można liczyć.Elektrownia dla 907 przyjechała - Airlink zamówiony środa o 16, dzisiaj rano już był. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RoRo Napisano 11 kwietnia 2016 Udostępnij Napisano 11 kwietnia 2016 Marek też był zadowolony z ekspresowego tempa dostawy Z działania trafa również...Dobrze, że wyspiarze trzymają wysoki poziom i warto zapłacić więcej za wysoką jakość: sprzętu i wysyłki.Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Belfer54 Napisano 11 kwietnia 2016 Autor Udostępnij Napisano 11 kwietnia 2016 Faktycznie tempo dostawy błyskawiczne. Zresztą kupowałem tam za namową Mariusza.Trafo działa rewelacyjnie. Wykonanie tez na wysokim poziomie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RoRo Napisano 11 kwietnia 2016 Udostępnij Napisano 11 kwietnia 2016 No to Anglicy powinni już dawać zniżki dla znajomych Mariusza Marku,w tym trafo masz chyba jeszcze 1 wolne gniazdo- w sam raz na odtwarzacz CD z japońskim napięciem Czy ktoś z Was testował jednoczesne zasilanie dwóch urządzeń z 1 transformatora? Czy ma to wpływ na jakość grania Sansui?Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mario100007 Napisano 11 kwietnia 2016 Udostępnij Napisano 11 kwietnia 2016 Roman zniżek na razie nie dają ale za to ekspresowo wysyłają Ja niestety czekałem ponad tydzień na swoje trafo. A kontakt na nie miałem od Krzyśka za co jeszcze raz bardzo dziękuję. Co do zasilania trafem kilku urządzeń to żaden problem. Osobiście nie słyszę żadnej różnicy w degradacji dźwięku. Ale zawsze można podłączyć np. odtwarzacz CD pod wyjście zasilające z tyłu wzmacniacza. W 907 i 707 tego nie próbowałem ale w 911 podłączony CDek w ten sposób wydawał się grać lepiej. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
K-man Napisano 13 kwietnia 2016 Udostępnij Napisano 13 kwietnia 2016 I tak się rodzą audiofilskie bajki z mchu i paproci Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Samcro Napisano 13 kwietnia 2016 Udostępnij Napisano 13 kwietnia 2016 Witam i o zdrowie pytam,Pytanie "około-Sansujowe" mam Z jakimi przewodami głośnikowymi / IC grają Wasze zestawy? I co zdecydowało o wyborze takim a nie innym? Co wniosły do systemu takie a nie inne połączenia? Za kilka słów komentarza wdzięczny będę.POZdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mario100007 Napisano 13 kwietnia 2016 Udostępnij Napisano 13 kwietnia 2016 Jak chcesz słuchać na tym sprzęcie muzyki to bierzesz maksymalnie neutralne.. Jak to brzmienie ci nie odpowiada i chcesz dźwięk dostroić pod siebie to czytasz i szukasz które kable dadzą ci taki a nie inny efekt i w najlepszym wypadku je testujesz. Wówczas szukasz tłumików..... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pboczek Napisano 15 kwietnia 2016 Udostępnij Napisano 15 kwietnia 2016 Pozdrawiam wszystkich użytkowników sprzętu z Góry i Wody. Tematy forum są zasadniczo alphowe, audiofilskie, ale na szczęście zwykle nie pomijacie również pytań innych użytkowników, co się bardzo ceni i dzięki czemu forum jest miejscem gdzie poprzez Sansui można rozwijać przygodę ze stereo. Moje pytanie pewnie należy do banalnych. Szukając kolumn do wzmacniacza 8 ohm, wczytałem się w wyniki testów kolumn (Kef Q500, Tannoy Dc6 t RC) z których wynika że impedancja podawana przez producenta jest zawyżona. Instrukcja wskazuje bowiem na 8 ohm, choć wyniki pokazują że w rzeczywistości nominalna powinna być niższa: 6, 4 ohm. Czy podpięcie takich kolumn do wzmacniacza o impedanacji minimalnej 8 ohm nie spowoduje jego uszkodzenia lub niewłaściwej pracy? Po co producenci zawyżają te wartości? I z innej beczki. Jak dotąd nie czytałem - po za jednym wypadkiem, o pojedynku wysokiego wzmacniacza alpha z innym. Czy nikogo w tym kraju nie kusi zrobienie porównawczych odsłuchów przy udziale wyrobionych, osłuchanych osób znających się na sprzęcie? Takie porównania byłyby bardzo ciekawe. Czytałem ostatnio forum trolli - Giganty, tam cały czas zbawcy przestrzegają ludzkość przed światowym spiskiem szajsujowych oszustów i mają dobre intencje... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Samcro Napisano 15 kwietnia 2016 Udostępnij Napisano 15 kwietnia 2016 Cytat Jak chcesz słuchać na tym sprzęcie muzyki to bierzesz maksymalnie neutralne.. Jak to brzmienie ci nie odpowiada i chcesz dźwięk dostroić pod siebie to czytasz i szukasz które kable dadzą ci taki a nie inny efekt i w najlepszym wypadku je testujesz. Wówczas szukasz tłumików..... MarioNo właśnie chciałem poczytać I za jako najbardziej wiarygodne przyjąłem, że będą to opinie osób, które "przerobiły" temat na sobie i - co najważniejsze - na sprzęcie bardzo podobnym.Bo dla mnie taka informacja będzie najbardziej miarodajna.POzdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Samcro Napisano 15 kwietnia 2016 Udostępnij Napisano 15 kwietnia 2016 PBoczektutaj masz trochę opisane.http://loudspeaker.pl/impedancja-glosnikow...i-konstruktora/ Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wuwuzela Napisano 15 kwietnia 2016 Udostępnij Napisano 15 kwietnia 2016 PboczekZ mojego punktu (sluchania) widzenia odsluchy porownawcze z innymi markami nie sluza niczemu i moga wywolac niezdrowe dyskusje itd. Zreszta byl juz kiedys incydent, (poprawcie jesli sie myle) w Krakowie, ktory byl pozal sie Boze audiofilskim spotkaniem.Interesujacych byloby spotkac sie i porownac nasze sprzety. Klub wzbogaca sie o coraz ciekawsze egzemplaze, a wkrotce wystrzeli kolejna sensacja( niestety nie u mnie). Panowie zewrzyjmy szeregi i moze w koncu cos sie urodzi, jest to jeden z najaktywniejszych watkow. Moim marzeniem byloby posluchac jednego dnia kilku perel z serii Alpha i koncowek mocy. Niestety mieszkam daleko ale wespre taka inicjatywe aktywnie.Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pboczek Napisano 15 kwietnia 2016 Udostępnij Napisano 15 kwietnia 2016 PioOss bardzo dziękuję. No to pięknie. Kolumny opisane jako 8 ohm są w rzeczywistości 4 ohm, bo głośniejsze sprzedają się lepiej. Nie rozumiem, ale widzę że zakup kolumn jest jeszcze trudniejszy niż się wydawał. uff. Wuwuzela Posłuchać byłoby bardzo miło. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Samcro Napisano 15 kwietnia 2016 Udostępnij Napisano 15 kwietnia 2016 WuwuzelaPomysł jak najbardziej godny....Na tą okazję nawet z mojej "odsłuchowej" antresoli po schodach węższych niź 907 mogę ją zabrać. A nie jest to normalna 907 POzdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Samcro Napisano 15 kwietnia 2016 Udostępnij Napisano 15 kwietnia 2016 PBoczekA kto mówił, że będzie łatwo? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pboczek Napisano 15 kwietnia 2016 Udostępnij Napisano 15 kwietnia 2016 Życie stracę na szukaniu, czytaniu, dobieraniu, a nie na słuchaniu... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Samcro Napisano 15 kwietnia 2016 Udostępnij Napisano 15 kwietnia 2016 W tym jest cała frajda. Bo jak w pewnym momencie nie powiesz sobie "to jest to co chcę" to jest neverending story. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wuwuzela Napisano 15 kwietnia 2016 Udostępnij Napisano 15 kwietnia 2016 Kiedy wnosilem moja 907ke na czwarte Pietro bez odpoczynku, to prawie skonczylo sie zawalem. Ale na takie spotkanie przyjade nawet rowerem z Sansui pod pacha.Sluchal ktos moze TU x1 lub TU9900 z jakas Alpha? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pboczek Napisano 15 kwietnia 2016 Udostępnij Napisano 15 kwietnia 2016 PioOssWidzę to po Was i trzymam się na dystans w czym pomaga mi niedostatek słuchu. Jestem tylko miłośnikiem muzyki i kiedy czytam o tych ohmah które są inne w instrukcji niż w realu to opadam z sił. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 15 kwietnia 2016 Udostępnij Napisano 15 kwietnia 2016 Trzeba wiedzieć które ohmy są elektryczne , a które marketingowe . Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pboczek Napisano 15 kwietnia 2016 Udostępnij Napisano 15 kwietnia 2016 MobyDickchyba to oleję, skoro deklarują 8 ohm to zapomnę o tym co wiem i podepnę do wzmacniacza na 8 ohm, niech gra. A jak się coś stanie, to poproszę producenta kolumn o taki sam wzmacniacz. To wymaga zakupu nowych Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Samcro Napisano 15 kwietnia 2016 Udostępnij Napisano 15 kwietnia 2016 PboczekWiększość w miarę współczesnych sprzętów może pracować w pewnym zakresie Ohm.Ja widziałem tylko w jednym - moim G9700 - napis "must be 8 Ohm". Ale grał trochę z Infinity Kappa8 (6 Ohm) i całkiem nieźle sobie radził. W tym przypadku przeniosłem go na kolumny 8 Ohm bardziej z wyrozumiałości dla staruszka niż z obawy o sprzęt.Poza tym nie zdarzyło mi się przekroczyć godz. 10 w głośności - we wszystkich sprzętach które mam to już jest naprawdę głośno.Na godz. 11 sąsiad słucha tego co ja całkiem przyzwoicie : Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts