Fafniak Napisano 7 stycznia 2022 Udostępnij Napisano 7 stycznia 2022 W dobie galopujących cen energii, przyjrzałem się dokładniej co u mnie ssie Haiku SELENE el34 - 180-200W Malina z zasilaczem "liniowym" 10 - 12W N-core - 15-20 W Chciałem zadać pytanie o rachunki za energię, ale się powstrzymam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 7 stycznia 2022 Autor Udostępnij Napisano 7 stycznia 2022 Natomiast ręce mi opadły przy plaźmie minimum 90W jak jest czarny ekran - cokolwiek na ekranie/ciemna scena -120-130 A jak "śnieżne" motywy to dobija do 300W Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał S Napisano 7 stycznia 2022 Udostępnij Napisano 7 stycznia 2022 Mój Haiku Sol II SE ma pobór maksymalny 300W. W praktyce słucham maks. na 9-tce, więc pewnie nie przekraczam 75W. Słuchanie w tle do pracy komputerze - pewnie jakieś 50W. Szacuję, że pobór średni wyniesie około 60W. Gustard A18 pobiera do 15W, CA CXC 2 - do 25W. Zwykle pewnie trochę poniżej tych wartości granicznych. Po uśrednieniu mieszczę się spokojnie z całym systemem w 100W. Może nawet w 90W. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 7 stycznia 2022 Autor Udostępnij Napisano 7 stycznia 2022 17 minut temu, Rafał S napisał: Mój Haiku Sol II SE ma pobór maksymalny 300W. W praktyce słucham maks. na 9-tce, więc pewnie nie przekraczam 75W. nie bądź taki pewny - Nie wiem czy dobrze pamiętam ale SOL II u mnie brał i to sporo powyżej 100W (nie wiem czy to nie było 160W) Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał S Napisano 7 stycznia 2022 Udostępnij Napisano 7 stycznia 2022 1 minutę temu, Fafniak napisał: nie bądź taki pewny - Nie wiem czy dobrze pamiętam ale SOL II u mnie brał i to sporo powyżej 100W (nie wiem czy to nie było 160W) Czyli pobór nie jest proporcjonalny do pozycji gałki? A może słuchasz dużo głośniej? Większość ludzi jednak wychodzi poza 9-tkę, a niektórzy to i do 11-tki dochodzą. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chyba Miro 84 Napisano 7 stycznia 2022 Udostępnij Napisano 7 stycznia 2022 56 minut temu, Fafniak napisał: W dobie galopujących cen energii, przyjrzałem się dokładniej co u mnie ssie Zawsze mozna przerzucić sie na słuchawki Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubakk Napisano 7 stycznia 2022 Udostępnij Napisano 7 stycznia 2022 PC włączony 80-88W PC filmy ~105W PC www ,jutuby itp. ~165W PC gierka ~230W Monitor ~30W SET300B 200W Amplituner kd onkyo 50-100W Subwoofer 2-6W (może za szybko impulsy cycka ,że nie widać) Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bogusław 66 Napisano 7 stycznia 2022 Udostępnij Napisano 7 stycznia 2022 30 minut temu, Chyba Miro 84 napisał: Zawsze mozna przerzucić sie na słuchawki I to jest słuszna koncepcja .... dla oszczędnych. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 7 stycznia 2022 Autor Udostępnij Napisano 7 stycznia 2022 (edytowany) 45 minut temu, Rafał S napisał: A może słuchasz dużo głośniej? nie - raczej ciszej Ale pobór wynika też z samej konstrukcji wzmacniacza http://wstereo.pl/test-haiku-audio-sol-ii-wzmacniacz-kompletny/ - tutaj te 400W jest przesadzone ? 37 minut temu, Chyba Miro 84 napisał: Zawsze mozna przerzucić sie na słuchawki niezbyt lubię Edytowano 7 stycznia 2022 przez Fafniak Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lysy Napisano 7 stycznia 2022 Udostępnij Napisano 7 stycznia 2022 U mnie pobory prądu wyglądają następująco: Wzmacniacz max 400W Odtwarzacz CD 15W TV w trybie włączenia 69W Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chyba Miro 84 Napisano 7 stycznia 2022 Udostępnij Napisano 7 stycznia 2022 57 minut temu, Bogusław Kożyczkowski napisał: I to jest słuszna koncepcja .... dla oszczędnych. Dla oszczednych i dla tych którzy chcą doświadczyć poprawnego dzwieku bez zniekształceń na jakie narażeni jesteśmy w systemach standartowych. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bogusław 66 Napisano 7 stycznia 2022 Udostępnij Napisano 7 stycznia 2022 2 godziny temu, Chyba Miro 84 napisał: Dla oszczędnych i dla tych którzy chcą doświadczyć poprawnego dźwięku bez zniekształceń na jakie narażeni jesteśmy w systemach standardowych. No ..... tu już trzeba sypnąć groszem na osobny wzmacniacz ............. i słuchawki ... planetarne? będą ok. a prądowo? ... marginalne obciążenie budżetu domowego. bo wiadomo .. akustyka naszych pokoi zawsze coś kaleczy. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chyba Miro 84 Napisano 7 stycznia 2022 Udostępnij Napisano 7 stycznia 2022 1 godzinę temu, Bogusław Kożyczkowski napisał: planetarne? Chyba przypadkowo wkradł się błąd w pisowni. Rozumiem że masz na myśli "planarne". Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bogusław 66 Napisano 7 stycznia 2022 Udostępnij Napisano 7 stycznia 2022 32 minuty temu, Chyba Miro 84 napisał: Chyba przypadkowo wkradł się błąd w pisowni. Rozumiem że masz na myśli "planarne". To prawda, chodziło o "planarne" .... słownik podłożył mi świnie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 7 stycznia 2022 Udostępnij Napisano 7 stycznia 2022 Hmmm... to ja chyba będę milczał. U mnie wszystko nie licząc iodaty jest w klA... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1Ender Napisano 8 stycznia 2022 Udostępnij Napisano 8 stycznia 2022 @audiowit. Coś ok. 1kW?? Czy bliżej 2kW? 😁 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 8 stycznia 2022 Udostępnij Napisano 8 stycznia 2022 Bardziej chodzi o to, że przez cały czas :). Nie liczyłem ale pewnie z 1.5kW non stop. Irony 1kW, Plinius 800W. Pre z 250W itd. Ale warto. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ULV Napisano 9 stycznia 2022 Udostępnij Napisano 9 stycznia 2022 23 godziny temu, audiowit napisał: Bardziej chodzi o to, że przez cały czas :). Nie liczyłem ale pewnie z 1.5kW non stop. Irony 1kW, Plinius 800W. Pre z 250W itd. Ale warto. Plus jest taki, że masz ogrzewanie chaty z głowy.😀 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 9 stycznia 2022 Udostępnij Napisano 9 stycznia 2022 Za darmo Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi777 Napisano 9 stycznia 2022 Udostępnij Napisano 9 stycznia 2022 Już widzę te wielkie rachunki za prąd... Pamiętam te bzdety z czajnikami elektrycznymi, co to żrą prądu jak głupie, a wystarczy poszukać wyliczenia na necie. Groszowe sprawy. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gienas Napisano 9 stycznia 2022 Udostępnij Napisano 9 stycznia 2022 (edytowany) Dnia 7.01.2022 o 14:23, Kubakk napisał: PC włączony 80-88W PC filmy ~105W PC www ,jutuby itp. ~165W PC gierka ~230W Monitor ~30W SET300B 200W Amplituner kd onkyo 50-100W Mniej więcej się zgadza z moim 7 godzin temu, Adi777 napisał: Już widzę te wielkie rachunki za prąd... Pamiętam te bzdety z czajnikami elektrycznymi, co to żrą prądu jak głupie, a wystarczy poszukać wyliczenia na necie. Groszowe sprawy. Policz/podaj swoje te "grosze" sumując się wychodzą dziwnie więcej Edytowano 9 stycznia 2022 przez gienas Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi777 Napisano 9 stycznia 2022 Udostępnij Napisano 9 stycznia 2022 18 minut temu, gienas napisał: te "grosze" sumując się wychodzą dziwnie więcej Miałem na myśli głównie czajnik elektryczny. Jeden kubek/szklanka herbaty lub kawy to jakieś 2 grosze, ale niech będzie, że nawet 5. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
elektron6 Napisano 9 stycznia 2022 Udostępnij Napisano 9 stycznia 2022 Takie czasy że czy zużywasz prąd czy nie to i tak płacisz. Spory % opłat to opłaty stałe...za licznik etc. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi777 Napisano 9 stycznia 2022 Udostępnij Napisano 9 stycznia 2022 Tak na marginesie, jak ktoś ma problem z rachunkami za prąd, to chyba czas się zastanowić nad sobą. Opłaty stałe to jakieś 50 zł miesięcznie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gienas Napisano 9 stycznia 2022 Udostępnij Napisano 9 stycznia 2022 No i kto mówi/pisze o piniondzach ? Temat załóżony o poborze prundu - nie poborze piniendzy Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts