tomek4446 Napisano 6 października 2021 Udostępnij Napisano 6 października 2021 Zakupiłem w Stanach między innymi damplery , mam pytanie do bardziej doświadczonych użytkowników sprzętu lampowego , czy stosować te pierścienie , czy dać sobie spokój ? https://www.tubedepot.com/ A tak przy okazji , to , że przesyłka dotarła do mnie przywróciła moją wiarę w ludzi. Zamawiając grzecznie wpisałem kod pocztowy , miasto , ulicę tylko zapomniałem dopisać POLSKA Nie wiedziałem , że goście w Memphis wiedzą gdzie leży Łódź ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
elektron6 Napisano 6 października 2021 Udostępnij Napisano 6 października 2021 Osobiście nie stosuję damperów. Jeśli lampa mocno mikrofonuje to już jej nic nie pomoże. Może przy delikatnym zjawisku ma to jeszcze sens, choć i delikatny efekt mikrofonowania (słyszalny przy stukaniu w lampę) moim zdaniem nie wpływa znacząco na dzwięk. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MariuszZ Napisano 6 października 2021 Udostępnij Napisano 6 października 2021 19 minut temu, tomek4446 napisał: Zakupiłem w Stanach między innymi damplery , mam pytanie do bardziej doświadczonych użytkowników sprzętu lampowego , czy stosować te pierścienie , czy dać sobie spokój ? Moim zdaniem nie zaszkodzi. Jeżeli nie pomoże to chociaż z głowy wyrzucisz niepewność. Stosowałem na 6SN7 Marconi. Nie odczułem żadnej poprawy. Teraz już sobie dałem spokój. Wypróbuj chociaż jak już masz 😉 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 6 października 2021 Autor Udostępnij Napisano 6 października 2021 Dzięki za opinie. jak już mam to faktycznie założę. nawet zdziwiło mnie , że niby akcesorium audio a nie kosztuje fortuny. https://tubedepot.com/products/pre-amp-tube-damper Te adaptery na zdjęciu to do 6SN7, ale natrafiłem na drobny problem. Mam cofnięte w głąb obudowy cokoły lamp i adaptery nie wchodzą. Będzie u mnie pod koniec października konstruktor WBA , może coś wymyśli. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gienas Napisano 6 października 2021 Udostępnij Napisano 6 października 2021 ale wiesz że to zwykłe oringi? Zmień na te "dampery" na cieńsze. Średnica lamp to średnica oringów. Do nabycia w każdym sklepie typu Casto... . Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 6 października 2021 Autor Udostępnij Napisano 6 października 2021 22 minuty temu, gienas napisał: ale wiesz że to zwykłe oringi? Nie potwierdzam i nie zaprzeczam Zastanawiam się właśnie jak zniosą dosyć wysoką temperaturę lamp. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gienas Napisano 6 października 2021 Udostępnij Napisano 6 października 2021 Silikonowe do około 200°C wytrzymują. Zwykłe, podobne do tych z fotki, max 100°C . Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rega Napisano 6 października 2021 Udostępnij Napisano 6 października 2021 Chyba bardziej ufałbym metalowym. Te czarne oby nie zostały na lampie na trochę dłużej. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Amarok Napisano 6 października 2021 Udostępnij Napisano 6 października 2021 Zależy z jakiej mieszanki są zrobione, np oringi Viton też są czarne i do temperatury 250 stopni. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RoRo Napisano 9 października 2021 Udostępnij Napisano 9 października 2021 Dnia 6.10.2021 o 20:19, tomek4446 napisał: Zakupiłem w Stanach między innymi damplery , mam pytanie do bardziej doświadczonych użytkowników sprzętu lampowego , czy stosować te pierścienie , czy dać sobie spokój ? Poprawiłem błąd w nazwie wątku i usunąłem "L", bo to są "dampery"... Oraz dodałem w tagach dla ułatwienia wyszukiwania 🙂 Kiedyś był poruszany ten temat w klubowym wątku o Jolce i Lebenie - zdania odnośnie stosowania damperów na lampach były podzielone. Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 10 października 2021 Autor Udostępnij Napisano 10 października 2021 12 godzin temu, RoRo napisał: Poprawiłem błąd w nazwie wątku i usunąłem "L", bo to są "dampery dzięki. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 11 października 2021 Udostępnij Napisano 11 października 2021 Dnia 6.10.2021 o 21:47, Rega napisał: Chyba bardziej ufałbym metalowym. Te czarne oby nie zostały na lampie na trochę dłużej. Albo teflonowym. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Audio Autonomy Napisano 11 października 2021 Udostępnij Napisano 11 października 2021 Faktem jest, że w roli damperów można użyć oringów (np. silikonowych na wyższą temperaturę). Ja stosuję je tylko wtedy gdy lampa ma górę zbyt natarczywą, lub gdy delikatnie mikrofonuje. I tak na przykład EL34 Tung Sola po założeniu oringów przestały wreszcie brzęczeć przy głośniejszym słuchaniu. Góra się uspokoiła i stała się trochę mniej wyeksponowana. Krótko mówiąc - prosty i tani sposób na poskromienie góry pasma. Cudów oczywiście nie zdziała, ale jeżeli problem jest niewielki, to może pomóc Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 11 października 2021 Autor Udostępnij Napisano 11 października 2021 A ja to kurna ściągałem ze Stanów !!! https://powerrubber.com/kat/oringi-gumowe/oringi-silikon/oringi-fi-36-40mm-silikon-vmq/ Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Amarok Napisano 11 października 2021 Udostępnij Napisano 11 października 2021 14 minut temu, tomek4446 napisał: A ja to kurna ściągałem ze Stanów !!! Z Ameryki Made in China 🤪 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 11 października 2021 Autor Udostępnij Napisano 11 października 2021 14 minut temu, Amarok napisał: Z Ameryki Made in China Mogło tak być Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Audio Autonomy Napisano 12 października 2021 Udostępnij Napisano 12 października 2021 Może te amerykańskie grają bardziej efekciarsko Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MariuszZ Napisano 14 października 2021 Udostępnij Napisano 14 października 2021 45 minut temu, pirlo81 napisał: Tani gadżet dla poprawy samopoczucia. Na pewno. Jestem przekonany, że nie chodzi o walory soniczne tychże. Taki damper w zależności od koloru zakłada się na lampę by ją wyszczuplić lub dodać masy pozornej. Masz chude EL84 to zakładasz białe i od razu wzmacniacz wygląda poważniej. Na 211 wrzucasz czarne wyszczuplające i już jest lżejszy, chudszy czy mniej obfity. Gdyby ktoś dla przykładu chciał postawić wzmacniacz z dużymi lampami koło jakichś Audio Physic, a ceni sobie oprócz walorów sonicznych te wizualno - estetyczne to czarne załatwiłoby sprawę? Mam czerwone w jakimś odcieniu dla mnie niedefiniowalnym (ceglasty?) i niech mi ktoś powie wyszczuplają czy pogrubiają? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
san-sui Napisano 11 maja 2023 Udostępnij Napisano 11 maja 2023 Podkreślają urodę. 😏 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DiBatonio Napisano 11 maja 2023 Udostępnij Napisano 11 maja 2023 Dnia 14.10.2021 o 18:46, MariuszZ napisał: niech mi ktoś powie wyszczuplają czy pogrubiają? "Pogrubiają" 😁 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts