Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
1 minutę temu, Butler napisał:

Audio to klasyka gatunku, piękno w całej okazałości.

Kojarzę tylko jeden utwór 😁 Swoją drogą, dopiero niedawno dowiedziałem się, że to "przeróbka" Wondera ;)

Napisano
10 godzin temu, Butler napisał:

Będziesz w Gdańsku po tym jak się ogarnę w ciągu kilku miesięcy to się odzezwij.

Cieszę się , że optymiści nie wyginęli :) 

Zakres poniżej :) 

10 godzin temu, Butler napisał:

ale remont reszty parteru w trakcie i niezbyt chętny jestem by kogoś zapraszać. Pokój dla syna priorytet, później kąt dla córki, a na koniec łazienka która swoją młodość miała jeszcze w ubiegłym wieku i po prostu wstyd przynosi.

Napisano
Dnia 20.08.2023 o 13:02, tomek4446 napisał:

Mam ! Mam drzwi !!!

Do końca już tylko :

meblarz - w przyszłym tygodniu

kamieniarz - w przyszłym tygodniu 

malowanie salonu - po jego odgruzowaniu

założenie grzejnika w sypialni - w przyszłym tygodniu

założenie oświetlenia w sypialni

i ... ze dwa lata sprzątania. :) 

IMG_0696.JPG

IMG_0710.JPG

Szczęściarz! Gratuluję!

Ja właśnie wyp.....łem ekipę za sp...nie plytek! 4 tygodnie i kupa kasy w błoto! 🤦

Kolejny miesiac u teściowej 😭

Napisano
13 godzin temu, slaw0001 napisał:

Ja właśnie wyp.....łem ekipę za sp...nie plytek! 4 tygodnie i kupa kasy w błoto! 🤦

Co zrobili nie tak? To naprawdę musieli się postarać, żeby tak się to skończyło.

Napisano
Dnia 27.08.2023 o 12:25, slaw0001 napisał:

Ja właśnie wyp.....łem ekipę za sp...nie plytek! 4 tygodnie i kupa kasy w błoto!

Sławek to tylko płytki i czas. Na okres remontu trzeba gruntownie przebudować swój system wrażliwości. Miałem klienta, który na czas budowy domu założył sobie pocztę " tylkospokojnie@ ........ " :) 

Dnia 27.08.2023 o 12:25, slaw0001 napisał:

Kolejny miesiac u teściowej

Współczuję ....... teściowej :) 

No cóż, nie wszystko jest tak jak byśmy chcieli. Tydzień temu miałem się wyprowadzić od znajomych do domku , a nadal nie jest to realne. Dead line mam w czwartek. Nie mam wszystkich mebli i to mnie wstrzymuje. Meblarz zrobił mi szafki do łazienki na głębokość 30 cm. powinny być 20 cm. Przekonywał mnie , że nie było tego wymiaru na projekcie i ot , tak sobie przyjął te 30 cm. Nadmienił bym przesunął oświetlenie w łazience o 11 cm. , bo mu te szafki nie wejdą :) Wymiaru owszem nie było , ale do cholery rysunek jest w skali i wystarczyło wziąć linijkę , zmierzyć i by już wiedział , że to 20 cm. Szafki do przerobienia , a to znowu potrwa.

Przewożę graty sukcesywnie i trudno , najwyżej będę żył jak na walizkach przez jakiś czas. Jaki , nie wiem , bo nie mogę wymusić jakiegokolwiek ostatecznego terminu zamontowania mebli.

Z dobrych wieści mam blaty w kuchni i łazience. Powiem wprost , tak profesjonalnej ekipy to bardzo dawno nie widziałem. Najwyższy poziom tak kultury jak i organizacji pracy. Panowie zrobili mnóstwo rzeczy których nie musieli / wkuli blat w ścianę , wycieli otwory w szafkach na węże od pralki i zmywarki , zabezpieczyli blaty środkiem , przesunęli rewizje pod wanną .... /. Byli z tych co wszystko się da . Miałem szczęście i decyzja o wywaleniu poprzedniego kamieniarza była właściwa.

IMG_0757.JPG

IMG_0758.JPG

IMG_0759.JPG

Napisano (edytowany)
30 minut temu, audiowit napisał:

Tomek, współczuję blatu w kuchni.

Co jest z nim nie tak?

Akurat stołu szklanego sobie nie wyobrażam. Chyba co minutę bym go czyścił 😆

30 minut temu, audiowit napisał:

Tomek, współczuję blatu w kuchni.

Co jest z nim nie tak?

Akurat stołu szklanego sobie nie wyobrażam. Chyba co minutę bym go czyścił 😆

received_212980531457146.jpeg

received_211873005191076.jpeg

received_844039050602341.jpeg

received_1765423803928009.jpeg

I po tynkowaniu. Zabrakło mi trochę tynku glinianego do sypialni. Zamówiłem 10 worków, ale przywiozą go dopiero jutro, więc albo będę go kończył sam - jedna ściana, albo dam tam coś innego, najprawdopodobniej płytkę ceglaną.

Edytowano przez Adi777
Napisano
2 godziny temu, tomek4446 napisał:

IMG_0757.JPG

IMG_0758.JPG

IMG_0759.JPG

Super Tomku .

Ja z racji tego że się tym parałem i pasy robocze z płytek ,kamienia itp mi się już znudziły, zrobiłem szkło też popularne ale z prawdziwego zdarzenia czyli szklo podwójne hartowane z kupnem projektu i lekko go przerabiając . 

Chcieliśmy więcej życia w kuchni , fronty są różnego  koloru stonowane ale jednak .

IMG20210325085758.jpg.ade392f6993cd5a6c95db9315a8a2289.jpg

Napisano
6 godzin temu, audiowit napisał:

Tomek, współczuję blatu w kuchni. Też popełniłem ten błąd.

Chodzi o to , że będzie widać okruszki ? Zobaczymy , ponoć ten granit jest niezniszczalny , czas pokaże.

6 godzin temu, Adi777 napisał:

I po tynkowaniu.

Duży progres , gratuluję :)

5 godzin temu, Dedal75 napisał:

Chcieliśmy więcej życia w kuchni , fronty są różnego  koloru stonowane ale jednak .

Świetnie to wygląda , radośnie i nie szablonowo.

Napisano
21 minut temu, audiowit napisał:

Widzę, że na szczęście blat ma jakąś fakturę. 

Ano ma. Tak jak kamień , dokładnie taką samą jak go odłupali z bloku :) 

A'propos blatów. Nie znam się na tym , ale kamieniarze powiedzieli mi coś ciekawego na co wypada zwrócić uwagę przy montażu. Są dwie metody. Jedna to taka, którą stosuje większość montażystów.  W szczególności jak klient jest nie miły , czyli smaruje górne brzegi korpusów szafek klejem , kładzie blat i po robocie. Druga to silikonowanie od spodu styku szafek z blatem , upierdliwa i pracochłonna. Obie mają ten sam cel , czyli zapobieganie przesuwaniu się blatu. Ale ..... ta pierwsza ma jedną wadę. Jak coś się stanie z blatem, to nie ma mowy byśmy nie zniszczyli przy jego usuwaniu dobrych szafek. I odwrotnie , jak chcemy zmienić szafki to niszczymy blat.

Silikon ma tą zaletę , że odcinamy nożykiem i mamy dwa niezależne elementy.

Jak widać , diabeł tkwi w szczegółach :) 

Napisano
2 godziny temu, Adi777 napisał:

To jest konglomerat granitowy?

Nie , blaty to czysty kamień.

https://skalite-kamien.pl/produkt/granit-nero-zimbabwe/

Jak mi kamieniarz powiedział , sam będąc posiadaczem blatu z granitu , lepiej nie można. Różnica z konglomeratem jest taka , że przy kamieniu płacisz za odcinek, który kupujesz , za to przy konglomeracie za całą płytę. Kolejna sprawa to ewentualne odświeżenie blatu. Granit można na miejscu u klienta , konglomerat trzeba zabrać do zakładu. Tyle wiem :) 

Zlew mam Franke z konglomeratu granitowego.