Skocz do zawartości

Boski napar czyli nasza ulubiona kawa

Asia

Recommended Posts

Dnia 9.04.2024 o 11:13, misiekx napisał:

Panowie a jaki młynek, ceramiczny czy stalowy? Czytam różne opinie. 

Trwałość - stal, smak - ceramika

Profesjonalne młynki mają stalowe żarna.

Co do trwałości to nawet półprofesjonalne młynki zliczają czas mielenia i podają ile zostało jeszcze "życia" żarnom.

• 1 month later...
33 minuty temu, lpomis napisał:

Co Wy tam możecie wiedzieć o kawie. Moja ulubiena ;)

kawa.jpg

Moja też,  parzona w rondelku, a później z zmlekiem.

Smak dzieciństwa, nie to co te instant.

2 godziny temu, AudioTube napisał:

Etiopia Yirgacheffe

Z tego regionu są fajne kawki, zależy jeszcze z jakiej obróbki,  ale też jakiej palarni, czy też jak mocno palona.

Czy Ty ją parzysz jak zwykłą plujkę -zalewajkę ?🤔

2 godziny temu, AudioTube napisał:

Poproszę o alternatywę dla tej królowej. Może grać oktawę niżej.

A są takie, jedne mogą grać oktawę niżej,  a inne nawet oktawę wyżej 😉

Edytowano przez DiBatonio

30 minut temu, DiBatonio napisał:

Czy Ty ją parzysz jak zwykłą plujkę -zalewajkę ?

W robocie to przelewowy. Kto tam w biurze, to robimy dyżury i raz w tygodniu przy młynku stoję. W domu kolba, gdy więcej czasu, ale często z przelewowego, ponieważ do termosu wlewam/baseny czy jezioro czy na koncerty. 

10 minut temu, AudioTube napisał:

W robocie to przelewowy. Kto tam w biurze, to robimy dyżury i raz w tygodniu przy młynku stoję. W domu kolba, gdy więcej czasu, ale często z przelewowego, ponieważ do termosu wlewam/baseny czy jezioro czy na koncerty. 

Jeden z fajniejszych przelewowycb ekspresów, poleciłem koledze z forum i zadowolony.

https://www.konesso.pl/product-pol-7570-Ekspres-przelewowy-Melitta-Aroma-Fresh-RWT-1021-03-metaliczny-szary.html

Ja tam wolę więcej kontroli, więc korzystam z wielu innych przyrządów do alternatyw 😉

Aaaa, właśnie - odnośnie kawy. Już od dawna próbuję różnych i.... jakoś nie mogę trafić na ,,swój,, smak. Jedna za słaba , druga za kwaśna, trzecia nie ma aromatu itd,itd,itd. Co proponowalibyście wypróbować? Nie lubię kawy o dużej kwasowości. Dużych wymagań nie mam. Musi mieć wyrazisty smak i mocny atomat. Żadne light, smooth itp.

Edytowano przez Rega

A jak Ty te kawę chcesz parzyć, bo na smak ma wpływ metoda parzenia, grubość mielenia, woda (jej jakość) i jej temperatura oraz sposób zalewania.

To niezła zabawa, ale nie dla każdego.

Dlatego większość woli ekspresy przelewowe, ciśnieniowe (najlepiej automat), a nieliczni kolbę, bo tutaj z kolbą jest zabawa i efekty też różne.

Cytrus z intensywnością. Takie połączenie i to z kolby. Bardzo lubię. Celebruję, gdy umysł spokojny. Ocean cierpliwości we mnie i harmonia.

i co najważniejsze dla mnie, osoby obok, które kocham. Często jestem nimi sam😊

Dziesiątki kaw i aparatów na półkach sklepowych. Tak na pierwszy rzut oka, mega skomplikowane to „lubienie” kawy może być.

10 godzin temu, Rega napisał:

@DiBatonio -jestem leniwy i zdaję się na ekspres ciśnieniowy Siemens. Zbyt duzo ,,zachodu,, przy przygotowaniu zabiłoby moją chęć napicia się kawy. Poza tym, wielkim miłośnikiem nie jestem. Piję najwyżej jedną dziennie. 

Bezpieczna chociaż sensorycznie niewiele się w niej dzieje jest zawsze kawa z Brazylii, zwłaszcza w mlecznych kawach.

Lepiej poszukać w sklepach z kawa online bardzo fajna jest Brazylia Fazenda Miaki od Auduna, zwlaszcza jako mleczna, czasem ją sobie zafunduję do drippa.

Ale sprawdza się w ekspresach, no i celowałbym w średniopalone kawy, a nawet jasno palone. 😉

23 godziny temu, AudioTube napisał:

Tu mnie jeszcze nie było. 

Codziennie od 25 lat. Kilka małych filiżanek. 

Etiopia Yirgacheffe

Jestem stary, tzn stały w uczuciach. Poproszę o alternatywę dla tej królowej. Może grać oktawę niżej.

IMG_1630.jpeg

Podobnych kaw możesz znaleźć wiele, przynajmniej w polskich sklepach internetowych powinno być ich sporo. Nie wiem, jak u Ciebie. Pierwszy przykład ze sklepu dość popularnego w kawowej blogosferze i forach specjalistycznych, z podobnymi nutami zapachowymi. Ale jest też parę palarni speciality, które z pewnością znajdą coś podobnego. Jedną z najstarszych tego typu palarni w Polsce prowadzi Andrzej Kiełbasiński, czyli Mastro Antonio. Polecam jego produkty.