sonique Napisano 14 kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 14 kwietnia 2022 44 minuty temu, slaw0001 napisał: 🤦 7% To o conajmniej 3 za dużo! Audiofilska nadwaga. Nie przejmuj się. Te procenty można łatwo zbić odpowiednią dietą: wymieniając poszczególne elementy na droższe przy pozostawieniu obecnego okablowania. Do dzieła!;P 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mateolo2 Napisano 14 kwietnia 2022 Autor Udostępnij Napisano 14 kwietnia 2022 (edytowany) 47 minut temu, MariuszZ napisał: 3 kpl. IC = 450 (DIY) 6 szt. zasilających = 900 (DIY) 1 kpl. głośnikowych = 800 Listwa = 600 Razem 2750 pln Główny system stereo ok. 17 000 pln Udział przewodów z listwą 16 % Jestem liderem 😂 😂 Tak wygrywasz bez apelacyjnie Ale masz ich dużo wiec nie jest zle. Co to za IC i zasilające DIY pochwalisz się? 17 minut temu, sonique napisał: Audiofilska nadwaga. Nie przejmuj się. Te procenty można łatwo zbić odpowiednią dietą: wymieniając poszczególne elementy na droższe przy pozostawieniu obecnego okablowania. Do Edytowano 14 kwietnia 2022 przez mateolo2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slaw0001 Napisano 14 kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 14 kwietnia 2022 19 minut temu, sonique napisał: Audiofilska nadwaga. Nie przejmuj się. Te procenty można łatwo zbić odpowiednią dietą: wymieniając poszczególne elementy na droższe przy pozostawieniu obecnego okablowania. Do dzieła!;P Tu już zrobiłem postępy, bo zszedłem tak gdzieś z 12 na 7 😁🤘 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sonique Napisano 14 kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 14 kwietnia 2022 2 minuty temu, slaw0001 napisał: Tu już zrobiłem postępy, bo zszedłem tak gdzieś z 12 na 7 😁🤘 Nie redukuj tak szybko bo dopadnie Cię efekt yo-yo;) 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MariuszZ Napisano 14 kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 14 kwietnia 2022 5 minut temu, mateolo2 napisał: Ale masz ich dużo wiec nie jest zle. Co to za IC i zasilające DIY pochwalisz się? Nie ma czym. Koszt przyzwoitych ekranowanych przewodów zasilających jest spory. Moje to zwykłe porządne przewody OFC w ekranie miedzianym, czasami podwójnym, wtyki niemarkowe ale porządne plus filtry ferrytowe. Koszt 150 pln za sztukę to minimum i nie da się taniej żeby wszystkie przewody były ekranowane. IC na posrebrzanym QED z podwójnym ekranem też zrobione po taniości. Głośnikowy, który mnie nie irytuje to posrebrzany OFC Chord Odyssey X ale chciałbym sprawdzić jeszcze QEDa Silver Spirala kiedyś (takie kaprycho) Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DiBatonio Napisano 14 kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 14 kwietnia 2022 (edytowany) 44 minuty temu, mateolo2 napisał: Tak wygrywasz bez apelacyjnie Nie wiem, czy mam sprawdzać faktury i paragony, ale liczycie tylko elektronikę, czy wszystkie pierdoły? 😉 Ja mam tylko jedno urządzenie z wtórnego, dobra dwa. SP i IC kupowałem nówki, ale z dobrym rabatem, zasilające 2szt ze sklepu z czego jeden z mega rabatem, dwa kolejne zasilające z wtórnego. Nie wszystkie ceny pamiętam, zatem liczyć poniesiony koszt, czy jak? Aaaa, a bezpieczniki się liczą 😆😆😆😆 Słuchawkowy system też się liczy, słuchawki, dapy ....? 😁 A jeszcze jedno trzeba by zapytać @seba3002, a stolik sie liczy? 😂😂😂 Jak by liczyć wartość urządzeń w detalu to procent będzie mniejszy w okablowaniu, ale jak ceny zakupu z rabatem plus z wtórnego to nie jest mało 😁 Lepiej kończę udział w tym twoim badaniu i statystykach. 😆😆😆 Edytowano 14 kwietnia 2022 przez DiBatonio Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dedal Napisano 14 kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 14 kwietnia 2022 (edytowany) 2 % wartość dwóch przewodów a ceny sprzętu nie detal tylko w jakich kupiłem . Liczę tylko 2 źródła ,wzmacniacz i fronty . Pzdr Ps @mateolo2 za bardzo pierdułami się Zajmujesz Edytowano 14 kwietnia 2022 przez Dedal75 3 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dedal Napisano 14 kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 14 kwietnia 2022 2 godziny temu, slaw0001 napisał: Tu już zrobiłem postępy, bo zszedłem tak gdzieś z 12 na 7 😁🤘 A nie przypadkiem droższy sprzęt kupiłeś , dlatego mniejszy % wyszedł 😋 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wito76 Napisano 14 kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 14 kwietnia 2022 Pytanie: czy słoń jest duży? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nazghul Napisano 14 kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 14 kwietnia 2022 U mnie 5.7% ale bedzie adaptacja akustyczna sufitu to trochę uśrednimy w dół 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mateolo2 Napisano 15 kwietnia 2022 Autor Udostępnij Napisano 15 kwietnia 2022 (edytowany) 3 godziny temu, DiBatonio napisał: Nie wiem, czy mam sprawdzać faktury i paragony, ale liczycie tylko elektronikę, czy wszystkie pierdoły? 😉 Ja mam tylko jedno urządzenie z wtórnego, dobra dwa. SP i IC kupowałem nówki, ale z dobrym rabatem, zasilające 2szt ze sklepu z czego jeden z mega rabatem, dwa kolejne zasilające z wtórnego. Nie wszystkie ceny pamiętam, zatem liczyć poniesiony koszt, czy jak? Aaaa, a bezpieczniki się liczą 😆😆😆😆 Słuchawkowy system też się liczy, słuchawki, dapy ....? 😁 A jeszcze jedno trzeba by zapytać @seba3002, a stolik sie liczy? 😂😂😂 Jak by liczyć wartość urządzeń w detalu to procent będzie mniejszy w okablowaniu, ale jak ceny zakupu z rabatem plus z wtórnego to nie jest mało 😁 Lepiej kończę udział w tym twoim badaniu i statystykach. 😆😆😆 Tak jak Ci pisałem - nie w detalu. Tylko po prostu ile wyciągnąłeś kasy z kieszeni za swój zestaw stereo i ile z tej kasy to kable Prosta sprawa. Nadal nie podałeś liczby Dawaj bracie, przynaj się w końcu. 1 godzinę temu, Dedal75 napisał: 2 % wartość dwóch przewodów a ceny sprzętu nie detal tylko w jakich kupiłem . Liczę tylko 2 źródła ,wzmacniacz i fronty . Pzdr Ps @mateolo2 za bardzo pierdułami się Zajmujesz ❤️❤️❤️ No a Panowie, hipotetyczna sytuacja. Ktoś sobie złożyć zestaw stereo z używanych podzespołów. Kupił sobie na olx wzmacniacz, daca, kolumny i źródło. Wydał na no to powiedzmy to 6-7 tysiecy. I teraz chce sobie kupić kable zasilający za 3 stówy, głośnikowy za 4 stówy, interkonekt za 3 stówy i cyfrowy za 2 stówy. Łącznie na kable wydał 1200 zł, a na resztę systemy te 6-7 koła. Powaliło tego gościa czy według Waszej opini przy takiej wartości sprzętu już takie pieniądze na kable maja sens? Edytowano 15 kwietnia 2022 przez mateolo2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DiBatonio Napisano 15 kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 15 kwietnia 2022 (edytowany) 19 minut temu, mateolo2 napisał: Tak jak Ci pisałem - nie w detalu. Tylko po prostu ile wyciągnąłeś kasy z kieszeni za swój zestaw stereo i ile z tej kasy to kable Prosta sprawa. Nadal nie podałeś liczby Dawaj bracie, przynaj się w końcu. Ale to jakieś przesluchanie? Czuje się jakbym popełnił jakieś przestępstwo 😁 Dobra, nie licząc tego co było w sprzęcie jak i w kablach, to na chwilę obecną to co posiadam w elektronice nie licząc poprawiaczy to coś ok 38000zl (tyle +/- wychodzi mi z rachunków/paragonów). A w kablach jakieś 10600zl +/- Czyli wartość okablowania stanowi coś ok 28% wartości elektroniki, dobrze liczę? 🙂 Może być? Edytowano 15 kwietnia 2022 przez DiBatonio Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mateolo2 Napisano 15 kwietnia 2022 Autor Udostępnij Napisano 15 kwietnia 2022 12 minut temu, DiBatonio napisał: Ale to jakieś przesluchanie? Czuje się jakbym popełnił jakieś przestępstwo 😁 Dobra, nie licząc tego co było w sprzęcie jak i w kablach, to na chwilę obecną to co posiadam w elektronice nie licząc poprawiaczy to coś ok 38000zl (tyle +/- wychodzi mi z rachunków/paragonów). A w kablach jakieś 10600zl +/- Czyli wartość okablowania stanowi coś ok 28% wartości elektroniki, dobrze liczę? 🙂 Może być? No to wygrywasz 👏💪 Nie No, to rozeznanie nie służy żadnym przesłuchaniom. Po prostu chciałem zobaczyć i dowiedzieć się jaka cześć użytkowników Tego forum (a szanuje Was bardzo i zakładam, ze skoro tu jesteście to audio jest Waszą pasja) przykłada uwagę do przewodów i ile budżetu na to przeznacza. Uważam, ze to niezwykle interesujące zagadnienie. Nie chciałem zakładać kolejnego wątku typu „czy kable grają”, „ile wydajecie na kable” itd bo to zawsze tworzy gówno burzę i jest dennym pytaniem. A tak bez dzielenia się poglądami na ten temat po prostu można sobie zobrazować jaka cześć użytkowników tego forum uznaje przewody za ważniejsza, bądź mniej ważna część swojego systemu :)) Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DiBatonio Napisano 15 kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 15 kwietnia 2022 (edytowany) 8 minut temu, mateolo2 napisał: A tak bez dzielenia się poglądami .... 8 minut temu, mateolo2 napisał: czy kable grają”, „ile wydajecie na kable” itd bo to zawsze tworzy gówno burzę @mateolo2 Poczekaj, poczekaj... Ja zaczynam odliczać tik tak tik tak... 8 minut temu, mateolo2 napisał: No to wygrywasz A są jakieś nagrody ? 😆😆😆 Edytowano 15 kwietnia 2022 przez DiBatonio Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mateolo2 Napisano 15 kwietnia 2022 Autor Udostępnij Napisano 15 kwietnia 2022 4 minuty temu, DiBatonio napisał: @mateolo2 Poczekaj, poczekaj... Ja zaczynam odliczać tik tak tik tak... A są jakieś nagrody ? 😆😆😆 😂😂😂 Piwko z chęcią postawie jaibys był kiedyś w Warszawie Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DiBatonio Napisano 15 kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 15 kwietnia 2022 1 minutę temu, mateolo2 napisał: Piwko z chęcią postawie jaibys był kiedyś w Warszawie Może kiedyś..., no i tylko piwko 0% Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mateolo2 Napisano 15 kwietnia 2022 Autor Udostępnij Napisano 15 kwietnia 2022 (edytowany) 6 minut temu, DiBatonio napisał: Może kiedyś..., no i tylko piwko 0% Oczywiście, pamietam Dobrej nocki! Trzymaj sie Edytowano 15 kwietnia 2022 przez mateolo2 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dedal Napisano 15 kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 15 kwietnia 2022 (edytowany) Hm jednak 3% bo jeszcze jeden przewód do źródła USB AB 😏 umknęło mi. Pzdr Ps jak bym zauważył różnice , że coś się zadziało w dźwięku fajnego ,to wydałbym parę stówek na np zasilający itp. Edytowano 15 kwietnia 2022 przez Dedal75 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrólKiczu Napisano 15 kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 15 kwietnia 2022 7 godzin temu, DiBatonio napisał: A jeszcze jedno trzeba by zapytać @seba3002, a stolik sie liczy? 😂😂😂 Oczywiście, że się liczy 😝. Ja na szczęście będąc kiedyś stolarzem, sam zrobiłem mój mega audiofilski 😉 stolik. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
terracan1929 Napisano 15 kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 15 kwietnia 2022 ok 4 %, -z listwą przepięciową Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 15 kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 15 kwietnia 2022 6 godzin temu, mateolo2 napisał: Ktoś sobie złożyć zestaw stereo z używanych podzespołów. Kupił sobie na olx wzmacniacz, daca, kolumny i źródło. Wydał na no to powiedzmy to 6-7 tysiecy. I teraz chce sobie kupić kable zasilający za 3 stówy, głośnikowy za 4 stówy, interkonekt za 3 stówy i cyfrowy za 2 stówy. Łącznie na kable wydał 1200 zł, a na resztę systemy te 6-7 koła. Powaliło tego gościa czy według Waszej opini przy takiej wartości sprzętu już takie pieniądze na kable maja sens? Gość zachował się nieadekwatnie do sytuacji. Wartość elektroniki nie ma znaczenia, bo kabel zawsze ma do zrobienia to samo. I nawet najtańszy wywiązuje się z tego zadania znakomicie (chyba, że mu się wtyki urwą, co w najtańszych zdarza się nagminnie - z tego powodu lepiej jednak kupić trochę droższy). Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrólKiczu Napisano 15 kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 15 kwietnia 2022 (edytowany) 7 godzin temu, mateolo2 napisał: No a Panowie, hipotetyczna sytuacja. Ktoś sobie złożyć zestaw stereo z używanych podzespołów. Kupił sobie na olx wzmacniacz, daca, kolumny i źródło. Wydał na no to powiedzmy to 6-7 tysiecy. I teraz chce sobie kupić kable zasilający za 3 stówy, głośnikowy za 4 stówy, interkonekt za 3 stówy i cyfrowy za 2 stówy. Łącznie na kable wydał 1200 zł, a na resztę systemy te 6-7 koła. Powaliło tego gościa czy według Waszej opini przy takiej wartości sprzętu już takie pieniądze na kable maja sens? Ja używaną elektronikę plus kolumny kupiłem mniej więcej za tyle właśnie. Liczę oczywiście jedną parę kolumn. Interkonekty mam gratisowe, bo dostałem je do któregoś z kupowanych wzmacniaczy, a kable głośnikowe kupiłem troszkę droższe niż marketowe bo Pan z Lubelskiego melomana przekonywał mnie, że dodadzą mi powietrza 😏. Także ja na same kabelki wydałem raptem 450 zł. Edytowano 15 kwietnia 2022 przez seba3002 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
terracan1929 Napisano 15 kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 15 kwietnia 2022 Tytułowe pytanie brzmi "Jaką wartość całego zestawu stanowią u Was kable? " Wartość znaczy nie ile ktoś zapłacił , bo niektórzy kupowali stare klocki i nowe kable - w tym wypadku wartośc przewodów w całym systemie będzie wysoko procentowa , a niektórzy , jak np ja kupowali nowe przewody, ale w promocyjnej cenie. Wartość ,oznacza ile byłoby to warte gdybyśmy chcieli to na dzisiaj sprzedać. Bo wszystko jest warte tyle , ile ktoś jest nam w stanie za to zapłacić. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał S Napisano 15 kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 15 kwietnia 2022 (edytowany) U mnie wyszło 14% licząc wszystko tzn. kable głośnikowe, interkonekty cyfrowe, analogowe, listwę i kable zasilające. 9% bez listwy i kabli zasilających. Zauważcie, że gdybym zamiast oddzielnego wzmacniacza, źródła i zewnętrznego DAC-a miał wypasiony system all-in-one o podobnej wartości, to odpadłyby interkonekty i zszedłbym do 7.5% z zasilaniem i do 4% bez (same kable głośnikowe). Wszystko kupowałem nowe - liczę wg. cen zakupu. Edytowano 15 kwietnia 2022 przez Rafał S 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 15 kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 15 kwietnia 2022 (edytowany) 7 minut temu, terracan1929 napisał: Wartość ,oznacza ile byłoby to warte gdybyśmy chcieli to na dzisiaj sprzedać. Bo wszystko jest warte tyle , ile ktoś jest nam w stanie za to zapłacić. Wtedy to porównanie nie ma sensu. Zarysujesz obudowę kolumn albo ukręcisz gałkę we wzmacniaczu i nagle wartość procentową okablowania wzrasta ci z 10 do 20%. Edytowano 15 kwietnia 2022 przez Kraft Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts