Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
Darek, a nie podpisywałeś umowy, że nie będziesz rozkręcał kolumn?
Kiedyś dawno temu rozmawiałem z tym Panem i wspominał, że to jego patenty, s-hiend i kosmiczne technologie i chińczycy się czają żeby skopiowaćicon_wink.gif. I tym mnie zraził bo wiem, że w garażu można zrobić niezłe kolumny. A ten straszył mnie umowami icon_smile.gif))
Napisano
Wgd. tego pana te grand master maja takie parametry:

PARAMETRY
Rekomendacja wzmacniacza zintegrowanego 40-150 watts
Rekomendacja wzmacniacza lampowego 10-60 watts
Pasmo przenoszenia 10 Hz - 35 KHz
( pomiar generatorem )
Pasmo przenoszenia słyszalne 20Hz - 18kHz
Skuteczność tryb I - 101 db
Skuteczność tryb II - 98 db
Skuteczność tryb III - 96 db
Impedancja tryb I - 10 ohm
Impedancja tryb II - 8 ohm
Impedancja tryb III - 4 ohm

Więc to że posiadasz dolny głośnik 4 Ohm to chyba chodzi o ten tryb III impedancji cokolwiek to znaczy.... W każdym razie pierwszy raz się spotykam z taką zaczarowaną rozpiską.Chodzi zapewne o to że pion składa się z trzech modułów.Każdy ma inne wartości....?
Napisano
Najciekawsze jest to 10 hz icon_smile.gif.

Spotkałem się już z opiniami, że to całkiem niezłe kolumny ale facet chyba przesadza... z parametrami,umowami,spiskowymi teoriami.
Powiedziałem mu kiedyś, że przyjadę z naim'em a on mówi, że ma wzmacniacz(yamahe) i na niej przeprowadza odsłuchy.
Napisano
Marek też był zadowolony z ekspresowego tempa dostawy icon_smile.gif
Z działania trafa również...
Dobrze, że wyspiarze trzymają wysoki poziom i warto zapłacić więcej za wysoką jakość: sprzętu i wysyłki.

Pozdrawiam
Napisano
No to Anglicy powinni już dawać zniżki dla znajomych Mariusza icon_smile.gif

Marku,
w tym trafo masz chyba jeszcze 1 wolne gniazdo- w sam raz na odtwarzacz CD z japońskim napięciem icon_wink.gif
Czy ktoś z Was testował jednoczesne zasilanie dwóch urządzeń z 1 transformatora? Czy ma to wpływ na jakość grania Sansui?

Pozdrawiam
Napisano
Roman zniżek na razie nie dają ale za to ekspresowo wysyłają icon_wink.gif Ja niestety czekałem ponad tydzień na swoje trafo. A kontakt na nie miałem od Krzyśka za co jeszcze raz bardzo dziękuję.

Co do zasilania trafem kilku urządzeń to żaden problem. Osobiście nie słyszę żadnej różnicy w degradacji dźwięku. Ale zawsze można podłączyć np. odtwarzacz CD pod wyjście zasilające z tyłu wzmacniacza. W 907 i 707 tego nie próbowałem ale w 911 podłączony CDek w ten sposób wydawał się grać lepiej.
Napisano
Witam i o zdrowie pytam,

Pytanie "około-Sansujowe" mam icon_smile.gif

Z jakimi przewodami głośnikowymi / IC grają Wasze zestawy?
I co zdecydowało o wyborze takim a nie innym? Co wniosły do systemu takie a nie inne połączenia?
Za kilka słów komentarza wdzięczny będę.

POZdrawiam

Napisano
Jak chcesz słuchać na tym sprzęcie muzyki to bierzesz maksymalnie neutralne.. Jak to brzmienie ci nie odpowiada i chcesz dźwięk dostroić pod siebie to czytasz i szukasz które kable dadzą ci taki a nie inny efekt i w najlepszym wypadku je testujesz. Wówczas szukasz tłumików.....
Napisano
Pozdrawiam wszystkich użytkowników sprzętu z Góry i Wody. Tematy forum są zasadniczo alphowe, audiofilskie, ale na szczęście zwykle nie pomijacie również pytań innych użytkowników, co się bardzo ceni i dzięki czemu forum jest miejscem gdzie poprzez Sansui można rozwijać przygodę ze stereo. Moje pytanie pewnie należy do banalnych. Szukając kolumn do wzmacniacza 8 ohm, wczytałem się w wyniki testów kolumn (Kef Q500, Tannoy Dc6 t RC) z których wynika że impedancja podawana przez producenta jest zawyżona. Instrukcja wskazuje bowiem na 8 ohm, choć wyniki pokazują że w rzeczywistości nominalna powinna być niższa: 6, 4 ohm. Czy podpięcie takich kolumn do wzmacniacza o impedanacji minimalnej 8 ohm nie spowoduje jego uszkodzenia lub niewłaściwej pracy? Po co producenci zawyżają te wartości? I z innej beczki. Jak dotąd nie czytałem - po za jednym wypadkiem, o pojedynku wysokiego wzmacniacza alpha z innym. Czy nikogo w tym kraju nie kusi zrobienie porównawczych odsłuchów przy udziale wyrobionych, osłuchanych osób znających się na sprzęcie?
Takie porównania byłyby bardzo ciekawe. Czytałem ostatnio forum trolli - Giganty, tam cały czas zbawcy przestrzegają ludzkość przed światowym spiskiem szajsujowych oszustów i mają dobre intencje...
Napisano
Cytat

Jak chcesz słuchać na tym sprzęcie muzyki to bierzesz maksymalnie neutralne.. Jak to brzmienie ci nie odpowiada i chcesz dźwięk dostroić pod siebie to czytasz i szukasz które kable dadzą ci taki a nie inny efekt i w najlepszym wypadku je testujesz. Wówczas szukasz tłumików.....

Mario

No właśnie chciałem poczytać icon_smile.gif I za jako najbardziej wiarygodne przyjąłem, że będą to opinie osób, które "przerobiły" temat na sobie i - co najważniejsze - na sprzęcie bardzo podobnym.
Bo dla mnie taka informacja będzie najbardziej miarodajna.

POzdrawiam
Napisano
Pboczek
Z mojego punktu (sluchania) widzenia odsluchy porownawcze z innymi markami nie sluza niczemu i moga wywolac niezdrowe dyskusje itd. Zreszta byl juz kiedys incydent, (poprawcie jesli sie myle) w Krakowie, ktory byl pozal sie Boze audiofilskim spotkaniem.
Interesujacych byloby spotkac sie i porownac nasze sprzety. Klub wzbogaca sie o coraz ciekawsze egzemplaze, a wkrotce wystrzeli kolejna sensacja( niestety nie u mnie).
Panowie zewrzyjmy szeregi i moze w koncu cos sie urodzi, jest to jeden z najaktywniejszych watkow. Moim marzeniem byloby posluchac jednego dnia kilku perel z serii Alpha i koncowek mocy. Niestety mieszkam daleko ale wespre taka inicjatywe aktywnie.
Pozdrawiam
Napisano
PioOss bardzo dziękuję.
No to pięknie. Kolumny opisane jako 8 ohm są w rzeczywistości 4 ohm, bo głośniejsze sprzedają się lepiej. Nie rozumiem, ale widzę że zakup kolumn jest jeszcze trudniejszy niż się wydawał. uff.

Wuwuzela
Posłuchać byłoby bardzo miło.
Napisano
MobyDick
chyba to oleję, skoro deklarują 8 ohm to zapomnę o tym co wiem i podepnę do wzmacniacza na 8 ohm, niech gra. A jak się coś stanie, to poproszę producenta kolumn o taki sam wzmacniacz. To wymaga zakupu nowych icon_sad.gif
Napisano
Pboczek

Większość w miarę współczesnych sprzętów może pracować w pewnym zakresie Ohm.
Ja widziałem tylko w jednym - moim G9700 - napis "must be 8 Ohm".
Ale grał trochę z Infinity Kappa8 (6 Ohm) i całkiem nieźle sobie radził.
W tym przypadku przeniosłem go na kolumny 8 Ohm bardziej z wyrozumiałości dla staruszka niż z obawy o sprzęt.
Poza tym nie zdarzyło mi się przekroczyć godz. 10 w głośności - we wszystkich sprzętach które mam to już jest naprawdę głośno.
Na godz. 11 sąsiad słucha tego co ja całkiem przyzwoicie :