Tomasz Kluczynski Napisano 22 godziny temu Napisano 22 godziny temu (edytowany) 4 godziny temu, fp74 napisał: Nie chcę mnożyć tematów, więc znów spróbuję tu... Mam kłopot z kablem USB - jak mi się zdaje, pojawiające się zakłócenie wynika z pętli masy. Chodzi o połączenie między serwerem muzycznym a dac/ampem. Czytam o izolatorach galwanicznych ale jak zwykle zdania skrajnie podzielone. Czy coś polecacie, a może jakieś inne rozwiązanie? Sam nie używam, ale zapisałem w ulubionych, bo ktoś z sąsiedniego forum bardzo polecał ten. https://jdslabs.com/product/synapse/ Jak z tańszą obudową to jest 20 dolców taniej. Sam się nad nim zastanawiam, do podłączenia do laptopa gdy słucham na słuchawkach za pomocą dongla. Edytowano 22 godziny temu przez Tomasz Kluczynski Odpisz, cytując
fp74 Napisano 22 godziny temu Napisano 22 godziny temu 4 minuty temu, Tomasz Kluczynski napisał: Sam nie używam, ale zapisałem w ulubionych, bo ktoś z sąsiedniego forum bardzo polecał ten. https://jdslabs.com/product/synapse/ Jak z tańszą obudową to jest 20 dolców taniej. Sam się nad nim zastanawiam, do podłączenia do laptopa gdy słucham na słuchawkach za pomocą dongla. Wielkie dzięki. Jakiś konkret. Odpisz, cytując
lpomis Napisano 22 godziny temu Napisano 22 godziny temu 4 godziny temu, fp74 napisał: pojawiające się zakłócenie A jakie to zakłócenie? Napiszesz jakie konkretnie są objawy? Coś szumi, piszczy? Odpisz, cytując
fp74 Napisano 21 godzin temu Napisano 21 godzin temu 5 minut temu, lpomis napisał: A jakie to zakłócenie? Napiszesz jakie konkretnie są objawy? Coś szumi, piszczy? jednostajny szum, jak w radiu które zgubiło sygnał oraz powtarzający się pisk czasem jednostajny a czasem pulsujący, przypominający trochę monitor pracy serca na intensywnej terapii...😉. Wszystko jest dość ciche, obojętne na podgłośnienie. Ale gdy tylko sygnał idzie na kolumny z końcówek, to pojawia się to zakłócenie, nawet jak sprzęty są tylko na stendbaju - serwer jednak jest włączony 24h. Jak odłączę kabel usb lub wyłączę serwer z zasilania, to zapada cisza. Ale co ciekawe (i niestety trochę komplikuje sprawę), jak odłączę parę interkonektów od końcówek mocy (jedne to xlr z TEACa, a drugie to rca z WBA), to też zapada cisza, choćby usb było podłączone....😦 Nie wiem czy wyjaśniam, czy wprost przeciwnie... Dodam tylko, że mam listwę Taga z filtrem i bez, z dc blockerem i bez. Kombinowałem najróżniejsze konfiguracje, podłączałem też sprzęty do dwóch różnych gniazdek. Bez zmian. Reasumując, zakłócenie ustaje gdy odłączę usb albo jeden z przedwzmacniaczy - wtedy reszta gra gitesowo. Wcześniej miałem tam Dacmagika i nie było problemu ale on miał przełącznik gnd/lift i możliwe, że był w odpowiednim ustawieniu (ale nie zwróciłem uwagi więc nie jestem pewien). Odpisz, cytując
michaudio Napisano 21 godzin temu Napisano 21 godzin temu Czyli masz podłączone dwa preampy jednocześnie, to powoduje pętlę masy. Możesz użyć przelotek na xlr-ach które odcinają masę, tak zwanych ground lifterów, i po problemie. Odpisz, cytując
fp74 Napisano 20 godzin temu Napisano 20 godzin temu 23 minuty temu, michaudio napisał: Czyli masz podłączone dwa preampy jednocześnie, to powoduje pętlę masy. Możesz użyć przelotek na xlr-ach które odcinają masę, tak zwanych ground lifterów, i po problemie. Jeśli rozwiązanie jest proste, to bardzo byłbym rad! A coś konkretnego sugerujesz, może naprowadzisz na cel, bo jak tak zerkam do googla to niewiele mi to mówi co widzę. Odpisz, cytując
michaudio Napisano 17 godzin temu Napisano 17 godzin temu Adam Hall Connectors 4 STAR A GROUND LIFTER 43,00 z Na przykład taka przelotka jak wyżej. Albo zapytaj Googla o xlr ground lifter, wyjdzie Ci tego sporo Odpisz, cytując
fp74 Napisano 14 godzin temu Napisano 14 godzin temu 2 godziny temu, michaudio napisał: Adam Hall Connectors 4 STAR A GROUND LIFTER 43,00 z Na przykład taka przelotka jak wyżej. Albo zapytaj Googla o xlr ground lifter, wyjdzie Ci tego sporo Dzięki, myślałem, że mam szukać nie wiadomo czego. Czyli ground lifter lub izolator usb. Więc chyba zacznę od czegoś, co polecasz, bo to koszt żaden właściwie, zobaczę czy to dobre lekarstwo na moją chorobę. A jak nie, to spróbuję z izolatorem. Odpisz, cytując
Recommended Posts