Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
Dnia 9.04.2024 o 11:13, misiekx napisał:

Panowie a jaki młynek, ceramiczny czy stalowy? Czytam różne opinie. 

Trwałość - stal, smak - ceramika

Profesjonalne młynki mają stalowe żarna.

Co do trwałości to nawet półprofesjonalne młynki zliczają czas mielenia i podają ile zostało jeszcze "życia" żarnom.

  • 1 month later...
Napisano

Tu mnie jeszcze nie było. 
 

Codziennie od 25 lat. Kilka małych filiżanek. 

Etiopia Yirgacheffe

Jestem stary, tzn stały w uczuciach. Poproszę o alternatywę dla tej królowej. Może grać oktawę niżej.
 

IMG_1630.jpeg

Napisano (edytowany)
33 minuty temu, lpomis napisał:

Co Wy tam możecie wiedzieć o kawie. Moja ulubiena ;)

kawa.jpg

Moja też,  parzona w rondelku, a później z zmlekiem.

Smak dzieciństwa, nie to co te instant.

 

 

2 godziny temu, AudioTube napisał:

Etiopia Yirgacheffe

Z tego regionu są fajne kawki, zależy jeszcze z jakiej obróbki,  ale też jakiej palarni, czy też jak mocno palona.

Czy Ty ją parzysz jak zwykłą plujkę -zalewajkę ?🤔

2 godziny temu, AudioTube napisał:

Poproszę o alternatywę dla tej królowej. Może grać oktawę niżej.

A są takie, jedne mogą grać oktawę niżej,  a inne nawet oktawę wyżej 😉

Edytowano przez DiBatonio
Napisano
30 minut temu, DiBatonio napisał:

Czy Ty ją parzysz jak zwykłą plujkę -zalewajkę ?

W robocie to przelewowy. Kto tam w biurze, to robimy dyżury i raz w tygodniu przy młynku stoję. W domu kolba, gdy więcej czasu, ale często z przelewowego, ponieważ do termosu wlewam/baseny czy jezioro czy na koncerty. 

Napisano (edytowany)
10 minut temu, AudioTube napisał:

W robocie to przelewowy. Kto tam w biurze, to robimy dyżury i raz w tygodniu przy młynku stoję. W domu kolba, gdy więcej czasu, ale często z przelewowego, ponieważ do termosu wlewam/baseny czy jezioro czy na koncerty. 

Jeden z fajniejszych przelewowycb ekspresów, poleciłem koledze z forum i zadowolony.

https://www.konesso.pl/product-pol-7570-Ekspres-przelewowy-Melitta-Aroma-Fresh-RWT-1021-03-metaliczny-szary.html

Ja tam wolę więcej kontroli, więc korzystam z wielu innych przyrządów do alternatyw 😉

Edytowano przez DiBatonio
Napisano (edytowany)

Aaaa, właśnie - odnośnie kawy. Już od dawna próbuję różnych i.... jakoś nie mogę trafić na ,,swój,, smak. Jedna za słaba , druga za kwaśna, trzecia nie ma aromatu itd,itd,itd. Co proponowalibyście wypróbować? Nie lubię kawy o dużej kwasowości. Dużych wymagań nie mam. Musi mieć wyrazisty smak i mocny atomat. Żadne light, smooth itp.

Edytowano przez Rega
Napisano (edytowany)

A jak Ty te kawę chcesz parzyć, bo na smak ma wpływ metoda parzenia, grubość mielenia, woda (jej jakość) i jej temperatura oraz sposób zalewania.

To niezła zabawa, ale nie dla każdego.

Dlatego większość woli ekspresy przelewowe, ciśnieniowe (najlepiej automat), a nieliczni kolbę, bo tutaj z kolbą jest zabawa i efekty też różne.

 

Edytowano przez DiBatonio
Napisano

Cytrus z intensywnością. Takie połączenie i to z kolby. Bardzo lubię. Celebruję, gdy umysł spokojny. Ocean cierpliwości we mnie i harmonia.

 i co najważniejsze dla mnie, osoby obok, które kocham. Często jestem nimi sam😊

Dziesiątki kaw i aparatów na półkach sklepowych. Tak na pierwszy rzut oka, mega skomplikowane to „lubienie” kawy może być.

 

Napisano

@DiBatonio -jestem leniwy i zdaję się na ekspres ciśnieniowy Siemens. Zbyt duzo ,,zachodu,, przy przygotowaniu zabiłoby moją chęć napicia się kawy. Poza tym, wielkim miłośnikiem nie jestem. Piję najwyżej jedną dziennie. 

Napisano
10 godzin temu, Rega napisał:

@DiBatonio -jestem leniwy i zdaję się na ekspres ciśnieniowy Siemens. Zbyt duzo ,,zachodu,, przy przygotowaniu zabiłoby moją chęć napicia się kawy. Poza tym, wielkim miłośnikiem nie jestem. Piję najwyżej jedną dziennie. 

Bezpieczna chociaż sensorycznie niewiele się w niej dzieje jest zawsze kawa z Brazylii, zwłaszcza w mlecznych kawach.

Lepiej poszukać w sklepach z kawa online bardzo fajna jest Brazylia Fazenda Miaki od Auduna, zwlaszcza jako mleczna, czasem ją sobie zafunduję do drippa.

Ale sprawdza się w ekspresach, no i celowałbym w średniopalone kawy, a nawet jasno palone. 😉

 

Napisano
23 godziny temu, AudioTube napisał:

Tu mnie jeszcze nie było. 
 

Codziennie od 25 lat. Kilka małych filiżanek. 

Etiopia Yirgacheffe

Jestem stary, tzn stały w uczuciach. Poproszę o alternatywę dla tej królowej. Może grać oktawę niżej.
 

IMG_1630.jpeg

Podobnych kaw możesz znaleźć wiele, przynajmniej w polskich sklepach internetowych powinno być ich sporo. Nie wiem, jak u Ciebie. Pierwszy przykład ze sklepu dość popularnego w kawowej blogosferze i forach specjalistycznych, z podobnymi nutami zapachowymi. Ale jest też parę palarni speciality, które z pewnością znajdą coś podobnego. Jedną z najstarszych tego typu palarni w Polsce prowadzi Andrzej Kiełbasiński, czyli Mastro Antonio. Polecam jego produkty.

Napisano
4 godziny temu, maxredaktor napisał:

Ale jest też parę palarni speciality,

Palarnie speciality? Czy palarnie, które wypalają kawy speciality ? 😉

Mastro Antonio ma fajne kawki, ale jak ze wszystkim można lepiej.

Dawno u niego nie kupowałem, dzięki za przypomnienie.

  • 2 months later...
Napisano

Ja pije głównie Illy i Costa Coffe. Uwielbiam na mieście wejść do kawiarni i wziąć coś od Costa. W domu tez piję głównie Illy i Costa i kupuję w venosa.pl

Moje ulubione to Costa Coffe zarówno ta parzona w domu jak i kupowana na mieście oraz Illy. Kupuję je w venosa.pl

Natomiast tę domową parzę w moim ukochanym ekspresie, który kupiłam nie dawno Philips Latte Go 

Napisano

Cześć kawosze. Czy oprócz smakowania boskiego naparu dbacie o maszyny które go wytwarzają ? Uwielbiam moją starą Melittę CI , znam jej każdy element i połączenie elektryczne. Dziś dostała kilka nowych uszczelek , dwa nowe wężyki , dozownik , pokrywę górną. Warto co jakieś pół roku zobaczyć co się dzieje wewnątrz ekspresu, a zapewniam , że dzieje się dużo :) 

IMG_5412.JPG

IMG_5416.JPG

IMG_5417.JPG

Napisano
19 godzin temu, tomek4446 napisał:

Warto co jakieś pół roku zobaczyć co się dzieje wewnątrz ekspresu, a zapewniam , że dzieje się dużo :) 

Tylko jak to zrobić BEZ uszkodzenia plomby gwarancyjnej?

Napisano

To proste, podgrzać plombę delikatnie choćby suszarką do włosów, każdy klej mięknie pod wpływem temperatury. Potem podważyć pincetą, i gotowe.

Po zakończeniu czyszczenia delikatnie podgrzać i znowu przykleić. Nie będzie śladu na plombie.

Tak samo przenosiło się naklejki z rejestracja auta przy wymianie przedniej szyby. 

Napisano (edytowany)

,,NI DY RYDY,, -  plomba umieszczona w małej wnęce i przykrywa śrubkę mocującą. To NIE naklejka. Na plombie wytłoczony jakiś tam symbol czy numer. Jakakolwiek ingerencja pozostawi ślady. Dopiero za ponad rok będę mógł coś tam poczyścić.( jeśli do tego czasu nie będzie potrzebna ingerencja serwisanta).

Edytowano przez Rega
Napisano

@Nowy75 serwisuje z dwóch powodów. Lubię dłubać i lubię jak wszystko jest sprawne. I tak samo istotne , mam trochę hopla na punkcie czystości ekspresu. Stąd Melitta CI , ten ekspres jest genialny w codziennym czyszczeniu , nie ma żadnych zakamarków. W pracy mam DeLonghi i Saeco i tam jest dożo ciężej. Ale mimo czyszczenia na bieżąco tacki , pojemnika na fusy czy zaparzacza wewnątrz zbiera się mnóstwo syfu. Grudki kawy potrafią dostać się wszędzie , wężyki też warto raz na pół roku przepłukać. Otworzyć i przeczyścić zbiornik wyrównawczy wylewki i dozownik. Ręczę , że po takim zabiegu kawa będzie smakowała jeszcze lepiej. Jak sami nie dłubiemy to oddajmy do serwisu , ekspres będzie nam wdzięczny.

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gość
Odpowiedz...

×   Wkleiłeś treść z formatowaniem.   Przywróć formatowanie

  Only 75 emoji are allowed.

×   Twój link będzie automatycznie osadzony.   Wyświetlać jako link

×   Poprzedni post został zachowany.   Wyczyść edytor.

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Utwórz nowe...