Rega Napisano 17 października 2021 Udostępnij Napisano 17 października 2021 @tomek4446 - ja do swoich kolumn założyłem kółka😉, kiedy jeszcze musiałem je nosić po schodach i następnie przenosić kilkanaście metrów. Może spróbuj też. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 17 października 2021 Udostępnij Napisano 17 października 2021 11 minut temu, Rega napisał: Nie mam najmniejszego zamiaru. To Twój punkt widzenia. Usiłuję tylko zrozumieć jak przytykanie bębenków można uznawać za referencyjną odmianę basu chodzi mi o to że takiego wygenerowanego modulowanego tonu, nie ma co rozpatrywać pod względem prawidłowości, brzmienia itp Tylko tyle Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 17 października 2021 Udostępnij Napisano 17 października 2021 (edytowany) Wiadoma kompozycja jest niezła. Dla osiągnięcia tego specyficznego basu utwór ma strasznie skompresowaną dynamikę, ale uważam, że to dopuszczalny zabieg artystyczny. Nie chodziło o samo "wow". Niestety utwór ten obnaża (uwypukla) problemy z basem naszych systemów. Skoro nam dudni, to znaczy, że mamy spore podbicia niskich częstotliwości. Nie strzelajmy do posłańca. Wyciągnijmy raczej wnioski. Edytowano 17 października 2021 przez Kraft 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rega Napisano 17 października 2021 Udostępnij Napisano 17 października 2021 (edytowany) @Kraft u mnie NIE dudni. Jest po prostu bardzo nieprzyjemny w odbiorze. Pewnie jakaś częstotliwość w zakresie od 18 do 50 Hz tak na mnie działa. Może w konstrukcjach z mniejszymi głośnikami jest to niesłyszalne. Pomijając to nieszczesne przytykanie. Edytowano 17 października 2021 przez Rega Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 17 października 2021 Udostępnij Napisano 17 października 2021 54 minuty temu, audiowit napisał: No i co ten test ma udowodnić? Witek , na tym utworze poległy Focale. Ale ... teraz należy rozważyć , czy poległy dlatego , że nie potrafiły poprawnie odtworzyć tej częstotliwości w ogóle / w co wątpię/ . Czy dlatego , że nie wpisały się w pomieszczenie , elektronikę ? Pozostałe paczki , lepiej , lub gorzej , ale podołały. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinmarcin Napisano 17 października 2021 Udostępnij Napisano 17 października 2021 2 minuty temu, Rega napisał: Może w konstrukcjach z mniejszymi głośnikami jest to niesłyszalne. Pomijając to nieszczesne przytykanie. Odbierz to jako przenośnie, po prostu dość zaskakujący efekt i duże ciśnienie akustyczne. Wrażenie dużo niższego basu niż pewnie jest w rzeczywistości. A sam dźwięk jest czysty, potężny ale faktycznie niezbyt przyjemny. 4 minuty temu, tomek4446 napisał: Witek , na tym utworze poległy Focale. Ale ... teraz należy rozważyć , czy poległy dlatego , że nie potrafiły poprawnie odtworzyć tej częstotliwości w ogóle / w co wątpię/ . Czy dlatego , że nie wpisały się w pomieszczenie , elektronikę ? Pozostałe paczki , lepiej , lub gorzej , ale podołały. Przypuszczam że podbiły za bardzo. Focal to solidna V-ka. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 17 października 2021 Udostępnij Napisano 17 października 2021 Ale ja wiem Kraft o co chodzi. Chcę tylko pokazać, że słuchanie tego typu muzyki NIC nam nie mówi o " referencyjnosci" Tomek, oczywiście, że tak było. Tym bardziej, że nie przestawialiscie nic, a z tego co widziałem na zdjęciach, to w tym ustawieniu nie daliście im żadnych szans trzeba było je było podłączyć pod BO przez któreś z pre z integr ( z dala od pre rme) wysunąć metr do przodu i pół metra do środka. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 17 października 2021 Udostępnij Napisano 17 października 2021 7 minut temu, Rega napisał: ja do swoich kolumn założyłem kółka Dostałem właśnie zdjęcie od stolarza nowych standów . Roman .... nie zamierzam montować żadnych kółek ! Aha , pomoc potrzebna będzie w obie strony Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rega Napisano 17 października 2021 Udostępnij Napisano 17 października 2021 @marcinmarcin no tez właśnie o to mi chodzi. U mnie ten dźwiek też jest czysty, pulsujący, wibracyjny czy jak go jeszcze nazwać, ALE bardzo nieprzyjemny w odbiorze. I mam wrażenie , że im niżej schodzące kolumny to ten nieprzyjemny akcent się pogłębia. Spróbuj posłuchać na kolumnach schodzących niżej niż Twoje testowe ,,słupki,, a przekonasz sie o czym mówię. Nie zrozum mnie źle - to nie jest jakaś moja ,,wycieczka osobista,, Opisuję moje wrażenia z tego co usłyszałem po włączeniu tego utworu. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 17 października 2021 Udostępnij Napisano 17 października 2021 4 minuty temu, audiowit napisał: podłączyć pod BO Co to jest BO ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinmarcin Napisano 17 października 2021 Udostępnij Napisano 17 października 2021 @Regato odbieramy to dokładnie tak samo 👍 słupki na etykietce i w moich pomiarach schodzą do 33Hz więc nie jest źle 😉 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 17 października 2021 Udostępnij Napisano 17 października 2021 W samochodzie posłuchałem Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 17 października 2021 Udostępnij Napisano 17 października 2021 (edytowany) 1 godzinę temu, Asia napisał: A jakie wnioski na przyszłość? Salon audio czy bardziej swobodna lokalizacja? Wg. mnie Salon Audio. nie wiem co to swobodna lokalizacja ale domniemam , że chodzi o wynajętą salę. Jak sala to sprzęt forumowiczów , z wzmacniaczami , źródłami pewnie nie będzie problemu ale kolumny to już wyzwanie. Paczki trzeba dopasować do pomieszczenia , monitory można wsadzić do samochodu i przywieźć z podłogówkami już jest gorzej. Monitory to małe pomieszczenie , jak małe pomieszczenie, to wszyscy nie wlezą ....... Dlatego jestem za Salonem . Uff. Edytowano 17 października 2021 przez tomek4446 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 17 października 2021 Udostępnij Napisano 17 października 2021 17 minut temu, tomek4446 napisał: Co to jest BO ? Bang&Olufsen Marcina. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 17 października 2021 Udostępnij Napisano 17 października 2021 4 minuty temu, tomek4446 napisał: Wg. mnie Salon Audio. nie wiem co to swobodna lokalizacja ale domniemam , że chodzi o wynajętą salę. Jak sala to sprzęt forumowiczów , z wzmacniaczami , źródłami pewnie nie będzie problemu ale kolumny to już wyzwanie. Paczki trzeba dopasować do pomieszczenia , monitory można wsadzić do samochodu i przywieźć z podłogówkami już jest gorzej. Monitory to małe pomieszczenie , jak małe pomieszczenie, to wszyscy nie wlezą ....... Dlatego jestem za Salonem . Uff. Jak znajdzie się producent paneli to i salę weselną zaaranżuje, ja bym nie przekreślał innych miejsc Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dedal Napisano 17 października 2021 Udostępnij Napisano 17 października 2021 27 minut temu, tomek4446 napisał: Dostałem właśnie zdjęcie od stolarza nowych standów . Roman .... nie zamierzam montować żadnych kółek ! Aha , pomoc potrzebna będzie w obie strony Na tę chwilę rewelacyjne 👍 . Pzdr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrólKiczu Napisano 17 października 2021 Udostępnij Napisano 17 października 2021 5 minut temu, Fafniak napisał: Jak znajdzie się producent paneli to i salę weselną zaaranżuje, ja bym nie przekreślał innych miejsc Z tym, że tak jak mówi Tomek, monitory można za sobą zabrać, wzmacniacze, kable, DACi. Duże podłogówki - tu już się zaczynają schody. Oczywiście kolejnym problemem jest też miasto. Jedni chcą góry, inni morze. Ja jednak byłbym za centrum i okolicami i impreza dwudniową. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Asia Napisano 17 października 2021 Udostępnij Napisano 17 października 2021 To wychodzi Top Hi Fi w Łodzi 😁. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 17 października 2021 Udostępnij Napisano 17 października 2021 (edytowany) @audiowit Teraz kumam. Nie było czasu na takie eksperymenty. Z tego co pamiętam , była dyskusja o pozycjonowaniu i ułomności przypadkowego / a tak było przyznaje/ ustawieniu kolejnych paczek. Przystaliśmy na to z braku czasu. Bardziej chyba chodziło o pogadanie i odsłuch możliwie dużej ilości nowych konstrukcji. To o czym piszemy teraz powinno być zapisane grubą czcionką i prezentowane każdej osobie zamieszczającej pytanie : " jakie kolumny do ..... ? " Nawet jak fundniesz sobie paczki za 64 000 zł / Focal Sopra no.2 / i nie zadbasz o ich odpowiednie ustawienie , to też nie zagrają Edytowano 17 października 2021 przez tomek4446 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slaw0001 Napisano 17 października 2021 Udostępnij Napisano 17 października 2021 19 minut temu, seba3002 napisał: Z tym, że tak jak mówi Tomek, monitory można za sobą zabrać, wzmacniacze, kable, DACi. Duże podłogówki - tu już się zaczynają schody. Oczywiście kolejnym problemem jest też miasto. Jedni chcą góry, inni morze. Ja jednak byłbym za centrum i okolicami i impreza dwudniową. O to, to! Jak wcześniej pisałem: "Pewnie są wśród na osoby, króre spełniają się w organizacji takich iwentów, które podjełyby się takiego trudu a reszta w zamian zrzuciła by się na pobyte tej osoby. Optowałbym jednak za jakimś hotelem/ pensjonatem z salą konferencyjną, którą możemy sobie sami zaadaptować (może Bartek Chojnacki pomoże?) Potwierdzeniem uczestnictwa byłaby wczesniejsza opłata za pobyt. Termin myślę, że realny to już jednak przszły rok i w trybie piatek wieczorem przyjazd- sobota słuchanie- niedziela wyjazd. Myśląc o zaproszeniu branży bardziej myślałbym o jakiś polskich manufakturach, które może byłyby zainteresowane prezentacją swoich urzadzeń." Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rega Napisano 17 października 2021 Udostępnij Napisano 17 października 2021 (edytowany) I wcale nie jest potrzebne zadaptowane pomieszczenie. Mozna zaprosić przedstawicieli firmy produkującej ustroje (np Bartka) i zaproponować adaptację w celach reklamowych w związku ze zlotem i mozliwościa sprzedania swoich wyrobów. PS W tym samym czasie pomyśleliśmy z przedmówcą o tym samym🙂 Edytowano 17 października 2021 przez Rega 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrólKiczu Napisano 17 października 2021 Udostępnij Napisano 17 października 2021 5 minut temu, slaw0001 napisał: O to, to! Jak wcześniej pisałem: "Pewnie są wśród na osoby, króre spełniają się w organizacji takich iwentów, które podjełyby się takiego trudu a reszta w zamian zrzuciła by się na pobyte tej osoby. Optowałbym jednak za jakimś hotelem/ pensjonatem z salą konferencyjną, którą możemy sobie sami zaadaptować (może Bartek Chojnacki pomoże?) Potwierdzeniem uczestnictwa byłaby wczesniejsza opłata za pobyt. Termin myślę, że realny to już jednak przszły rok i w trybie piatek wieczorem przyjazd- sobota słuchanie- niedziela wyjazd. Myśląc o zaproszeniu branży bardziej myślałbym o jakiś polskich manufakturach, które może byłyby zainteresowane prezentacją swoich urzadzeń." A podejmiesz się organizacji czegoś takiego 😉? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slaw0001 Napisano 17 października 2021 Udostępnij Napisano 17 października 2021 4 minuty temu, seba3002 napisał: A podejmiesz się organizacji czegoś takiego 😉? Liczyłem na Ciebie 😜. Masz już doświadczenie... Ale na pewno nie migam się od pomocy, ale jeszcze musze sprawdzic co mogę. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 17 października 2021 Udostępnij Napisano 17 października 2021 55 minut temu, Fafniak napisał: Jak znajdzie się producent paneli to i salę weselną zaaranżuje, ja bym nie przekreślał innych miejsc 46 minut temu, seba3002 napisał: Z tym, że tak jak mówi Tomek, monitory można za sobą zabrać, wzmacniacze, kable, DACi. Duże podłogówki - tu już się zaczynają schody. Oczywiście kolejnym problemem jest też miasto. Jedni chcą góry, inni morze. Ale naprawdę nie musimy mieć grand utopii Miejsce sie ustala - hotel na miejscu - czego chcieć więcej ? Przyjazd w piątek po południu/wieczorem - słuchanie i bania sobota bania i słuchanie niedziela do 14 słuchanie i wyjazd Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 17 października 2021 Udostępnij Napisano 17 października 2021 1 minutę temu, Fafniak napisał: Ale naprawdę nie musimy mieć grand utopii Słuchałem ich w połączeniu z Naimem i ...... wolę Dali Menuety Lżejsze i lepiej Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts