marcinmarcin Napisano 28 maja 2021 Udostępnij Napisano 28 maja 2021 4 minuty temu, Walezy napisał: Wiem, pamietam czytałem twój post gdzieś wcześniej. Asia niekoniecznie musi odebrać Atom’a tak samo. On taki jest. Zależy kto z czym ma go porównać 😉 2 minuty temu, seba3002 napisał: Suchy to jest hegel 😉. Też trochę 😉 Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Asia Napisano 29 maja 2021 Autor Udostępnij Napisano 29 maja 2021 (edytowany) Widziałam CA Evo w Audio-on, wygląda bardzo ładnie i nowocześnie, nie słyszałam ma się rozumieć, ale jakoś nie sądzę żeby miał mnie powalić. Wczoraj wieczorem słuchałam sobie Haiku Sol2SE z Arią 926 i dla mnie nie tworzą dobrego połączenia - zupełnie jakby wzmacniacz jeszcze podnosił szybkość kolumn, co w połączeniu z dużo większą szczegółowością dźwięku dla mnie robi tłok. Za dużo naraz. Dziś rano podłączyłam Fyne F502 (komentarz syna: dużo mamy tych głośników 😉) i zdecydowanie (wg mnie) to jest bardzo dobre połączenie. Bo kolumny przyspieszyły, słychać więcej detali, a dźwięk jest dość pełny. Myślę, że w innym, większym pomieszczeniu byłoby naprawdę dobrze. U nas, niestety, te kolumny są po prostu za duże, dają za dużo basu potęgowanego przez odbicia. Edytowano 29 maja 2021 przez Asia Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Asia Napisano 29 maja 2021 Autor Udostępnij Napisano 29 maja 2021 Piękną ma gałkę, kolor zupełnie nie do uchwycenia - taka metaliczna rubinowa czerwień. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 29 maja 2021 Udostępnij Napisano 29 maja 2021 17 minut temu, Asia napisał: Wczoraj wieczorem słuchałam sobie Haiku Sol2SE z Arią 926 i dla mnie nie tworzą dobrego połączenia - zupełnie jakby wzmacniacz jeszcze podnosił szybkość kolumn, co w połączeniu z dużo większą szczegółowością dźwięku dla mnie robi tłok. No to jest przesadzone połączenie. Jak proponowałem SOL II to chyba nie było mowy o Focalach ? Napisz coś więcej (jeżeli możesz) o połączeniu z Fyne. Czy masz zamiar wziąć jeszcze jakieś kolumny ? Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Asia Napisano 29 maja 2021 Autor Udostępnij Napisano 29 maja 2021 (edytowany) Nie 10 minut temu, Fafniak napisał: Jak proponowałem SOL II to chyba nie było mowy o Focalach ? Nie było, mowa była o Fyne. Tu pełna zgoda - to gra! Wzięłabym wszystkie kolumny świata, a najchętniej Focal Kanta. Tylko, heh, za drogie. I wielce prawdopodobne, że za duże. Edytowano 29 maja 2021 przez Asia Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bogusław 66 Napisano 29 maja 2021 Udostępnij Napisano 29 maja 2021 2 minuty temu, Asia napisał: Piękną ma gałkę, kolor zupełnie nie do uchwycenia - taka metaliczna rubinowa czerwień. Jak masz czerwień na prawej gałce, to masz wersje limitowaną o na paru lepszych częściach w środku, chyba tylko 100 sztuk taki wyszło, ale pewien nie jestem. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Asia Napisano 29 maja 2021 Autor Udostępnij Napisano 29 maja 2021 Tak, to na pewno limitowana wersja. Gałka to prawdziwy klejnot. