michaudio Napisano 14 lutego Udostępnij Napisano 14 lutego O to to! Szkoda że nie ma potencjometru do płynnej regulacji fazy,. Bez niego wybór miejsca dla suba jest dość mocno ograniczony. Płynna regulacja sporo ułatwia. Pozwala bez większych problemów zgrać go fazowo z frontami, prawie niezależnie od miejsca ustawienia suba. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 14 lutego Udostępnij Napisano 14 lutego Nie widzę też przełącznika do zmiany krzywej opadania sygnału. Myślę, że też mógłby być pomocny. Chociaż, skoro go nie dali... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
77Mariusz77 Napisano 15 lutego Udostępnij Napisano 15 lutego T7x lub T9x spełni być może Twoje oczekiwania. Na tego szkoda czasu. Nie będę motywował tego co napisałem gdyż nie miejsce na to i szkoda czasu tak samo jak na tę Twoją walkę z ustawieniem. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinmarcin Napisano 15 lutego Udostępnij Napisano 15 lutego 11 godzin temu, lpomis napisał: Oczekuję jedynie dopełnienia/uzupełnienia dołu, wsparcia fundamentów dźwięku bez utraty szybkich impulsów i zrywu. Nie chcę dodatkowej otulającej poduchy. Niestety miałem te same odczucia, czy to Quadral, czy Rel czy nawet najbardziej chyba precyzyjny JL... Jedyne ustawienie w którym dało się słuchać podbijało mod na 50Hz i obcinalo caly doł, ustawienie przeciwfazy dawało ładny bas od 30Hz, ale dźwięk był tak koszmarnie rozlazły i nieprecyzyjny ze nie szło tego słuchać Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 15 lutego Udostępnij Napisano 15 lutego Panowie, w przypadku suba kluczowe jest ustawienie go w pomieszczeniu. Oczywiscie nie gwarantuje to sukcesu. To bardzo skomplikowane. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AudioTube Napisano 15 lutego Udostępnij Napisano 15 lutego 1 godzinę temu, marcinmarcin napisał: dźwięk był tak koszmarnie rozlazły i nieprecyzyjny ze nie szło tego słuchać Cześć Marcin. Cenne obserwacje, dzięki, że się nimi dzielisz. Oczekiwania pana Wojtka/Ipomis jak na razie także niezaspokojone. Koledzy, czytam coraz częściej o potrzebach „uzupełnienia dołu/wsparcia fundamentów” brzmienia. Jest ciekawość, odwaga, testy a nawet zakupy w ciemno. Czytam o niepowodzeniach, ale i zachwytach ze stosowania tzw subów. Popijam sobie kawę i wyglądam wiosny. W tym korzystnym nastroju wpadła mi myśl, o stworzeniu wątku poświęconego polepszeniu jakości brzmienia poprzez zastosowanie suba. Potrzebny Odważny. Co Wy na to? Może Sebastian, Mariusz, Jarek, Wojtek? 3 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nie wszystko wiedzący Napisano 15 lutego Udostępnij Napisano 15 lutego Wystarczy kupić dobre nie za małe kolumny i dobrze je ustawić, dać zarobić profesjonalnemu fachowcowi od akustyki i nie trzeba kolejnego pudła kupować. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S!N! Napisano 15 lutego Udostępnij Napisano 15 lutego Jeśli chodzi o suba to oczywiście s510 , który jest na maksa precyzyjny, a jak się nie ma się na niego $ to T9x i innego modelu nie ma sensu brać i słuchać też pitolenia, że za duży ,dodatkowo rele ustawia się w rogu pokoju , a najlepszym rozwiązaniem jest rada @Nie wszystko wiedzący Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrólKiczu Napisano 15 lutego Udostępnij Napisano 15 lutego 22 minuty temu, Nie wszystko wiedzący napisał: Wystarczy kupić dobre nie za małe kolumny i dobrze je ustawić, dać zarobić profesjonalnemu fachowcowi od akustyki i nie trzeba kolejnego pudła kupować. Super rada. A co jeśli ktoś nie ma wystarczającej ilości PLNów na profesjonalnego fachowcowi i nie ma jak ustawić tych "nie za małych kolumn" w niewielkim pomieszczeniu? Czy suby zostały wymyślone tylko po to by stawiać na nie kwiaty? Patrząc na portfolio nawet największych w branży audio odpowiedź jest prosta. Nie. 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 15 lutego Udostępnij Napisano 15 lutego (edytowany) 38 minut temu, Nie wszystko wiedzący napisał: Wystarczy kupić dobre nie za małe kolumny i dobrze je ustawić, dać zarobić profesjonalnemu fachowcowi od akustyki i nie trzeba kolejnego pudła kupować. Tylko, że kolumny rzadko są obudowami zamkniętymi, a suby do audio już tak, a jak powszechnie wiadomo pod względem charakterystyki impulsowej obudowy zamknięte deklasują BR. Nie chodzi więc tylko o ilość basu i jego zejście, ale też o szybkość. Edytowano 15 lutego przez Kraft 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S!N! Napisano 15 lutego Udostępnij Napisano 15 lutego @KrólKiczuMasz używki w tych wyższych modelach jest szybkość oraz niesamowitą precyzja, porównaj sobie to zrozumiesz, między t7x, a t9x różnica jest spora tak samo jak z s510. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lukasz.h2o Napisano 15 lutego Udostępnij Napisano 15 lutego siema, a ja sie podziele swoimi obserwacjami, bo finalnie wjechal nowy SVS SB 2000 i : nie da sie ustawic kolumn, ani samemu ani za pomoca fachowca! bo kolumny po prostu nie zejda tak nisko oraz nie uderzą tak mocno falą jak 12-calowe, dedykowane do tego pudło (oczywiscie mowie o przypadku gdzie nie mamy drogich, dedykowanychh do mocnego basu kolumn). Ulubione utwory słucham na nowo, ba! nawet w piosenkach dla dzieci slysze nowe dziweki Musialem sie ze 2-3 dni poprzyzwyczajac do nowego dzwieku (pierwszego dnia zona wrecz mowila ze ją boli cialo i jest gorzej), ale po korektach, osłuchaniu sie i moze przyzwyczajeniu (znawcy woodu mowią ze glosniki tez się docierają- moze) i teraz obydwoje mowimy ze jest lepiej. To wszystko w odniesieniu do muzyki. W filmach oczywiscie jest tylko lepiej bo chce zwalic z kanapy jak łupnie (a sprzet oczywiscie nie jest do tego, wiec ciakawe jak robi to dedykowany PB...). pozdro 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nie wszystko wiedzący Napisano 15 lutego Udostępnij Napisano 15 lutego 24 minuty temu, KrólKiczu napisał: Czy można u kogoś posłuchać tego super zestawu do muzyki z subami bądź subem? W okolicach Krakowa. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrólKiczu Napisano 15 lutego Udostępnij Napisano 15 lutego 8 minut temu, Nie wszystko wiedzący napisał: Czy można u kogoś posłuchać tego super zestawu do muzyki z subami bądź subem? W okolicach Krakowa. Nie wiem 🙂 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lukasz.h2o Napisano 15 lutego Udostępnij Napisano 15 lutego jesli to nie ironia to zapraszam- myslenice. Tylko u mnie nie bedzie mozliwe pelne ocenienie zestawu bo nie spelniam polowy wymogow wygluszenia pomieszczenia ale zawsze cos, jesli szukasz danych. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rega Napisano 15 lutego Udostępnij Napisano 15 lutego (edytowany) 34 minuty temu, Lukasz.h2o napisał: bo kolumny po prostu nie zejda tak nisko oraz nie uderzą tak mocno falą jak 12-calowe, No i tu się mylisz. Wszystko zależy od kolumn. Oczywiście, tzw pierdziawki,(bez obrazy posiadajacych), tego nie zrobią. Jeszcze nie słyszałem suba, który zszedłby tak jak moje kolumny (zainteresowani wiedzą jakie). Jak już kiedyś pisałem, bas w IMAX w Poznaniu miał się nijak do tzw zejścia moich kolumn. A chyba nie uważasz , że w takim kinie zamontowano byle co. No, ale co ja tam wiem. Za mało słyszałem i nie znam się. I żeby nie było - nie mam nic przeciw subom. Do pierdziawek może być. Edytowano 15 lutego przez Rega 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AudioTube Napisano 15 lutego Udostępnij Napisano 15 lutego 43 minuty temu, Kraft napisał: Nie chodzi więc tylko o ilość basu i jego zejście, ale też o szybkość. Jedziemy zatem Jarku w tym samym pociągu, wagonie, w tym samym kierunku zatem. Różnimy się zapewne i tutaj już o subach, „odpowiedzią” pokoju oraz wrażeniami. @PanKlor @Butler czy zechcielibyście w stosownym dla Was momencie przyłączyć się do dyskusji? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pairtick Napisano 15 lutego Udostępnij Napisano 15 lutego Subwoofer do stereo? W czym jest problem? Czy nie właśnie w jakichś "audiofilskich słupkach"? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nie wszystko wiedzący Napisano 15 lutego Udostępnij Napisano 15 lutego Przed chwilą, pairtick napisał: Subwoofer do stereo? W czym jest problem? Czy nie właśnie w jakichś "audiofilskich słupkach"? Nie chodzę po audiofilskich sklepach 16 minut temu, Rega napisał: No i tu się mylisz. Wszystko zależy od kolumn. Oczywiście, tzw pierdziawki,(bez obrazy posiadajacych), tego nie zrobią. Jeszcze nie słyszałem suba, który zszedłby tak jak moje kolumny (zainteresowani wiedzą jakie). Jak już kiedyś pisałem, bas w IMAX w Poznaniu miał się nijak do tzw zejścia moich kolumn. A chyba nie uważasz , że w takim kinie zamontowano byle co. No, ale co ja tam wiem. Za mało słyszałem i nie znam się. I żeby nie było - nie mam nic przeciw subom. Do pierdziawek może być. No tak zgadza się subiki do pierdziaweczek to strzał w 10. Lepsze to niż słuchanie bez basu. Dobrze że są takie urządzenia. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pairtick Napisano 15 lutego Udostępnij Napisano 15 lutego 20 minut temu, Rega napisał: No i tu się mylisz. Wszystko zależy od kolumn. Oczywiście, tzw pierdziawki,(bez obrazy posiadajacych), tego nie zrobią. Jeszcze nie słyszałem suba, który zszedłby tak jak moje kolumny (zainteresowani wiedzą jakie). Jak już kiedyś pisałem, bas w IMAX w Poznaniu miał się nijak do tzw zejścia moich kolumn. A chyba nie uważasz , że w takim kinie zamontowano byle co. No, ale co ja tam wiem. Za mało słyszałem i nie znam się. I żeby nie było - nie mam nic przeciw subom. Do pierdziawek może być. To są straszne rzeczy których ludzie nie rozumieją, że dobre kolumny nie mają z tym problemów. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lpomis Napisano 15 lutego Udostępnij Napisano 15 lutego (edytowany) Ok. Podsumujmy więc co na razie mamy: - pokombinuj z ustawieniem suba które jest kluczowe, upewnij się co do ustawienia fazy - szkoda na to coś czasu, kup od razu T9x (do pokoju 11m2) - miałem podobnie, próbowałem i też się nie udało osiągnąć zadowalającego dźwięku - T9x to minimum, a najlepiej s510 za 12000zł (do pokoju 11m2) - kup wielkie krowy z 80cm na basie i zamów fachowca od ustawienia, to jedyne rozwiązanie - takie pierdziawki do niczego się nie nadają, potrzebne jednak wielkie krowy - audiofilskie słupki są przyczyną Przeważają więc opinie o konieczności zakupu wielkich kolumn (domyślam się, że najlepiej vintage lub custom) jako lek na całe zło. Jak zawsze można na Was liczyć Edytowano 15 lutego przez lpomis 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chyba Miro 84 Napisano 15 lutego Udostępnij Napisano 15 lutego A gdzie wzmianka o tym że najlepiej trzyma "za pysk" yyyy tzn. membranę głośnika, wzmacniacz bez udziału zwrotnicy pasywnej? A taki w subwooferach się znajduje Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rega Napisano 15 lutego Udostępnij Napisano 15 lutego (edytowany) @lpomisAleż nikt nikogo nie namawia. Ale na zdrowy rozum - czy lepszym wyborem są kolumny z małymi głośnikami i nawet sugerowany sub, który jest oddzielnym urządzeniem, niesparowanym przy pomocy zwrotnicy, czy też kolumny z dobranymi, dużymi głośnikami niskotonowymi zestawione poprzez projekt i obliczenia? Jeśli Twoja wypowiedź miała być przytykiem do mnie i mojego sprzetu to ...,. trafiłeś kulą w płot. Edytowano 15 lutego przez Rega Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AudioTube Napisano 15 lutego Udostępnij Napisano 15 lutego 3 minuty temu, pairtick napisał: rzeczy których ludzie nie rozumieją, że dobre kolumny nie mają z tym problemów. Czy zechciałbyś wyjaśnić mi/Nam co oznaczają te wszystkie dane?/screen. Nie musi być to dzisiaj. Ale tak konkretnie co oznaczają te dane w kontekście potrzeby uzyskania świetnego brzmienia. Ponieważ to wątek o subach do stereo, mam prośbę, by zebrać w tym wątku jak najwięcej informacji/obserwacji a jak najmniej ocen. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chyba Miro 84 Napisano 15 lutego Udostępnij Napisano 15 lutego 1 minutę temu, Rega napisał: Jeśli Twoja wypowiedź miała być przytykiem do mnie i mojego sprzetu to ...,. trafiłeś kulą w płot. Że co? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts