Kraft Napisano 16 czerwca 2021 Autor Udostępnij Napisano 16 czerwca 2021 4 godziny temu, S4Home napisał: Od 1nek. Moim zdaniem też bo wstęga pokrywała / pokrywa się z kopułka. Ale jak sam zauważyłeś jest to pewien wyznacznik tej firmy. I ich monitory dawniej były wybierane jednak częściej. Jak Dali wprowadziło serię Spector, to Opticony "awansowały" i podniesiono ich ceny. Pewnie to wpływa obecnie na ich mniejszą popularność. Ale pożyczę dwójki MK2. To będzie może mój ostatni ruch, bo już jestem zmęczony szukaniem, a i pomysłów na kolejne kolumny do posłuchania coraz mnie. Jak Opticony 2 mają dynamikę i powab grania Menuetów, a oferują lepszy bas, to może być to (choć czy jest na to szansa?). Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dominik Poślednik Napisano 16 czerwca 2021 Udostępnij Napisano 16 czerwca 2021 Tutaj jest test Dali Opticon 2 https://hi-fi.com.pl/testy/kolumny/4567-dali-opticon-2.html Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lpomis Napisano 16 czerwca 2021 Udostępnij Napisano 16 czerwca 2021 1 godzinę temu, Kraft napisał: Ale pożyczę dwójki MK2. MK2 mogą być ciekawe, ale ja bym poszedł bardziej w serię Rubicon i model 2. Dali na swojej stronie przyrównuje strojenie Menuetów właśnie do serii Rubicon (możliwość stworzenia systemu kina domowego Menuet-Rubicon). Sam chciałem się kiedyś szarpnąć i wypożyczyć ten model, ale jego dostępność jest praktycznie zerowa. Gdy pytałem w salonach o Rubicony to słyszałem, że są za drogie, nikt ich nie kupował, że klienci wybierali inne modele. Ale to co wybierają ludzie mało mnie już przekonuje. To, że u nas jest trend wciskania dużych podłogówek nawet do małych salonów tym bardziej nastraja mnie na fajne monitory. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 16 czerwca 2021 Autor Udostępnij Napisano 16 czerwca 2021 (edytowany) 10 minut temu, Dominik Poślednik napisał: Tutaj jest test Dali Opticon 2 Ale to test wersji Mk1. MK2 ma nowy tweeter i gra ponoć lepiej/inaczej od poprzednika. Ponoć już właśnie na poziomie Rubicon 2 (modelu co najmniej o 7 lat starszego) Edytowano 16 czerwca 2021 przez Kraft Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kaczadupa Napisano 16 czerwca 2021 Udostępnij Napisano 16 czerwca 2021 1 godzinę temu, Kraft napisał: Jak Opticony 2 mają dynamikę i powab grania Menuetów, a oferują lepszy bas, to może być to (choć czy jest na to szansa? Wielcy jak Dali, Dynaudio i cała reszta nie popełniają błędów "stopniowania jakości" Chociaż... z mojego doświadczenia Menuet można nazwać ostatnim produkowanym przez dużych "błędem". No chyba, że jestem głuchy. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 16 czerwca 2021 Autor Udostępnij Napisano 16 czerwca 2021 12 minut temu, kaczadupa napisał: Wielcy jak Dali, Dynaudio i cała reszta nie popełniają błędów "stopniowania jakości" Też wielkiej nadziei nie mam. Z drugiej strony Rubicon to już stara konstrukcja. Wkrótce ją pewnie zastąpią czymś lepszym. Może więc chwilowo pozwolono Opticon Mk2 dogonić Rubicony, bo te i tak za chwilę odskoczą w nowym wydaniu. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lpomis Napisano 16 czerwca 2021 Udostępnij Napisano 16 czerwca 2021 2 godziny temu, Kraft napisał: Z drugiej strony Rubicon to już stara konstrukcja. Wkrótce ją pewnie zastąpią czymś lepszym. Z drugiej strony kilka miesięcy temu Dali dołożyło do serii Rubicon wersję aktywną. Wygląda jakby obecny model miał się jeszcze trochę ostać w obecnej formie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 16 czerwca 2021 Autor Udostępnij Napisano 16 czerwca 2021 4 minuty temu, lpomis napisał: Z drugiej strony kilka miesięcy temu Dali dołożyło do serii Rubicon wersję aktywną. Wygląda jakby obecny model miał się jeszcze trochę ostać w obecnej formie. Faktycznie. Ale Dynaudio też wprowadziło wersję aktywną Focusów, a pasywne Focusy wycofało z oferty;). Może to jest duńska droga. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 16 czerwca 2021 Udostępnij Napisano 16 czerwca 2021 https://www.techweekmag.com/reviews/speakers/dali-opticon-2-mk2/?amp Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 17 czerwca 2021 Udostępnij Napisano 17 czerwca 2021 20 godzin temu, Kraft napisał: Jak Dali wprowadziło serię Spector, to Opticony "awansowały" i podniesiono ich ceny. Pewnie to wpływa obecnie na ich mniejszą popularność. Ale pożyczę dwójki MK2. To będzie może mój ostatni ruch, bo już jestem zmęczony szukaniem, a i pomysłów na kolejne kolumny do posłuchania coraz mnie. Jak Opticony 2 mają dynamikę i powab grania Menuetów, a oferują lepszy bas, to może być to (choć czy jest na to szansa?). Czemu? Testy Ci idą coraz lepiej, przecież. No chyba że teraz czas na elektronikę? Miałem kiedyś Epicony 2. Bardzo fajne kolumienki. Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 21 września 2021 Autor Udostępnij Napisano 21 września 2021 @lpomis, niniejszym dołączam do mini klubu posiadaczy mini Menuetów. Na razie podłączyłem je w salonie. Potem pograją trochę w systemie biurkowym, a na koniec przygotuję dla nich dobrze wytłumiony pokoik 10 m2. Mam nadzieję, że w tej ostatniej lokalizacji sprawdzą się idealnie (ale to jeszcze trochę). Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
halik Napisano 21 września 2021 Udostępnij Napisano 21 września 2021 (edytowany) 17 minut temu, Kraft napisał: @lpomis, niniejszym dołączam do mini klubu posiadaczy mini Menuetów. Na razie podłączyłem je w salonie. Potem pograją trochę w systemie biurkowym, a na koniec przygotuję dla nich dobrze wytłumiony pokoik 10 m2. Mam nadzieję, że w tej ostatniej lokalizacji sprawdzą się idealnie (ale to jeszcze trochę). Mam nadzieje że nie oznacza to końca Kraftestów Edytowano 21 września 2021 przez halik Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 21 września 2021 Autor Udostępnij Napisano 21 września 2021 Przecież do salonu nowych kolumn jeszcze nie kupiłem:) Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MMarek Napisano 21 września 2021 Udostępnij Napisano 21 września 2021 Wydaje mi się, że miałeś do małego pokoju KEF LS50. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 21 września 2021 Autor Udostępnij Napisano 21 września 2021 Zestawy będą docelowo trzy: "rozrywkowy" w salonie, biurkowy (tutaj KEF-y, bo świetnie grają jako monitory bliskiego pola i do tego można ich słuchać godzinami) oraz "audiofilski" do relaksu przy muzyce (i tutaj widzę Menuety). Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubakk Napisano 21 września 2021 Udostępnij Napisano 21 września 2021 Czym będą wzmacniane menuety ? Może jakaś mała kameralna lampa ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 21 września 2021 Autor Udostępnij Napisano 21 września 2021 Jeszcze nie wiem. Będę musiał coś kupić. Spróbuję w torze zastosować Dirac Live. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Asia Napisano 21 września 2021 Udostępnij Napisano 21 września 2021 19 minut temu, Kubakk napisał: Może jakaś mała kameralna lampa ? Powiedz mi jaką masz lampę, a powiem ci kim jesteś 😁. Daj się Jarku ponieść... 😉 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 21 września 2021 Autor Udostępnij Napisano 21 września 2021 Wzmacniacz lampowy raczej nie. Z prozaicznego powodu. Do niego trzeba mieć obszerną szufladę na lampy, a ja takową nie dysponuję;) Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Asia Napisano 21 września 2021 Udostępnij Napisano 21 września 2021 Aj, to najdziwniejsza wymówka jaką można wymyślić 🙃. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lpomis Napisano 21 września 2021 Udostępnij Napisano 21 września 2021 (edytowany) @Kraft Zacnie, gratuluję! To są małe wariaty w których znajdziemy i uderzenie i nutkę romantyzmu. Dali grają każdą muzykę i radzą z tym sobie naprawdę dobrze. Sama przyjemność. Ważne tylko żeby wzmacniacz nie szalał za bardzo z wyższą średnicą i nadmiernym rozjaśnieniem. Rozumiem, że to model, który testowałeś, czyli Mentor Menuet? A tu moje maleństwa: Edytowano 21 września 2021 przez lpomis Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 21 września 2021 Autor Udostępnij Napisano 21 września 2021 4 minuty temu, lpomis napisał: Rozumiem, że to model, który testowałeś, czyli Mentor Menuet? W rzeczy samej. 5 minut temu, lpomis napisał: Ważne tylko żeby wzmacniacz nie szalał za bardzo z wyższą średnicą i nadmiernym rozjaśnieniem. Przypomnij mi, jaki Ty masz? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lpomis Napisano 21 września 2021 Udostępnij Napisano 21 września 2021 (edytowany) 17 minut temu, Kraft napisał: Przypomnij mi, jaki Ty masz? Aktualnie gram na nich z Heglem H95. Fajne wygładzenie jakie ma ten wzmacniacz na wysokich tonach bardzo pasuje Menuetom. Z kolei już model H190 był troszkę zbyt krzykliwy, mimo że prezentował większe nasycenie (wypełnienie) na średnicy. Z Menuetami testowałem jeszcze: Nuprime STA9 w zestawie z DAC9, Naim Atom, Lyngdorf TDAI-1120, Cyrus 8.2, Synthesis Roma 54DC+, Moon Ace, Audiolab 6000A. Edytowano 21 września 2021 przez lpomis Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Asia Napisano 21 września 2021 Udostępnij Napisano 21 września 2021 12 minut temu, lpomis napisał: Nuprime STA9 w zestawie z DAC9, Naim Atom, Lyngdorf TDAI-1120, Cyrus 8.2, Synthesis Roma 54DC+, Moon Ace, Audiolab 6000A. A podzielisz się wrażeniami? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrólKiczu Napisano 21 września 2021 Udostępnij Napisano 21 września 2021 @Asia, ale to nie hybrydy 😝. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts