soberowy Napisano 12 marca Udostępnij Napisano 12 marca U mnie skromnie, od kilku lat kawa z Lidla na promocji za 35 zł 4 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DiBatonio Napisano 12 marca Udostępnij Napisano 12 marca (edytowany) Dnia 9.03.2024 o 11:19, gienas napisał: Kawa Kopi Luwak Sumatraz certyfikatem ~ 2500 za kilogram -> https://erli.pl/produkt/kawa-kopi-luwak-sumatra-certyfikat-1000g-ziarnista,168581608 Z opisu - "gęsty smak" i z koloru również Przereklamowana i nie najdroższa, najdroższa kawa ok. 12tys za kilogram. Ale jak dla mnie najlepsze jakie mi było gościć i pić to wszelkie odmiany Geishy od Panamy po Kolumbię. Czy z drippa, czy z Gabi Master i Aeropressu, zawsze wychodziła i nie dało się jej zepsuć. Nie każda palarnia też potrafi wydobyć z ziaren to co najlepsze, to jest naprawdę sztuka , ale przekłada się później na cenę. Polecam. https://coffeelove.pl/pl/p/La-Cabra-Panama-Elida-Geisha-Natural-omniroast-100g-kawa-ziarnista-speciality/4219 https://www.coffeedesk.pl/product/29132/La-Cabra-Kolumbia-Cerro-Azul-Natural-Geisha-Omniroast-100G-Outlet Edytowano 12 marca przez DiBatonio Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Amarok Napisano 12 marca Udostępnij Napisano 12 marca 30 minut temu, soberowy napisał: U mnie skromnie, od kilku lat kawa z Lidla na promocji za 35 zł Kubek Pylon Audio, też mam 😀 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dedal Napisano 12 marca Udostępnij Napisano 12 marca Się niektórzy obłowili na AVS 😁 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DiBatonio Napisano 12 marca Udostępnij Napisano 12 marca 18 minut temu, Amarok napisał: Kubek Pylon Audio, też mam 😀 Kawa z niego smakuje jak muzyka z Pylonów? 🙂 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chmarski Napisano 12 marca Udostępnij Napisano 12 marca 21 minut temu, DiBatonio napisał: Kawa z niego smakuje jak muzyka z Pylonów? Ciekawe czy Inka gniecie basem Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DiBatonio Napisano 12 marca Udostępnij Napisano 12 marca 14 minut temu, Chmarski napisał: Ciekawe czy Inka gniecie basem Hahahaha. Pewno gniecie 😆😆😆 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
misiekx Napisano 8 kwietnia Udostępnij Napisano 8 kwietnia Panie i Panowie takie pytanie laika w tej dziedzinie. Mój stary ekspress odmówił posłuszeństwa, rozglądam się za nowym. Kawa u mnie w domu tylko w weekendy, w tygodniu opijamy w pracy. Tak więc nie będzie eksploatacji na maksa. Czy w cenie do 1000 euro ( 4300zł) kupię coś w miarę dobrego ? Jeżeli tak to proszę jakieś propozycje. Tylko nie pytajcie o jakieś techniczne szczegóły, bo jak napisałem wcześniej, jestem zielony w temacie. Łatwa obsługa i bezawaryjność - to najważniejsze. 😉 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maxredaktor Napisano 9 kwietnia Udostępnij Napisano 9 kwietnia (edytowany) W takim razie interesuje Cię pewnie automat, a nie kolbowy, coś podobnego do tego, który używa @soberowy W takim razie wziąć najlepiej taki, który się łatwo czyści. Może coś z Philipsów, Nivona, Melitta lub właśnie Saeco? Może coś w tym stylu? Jura też jest super. Edytowano 9 kwietnia przez maxredaktor 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gienas Napisano 9 kwietnia Udostępnij Napisano 9 kwietnia Ze swojej strony polecam Nivonę. Mam starszy model Nivony już kilka lat - bezawaryjny. A co najważniejsze o wszystkim informuje. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Amarok Napisano 9 kwietnia Udostępnij Napisano 9 kwietnia Co prawda ja mam Siemensa, ale również mogę zaproponować Nivonę. Córka od dwóch lat ma i sobie chwali. Co mi najbardziej sie podoba w nim to właśnie, jak wspomniał @gienas, o wszystkim informuje. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
misiekx Napisano 9 kwietnia Udostępnij Napisano 9 kwietnia Panowie a jaki młynek, ceramiczny czy stalowy? Czytam różne opinie. Trwałość - stal, smak - ceramika Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DiBatonio Napisano 9 kwietnia Udostępnij Napisano 9 kwietnia 14 minut temu, misiekx napisał: Panowie a jaki młynek, ceramiczny czy stalowy? Czytam różne opinie. Trwałość - stal, smak - ceramika To zależy, bardziej na smak wpłynie grubość mielenia/frakcja, temperatura wody, jakość wody i gatunek kawy, niż to czy zmielisz tę kawę na ceramicznych żarnach, czy stalowych. Z trwałością też bywa różnie zwłaszcza z płaskimi żarnami, stożkowe chyba rzadziej się uszkadzają. W Comandante mam stalowe żarna, ale zaletą tego młynka jest równomierność mielenia i frakcji zmielonej kawy. Jeśli to ma być młynek półautomat, bardziej bym się skupił na skali regulacji przemiału, czy da radę do ekspresów, na trudności czyszczenia takiego młynka, żaren, jaką ma retencję itp. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gienas Napisano 9 kwietnia Udostępnij Napisano 9 kwietnia Nawet w markowej kawie zdarzają się kamyczki, organoleptycznie sprawdzone , kamyczki których ceramika może nie wytrzymać. Mielone ziarna zbyt krótko są w stycznosci z żarnem aby odczuwalnie zmienić smak - ale to moje zdanie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DiBatonio Napisano 9 kwietnia Udostępnij Napisano 9 kwietnia (edytowany) 7 minut temu, gienas napisał: Nawet w markowej kawie zdarzają się kamyczki, organoleptycznie sprawdzone , kamyczki których ceramika może nie wytrzymać. Hmmmmm... Jakieś 10lat mocno siedzę w alternatywach i kawowaniu, ale jeszcze nie spotkałem w kawach speciality kamyka. Jednak jestem w stanie uwierzyć, że w jakiś z marketu , czy nie wiadomo skąd kamyk może się zdarzyć. Markowa kawa, to trochę pojęcie względne 😉 Edytowano 9 kwietnia przez DiBatonio Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gienas Napisano 9 kwietnia Udostępnij Napisano 9 kwietnia Markowa to nie marketowa . 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Amarok Napisano 9 kwietnia Udostępnij Napisano 9 kwietnia W domu na szczęście nigdy kamyczek mi sie trafił, ale w pracy, nowy nabytek, młynek ceramiczny spotkania z kamyczkiem nie przeżył. Kawa z marketu. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maxredaktor Napisano 9 kwietnia Udostępnij Napisano 9 kwietnia 2 godziny temu, misiekx napisał: Panowie a jaki młynek, ceramiczny czy stalowy? Czytam różne opinie. Trwałość - stal, smak - ceramika Moim zdaniem, jak też zapaleńców z forum wszystkookawie (i też potrafią się kłócić, choć nie o kablach), to stalowe. Ceramiczne odradzają. 3 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał S Napisano 9 kwietnia Udostępnij Napisano 9 kwietnia (edytowany) 16 minut temu, maxredaktor napisał: i też potrafią się kłócić, choć nie o kablach Ale jakie mają pole do popisu gramatyką. "Serio używasz ceramicznego? Przecież to w ogóle nie miele!" Edytowano 9 kwietnia przez Rafał S 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maxredaktor Napisano 9 kwietnia Udostępnij Napisano 9 kwietnia 46 minut temu, Rafał S napisał: Ale jakie mają pole do popisu gramatyką. "Serio używasz ceramicznego? Przecież to w ogóle nie miele!" A jeżeli już, to rozgniata... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chmarski Napisano 9 kwietnia Udostępnij Napisano 9 kwietnia 21 godzin temu, misiekx napisał: Czy w cenie do 1000 euro ( 4300zł) kupię coś w miarę dobrego ? Jeżeli tak to proszę jakieś propozycje. Popatrz na Miele z serii CM5310 lub CM5510. Ja od od 5 lat używam modelu CM5300 bez najmniejszych problemów. W firmie mamy zdecydowanie wyżej pozycjonowane modele Jury i kawa z nich nie ma dla mnie nawet podejścia do tej z Miele. Czyszczenie dużo wygodniejsze niż w Jura (no i dostęp do zaparzacza), a czyszczenie systemu spieniania mleka chyba najlepsze z możliwych. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DiBatonio Napisano 9 kwietnia Udostępnij Napisano 9 kwietnia 1 godzinę temu, maxredaktor napisał: A jeżeli już, to rozgniata... To by nie nazywało się młynek, tylko rozgniatarka 😆 Sorry, musiałem 🤭 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzesiek202 Napisano 9 kwietnia Udostępnij Napisano 9 kwietnia Uważam, że stalowe żarna mogą być lepsze, moim zdaniem nie produkują tyle najdrobniejszej frakcji - takiego niepotrzebnego pyłu. Ale to zależy też ogólnie od konstrukcji urządzenia. Lubię czarną kawę w każdej postaci. Nigdy nie pogardzę espresso z porządnego ekspresu, ale najbardziej lubię duży kubek mocnego naparu, który za chwilę mogę uzupełnić o kolejną porcję. W Skandynawii zobaczyłem, że kawa z ekspresu przelewowego nie musi być rozwodnioną lurą. Ostatnio skusiłem się na taką maszynkę. Budowa prosta jak w przypadku cepa, ale widać że jakość to coś więcej niż powszechna chińszczyzna. 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maxredaktor Napisano 9 kwietnia Udostępnij Napisano 9 kwietnia Mocamaster jest jednym z najlepszych ekspresów przelewowych, więc jak masz przyzwoite ziarna, to nie zawiedzie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.