Asia Napisano 1 maja 2021 Autor Napisano 1 maja 2021 Czy i jakich używacie listew zasilających? Próbuję czytać stosowny wątek, ale dużo w nim przepychanek.
Arekszcz Napisano 1 maja 2021 Napisano 1 maja 2021 A ja używam jak narazie marketowej za 10 ale kabel zasilajacy do wzmaka elektra . Niby lepiej jak wzmak jest podpięty bezpośrednio do gniazdka . Chwala bardzo gigawat i tage 1000 ale mówię tu o listwach do 1000 pln a kable głośnikowe jakie? kolega który był u mnie z tym lampowcem kupio ode mnie kimber ale wziął tez do testów qed jednak wygrały te pierwsze
Asia Napisano 1 maja 2021 Autor Napisano 1 maja 2021 (edytowany) Na razie kupiłam parę metrów Sommer SC orbit, które mi tutaj polecono. Zobaczę co ostatecznie stanie, czy będzie zmiana ustawień, nowa szafka pod sprzęt i na koniec będę myśleć o kablach. Edytowano 1 maja 2021 przez Asia
Arekszcz Napisano 1 maja 2021 Napisano 1 maja 2021 (edytowany) Z listwa zrób tak samo Edytowano 1 maja 2021 przez RoRo Odpowiadając na post bezpośrednio po nim-nie ma sensu cytować go w całości.
Tomasz Kluczynski Napisano 1 maja 2021 Napisano 1 maja 2021 Ja używam listwy Taga tej 1000mk2 ,kupilem w Naulitiusie za 499zł.Dołożyłem kabel zasilający z Ali za nie całą stówę i ogólnie powiem ,że się sprawdza .Zmian po dodaniu z moim słuchem już prawie sześciedziolatka nie słyszę ,ale po przeniesiesieniu sprzętu w inne miejsce i dodaniu kabla zasilającego widzę na voltomierzu że prąd jest jakby lepszy(mocniejszy ) bo pokazuje mi 245V,a z poprzedniego gniazdka było 220-225V.To przekłada się na to że przy tym samym poziomie głośności jest trochę głośniej niż było w starym miejscu.
Arekszcz Napisano 1 maja 2021 Napisano 1 maja 2021 (edytowany) I Arcam do listwy czy gniazdka?:) Edytowano 1 maja 2021 przez RoRo Odpowiadając na post bezpośrednio po nim-nie ma sensu cytować go w całości.
Asia Napisano 1 maja 2021 Autor Napisano 1 maja 2021 Kolega ostrzegał mnie, że napięcie w gniazdku potrafi okresowo mocno przekroczyć deklarowane 230 V.
Tomasz Kluczynski Napisano 1 maja 2021 Napisano 1 maja 2021 Do Listwy,do tych czterech gniazdek niefiltrowanych czyli Direct.Do filtrowanych podłączam te sprzęty które mają zasilacze impulsowe.
Arekszcz Napisano 1 maja 2021 Napisano 1 maja 2021 Przed chwilą, Asia napisał: Kolega ostrzegał mnie, że napięcie w gniazdku potrafi okresowo mocno przekroczyć deklarowane 230 V. No i Tomus dobrze mówi taga w zupełności wystarczy 1 minutę temu, Tomasz Kluczynski napisał: Do Listwy,do tych czterech gniazdek niefiltrowanych czyli Direct.Do filtrowanych podłączam te sprzęty które mają zasilacze impulsowe. A od arcama masz oryginalny zasilajacy czy tez jakiś lepsiejszy?
Tomasz Kluczynski Napisano 1 maja 2021 Napisano 1 maja 2021 1 minutę temu, Asia napisał: Kolega ostrzegał mnie, że napięcie w gniazdku potrafi okresowo mocno przekroczyć deklarowane 230 V. Ja myślę że to gniazdko gdzie był podłączony wcześniej jest bardziej obciążone ,bo sąsiad za ścianą ma tam kuchnię i podłączonych sporo sprzętów.A to gniazdko z którego teraz korzystam jest z innej linii ,pomimo że są w tym samym pokoju. 2 minuty temu, Arekszcz napisał: No i Tomus dobrze mówi taga w zupełności wystarczy A od arcama masz oryginalny zasilajacy czy tez jakiś lepsiejszy? No właśnie chciał bym kupić ,ale widzisz sam że to jest kabel bez uziemnienia i takich nie widzę ,a nie wiem czy jest sens podłączać taki kabel z uziemnieniem.Tam coś pisało że Arcam ma coś tam z drugiej klasy bezpieczeństwa(pewnie źle to wyraziłem),trzeba by zapytać kogoś kto się na tym zna.Może @Felix1 coś nam podpowie?
Arekszcz Napisano 1 maja 2021 Napisano 1 maja 2021 (edytowany) 5 minut temu, Tomasz Kluczynski napisał: Ja myślę że to gniazdko gdzie był podłączony wcześniej jest bardziej obciążone ,bo sąsiad za ścianą ma tam kuchnię i podłączonych sporo sprzętów.A to gniazdko z którego teraz korzystam jest z innej linii ,pomimo że są w tym samym pokoju. No właśnie chciał bym kupić ,ale widzisz sam że to jest kabel bez uziemnienia i takich nie widzę ,a nie wiem czy jest sens podłączać taki kabel z uziemnieniem.Tam coś pisało że Arcam ma coś tam z drugiej klasy bezpieczeństwa(pewnie źle to wyraziłem),trzeba by zapytać kogoś kto się na tym zna.Może @Felix1 coś nam podpowie? Mi mówili ze ma sens bo idzie prąd lepiej ale... co osoba to inne zdanie aczkolwiek mówiła to osoba nie z branży wiec było to bezinteresowne Edytowano 1 maja 2021 przez Arekszcz
Amarok Napisano 1 maja 2021 Napisano 1 maja 2021 U mnie wzmacniacz ma wbudowany filtr sieciowy więc jest podłączony bezpośrednio do gniazdka. Dublować chyba mija się z celem. Nie wiem jak inne wzmacniacze w tym i Arcam, jeśli nie mają filtrów to lepiej zastosować listwę z filtrem. Poza tym tu na forum jest dosyć długi topic poświęcony odnośnie zastosowania filtra sieciowego.
Asia Napisano 1 maja 2021 Autor Napisano 1 maja 2021 Oczywiście jest wątek, dzielnie brnę choć niczego nie rozumiem...
Tomasz Kluczynski Napisano 1 maja 2021 Napisano 1 maja 2021 40 minut temu, Asia napisał: Oczywiście jest wątek, dzielnie brnę choć niczego nie rozumiem... To tak jak ja ,trochę poczytałem i dałem spokój ,bo też nie wiele z tego rozumiem.
Amarok Napisano 1 maja 2021 Napisano 1 maja 2021 Przeczytałem cały, by może pokusić się i zrobić samemu i pewnie by to cieszyło. Ale coś mi się wydaje, że pójdę na łatwiznę i kupię Taga Harmony PF-1000 z ośmioma gniazdami.
Tomasz Kluczynski Napisano 1 maja 2021 Napisano 1 maja 2021 (edytowany) Jeśli będziesz kupować tą Tagę to dokup kabel zasilający od Tomanka.Kosztuje około 120zł.A i koniecznie tą wersję z Voltomierzem,chociaż widzisz co masz w gniazdkach. Edytowano 1 maja 2021 przez RoRo Odpowiadając na post bezpośrednio po nim-nie ma sensu cytować go w całości.
Amarok Napisano 1 maja 2021 Napisano 1 maja 2021 (edytowany) Dzięki za radę zwłaszcza jeśli chodzi o kabel. Edytowano 1 maja 2021 przez RoRo Odpowiadając na post bezpośrednio po nim-nie ma sensu cytować go w całości.
Arekszcz Napisano 1 maja 2021 Napisano 1 maja 2021 10 minut temu, Felix1 napisał: mam WW Aurora 7 i wszystko działa ok. Wpięty w listwę czy gniazdko?
Arekszcz Napisano 1 maja 2021 Napisano 1 maja 2021 3 minuty temu, Felix1 napisał: W gniazdko. Nie mam listwy. Ok dzieki kabel mam tylko nad listwa mysle dlatego pytanie
Asia Napisano 2 maja 2021 Autor Napisano 2 maja 2021 Co do listwy - chodzi mi o ochronę w razie burzy. Najwyraźniej mam fałszywe wyobrażenia co do zastosowania takich listew?
Arekszcz Napisano 2 maja 2021 Napisano 2 maja 2021 Listwy audio posiadają dodatkowe filtry chroniące przed zakłóceniami z sieci elektrycznej innych zasilaczy itp dodatkowo np taga posiada ochronę przed przepięciami jak zwykła listwa z marketu . Reasumując listwa audio ma za zadanie wyciągnąć jak najlepszy prąd dla Twoich urządzeń
MobyDick Napisano 2 maja 2021 Napisano 2 maja 2021 Jednak nie zawsze tak to wygląda . Listwy nazywane czasem pasywnymi to tylko ekskluzywne rozgałęźniki wykonane z dobrych materiałów i wysokiej jakości gniazdami. Co do walki z innym napięciem w sieci niż to jakie oczekujemy, to są do tego urządzenia do celów audio załatwiające te kwestie. Z tego co wiem są bardzo drogie i są najbardziej popularne w Japonii, gdzie przy niższym napięciu w sieci częściej można spotkać się z większymi spadkami napięć procentowo.
Arekszcz Napisano 2 maja 2021 Napisano 2 maja 2021 7 minut temu, MobyDick napisał: Jednak nie zawsze tak to wygląda . Listwy nazywane czasem pasywnymi to tylko ekskluzywne rozgałęźniki wykonane z dobrych materiałów i wysokiej jakości gniazdami. Co do walki z innym napięciem w sieci niż to jakie oczekujemy, to są do tego urządzenia do celów audio załatwiające te kwestie. Z tego co wiem są bardzo drogie i są najbardziej popularne w Japonii, gdzie przy niższym napięciu w sieci częściej można spotkać się z większymi spadkami napięć procentowo. Czyli mówisz ze zastosowanie filtrów , ekranowanie nic nie daje?
MobyDick Napisano 2 maja 2021 Napisano 2 maja 2021 Zapewne zwykle coś zmienia. Dobrze jeśli zmiany wpływają pozytywnie na dźwięk. Sporo zależy od samego urządzenia które jest zasilane. Najwięksi puryści unikają filtrów. Co do sensowności ekranowania w przewodach zasilających zdania są podzielone. Zapewne gdy poziom zakłóceń w otoczeniu jest wysoki, to i ekran może się przydać wtedy.
Arekszcz Napisano 2 maja 2021 Napisano 2 maja 2021 2 minuty temu, MobyDick napisał: Zapewne zwykle coś zmienia. Dobrze jeśli zmiany wpływają pozytywnie na dźwięk. Sporo zależy od samego urządzenia które jest zasilane. Najwięksi puryści unikają filtrów. Co do sensowności ekranowania w przewodach zasilających zdania są podzielone. Zapewne gdy poziom zakłóceń w otoczeniu jest wysoki, to i ekran może się przydać wtedy. Reasumując z filtrami jak z kablami jednym grają innym nie wszystko zależy od słuchacza i jego osobistych odczuć jednak należy podkreślić co wspomniałeś ze są to dobrze wykonane ustrojstwa mogące polepszyć dźwięk lub pozostawić go bez zmian
Recommended Posts