marcinmarcin Napisano 13 sierpnia 2021 Udostępnij Napisano 13 sierpnia 2021 1 minutę temu, Asia napisał: Nie ma nawet takiej możliwości, dokładność częstotliwości w pełnych jednostkach, wzmocnienie o 0.5, (w zakresie -12 +12) quality o 0.1 dB. Nawet nie wiedziałem 🤭 ale to wystarczy👍 można pomyśleć nad jakimś szerokozakresowym do ściszenia góry (niskie Q, ale nie quality 😉) Zostają 2 filtry w Rme na korekte góry z tego co kojarzę? Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 13 sierpnia 2021 Udostępnij Napisano 13 sierpnia 2021 1 godzinę temu, Asia napisał: Nie ma nawet takiej możliwości, dokładność częstotliwości w pełnych jednostkach właśnie sprawdziłem , 46 Hz można ustawić bez problemu. Generalnie możesz zaokrąglać wg. zasady księgowej , do 0,4 w dół , od 0,5 w górę. @marcinmarcin ustawień EQ jest pięć ale tylko trzy dotyczą częstotliwości do 200 Hz. Natomiast średnie i wysokie możesz ustawić na wszystkich pięciu ustawieniach. Nie znam się na tym , ale czytałem wypowiedzi realizatorów korzystających z RME , że te pięć filtrów to aż nadto , by ustawić całe pasmo. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Asia Napisano 13 sierpnia 2021 Autor Udostępnij Napisano 13 sierpnia 2021 (edytowany) 1 godzinę temu, marcinmarcin napisał: niskie Q, ale nie quality 😉 Ja tak za instrukcją 😏 , w której Q - quality factor. Edytowano 13 sierpnia 2021 przez Asia Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 13 sierpnia 2021 Udostępnij Napisano 13 sierpnia 2021 Po polsku to jest współczynnik dobroci filtru . https://pl.wikipedia.org/wiki/Dobroć Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Asia Napisano 13 sierpnia 2021 Autor Udostępnij Napisano 13 sierpnia 2021 Racja, już pisałeś o tym w wątku o RME, ale za dużo informacji. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinmarcin Napisano 13 sierpnia 2021 Udostępnij Napisano 13 sierpnia 2021 Heh tym razem ja namieszałem 😝 Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 13 sierpnia 2021 Udostępnij Napisano 13 sierpnia 2021 (edytowany) 16 minut temu, MobyDick napisał: Po polsku to jest współczynnik dobroci filtru Najłatwiej (dla laika) zrozumieć co to jest zmieniając tą wartość Q i jednocześnie obserwując krzywą EQ. Pamiętam Moby, że kiedyś pytałem Ciebie co to jest bo też nie wiedziałem. Taka polska nazwa "współczynnik dobroci" też niewiele mówi komuś kto pierwszy raz o tym słyszy. Edytowano 13 sierpnia 2021 przez Gość Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Asia Napisano 13 sierpnia 2021 Autor Udostępnij Napisano 13 sierpnia 2021 Kurczę, dźwięki mnie atakują, zdecydowanie dużo więcej detali z RME słychać, do tego Loundess, ściszam i ściszam, a one mnie ( detale) nadal wściekle atakują. Na dodatek dźwięk wychodzi i przed i za kolumny. Z szybkością Focali mam już zawrót głowy 🙃. Hmmm, a może to ta Beherovka co mi mąż podstępnie podsunął. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Amarok Napisano 13 sierpnia 2021 Udostępnij Napisano 13 sierpnia 2021 Zioła maja to do siebie, że ludzie różnie na nie reagują . 🙃 Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 14 sierpnia 2021 Udostępnij Napisano 14 sierpnia 2021 10 godzin temu, Asia napisał: Hmmm, a może to ta Beherovka co mi mąż podstępnie podsunął. Bo najlepszy miks to pilsner urquell i 50 gram beherovki - pycha Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 14 sierpnia 2021 Udostępnij Napisano 14 sierpnia 2021 10 godzin temu, Asia napisał: Kurczę, dźwięki mnie atakują, zdecydowanie dużo więcej detali z RME słychać, do tego Loundess, ściszam i ściszam, a one mnie ( detale) nadal wściekle atakują. Widzisz @Fafniak , jak fajna impreza to nas kurna nie zaproszą ! Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 14 sierpnia 2021 Udostępnij Napisano 14 sierpnia 2021 12 godzin temu, Asia napisał: Kurczę, dźwięki mnie atakują, zdecydowanie dużo więcej detali z RME słychać, do tego Loundess, ściszam i ściszam, a one mnie ( detale) nadal wściekle atakują. Na dodatek dźwięk wychodzi i przed i za kolumny. Znaczy się dobrze czy źle, że jest więcej detali? Bo raczej "wściekle" to nie brzmi za dobrze. Loudness można wyłączyć całkiem / ale ja korzystam bo przy cichym słuchaniu u mnie się przydaje. Parametry loudness w RME można ustawić naprawdę dowolnie. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bogusław 66 Napisano 14 sierpnia 2021 Udostępnij Napisano 14 sierpnia 2021 Czytam sobie te wpisy .... a gdzie został "direct sound"? o który taka była walka przez tyle lat, czy te wszystkie bajery nie przypominają starego equalizera? tylko w takim nowym cyfrowym wydaniu? no ale jak w dobie plików hi-res wróciła moda na mp3 to co tu się dziwować? to nie progres to regres. 1 Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 14 sierpnia 2021 Udostępnij Napisano 14 sierpnia 2021 9 minut temu, JohnDoe napisał: Bo raczej "wściekle" to nie brzmi za dobrze. To zależy Ekspresja jest mile widziana Co prawda raczej nie spotyka się takiego określenia w recenzjach sprzętu audio , a w tych opłacanych to już w ogóle .... Ja np. coś takiego odkryłem po załączeniu DL ze strony moich kolumn. Nie podejrzewałem tych staruszków o taki wigor na wysokich. Dotychczas sobie plumkały , od czasu do czasu coś tam pisnęło, lub odezwał się jakiś dzwoneczek . A jak włączyłem w tor 22D, to normalnie jak by w nie wstąpiła druga młodość Powietrze wokół kolumn ożyło , pojawiło się mnóstwo dźwięków. Moim zdaniem lepiej jest jak przeszkadza , utemperować to co " wściekle atakuje" ale to / dźwięki/ słyszeć , niż walczyć z płaskim odbiorem. 4 minuty temu, Bogusław Kożyczkowski napisał: ale jak w dobie plików hi-res wróciła moda na mp3 to co tu się dziwować? to nie progres to regres. Boguś , nie chcę nic wypominać , ale przypomnij mi , kto to taki parę godzin temu po rozmowie z P.Markiem Bilińskim kazał podbijać bas o 4 dB 1 Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 14 sierpnia 2021 Udostępnij Napisano 14 sierpnia 2021 15 minut temu, Bogusław Kożyczkowski napisał: Czytam sobie te wpisy .... a gdzie został "direct sound"? o który taka była walka przez tyle lat, czy te wszystkie bajery nie przypominają starego equalizera? tylko w takim nowym cyfrowym wydaniu? no ale jak w dobie plików hi-res wróciła moda na mp3 to co tu się dziwować? to nie progres to regres. Nie wszyscy są tak zdolni że poprawią akustykę pokoju kablami 1 Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 14 sierpnia 2021 Udostępnij Napisano 14 sierpnia 2021 (edytowany) 20 minut temu, Bogusław Kożyczkowski napisał: Czytam sobie te wpisy .... a gdzie został "direct sound"? o który taka była walka przez tyle lat, czy te wszystkie bajery nie przypominają starego equalizera? tylko w takim nowym cyfrowym wydaniu? Ja nie wyobrażam sobie słuchania wszystkiego w "direct sound" ponieważ płyty są różnie masterowane. No i różne gatunki muzyki (jak dla mnie) potrzebują czasem nieco innego wysterowania. Czasem bywa, że muzyka zabrzmi poprawnie w "direct sound" ale przeważnie tak nie jest i wtedy wszelkie DSP jest bardzo pomocne. Nikt mi nie wmówi, że w trybie "pure direct" wszystkie płyty CD brzmią u niego tak samo poprawnie. 20 minut temu, Bogusław Kożyczkowski napisał: no ale jak w dobie plików hi-res wróciła moda na mp3 to co tu się dziwować? to nie progres to regres. Tego nie rozumiem i nawet nie chcę. Edytowano 14 sierpnia 2021 przez Gość Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dzik Napisano 14 sierpnia 2021 Udostępnij Napisano 14 sierpnia 2021 13 godzin temu, Asia napisał: Kurczę, dźwięki mnie atakują, zdecydowanie dużo więcej detali z RME słychać, do tego Loundess, ściszam i ściszam, a one mnie ( detale) nadal wściekle atakują. (...) Hmmm, a może to ta Beherovka co mi mąż podstępnie podsunął. Skłaniałbym się ku temu drugiemu, bo ten DAC to tylko DAC, a nie pralka z opcją DACa w dobrodziejstwie. Nie ma cię prawa wściekle atakować. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 14 sierpnia 2021 Udostępnij Napisano 14 sierpnia 2021 2 godziny temu, tomek4446 napisał: Widzisz @Fafniak , jak fajna impreza to nas kurna nie zaproszą ! mnie lepiej nie zapraszać bo zwykle gadam to co myślę 38 minut temu, JohnDoe napisał: Bo raczej "wściekle" to nie brzmi za dobrze. Nie wiem czy kiedyś słuchałeś FOCALi ? Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 14 sierpnia 2021 Udostępnij Napisano 14 sierpnia 2021 Focal - nie miałem okazji. Czy to one są tak wściekłe? Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dzik Napisano 14 sierpnia 2021 Udostępnij Napisano 14 sierpnia 2021 5 minut temu, JohnDoe napisał: Nikt mi nie wmówi, że w trybie "pure direct" wszystkie płyty CD brzmią u niego tak samo poprawnie. Dla mnie m.in. na tym polega zabawa, że muzyka jest różnie nagrana i wyprodukowana. Gdybym miał pod każdy album aplikować inne ustawienia DSP, to chyba dałbym sobie spokój ze słuchaniem muzyki. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 14 sierpnia 2021 Udostępnij Napisano 14 sierpnia 2021 W połączeniu z detaliczną elektroniką to jest kochaj albo nienawidź Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 14 sierpnia 2021 Udostępnij Napisano 14 sierpnia 2021 Ale tutaj jest Bright, więc moze to "szok" "pozmianowy" 3 minuty temu, Dzik napisał: Dla mnie m.in. na tym polega zabawa, że muzyka jest różnie nagrana i wyprodukowana daje lajka Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 14 sierpnia 2021 Udostępnij Napisano 14 sierpnia 2021 1 minutę temu, Dzik napisał: Dla mnie m.in. na tym polega zabawa, że muzyka jest różnie nagrana i wyprodukowana. Gdybym miał pod każdy album aplikować inne ustawienia DSP, to chyba dałbym sobie spokój ze słuchaniem muzyki. Uwierz, że mam płyty które różnią się tak drastycznie, że nie ma w tym żadnej zabawy. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 14 sierpnia 2021 Udostępnij Napisano 14 sierpnia 2021 Nie wiem jakim cudem @JaZz mnie zacytował. Ja tego nie napisałem Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 14 sierpnia 2021 Udostępnij Napisano 14 sierpnia 2021 5 minut temu, JohnDoe napisał: Uwierz, że mam płyty które różnią się tak drastycznie, że nie ma w tym żadnej zabawy Myślę że przeginanie w żadną ze stron nie jest ok Ważne że nam sie podoba. Ja np. tych obcmokanych japońskich wydań nie lubię, dla mnie to takie "świeci i błyska: Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts