Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano (edytowany)

Wiek może być w dużej mierze kompensowany doświadczeniem i osłuchaniem.

Młodzi potencjalnie mogą lepiej słyszeć, o ile nie katują się od nastolatka słuchawkami dousznymi.

Starsi za to wiedzą na co zwrócić uwagę.

No i właściwie całość podstawowych dźwięków instrumentów akustycznych jest słyszana prawie do końca życia, (oprócz ludzi ze zniszczonym hałasem i chorobami słuchem). 

Więc wiek sam w sobie nie jest sztywnym wyznacznikiem sprawnego słuchu. Tu każdy przypadek trzeba rozpatrywać osobno.

Edytowano przez michaudio
Rozszerzenie treści
Napisano
Dnia 8.03.2025 o 11:31, Bogusław 66 napisał:

Zawsze, na sąsiednim forum możesz zapisać się do klubu słyszących kable w Audio, a tam cisza (dosłownie) i pełne zrozumienie.

Na którym? Audiostereo? Nie rozumiem tych ich klubów. Ale na otwartym forum się nie da.

Dnia 8.03.2025 o 13:13, michaudio napisał:

Tylu ludzi twierdzi, że słyszy różnice w kablach a nikt nie jest w stanie tego obiektywnie udowodnić. 

robiłem ze znajomym ślepe testy.

Napisano
11 godzin temu, tomek4446 napisał:

@Rafał S proszę o propozycje utworu testowego.

Nie zniżam się do konkretów. Wyłącznie ogólniki. Wybierz dobrze nagrany kawałek, w którym wiesz, co chcesz usłyszeć, nie zawsze to słyszysz i irytuje Cię, gdy tego nie dostajesz. :) 

Poza tym - i tak Ci się nie uda. Patrz niżej.

Paragraf 22: ci, którzy dobrze słyszą, nie czują potrzeby sprawdzania się. Do ślepych testów garną się tylko wątpiący. Ich wątpliwości świadczą o gorszej percepcji, która z kolei uniemożliwia im zaliczenie testu. 😎

Napisano (edytowany)
40 minut temu, Kraft napisał:

Ja nie zamierzam robić ślepego testu kabli. 

Miło, że się podzieliłeś tą informacją, ale chyba nie a propos mojego wpisu. Uprzejmie przypomnę, że: ~((p=>q)=>(q=>p)). 

(Poza tym - pamiętamy, że poległeś wa ślepym teście wzmacniaczy, a masz w nich kilka kabelków. ;))

Edytowano przez Rafał S
Napisano
10 godzin temu, lpomis napisał:

Chcesz powiedzieć, że trzeba mieć "niepoprawnie skonstruowany" wzmacniacz i źródło żeby usłyszeć wszelkiego rodzaju przewody?

No to choć raz mam w czymś szansę :)

48 minut temu, Rafał S napisał:

Wybierz dobrze nagrany kawałek, w którym wiesz, co chcesz usłyszeć, nie zawsze to słyszysz i irytuje Cię, gdy tego nie dostajesz.

A dyplomacji to kolega przypadkiem nie kończył ? :)

Rafał , ze mną jest ten problem , że albo słyszę zawsze , albo nigdy.

40 minut temu, Kraft napisał:

Ja nie zamierzam robić ślepego testu kabli. 

To prowokacja ? :)

Wszyscy piszą o kawałku znanym na teście. Zobaczymy , ale spróbuję zrobić też test na takim , który pierwszy raz słyszę. Jakoś wydaje mi się , że bardziej będę mógł się skupić. Nie zadziała pamięć słuchowa , o ile takowa istnieje.

Napisano (edytowany)
10 minut temu, Rafał S napisał:

poległeś w ślepym teście...

Ślepe testy służą do weryfikacji tez. Pomagają ustalić stan faktyczny. Nie można ich rozpatrywać w kategorii zwycięstwo-porażka (życie albo śmierć;). Każde ustalenie stanu faktycznego jest zwycięstwem!

Edytowano przez Kraft
Napisano
10 godzin temu, MariuszZ napisał:

Wg mnie nie miałeś szans na usłyszenie różnic bo ich nie było.

Twój wzmacniacz i CDk to urządzenia pracujące w II-giej klasie ochronności. Bez udziału przewodu PE. Brak pętli masowej. 

Niby jak i co miałoby zmienić brzmienie wydobywającej się z głośników muzyki skoro nie występują zakłócenia w trybie common mode mogące cokolwiek zmienić? 

Mariusz jesteś niesamowity. 27 stron pisaniny , a Ty trzema zdaniami uwaliłeś przynajmniej połowę dyskutantów , nie wspomnę o koledze, co to wyrwał się do testu / @lpomis/ :)

4 minuty temu, Kraft napisał:

Pomagają ustalić stan faktyczny.

Problem jest taki , że każdy ma swój " stan faktyczny " :)

Napisano

Przez tyle lat mialeś szansę nam to wyjasnić i tylko teksty tak samo grajacych wzmacniaczach slyszelismy.  Do tej pory nie podales modelu tego wzmacniacza. Rozumiem, ze jest to Rega i jest tylko wzmacniajacym drutem? :)

Swoją droga odniósł bys się do filmiku reduktora szumu i moze wytlumaczyl się uzytkownikom dlaczego przez tyle lat twierdziles, ze tylko poziom głosnosci ma znaczenie w odsluchach wzmacniaczy.

Jesli jeszcze chcesz cos dopowiedzieć to wytlumacz uzytkownikom forum w jaki sposob udalo Ci sie skracac i wydlużać fale potencjometrem balansu. 

Jeszcze chcesz coś dopowiedzieć?

Napisano
2 godziny temu, Rafał S napisał:

którzy dobrze słyszą, nie czują potrzeby sprawdzania się. Do ślepych testów garną się tylko wątpiący. Ich wątpliwości świadczą o gorszej percepcji, która z kolei uniemożliwia im zaliczenie testu. 😎

Myślę że buta o której pisała @Redakcja AUDIO do obecnie zbanowanego uzytkownika, pojawia się również w tym przypadku. Brak słów.

Ocena ludzi i wywyższanie się, twierdząc o swojej, jak domyslam się z wpisu, "wyższości" (w końcu nic nie wiem o tym że zrobiłeś ABX) względem innych uczestników, pozostawia conajmniej jak dla mnie zniesmaczenie. 

Wyglada na to że... Tylko osoby "tak doskonałe" jak @Rafał S nie muszą przeprowadzać testu ABX.

Napisano
1 minutę temu, audiowit napisał:

Chyba Miro, Ty też zawsze się pojawiasz jak dym jest na horyzoncie. Moze tez warto przeanalizowac Twoje posty czy nie są w zawoluowany sposob prowokacyjne.

Może i tak, ale nie wywyższam się depcząc innych!

Napisano
8 minut temu, audiowit napisał:

I już wogole dalibyscie spokoj z tymi kablami. Kazdy sam niech sobie zdecyduje czy mu graja czy nie.

Co tam kable, najważniejsze, że w duszy gra, czego sobie i Wam życzę :) 

Napisano
1 godzinę temu, audiowit napisał:

Swoją drogą to trochę nudny temat. Nie uwazacie?

Nie.

Jest ciekawy. 

Można poznać czytając kto z kim trzyma. Jakie ma słabości. Jak gruby portfel. Jaką wiedzę czy doświadczenie. Jak sobie radzi w trudnych dyskusjach, relacjach, jak reaguje na prowokacje, jakie ma poczucie humoru, jaki sprzęt, jakich kabli używa, czego słucha, jak testuje, co pije, do której buszuje na forum itd. Skarbnica wiedzy o użytkownikach ;)

A Ty jakich kabli używasz? 😎