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 29 maja 2021 Udostępnij Napisano 29 maja 2021 (edytowany) Focale sa specyficzne. Albo je sie kocha albo nienawidzi podobnie z trianglami. Bardzo dobrze zgrywają sie z lampami i hybrydowymi wzmacniaczami. To jest uogólnienie, ale tego typu wzmacniaczy bym szukał. Jeżeli masz na trochę dłużej SOL II to spróbuj wypożyczyć z audiopunkt-u RLS Nereida -to zestawienie mogłoby u ciebie dobrze zabrzmieć albo... rLS Oberon II Edytowano 29 maja 2021 przez Fafniak Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stach_s Napisano 29 maja 2021 Udostępnij Napisano 29 maja 2021 (edytowany) Naima do Focali odpusc. Wystawiane sa razem dopiero od niedawna, tylko z racji wspolnego dystrybutora, ale nie jest to najlepsze polaczenie. Tak jak powyzej obstawialbym lampy i hybrydy, powodzenia Edytowano 29 maja 2021 przez stach_s Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrólKiczu Napisano 29 maja 2021 Udostępnij Napisano 29 maja 2021 3 minuty temu, Fafniak napisał: RLS Nereida A możesz coś więcej powiedzieć o tym producencie? Szczerze powiedziawszy pierwszy raz się spotykam z tą firmą 🤔. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 29 maja 2021 Udostępnij Napisano 29 maja 2021 (edytowany) Bo to jest niewielka manufaktura. Jednoosobowa (o ile wiem) Facet jest bardzo miłym człowiekiem i bardzo kontaktowym. http://www.rls.com.pl/ miałem u siebie w domu kolumny ELARA II CALLISTO IV i OBERON II (te ostatnie mam od chyba 6 albo 7 lat i jakoś średnio czuję potrzebę zmiany) NEREID-y słuchałem w audiopunkcie Edytowano 29 maja 2021 przez Fafniak Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Asia Napisano 29 maja 2021 Autor Udostępnij Napisano 29 maja 2021 Rozważania co do kolumn zostawię na nieco później. Teraz muszę skupić się na Aria 926. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrólKiczu Napisano 29 maja 2021 Udostępnij Napisano 29 maja 2021 41 minut temu, Fafniak napisał: NEREID-y słuchałem w audiopunkcie A możesz coś więcej o nich powiedzieć? Jak grają? Z jakimi wzmacniaczami (poza lampą 😝) dobrze się zgrywają ? Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 29 maja 2021 Udostępnij Napisano 29 maja 2021 (edytowany) NAIM - z tym w salonie słuchałem Poniższe wzmacniacze "typuję" na podstawie odsłuchów z Oberon, ELARA i Callisto u mnei w domu HAIKU edytka : SOL II i SOL III - bright-y raczej nie DENSEN AUDIOLAB Edytowano 29 maja 2021 przez Fafniak Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piciu1975 Napisano 29 maja 2021 Udostępnij Napisano 29 maja 2021 Dnia 28.05.2021 o 10:10, Asia napisał: Obawiam się jakie jeszcze inne eksperymenty mógł ciekawy młody człowiek przeprowadzać. To ja Ci napiszę, co mój zrobił W moich monitorach staram się zawsze mieć założone maskownice, więc skoro nie mógł bawić się głośnikami, to zajrzał z tyłu i odkrył wylot bass refleksu. Zdążył wrzucić do wnętrza termometr z zestawu "mały doktor" i klucz oczkowy Przyłapałem go w momencie, gdy próbował wepchnąć kolejną zabawkę, ale metalowy samochód na szczęście okazał się zbyt duży. Wyjąłem "gratisy" przez otwór do mocowania gniazd na kable... A wracając do tematu Focali - w tym tygodniu odsłuchiwałem w salonie z moim Rotelem m. in. Arie 906. Naprawdę przypadły mi do gustu, bardziej niż Dali, Audiovecory i Dynaudio. Są na razie nr 1 na mojej liście do zakupu Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Asia Napisano 29 maja 2021 Autor Udostępnij Napisano 29 maja 2021 (edytowany) Szlag, muszę przeliczyć Hot wheels-y. 😂🙈 A ad meritum - bardzo fajnie Sol II SE prowadzi Fyne F502. Miło się tego słucha, melodyjnie, zarówno cicho, jak i głośno. Można by pomyśleć, że Sol to hybryda. W jakimś stopniu to podobne granie do PIER, ale jednak lepiej bo słychać większą głębię i detal zamiast gładkiej i smacznej, ale jednak trochę papki. Edytowano 29 maja 2021 przez Asia Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bogusław 66 Napisano 29 maja 2021 Udostępnij Napisano 29 maja 2021 4 godziny temu, Asia napisał: A ad meritum - bardzo fajnie Sol II SE prowadzi Fyne F502. Miło się tego słucha, melodyjnie, zarówno cicho, jak i głośno. Można by pomyśleć, że Sol to hybryda. W jakimś stopniu to podobne granie do PIER, ale jednak lepiej bo słychać większą głębię i detal zamiast gładkiej i smacznej, ale jednak trochę papki. No i zaś nowe doświadczenie, że nie wszystko ze sobą pasuje jak by to wynikało z parametrów. Tak, tak, aby dobrać poszczególne komponenty pod własne preferencje dające uśmiech na twarzy z granej muzyki, wpierw trzeba się nagimnastykować i to nie tylko fizycznie. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 29 maja 2021 Udostępnij Napisano 29 maja 2021 5 godzin temu, Piciu1975 napisał: Naprawdę przypadły mi do gustu, bardziej niż Dali, Audiovecory i Dynaudio. Są na razie nr 1 na mojej liście do zakupu Jakie Dali? Nie można pisać całej nazwy modelu? Nie trzeba by ciągle dopytywać. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrólKiczu Napisano 29 maja 2021 Udostępnij Napisano 29 maja 2021 16 minut temu, JaZz napisał: Które Dyńki i Audiovector też mogłeś od razu dopytać. 😏 No i jakoś mi się nie chce wierzyć, że focale były lepsze niż dynaudio 😉. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi777 Napisano 29 maja 2021 Udostępnij Napisano 29 maja 2021 20 godzin temu, seba3002 napisał: Suchy to jest hegel 😉. Co to znaczy suchy? Jak gra równo i nie podbarwia? Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrólKiczu Napisano 29 maja 2021 Udostępnij Napisano 29 maja 2021 2 minuty temu, Adi777 napisał: Co to znaczy suchy? Jak gra równo i nie podbarwia? Tak opisują go sprzedawcy. Ja słuchałem go jedynie z Elacami Vela, i wydawało mi się to granie jakieś takie wyprane z emocji. Ale wiem też, że wiele osób bardzo sobie chwali Hegla. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi777 Napisano 29 maja 2021 Udostępnij Napisano 29 maja 2021 2 minuty temu, seba3002 napisał: wyprane z emocji Tego też trochę nie rozumiem, a dźwięk suchy? Hmm, jak jest suchy, to również powinien być i mokry, a z takim określeniem się jeszcze nie spotkałem, dziwne... Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrólKiczu Napisano 29 maja 2021 Udostępnij Napisano 29 maja 2021 Mokry jest denon 😉. Nie wiem, może kiedy średnica klei się do uszu to jest dźwięk mokry. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi777 Napisano 29 maja 2021 Udostępnij Napisano 29 maja 2021 22 minuty temu, seba3002 napisał: kiedy średnica klei się do uszu Co to znaczy? 🤣 Tak bardziej serio, to często i gęsto na konkurencyjnym forum czytam właśnie o suchotnikach, bezbarwnikach, dźwięku wypranego z emocji, bez planktonu i plastyczności, i inne takie. Czyli wychodzi na to, że audiofilski dźwięk, dźwięk HajEnd, to podbarwianie, które podobno jest naturalne, i za które płaci się grube talary, ciekawe... Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrólKiczu Napisano 29 maja 2021 Udostępnij Napisano 29 maja 2021 Koniec dyskusji, bo zaraz dojdziemy do tego pisania poezji o brzmieniu zestawów audio 😉. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts