Agnieszka Zabłocka - Gasek Napisano 29 grudnia 2022 Udostępnij Napisano 29 grudnia 2022 Dnia 28.12.2022 o 13:25, Redakcja AUDIO napisał: Warszawski Nautilus jest w gotowości, pytanie, czy nastawiacie się na styczeń, czy luty. Ferie zimowe za chwilę, pewnie spora część z Was będzie wyjeżdżać...ale może się mylę Jak dla mnie koniec stycznia, początek lutego byłoby idealnie Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seb Napisano 30 grudnia 2022 Udostępnij Napisano 30 grudnia 2022 Na razie nieśmiało podnoszę rękę do połowy. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mkk Napisano 31 grudnia 2022 Udostępnij Napisano 31 grudnia 2022 No koniec stycznia w Wwie brzmi jak plan Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarcKrawczyk Napisano 31 grudnia 2022 Udostępnij Napisano 31 grudnia 2022 jako, że przełom roku to taki czas na podsumowania, to może pokusimy się o wybranie naszego najlepszego systemu jaki było dane słyszeć na zlotach? fotka jedynie dla przyciągnięcia uwagi... 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 31 grudnia 2022 Udostępnij Napisano 31 grudnia 2022 Ale tak od razu puenta? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarcKrawczyk Napisano 31 grudnia 2022 Udostępnij Napisano 31 grudnia 2022 Wiem, że lubisz menuety, ale ni to nie one najlepiej brzmiały (oczywiście dla mnie)… tu inne nic nie sugerujące zdjęcie… Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 31 grudnia 2022 Udostępnij Napisano 31 grudnia 2022 Czyżby te dwugłośnikowe podłogówki ze ściętymi krawędziami, których nazwy nie chce mi się teraz sprawdzać? Jeśli tak, to też o nich pomyślałem i to byłby chyba mój typ (o dziwo). 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lpomis Napisano 31 grudnia 2022 Autor Udostępnij Napisano 31 grudnia 2022 (edytowany) Fajny pomysł z tym małym podsumowaniem. Kiedyś już myślałem, żeby kiedyś coś takiego zaproponować. Gdybym miał wybrać te jedne kolumny to postawiłbym na QLN Prestige Three (z podłogowych) lub ich odpowiednik QLN Prestige One (z monitorów). Zwarty, kopiący basik z fajnym konturkiem ale i ładną barwą, bogaty środek bez spowolnienia i odchyleń w stronę nadmiernego ocieplenia. Dźwięczne i niemęczące wysokie tony, którym jednak jak dla mnie brakowało minimalnie otwarcia na samej, samiusieńkiej górze, ale biorąc pod uwagę całość - zupełnie to nie przeszkadzało. Było spójne z resztą pasma. No i ta swoboda, coś pięknego. Zestaw z QLN zagrał naprawdę świetnie. Na fotce Prestige Three i One w wersji podstawowej. Edytowano 31 grudnia 2022 przez lpomis 6 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarcKrawczyk Napisano 31 grudnia 2022 Udostępnij Napisano 31 grudnia 2022 Widzę, że Bydgoszcz rulez… ciekawe, że nikt nie wspomina o wzmacniaczach, czyżby nie miały brzmienia? 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 31 grudnia 2022 Udostępnij Napisano 31 grudnia 2022 (edytowany) 29 minut temu, MarcKrawczyk napisał: ciekawe, że nikt nie wspomina o wzmacniaczach, I znowu spaliłeś puentę:) Trzeba było poczekać na wpisy jeszcze kilku forumowiczów. Teraz każdy będzie się czuł zobowiązany wspomnieć o elektronice. Edytowano 31 grudnia 2022 przez Kraft Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 31 grudnia 2022 Udostępnij Napisano 31 grudnia 2022 2 godziny temu, lpomis napisał: Gdybym miał wybrać te jedne kolumny to postawiłbym na QLN Prestige Three (z podłogowych) lub ich odpowiednik QLN Prestige One (z monitorów). Podpisuje się pod tą opinią oraz oceną brzmienia. Podsumowując nasze wyjazdy , chciałbym podziękować wszystkim którzy nas gościli. Specjalne podziękowania dla jedynego producenta z którego zaproszenia skorzystaliśmy a mowa o Firmie Pylon. Dla mnie było to wielkie wydarzenie móc porozmawiać z właścicielami Firmy produkcyjnej , dowiedzieć się jaki jest cykl produkcyjny i plany na przyszłość. Pełen szacunek dla ludzi ,którym się chce coś tworzyć od zera i którzy się nie boją konfrontacji z takimi " narzekaczami " jak My 😄 / a swoją drogą nadal twierdzę , że z tym fortepianem , to coś jednak było nie tak 🤣/. No na koniec. Dla mnie numerem jeden Zlotów są ludziska , którym chce się zwlec tyłek z kanapy , wsiąść w auto , pociąg , konno , wielbłądem ... Stawić się na Zlocie nieraz masę kilometrów od chałupy , na parę godzin , by posłuchać muzyki i ....... zapytać : " co u Ciebie ? ". Dzięki Wam za ten Rok , tak za Zloty jak i tą pisaninę , którą tu czynimy. 1 3 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi777 Napisano 31 grudnia 2022 Udostępnij Napisano 31 grudnia 2022 14 minut temu, tomek4446 napisał: , konno , wielbłądem Kto to taki? 😄 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dedal Napisano 31 grudnia 2022 Udostępnij Napisano 31 grudnia 2022 Przyjedź na zlot , to zobaczysz . 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 31 grudnia 2022 Udostępnij Napisano 31 grudnia 2022 3 minuty temu, Adi777 napisał: Kto to taki? Beduin ? 😂 A , chyba , że chodzi o : https://pl.wikipedia.org/wiki/Wielbłąd Kurna , to tak poetycko miało być ....... a tu jak zawsze ....... " za tą kolumną to szosówka , czy MTB ? " . " dywanik fajny , gdzie kupiłeś ? " 😂 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Amarok Napisano 31 grudnia 2022 Udostępnij Napisano 31 grudnia 2022 @lpomisubiegłes mnie. Co prawda bylem chyba tylko na dwóch zlotach, ale QLN Prestige Three ciągle siedzą mi w głowie. Poza tym, jak wspomniał @tomek4446,dla mnie wazne tez bylo poznanie ludzi czyli was. Nie mam czasu więcej pisać...mam nadzieję że tych okazji w nowym roku będzie jeszcze będą. Szczęśliwego Nowego Roku. 😉 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 31 grudnia 2022 Udostępnij Napisano 31 grudnia 2022 8 minut temu, Amarok napisał: @lpomisubiegłes mnie. @tomek4446 Moment. Pierwszy o nich wspomniałem, tylko nie chciało mi się odgrzebywać nazwy. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 31 grudnia 2022 Udostępnij Napisano 31 grudnia 2022 11 minut temu, Kraft napisał: Moment. Pierwszy o nich wspomniałem, tylko nie chciało mi się odgrzebywać nazwy. Ja też mogłem być miliarderem , tylko mi się nie chciało .... 😂 Jarek , a z jaką elektroniką grały ? Pytam by Ty spec od wzmacniaczy ponoć jesteś / zero podtekstu 😀 / 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 1 stycznia 2023 Udostępnij Napisano 1 stycznia 2023 5 godzin temu, tomek4446 napisał: Jarek , a z jaką elektroniką grały ? Zdaje się, że nie był to Marantz, ale ucha nie dam sobie obciąć. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 1 stycznia 2023 Udostępnij Napisano 1 stycznia 2023 12 godzin temu, Kraft napisał: Zdaje się, że nie był to Marantz, ale ucha nie dam sobie obciąć. Wiesz co ? Przyjrzałem się dokładniej i możesz mieć rację. Ta Riviera Levante to klon Marantza jak w mordę strzelił ! 😂 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrólKiczu Napisano 1 stycznia 2023 Udostępnij Napisano 1 stycznia 2023 12 minut temu, tomek4446 napisał: Wiesz co ? Przyjrzałem się dokładniej i możesz mieć rację. Ta Riviera Levante to klon Marantza jak w mordę strzelił ! 😂 A orientujesz się może cóż za magia jest włożona do tego wzmacniacza, że producent za niewielkie pudełko życzy dość sporej taczki pieniędzy? Były kiedyś rozważania na forum na temat technologii stosowanych przez producentów audio i pomimo mojej skromnej wiedzy, nigdzie w tych droższych systemach, nie dopatrzyłem się żadnych komponentów, które sprawiłyby, że za kolunny czy wzmacniacz producenci wołają tyle ile kosztuje przyzwoitej jakości auto a często mieszkanie bądź dom. Ale przecież każdy audiofil wie, że "dobry dzięki" musi kosztować. 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi777 Napisano 1 stycznia 2023 Udostępnij Napisano 1 stycznia 2023 19 godzin temu, Dedal75 napisał: Przyjedź na zlot , to zobaczysz . Chętnie, ale najpierw muszę wyzdrowieć. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarcKrawczyk Napisano 1 stycznia 2023 Udostępnij Napisano 1 stycznia 2023 1 godzinę temu, tomek4446 napisał: Wiesz co ? Przyjrzałem się dokładniej i możesz mieć rację. Ta Riviera Levante to klon Marantza jak w mordę strzelił ! 😂 No dobra, tak w sprawie wzmacniaczy, to jak grała najpierw ta riviera, a potem maluch od waversa to chyba tylko głuchy by nie zauważył różnicy, a przy okazji nie mówię że ten wslim grał źle… aaa, chyba znowu coś nie tak po informatycznej interwencji, bo zdjęcia mi się nie ładują? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 1 stycznia 2023 Udostępnij Napisano 1 stycznia 2023 (edytowany) 1 godzinę temu, seba3002 napisał: A orientujesz się może cóż za magia jest włożona do tego wzmacniacza, że producent za niewielkie pudełko życzy dość sporej taczki pieniędzy? Wg. mnie sprawa jest złożona. począwszy od kraju produkcji i obowiązujących tam stawek wynagrodzenia , poprzez koszty dystrybucji , opakowań , lokalu itd. czyli kosztów stałych. Następnie cena się zmienia wraz z możliwościami produkcyjnymi firmy , masówka zawsze będzie najtańsza. Mamy też sam projekt , czyli czas poświęcony na stworzenie schematu montażowego / tak się zastanawiam , jak by wszystkie wzmacniacze brzmiały identycznie to byłby jeden schemat i tyle. Po co więcej ? / , czas za który ktoś dostaje kasę nim firma odzyska środki w gotowym produkcie. Jak jesteśmy przy projekcie , to marża firmy powinna być tak skalkulowana , by była kasa na rozwój ,a nie tylko to co dzisiaj. Zapytany dyrektor Toyoty , co planuje w przyszłym roku odpowiedział , że nie ma pojęcia. Za to odpowiedzialny był jego poprzednik , on dostaje pensję za to by wiedział co będzie za lat 10. Kolejne są komponenty , czyli obudowa , jakość części elektronicznych / czytaj gwarancję producentów części /, jakość gniazd, gałek ,itp. Nie bez znaczenia jest sama marka. To z dźwiękiem wiele wspólnego nie ma , ale dla niektórych prestiż nie ma ceny. Transport , wielkość rynku zbytu , target , marże dystrybutorów ...... za to wszystko płacimy. Każda firma ma swoją kalkulacje , stąd różne ceny wydawałoby się podobnych artykułów. Edytowano 1 stycznia 2023 przez tomek4446 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dedal Napisano 1 stycznia 2023 Udostępnij Napisano 1 stycznia 2023 1 godzinę temu, Adi777 napisał: Chętnie, ale najpierw muszę wyzdrowieć. Myślałem o którym kolwiek zlocie . To zdrowiej 👍 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrólKiczu Napisano 1 stycznia 2023 Udostępnij Napisano 1 stycznia 2023 59 minut temu, tomek4446 napisał: Wg. mnie sprawa jest złożona. począwszy od kraju produkcji i obowiązujących tam stawek wynagrodzenia , poprzez koszty dystrybucji , opakowań , lokalu itd. czyli kosztów stałych. Następnie cena się zmienia wraz z możliwościami produkcyjnymi firmy , masówka zawsze będzie najtańsza. Mamy też sam projekt , czyli czas poświęcony na stworzenie schematu montażowego / tak się zastanawiam , jak by wszystkie wzmacniacze brzmiały identycznie to byłby jeden schemat i tyle. Po co więcej ? / , czas za który ktoś dostaje kasę nim firma odzyska środki w gotowym produkcie. Jak jesteśmy przy projekcie , to marża firmy powinna być tak skalkulowana , by była kasa na rozwój ,a nie tylko to co dzisiaj. Zapytany dyrektor Toyoty , co planuje w przyszłym roku odpowiedział , że nie ma pojęcia. Za to odpowiedzialny był jego poprzednik , on dostaje pensję za to by wiedział co będzie za lat 10. Kolejne są komponenty , czyli obudowa , jakość części elektronicznych / czytaj gwarancję producentów części /, jakość gniazd, gałek ,itp. Nie bez znaczenia jest sama marka. To z dźwiękiem wiele wspólnego nie ma , ale dla niektórych prestiż nie ma ceny. Transport , wielkość rynku zbytu , target , marże dystrybutorów ...... za to wszystko płacimy. Każda firma ma swoją kalkulacje , stąd różne ceny wydawałoby się podobnych artykułów. Ok, wszystko pięknie, ale ja dalej nie rozumiem skąd np taki zasilacz naima kosztuje 10k. Proszę, zajrzyj do środka tego urządzenia i spróbuj logicznie wyjaśnić skąd jego cena. A takich kwiatków jest dużo, dużo więcej. Przypomina mi się taka historia z czasów kiedy byłem stolarzem. Zapytałem swego kolegę, który zajmował się kontaktem z klientem i wyceną naszych wyrobów. Zapytałem go jak ustala ceny bo nijak nie mają się do cen materiałów i czasu pracy. Odpowiedział wprost - "patrzysz na klienta i wiesz ile możesz wołać". Coś mi mówi, że producenci audio robią podobnie 😉. Ps. Żeby nie było, że forsuję tezę że wszystko gra tak samo. Po prostu nie do końca rozumiem prawideł rządzącym światem audio. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts