gienas Napisano 1 listopada 2022 Udostępnij Napisano 1 listopada 2022 W elektronice używa się alkohol izopropylowy czy pod inną nazwą izopropanol - flaszka lub spray i doskonale odłtuszcza/myje i błyskawicznie odparowuje. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Asia Napisano 1 listopada 2022 Udostępnij Napisano 1 listopada 2022 2 godziny temu, Fafniak napisał: To jest (...) świetny środek No jest świetny i ma całkiem przyjemny zapach. 1 godzinę temu, gienas napisał: alkohol izopropylowy Spróbuję reanimować nim pada do Xboxa 🙄, ale w przypadku obudowy chyba nie zrobiłby roboty. Mój płyn trochę musiał podziałać na powierzchnię i rozpuścić tą wierzchnią warstwę. 1 godzinę temu, Rega napisał: podobnych przypadkach uzywam tego Ale to z importu, inna strefa walutowa 😁. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sonique Napisano 12 stycznia 2023 Udostępnij Napisano 12 stycznia 2023 Badanie „Oszczędzanie Polaków w inflacji” zostało przeprowadzone w grudniu 2022 r.: "Zgodnie z badaniem 61 proc. osób, które ograniczyły koszty życia, rezygnuje z wyjść do restauracji, barów czy kawiarni. Z kolei 52 proc. oszczędza też na zakupach ubrań, obuwia i akcesoriów. W odstawkę często idą też wydatki na wyposażenie domu (RTV/AGD, meble) – 48 proc., kulturę i rozrywkę (książki, kino, koncerty) – 46 proc. oraz podróże – 45 proc." https://www.bankier.pl/wiadomosc/Polacy-zaciskaja-pasa-Ponad-polowa-ogranicza-koszty-zycia-8470815.html Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chyba Miro 84 Napisano 12 stycznia 2023 Udostępnij Napisano 12 stycznia 2023 (edytowany) Ukazać że powinniśmy oszczędzać i w ilu % - jakie to "typowe"... Edytowano 12 stycznia 2023 przez Chyba Miro 84 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 12 stycznia 2023 Udostępnij Napisano 12 stycznia 2023 39 minut temu, sonique napisał: "Zgodnie z badaniem 61 proc. osób, które ograniczyły koszty życia, rezygnuje z wyjść do restauracji, barów czy kawiarni. W ostatnią niedzielę , przeszedłem się z żoną i znajomymi po tzw. " mieście ". Po kilku godzinach spaceru chcieliśmy gdzieś przycupnąć na obiad. Dopiero w szóstej knajpie udało nam się znaleźć jakiś stolik i to tylko dlatego , że rezerwacja była na późniejszą godzinę. W niedzielę zwykle jemy obiad w knajpie , mamy swoją ulubioną przy trasie wyjazdowej na A2. Jemy tam od kilku lat i jak były tłumy ,tak są . Jest to knajpa do której na obiad trzeba specjalnie pojechać , a nie w stylu tych " przechodziłem i zajrzałem ". Przechodziło i przychodzi masa rodzin z dziećmi. Nie zauważyłem jakoś tego spadku o 61% ,co umówmy się mały nie jest i powinien być widoczny. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chyba Miro 84 Napisano 12 stycznia 2023 Udostępnij Napisano 12 stycznia 2023 (edytowany) 11 minut temu, tomek4446 napisał: Nie zauważyłem jakoś tego spadku o 61% , Dokładnie! Edytowano 12 stycznia 2023 przez Chyba Miro 84 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Butler Napisano 12 stycznia 2023 Udostępnij Napisano 12 stycznia 2023 Moja żona jest w branży gastro. Ruch jak co roku, ale ludzie ostrożniej patrzą na ceny w menu. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dedal Napisano 12 stycznia 2023 Udostępnij Napisano 12 stycznia 2023 (edytowany) Niestety nikt mnie nie przekona że żyje mi się lepiej Panowie .. Już zrezygnowałem z kilku rzeczy . Pzdr Edytowano 12 stycznia 2023 przez Dedal75 3 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sonique Napisano 12 stycznia 2023 Udostępnij Napisano 12 stycznia 2023 (edytowany) W przytoczonym cytacie nie stwierdza się, że ilość odwiedzających restauracje zmniejszyła się. Mowa o tym, że ci, którzy włączyli tryb oszczędzania pojawią się tam o 61% rzadziej, a ci stanowią „tylko” 60% całości. Może reszta chodzi nawet częściej. Restauracje, drogie hobby, koncerty - przecież mniej zamożni i tak z tego korzystają rzadziej niż ci lepiej sytuowani. Badanie jednak ukazuje pewne trendy. Kupowałem ostatnio odtwarzacz CD. Dostałem cenę dużo niższą niż się spodziewałem. Nawet o nią nie prosiłem. I było to przed świętami, a co dopiero teraz jak pieniądz z kieszeni konsumentów już odpłynął… Edytowano 12 stycznia 2023 przez sonique Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 12 stycznia 2023 Udostępnij Napisano 12 stycznia 2023 12 minut temu, Dedal75 napisał: Już zrezygnowałem z kilku rzeczy . Pzdr Pisząc o knajpach odniosłem się tylko do tego tematu o spadku. Nie chciałem twierdzić , że żyje się lepiej i ogólnie high life. Też wprowadziłem ograniczenia. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dedal Napisano 12 stycznia 2023 Udostępnij Napisano 12 stycznia 2023 Ok Tomku rozumiem . @soniqueNo tak pewnie jest jak piszesz . A ja Przez 12 lat byłem z żoną na noc poza domem 2 razy z czego jeden to badania w szpitalu w Warszawie . Wszystko opiera się na opiekunce która w tych czasach to luksus dla mnie oprócz tego na co mi ona potrzebna 😏 . Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rega Napisano 13 stycznia 2023 Udostępnij Napisano 13 stycznia 2023 A teraz trochę prywaty w szczytnym celu - czy jest ktoś chętny do licytacji? https://allegro.pl/oferta/obraz-zorza-magdalena-pawlowska-sztab-wegorzyno-13131429416 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dedal Napisano 13 stycznia 2023 Udostępnij Napisano 13 stycznia 2023 Tak , chyba we łbie namieszane, to się zgodzę 😎 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Butler Napisano 26 marca 2023 Udostępnij Napisano 26 marca 2023 Mina jakby sama ten pożar celowo wywołała 🤣 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gienas Napisano 26 marca 2023 Udostępnij Napisano 26 marca 2023 A tak wygląda dziś Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arko55 Napisano 2 kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 2 kwietnia 2023 Żeby nie zaśmiecać ważniejszych tematów typu wasze systemy tu napiszę moje wypociny Czy dobrze rozkminiam sytuację cen sprzętu z lat 90 gdy przeniesiemy je do roku 2022? Przykładowo flagowy F870es za 2200 Marek W tamtych czasach 1 marka to 2zl Odniose się do roku 1997 w którym mniej więcej średnia zarobków wynosiła 1k zł (dane z strony ZUSu) Wychodzi 4400zl dla tamtego roku za nowy F870es W 2022r średnia zarobków około 6300zl co daje 4400zl x 6.3 = 27 720zl Z solidnych tanich klocków model 570es 700x2 czyli 1400zl x 6.3 = 8820zl Może takie przeliczenia mają jakieś odniesienie? Wiadomo inne czasy ale ciekawe jak ciężko było przed 2000r nabyć jakiś droższy sprzęt a co dopiero nowy Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rega Napisano 2 kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 2 kwietnia 2023 @Arko55 te wszystkie przeliczniki mają się nijak do sytuacji w Polsce. Porównywanie średniej zarobków w Polsce do cen w markach to , wybacz, ale bezsensowne. SIŁA NABYWCZA marki niemieckiej była zupełnie inna w Polsce a zupełnie inna np w RFN. Wiem coś na ten temat bo od poczatku lat 90 zarabiałem te marki. Każdy starał się kupować jak najmniej w Niemczech. Jedynie rzeczy konieczne. Nawet sprzęt , który można było kupić w Pewexie był relatywnie tańszy niż na zachodzie. Byłem świadkiem sytuacji, kiedy obcokrajowcy kupowali w Baltonie za marki, twierdząc, że u nich jest duzo drożej. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dedal Napisano 2 kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 2 kwietnia 2023 (edytowany) Źle liczysz . Wymiana byka 2 marki za 1 euro Czyli 1100 x 4.60 =5060 Ale ten tys to netto bo jak netto to teraz jest 5tys Więc 4.4 x 5 =i tak sporo 22tys Edytowano 2 kwietnia 2023 przez Dedal75 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kaczadupa Napisano 10 kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 10 kwietnia 2023 Nigdy bym nie zgadł, że to... Ktoś wie? A sama fota obłędna. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dedal Napisano 10 kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 10 kwietnia 2023 Madonna? 1 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kaczadupa Napisano 10 kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 10 kwietnia 2023 Tak. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dedal Napisano 10 kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 10 kwietnia 2023 Ma się te oko z rozpoznania 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 10 kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 10 kwietnia 2023 (edytowany) 8 minut temu, kaczadupa napisał: Nigdy bym nie zgadł, że to... Ktoś wie? Kempa ? Edytowano 10 kwietnia 2023 przez tomek4446 2 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dedal Napisano 10 kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 10 kwietnia 2023 Beata? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 10 kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 10 kwietnia 2023 1 minutę temu, Dedal75 napisał: Beata? A nie ? Może pójdę po okulary ..... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts