Fafniak Napisano 1 października 2021 Udostępnij Napisano 1 października 2021 34 minuty temu, maxredaktor napisał: Młynek na lata! nie ukrywam ze z tą myślą kupiony Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Asia Napisano 1 października 2021 Autor Udostępnij Napisano 1 października 2021 Nasz poprzedni ekspres Saeco (bardzo wysoki wówczas model) to była porażka. Wprawdzie pracował 10 lat, ale w serwisie znali nas bardzo dobrze. A kolbowy mieliśmy jako pierwszy. Nie do zajechania chyba. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bahzell Napisano 1 października 2021 Udostępnij Napisano 1 października 2021 Aktualnie Brazylia Santos. Niska kwasowość. Średnio mocna. Ekspress jest bodajże Philipsa wersja ze specjalnym pojemnikiem do spieniania mleka.. Wymóg był żeby był jak najmniejszy. Po 2 latach używania mogę stwierdzić, że była to najlepsza inwestycja. Bez kawy o każdej porze robionej na zawołanie, przeżycie nocy z młodszym dzieckiem i poranków ze starszym byłoby chyba niemożliwe. BTW. Jakiego używacie metalu w młynku? Stali, czy może miedzi? :D:D:D Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RoRo Napisano 1 października 2021 Udostępnij Napisano 1 października 2021 47 minut temu, Asia napisał: A kolbowy mieliśmy jako pierwszy. Nie do zajechania chyba. Z tymi kolbowymi to bywa różnie.... Parę lat temu w pracy mieliśmy kupione kilkanaście identycznych i parę sztuk się posypało, mimo że miało łączny "przebieg" poniżej stu zaparzonych kaw i były normalnie eksploatowane. U mnie kolbowy ma już ładnych kilkanaście lat i od kilku jest jako rezerwa - albo jak dostanę od znajomych jakąś zmieloną kawę .... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slaw0001 Napisano 1 października 2021 Udostępnij Napisano 1 października 2021 2 godziny temu, Asia napisał: Nie do zajechania chyba. Mój pierwszy był kolobowy i go... zajechałem. 😜 Z tym, że to było ze 25lat temu i nie bardzo się jeszcze w tym orientowałem. Za bardzo mieliłem i za bardzo upychałem. Także tego... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Asia Napisano 1 października 2021 Autor Udostępnij Napisano 1 października 2021 Ja piszę wyłącznie o naszym, też wiekowy sprzęt, marki Philips. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maxredaktor Napisano 1 października 2021 Udostępnij Napisano 1 października 2021 Kolbowy kolbowemu nierówny, rozpiętość cenowa jest tu ogromna: od 200 zł do parunastu tysięcy (i nie mam namyśli sprzętu profesjonalnego z kilkoma grupami). Z tych tańszych to jedynie dawna Gaggia Classic trzyma poziom, a takie solidniejsze zaczynają się obecnie od dwóch, trzech tysięcy. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Redakcja AUDIO Napisano 1 października 2021 Udostępnij Napisano 1 października 2021 Mój ekspres ma chyba 5 lat i na razie daje radę, ja zaś jutro będę testować mielenie na średnią grubość. @Fafniak, jaki model młynka masz dokładnie? @Bahzell to ta kawa? Pije ją też @tomek4446. Czyli polecacie i mam ją kupić po wypiciu moich trzech próbek od Tommy`ego? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 1 października 2021 Udostępnij Napisano 1 października 2021 7 minut temu, Redakcja AUDIO napisał: Czyli polecacie i mam ją kupić po wypiciu moich trzech próbek od Tommy`ego? Kawa to trochę tak jak gatunki muzyczne , trzeba posłuchać wszystkiego, by wiedzieć co nam odpowiada. Lubię Santos , i właśnie zakupiłem kolejne 2kg. Nie jest kwaśna i ma tą fajną nutę orzechów . Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Redakcja AUDIO Napisano 1 października 2021 Udostępnij Napisano 1 października 2021 @tomek4446 Kawa w pięknym otoczeniu Zapisuję ją na listę Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gienas Napisano 1 października 2021 Udostępnij Napisano 1 października 2021 Lista kaw do spróbowania rośnie . Ostatnio piję "Pellini top" z ekspresu ciśnieniowego, tylko czytając ten temat muszę spróbować różnej grubości mielenia. A dla mnie kawa, muza i książka = nic więcej mi nie trzeba Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi777 Napisano 1 października 2021 Udostępnij Napisano 1 października 2021 (edytowany) 12 godzin temu, Fafniak napisał: To świetny (według mnie) produkt Natomiast kawiarki - bialetti To mamy taki sam zestaw Mnie trochę wkurza to, że sporo kawy zostaje po mieleniu w młynku, i trzeba go solidnie wytrzepać, ale może tak jest w większości młynków, szczególnie tych tańszych? Nie mam pojęcia. Jak będę na swoim, to na pewno zainwestuję w jakiś fajny ekspres ciśnieniowy. Jestem bardzo ciekawy różnicy między takim automatycznym urządzeniem a zestawem młynek plus kawiarka. Edytowano 1 października 2021 przez Adi777 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 1 października 2021 Udostępnij Napisano 1 października 2021 1 godzinę temu, Redakcja AUDIO napisał: jaki model młynka masz dokładnie? Musiałem zajrzeć Cm80 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bahzell Napisano 1 października 2021 Udostępnij Napisano 1 października 2021 @Redakcja AUDIOpolecam tą kawę. Jest nawet rozsądnie wyceniona. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Redakcja AUDIO Napisano 1 października 2021 Udostępnij Napisano 1 października 2021 @Fafniak, @Bahzell dzięki Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 2 października 2021 Udostępnij Napisano 2 października 2021 10 godzin temu, Adi777 napisał: Mnie trochę wkurza to, że sporo kawy zostaje po mieleniu w młynku, i trzeba go solidnie wytrzepać, ale może tak jest w większości młynków, szczególnie tych tańszych? to prawda, ale mi to już przestało przeszkadzać Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi777 Napisano 2 października 2021 Udostępnij Napisano 2 października 2021 17 minut temu, Fafniak napisał: to prawda, ale mi to już przestało przeszkadzać A mi jednak nie Taki zestawik z rana: Jakoś dziwnie wyszło to zdjęcie, mój Szajsung też już powoli zaczyna niedomagać Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Asia Napisano 2 października 2021 Autor Udostępnij Napisano 2 października 2021 Może tosty się przypaliły 😁. Taki czajniczek też mamy, kiedyś odprawialiśmy więcej rytuałów kawowych, a potem dzieci i wygoda przede wszystkim. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 2 października 2021 Udostępnij Napisano 2 października 2021 22 minuty temu, Adi777 napisał: Jakoś dziwnie wyszło to zdjęcie, mój Szajsung też już powoli zaczyna niedomagać wystarczy wyczyścić obiektyw - jest brudny/tłusty Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi777 Napisano 2 października 2021 Udostępnij Napisano 2 października 2021 8 minut temu, Fafniak napisał: wystarczy wyczyścić obiektyw - jest brudny/tłusty Nie, jest uszkodzony. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 2 października 2021 Udostępnij Napisano 2 października 2021 Myślałem że taka zdolna to jest tylko moja żona 🤣 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Amarok Napisano 2 października 2021 Udostępnij Napisano 2 października 2021 Teraz kawa a później chyba nad morze, jeszcze nie wiem w ktore miejsce, miłego udanego dnia. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi777 Napisano 2 października 2021 Udostępnij Napisano 2 października 2021 17 minut temu, Fafniak napisał: Myślałem że taka zdolna to jest tylko moja żona 🤣 Po tylu upadkach, to i tak cud, że Samsung jeszcze żyje Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gienas Napisano 2 października 2021 Udostępnij Napisano 2 października 2021 4 godziny temu, Amarok napisał: Teraz kawa a później chyba nad morze, jeszcze nie wiem w ktore miejsce, miłego udanego dnia. Pyszna jest ta czekolada Pozdrów morze Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Redakcja AUDIO Napisano 5 października 2021 Udostępnij Napisano 5 października 2021 @gienas mielenie, jak mówią, ma znaczenie, a ja zapomniałam dopisać, że kolega kazał mi ustawiać ekspres na 1 filiżankę, a nie 2, bo im krócej się przelewa, tym kawa mniej kwaśna. W sumie ważny czynnik w moim przypadku, ale go pominęłam. Tak czy siak wbrew regule kawa została zmielona na grubo i też była bdb 😄 Tak czy siak tutaj kilka zdań https://www.cafepanamera.com/blog/37_jak-zmielic-kawe-mielenie-kawy-a-rodzaj-parze.html https://www.delonghi.com/pl-pl/porady/kawa-z-ekspresu-kolbowego - wątek o ubijaniu kawy w moim ekspresie brzmi szamańsko, ale może to też metoda https://www.tommycafe.pl/blog/27_mielenie-kawy-czyli-jak-zmielic-kawe.html Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts