Highlander_now Napisano 29 stycznia Udostępnij Napisano 29 stycznia Dnia 9.04.2024 o 11:13, misiekx napisał: Panowie a jaki młynek, ceramiczny czy stalowy? Czytam różne opinie. Trwałość - stal, smak - ceramika Profesjonalne młynki mają stalowe żarna. Co do trwałości to nawet półprofesjonalne młynki zliczają czas mielenia i podają ile zostało jeszcze "życia" żarnom. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AudioTube Napisano Sobota o 18:05 Udostępnij Napisano Sobota o 18:05 Tu mnie jeszcze nie było. Codziennie od 25 lat. Kilka małych filiżanek. Etiopia Yirgacheffe Jestem stary, tzn stały w uczuciach. Poproszę o alternatywę dla tej królowej. Może grać oktawę niżej. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lpomis Napisano Sobota o 20:24 Udostępnij Napisano Sobota o 20:24 Co Wy tam możecie wiedzieć o kawie. Moja ulubiena 3 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gienas Napisano Sobota o 20:38 Udostępnij Napisano Sobota o 20:38 Czyli ciśnienie ma kto podnosić? 1 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DiBatonio Napisano Sobota o 20:42 Udostępnij Napisano Sobota o 20:42 (edytowany) 33 minuty temu, lpomis napisał: Co Wy tam możecie wiedzieć o kawie. Moja ulubiena Moja też, parzona w rondelku, a później z zmlekiem. Smak dzieciństwa, nie to co te instant. 2 godziny temu, AudioTube napisał: Etiopia Yirgacheffe Z tego regionu są fajne kawki, zależy jeszcze z jakiej obróbki, ale też jakiej palarni, czy też jak mocno palona. Czy Ty ją parzysz jak zwykłą plujkę -zalewajkę ?🤔 2 godziny temu, AudioTube napisał: Poproszę o alternatywę dla tej królowej. Może grać oktawę niżej. A są takie, jedne mogą grać oktawę niżej, a inne nawet oktawę wyżej 😉 Edytowano Sobota o 20:58 przez DiBatonio 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AudioTube Napisano Sobota o 21:18 Udostępnij Napisano Sobota o 21:18 30 minut temu, DiBatonio napisał: Czy Ty ją parzysz jak zwykłą plujkę -zalewajkę ? W robocie to przelewowy. Kto tam w biurze, to robimy dyżury i raz w tygodniu przy młynku stoję. W domu kolba, gdy więcej czasu, ale często z przelewowego, ponieważ do termosu wlewam/baseny czy jezioro czy na koncerty. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DiBatonio Napisano Sobota o 21:25 Udostępnij Napisano Sobota o 21:25 (edytowany) 10 minut temu, AudioTube napisał: W robocie to przelewowy. Kto tam w biurze, to robimy dyżury i raz w tygodniu przy młynku stoję. W domu kolba, gdy więcej czasu, ale często z przelewowego, ponieważ do termosu wlewam/baseny czy jezioro czy na koncerty. Jeden z fajniejszych przelewowycb ekspresów, poleciłem koledze z forum i zadowolony. https://www.konesso.pl/product-pol-7570-Ekspres-przelewowy-Melitta-Aroma-Fresh-RWT-1021-03-metaliczny-szary.html Ja tam wolę więcej kontroli, więc korzystam z wielu innych przyrządów do alternatyw 😉 Edytowano Sobota o 21:28 przez DiBatonio Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rega Napisano Sobota o 21:40 Udostępnij Napisano Sobota o 21:40 (edytowany) Aaaa, właśnie - odnośnie kawy. Już od dawna próbuję różnych i.... jakoś nie mogę trafić na ,,swój,, smak. Jedna za słaba , druga za kwaśna, trzecia nie ma aromatu itd,itd,itd. Co proponowalibyście wypróbować? Nie lubię kawy o dużej kwasowości. Dużych wymagań nie mam. Musi mieć wyrazisty smak i mocny atomat. Żadne light, smooth itp. Edytowano Sobota o 21:43 przez Rega Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DiBatonio Napisano Sobota o 21:55 Udostępnij Napisano Sobota o 21:55 (edytowany) A jak Ty te kawę chcesz parzyć, bo na smak ma wpływ metoda parzenia, grubość mielenia, woda (jej jakość) i jej temperatura oraz sposób zalewania. To niezła zabawa, ale nie dla każdego. Dlatego większość woli ekspresy przelewowe, ciśnieniowe (najlepiej automat), a nieliczni kolbę, bo tutaj z kolbą jest zabawa i efekty też różne. Edytowano Sobota o 22:03 przez DiBatonio 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Highlander_now Napisano wczoraj o 09:40 Udostępnij Napisano wczoraj o 09:40 Polecam wypróbować. Arabica 100%, mieszanka z dodatkiem Jamajka Blue Mountain. Z polskiej palarni Blue Orca Coffee. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AudioTube Napisano wczoraj o 09:52 Udostępnij Napisano wczoraj o 09:52 Cytrus z intensywnością. Takie połączenie i to z kolby. Bardzo lubię. Celebruję, gdy umysł spokojny. Ocean cierpliwości we mnie i harmonia. i co najważniejsze dla mnie, osoby obok, które kocham. Często jestem nimi sam😊 Dziesiątki kaw i aparatów na półkach sklepowych. Tak na pierwszy rzut oka, mega skomplikowane to „lubienie” kawy może być. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rega Napisano wczoraj o 10:50 Udostępnij Napisano wczoraj o 10:50 @DiBatonio -jestem leniwy i zdaję się na ekspres ciśnieniowy Siemens. Zbyt duzo ,,zachodu,, przy przygotowaniu zabiłoby moją chęć napicia się kawy. Poza tym, wielkim miłośnikiem nie jestem. Piję najwyżej jedną dziennie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gienas Napisano wczoraj o 12:01 Udostępnij Napisano wczoraj o 12:01 Może spróbuj tej -> Pellini tylko weź mniejszą pakę na test Z mojego automatu mi smakuje ta kawa właśnie. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DiBatonio Napisano 22 godziny temu Udostępnij Napisano 22 godziny temu 10 godzin temu, Rega napisał: @DiBatonio -jestem leniwy i zdaję się na ekspres ciśnieniowy Siemens. Zbyt duzo ,,zachodu,, przy przygotowaniu zabiłoby moją chęć napicia się kawy. Poza tym, wielkim miłośnikiem nie jestem. Piję najwyżej jedną dziennie. Bezpieczna chociaż sensorycznie niewiele się w niej dzieje jest zawsze kawa z Brazylii, zwłaszcza w mlecznych kawach. Lepiej poszukać w sklepach z kawa online bardzo fajna jest Brazylia Fazenda Miaki od Auduna, zwlaszcza jako mleczna, czasem ją sobie zafunduję do drippa. Ale sprawdza się w ekspresach, no i celowałbym w średniopalone kawy, a nawet jasno palone. 😉 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maxredaktor Napisano 20 godzin temu Udostępnij Napisano 20 godzin temu 23 godziny temu, AudioTube napisał: Tu mnie jeszcze nie było. Codziennie od 25 lat. Kilka małych filiżanek. Etiopia Yirgacheffe Jestem stary, tzn stały w uczuciach. Poproszę o alternatywę dla tej królowej. Może grać oktawę niżej. Podobnych kaw możesz znaleźć wiele, przynajmniej w polskich sklepach internetowych powinno być ich sporo. Nie wiem, jak u Ciebie. Pierwszy przykład ze sklepu dość popularnego w kawowej blogosferze i forach specjalistycznych, z podobnymi nutami zapachowymi. Ale jest też parę palarni speciality, które z pewnością znajdą coś podobnego. Jedną z najstarszych tego typu palarni w Polsce prowadzi Andrzej Kiełbasiński, czyli Mastro Antonio. Polecam jego produkty. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DiBatonio Napisano 16 godzin temu Udostępnij Napisano 16 godzin temu 4 godziny temu, maxredaktor napisał: Ale jest też parę palarni speciality, Palarnie speciality? Czy palarnie, które wypalają kawy speciality ? 😉 Mastro Antonio ma fajne kawki, ale jak ze wszystkim można lepiej. Dawno u niego nie kupowałem, dzięki za przypomnienie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maxredaktor Napisano 6 godzin temu Udostępnij Napisano 6 godzin temu 9 godzin temu, DiBatonio napisał: Palarnie speciality? Czy palarnie, które wypalają kawy speciality? 😉 Zgadza się Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts