Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
11 minut temu, Rega napisał:

Nie mam najmniejszego zamiaru. To Twój punkt widzenia. Usiłuję tylko zrozumieć jak przytykanie bębenków można uznawać za referencyjną odmianę basu

chodzi mi o to że takiego wygenerowanego modulowanego tonu, nie ma co rozpatrywać pod względem prawidłowości, brzmienia itp :) Tylko tyle

Napisano (edytowany)

Wiadoma kompozycja jest niezła. Dla osiągnięcia tego specyficznego basu utwór ma strasznie skompresowaną dynamikę, ale uważam, że to dopuszczalny zabieg artystyczny. Nie chodziło o samo "wow". 

Niestety utwór ten obnaża (uwypukla) problemy z basem naszych systemów. Skoro nam dudni, to znaczy, że mamy spore podbicia niskich częstotliwości. Nie strzelajmy do posłańca. Wyciągnijmy raczej wnioski. 

Edytowano przez Kraft
Napisano (edytowany)

@Kraft u mnie NIE dudni. Jest po prostu bardzo nieprzyjemny w odbiorze. Pewnie jakaś częstotliwość w zakresie od 18 do 50 Hz tak na mnie działa. Może w konstrukcjach z mniejszymi głośnikami jest to niesłyszalne. Pomijając to nieszczesne przytykanie.

Edytowano przez Rega
Napisano
54 minuty temu, audiowit napisał:

No i co ten test ma udowodnić?

Witek , na tym utworze poległy Focale. Ale ... teraz należy rozważyć , czy poległy dlatego , że nie potrafiły poprawnie odtworzyć tej częstotliwości w ogóle / w co wątpię/ . Czy dlatego , że nie wpisały się w pomieszczenie , elektronikę ? Pozostałe paczki , lepiej , lub gorzej , ale podołały.

Napisano
2 minuty temu, Rega napisał:

Może w konstrukcjach z mniejszymi głośnikami jest to niesłyszalne. Pomijając to nieszczesne przytykanie.

Odbierz to jako przenośnie, po prostu dość zaskakujący efekt i duże ciśnienie akustyczne. Wrażenie dużo niższego basu niż pewnie jest w rzeczywistości. A sam dźwięk jest czysty, potężny ale faktycznie niezbyt przyjemny. 

4 minuty temu, tomek4446 napisał:

Witek , na tym utworze poległy Focale. Ale ... teraz należy rozważyć , czy poległy dlatego , że nie potrafiły poprawnie odtworzyć tej częstotliwości w ogóle / w co wątpię/ . Czy dlatego , że nie wpisały się w pomieszczenie , elektronikę ? Pozostałe paczki , lepiej , lub gorzej , ale podołały.

Przypuszczam że podbiły za bardzo. Focal to solidna V-ka. 

Napisano

Ale ja wiem Kraft o co chodzi. Chcę tylko pokazać, że słuchanie tego typu muzyki NIC nam nie mówi o " referencyjnosci"

Tomek, oczywiście, że tak było. Tym bardziej, że nie przestawialiscie nic, a z tego co widziałem na zdjęciach, to w tym ustawieniu nie daliście im żadnych szans :)

trzeba było je było podłączyć pod BO przez któreś z pre z integr ( z dala od pre rme) wysunąć metr do przodu i pół metra do środka.

Napisano

@marcinmarcin no tez właśnie o to mi chodzi. U mnie ten dźwiek też jest czysty, pulsujący, wibracyjny czy jak go jeszcze nazwać, ALE bardzo nieprzyjemny w odbiorze. I mam wrażenie , że im niżej schodzące kolumny to ten nieprzyjemny akcent się pogłębia. Spróbuj posłuchać na kolumnach schodzących niżej niż Twoje testowe ,,słupki,, a przekonasz sie  o czym mówię. Nie zrozum mnie źle - to nie jest jakaś moja ,,wycieczka osobista,, Opisuję moje wrażenia z tego co usłyszałem po włączeniu tego utworu. 

Napisano (edytowany)
1 godzinę temu, Asia napisał:

A jakie wnioski na przyszłość? Salon audio czy bardziej swobodna lokalizacja?

Wg. mnie Salon Audio. nie wiem co to swobodna lokalizacja ale domniemam , że chodzi o wynajętą salę. Jak sala to sprzęt forumowiczów , z wzmacniaczami , źródłami pewnie nie będzie problemu ale kolumny to już wyzwanie. Paczki trzeba dopasować do pomieszczenia , monitory można wsadzić do samochodu i przywieźć z podłogówkami już jest gorzej. Monitory to małe pomieszczenie , jak małe pomieszczenie, to wszyscy nie wlezą ....... :) 

Dlatego jestem za Salonem . Uff. :) 

Edytowano przez tomek4446
Napisano
4 minuty temu, tomek4446 napisał:

Wg. mnie Salon Audio. nie wiem co to swobodna lokalizacja ale domniemam , że chodzi o wynajętą salę. Jak sala to sprzęt forumowiczów , z wzmacniaczami , źródłami pewnie nie będzie problemu ale kolumny to już wyzwanie. Paczki trzeba dopasować do pomieszczenia , monitory można wsadzić do samochodu i przywieźć z podłogówkami już jest gorzej. Monitory to małe pomieszczenie , jak małe pomieszczenie, to wszyscy nie wlezą ....... :) 

Dlatego jestem za Salonem . Uff. :) 

Jak znajdzie się producent paneli to i salę weselną zaaranżuje, ja bym nie przekreślał innych miejsc

Napisano
27 minut temu, tomek4446 napisał:

Dostałem właśnie zdjęcie od stolarza nowych standów . Roman .... nie zamierzam montować żadnych kółek ! :) 

Aha , pomoc potrzebna będzie w obie strony :) 

IMG_2624.JPG

Na tę chwilę rewelacyjne 👍 . Pzdr

Napisano
5 minut temu, Fafniak napisał:

Jak znajdzie się producent paneli to i salę weselną zaaranżuje, ja bym nie przekreślał innych miejsc

Z tym, że tak jak mówi Tomek, monitory można za sobą zabrać, wzmacniacze, kable, DACi. Duże podłogówki - tu już się zaczynają schody. Oczywiście kolejnym problemem jest też miasto. Jedni chcą góry, inni morze. Ja jednak byłbym za centrum i okolicami i impreza dwudniową. 

Napisano (edytowany)

@audiowit Teraz kumam. Nie było czasu na takie eksperymenty. Z tego co pamiętam , była dyskusja o pozycjonowaniu i ułomności przypadkowego / a tak było przyznaje/ ustawieniu kolejnych paczek. Przystaliśmy na to z braku czasu. Bardziej chyba chodziło o pogadanie i odsłuch możliwie dużej ilości nowych konstrukcji. To o czym piszemy teraz powinno być zapisane grubą czcionką i prezentowane każdej osobie zamieszczającej pytanie : " jakie kolumny do ..... ? " 

Nawet jak fundniesz sobie paczki za 64 000 zł / Focal Sopra no.2 / i nie zadbasz o ich odpowiednie ustawienie , to też nie zagrają :) 

Edytowano przez tomek4446
Napisano
19 minut temu, seba3002 napisał:

Z tym, że tak jak mówi Tomek, monitory można za sobą zabrać, wzmacniacze, kable, DACi. Duże podłogówki - tu już się zaczynają schody. Oczywiście kolejnym problemem jest też miasto. Jedni chcą góry, inni morze. Ja jednak byłbym za centrum i okolicami i impreza dwudniową. 

O to, to! Jak wcześniej pisałem:

"Pewnie są wśród na osoby, króre spełniają się w organizacji takich iwentów, które podjełyby się takiego trudu a reszta w zamian zrzuciła by się na pobyte tej osoby.

Optowałbym jednak za jakimś hotelem/ pensjonatem z salą konferencyjną, którą możemy sobie sami zaadaptować (może Bartek Chojnacki pomoże?)

Potwierdzeniem uczestnictwa byłaby wczesniejsza opłata za pobyt.

Termin myślę, że realny to już jednak przszły rok i w trybie piatek wieczorem przyjazd- sobota słuchanie- niedziela wyjazd. 

Myśląc o zaproszeniu branży bardziej myślałbym o jakiś polskich manufakturach, które może byłyby zainteresowane prezentacją swoich urzadzeń."

Napisano (edytowany)

I wcale nie jest potrzebne zadaptowane pomieszczenie. Mozna zaprosić przedstawicieli firmy produkującej ustroje (np Bartka) i zaproponować adaptację w celach reklamowych w związku ze zlotem i mozliwościa sprzedania swoich wyrobów.

PS W tym samym czasie pomyśleliśmy z przedmówcą o tym samym🙂

Edytowano przez Rega
Napisano
5 minut temu, slaw0001 napisał:

O to, to! Jak wcześniej pisałem:

"Pewnie są wśród na osoby, króre spełniają się w organizacji takich iwentów, które podjełyby się takiego trudu a reszta w zamian zrzuciła by się na pobyte tej osoby.

Optowałbym jednak za jakimś hotelem/ pensjonatem z salą konferencyjną, którą możemy sobie sami zaadaptować (może Bartek Chojnacki pomoże?)

Potwierdzeniem uczestnictwa byłaby wczesniejsza opłata za pobyt.

Termin myślę, że realny to już jednak przszły rok i w trybie piatek wieczorem przyjazd- sobota słuchanie- niedziela wyjazd. 

Myśląc o zaproszeniu branży bardziej myślałbym o jakiś polskich manufakturach, które może byłyby zainteresowane prezentacją swoich urzadzeń."

A podejmiesz się organizacji czegoś takiego 😉?

Napisano
55 minut temu, Fafniak napisał:

46 minut temu, seba3002 napisał:

Z tym, że tak jak mówi Tomek, monitory można za sobą zabrać, wzmacniacze, kable, DACi. Duże podłogówki - tu już się zaczynają schody. Oczywiście kolejnym problemem jest też miasto. Jedni chcą góry, inni morze.

Ale naprawdę nie musimy mieć grand utopii ;)

Miejsce sie ustala - hotel na miejscu - czego chcieć więcej ?

Przyjazd w piątek po południu/wieczorem - słuchanie i bania

sobota bania i słuchanie

niedziela do 14 słuchanie i wyjazd