Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano (edytowany)
11 minut temu, DiBatonio napisał:

Kolumny z poziomu High END nie grają efekciarsko i jazgotliwie.

Nie napisałem ze wszystkie. Nie przepadam za tymi, które tak grają ;) A na AV było ich kilka. Np te - byłem w stanie wysiedzieć tylko kilka minut bo zaczęły mnie bolec uszy od wysokich tonów. 

Jak gadałem z chłopakiem który obsługiwał te sale to tez powiedział, ze się ze mną zgadza. W porównaniu do tego system gato wybrałbym w ciemno. Tutaj taka efekciarskosc, ze ło jezuu - jazgotliwe jak cholera. I co z tego, ze niesamowita scena, separacja, rozdzielczość, jak zwyczajnie nie mogłem wysiedzieć do końca utworu bo mnie to fizycznie bolało (a jestem z osób, które chodza na koncerty i słuchają głośność muzyki) 

450318C7-8E8B-412D-B612-45D2C3E6038E.jpeg

Edytowano przez mateolo2
Napisano (edytowany)
6 godzin temu, lpomis napisał:

Wg mnie te małe Gato z AVS to FM-8. Te ponoć bardziej potrafią szarżować. Postaram się je wypożyczyć w najbliższych dniach. Nawet jeśli zabraknie im uderzenia, to Rega je szybciutko naprostuje ;)

Myślę, że sytuacja może być podobna do tej z dynaudio x18 i x14. Mniejsze monitirki są dużo żywsze od swoich większych braci. 

Inna sprawa, że zarówno dynaudio x18 jak i FM-15 to nie są kolumny do małych klitek. Pisałem już kilkakrotnie, że dane mi było słuchać większych gato w bardzo małym pokoju, przyklejone do bocznych ścian i nawet super wzmacniacz leema nic nie poradził na wzbudzający się bas.

6 godzin temu, mateolo2 napisał:

Calkowicie zgodzie się z @tomek4446 - tez nie przepadam za jazgotliwymi i efekciarskim kolumnami z poziomu „high-end”. Tez na audio show podchodziłem do zestawów na zasadzie tak-nie. Jeśli chodzi o wrażenia z samego audio show - zgadzam się w 100% z autorka tematu. 

Myślę, że nie tylko wy mieliście takie podejście. Ja z kolegami, poszliśmy tak skrótowo, że jeśli na "dzień dobry" coś było nie tak, wychodziliśmy od razu 🙂

Edytowano przez seba3002
Napisano
5 godzin temu, mateolo2 napisał:

A na AV było ich kilka. Np te - byłem w stanie wysiedzieć tylko kilka minut bo zaczęły mnie bolec uszy od wysokich tonów. 

No dzięki , znowu krytyka Rockportów :)  @MMarek zaczynam też chować sznurki , teraz wiem już jak się czułeś ....... :) 

Te kolumny / Rockporty/ grają referencyjnie , tylko nie w tej salce , nie ten repertuar , nie ta wilgotność ..... :) 

Kurna , nie znacie się i już ! :) 

Napisano
9 godzin temu, lpomis napisał:

@Rafał S FM-15 to naprawdę ciepłe, gęste kolumny, z bardzo plastycznym brzmieniem. Wygładzone i zaokrąglone praktycznie w całym paśmie. Powiedziałbym, że przez ich charakter wysokich tonów nawet lekko przyciemnione, z ubitą detalicznością. Kuleje na nich mikro i makrodynamika, ale tak naprawdę to nie ma jakiegoś większego znaczenia. Jeżeli ktoś z nimi trafi to po prostu przepadnie i rozkocha się w tym dźwięku. Jak dla mnie muza pokroju Malia - Celestial Echo brzmi na nich zjawiskowo! Przyjemność i relaks od początku do końca! Ludziska po prostu lubią taką prezentację i nie ma w tym nic złego.

Wg mnie te małe Gato z AVS to FM-8. Te ponoć bardziej potrafią szarżować. Postaram się je wypożyczyć w najbliższych dniach. Nawet jeśli zabraknie im uderzenia, to Rega je szybciutko naprostuje ;)

Pełna zgoda, chociaż czy mikro i makrodynamika "kuleje"...? Ja aż tak tego bym nie ujął... Zależy to od danej płyty. Kolumny nie męczą, chce się ich słuchać więcej i więcej... Mnie na myśl przychodzi czasem określenie "dźwięk koncertowy". Miałem już różne zestawy, może nawet wierniej grające, bardziej różnicujące nagrania, ale z tym mógłbym zostać do końca. Kto wie czy tak nie będzie... Co bym nie włączył, a słucham różnej muzyki, brzmi bardzo dobrze... I o to mi chodziło. Ponadto Gato dobrze wygląda i jest wykonane wzorowo. Niektórzy zastanawiają się czy Gato to hi-end... A jakie to ma znaczenie...? Może jakby było 2x droższe (oby nie!) tego "problemu" by nie było...

P.S.: FM-8... podobno są bardziej wymagające od FM-15... rzeczywiście jak na takie maleństwa dźwięk może być spektakularny...

Napisano
Dnia 1.11.2022 o 18:22, MMarek napisał:

Dla mnie Gato, od pewnego czasu =  MarcKrawczyk :) 

O tym samym pomyślałem 😃

Dnia 1.11.2022 o 19:17, Wing0 napisał:

Seba i dobrze że zrobiłeś Sonusy piękne. Znam dobrze granie pierwszej wersji. Jeden z lepszych monitorów mógłbym takie mieć na stałe, ale obecne ceny to kosmos...

Akurat byłem w tym pokoju z właścicielem sonus faber electa amator i wg niego właśnie jedynki znacznie lepsze.

22 godziny temu, Rafał S napisał:

Tomek, czy one naprawdę dobrze grają wszystkie gatunki? Pamiętam, jak po jednym z pierwszych zlotów (może po pierwszym?) pisaliście, że właśnie nie do końca radzą sobie z cięższym rockiem i metalem. Niektórzy chyba nawet skreślili je z tego powodu.

No tak bywa, dla mnie one były odkryciem zlotu 😃

Napisano
1 godzinę temu, Piotr Sonido napisał:

Czy teraz jak ja bym chciał coś napisać to też w osobnym wątku?

:)

Duzo co prawda powiedzieliście. Z Masą opinii na przestrzeni dwóch wątków się zgadzam.

Mam jeszcze dokładkę :)

Chyba trzeci temat o tym samym jest raczej niepotrzebny. Chyba że ktoś lubi.

Wspomniałeś że napiszesz jakieś podsumowanko od Siebie...

• MariuszZ changed the title to Wystawa Audio Video Show 2022 krótka relacja.
Napisano
10 godzin temu, Chilli napisał:

Akurat byłem w tym pokoju z właścicielem sonus faber electa amator i wg niego właśnie jedynki znacznie lepsze.

Ja słyszałem bezpośrednie porównanie starych Extrem z EA2 i znam dobrze EA1.

Extremy są bezkonkurencyjne. Natomiast ea2 są chyba łatwiejsze od 1 dla wzmacniaczy. Ea2 są bardziej równe 1 bardziej czarują.

1 godzinę temu, Piotr Sonido napisał:

No dlatego pytam dlaczego pojawił się kolejny temat o tym.

Tak napiszę.

To nie jest relacja tylko jakieś wycinki słabej jakości dźwiękiem.

Ale można sobie przypomnieć co z czym było zestawione.

To Twoje?

Piotr

Piotrek zakładaj kolejny temat. Jeśli to będzie dłuższą relacją, to warto. Ciekaw jestem czy podzielasz moje odczucia.

Napisano
Dnia 2.11.2022 o 06:50, seba3002 napisał:

Myślę, że nie tylko wy mieliście takie podejście. Ja z kolegami, poszliśmy tak skrótowo, że jeśli na "dzień dobry" coś było nie tak, wychodziliśmy od razu 🙂

Dnia 2.11.2022 o 07:25, tomek4446 napisał:

Te kolumny / Rockporty/ grają referencyjnie , tylko nie w tej salce , nie ten repertuar , nie ta wilgotność ..... :) 

i tu może być istota problemu z oceną systemu, jakbym tak podszedł jak Seba, to bym od razu wyszedł z pokoju electrocompaniet z rockportami avior bo puszczany Joe Cocker brzmiał brzęcząco jakby to grał cambridge z ma bronze..., ale wytrzymałem i dotrwałem do następnego utworu, potem poprosiłem o Marca Almonda, który nie jest jakoś specjalnie dobrze nagrany i zagrało to z emocjami i dynamiką jakiej nie mogłem się dosłuchać na zestawie dandagostino z wilsonami alexia, ale tam z kolei zachwyciła mnie scena.... i bądź tu mądry? 

11 godzin temu, Chilli napisał:
Dnia 1.11.2022 o 18:22, MMarek napisał:

Dla mnie Gato, od pewnego czasu =  MarcKrawczyk :) 

O tym samym pomyślałem 😃

rany, stawiacie mnie chłopaki pod ścianą, a co będzie jak mi się znudzi gato? 

Dnia 1.11.2022 o 19:52, audiowit napisał:

To taki miś umilacz. Włączysz Ac piorun dece i gra tak samo jak Sara K

i o tym pisałem w wątku gato audio czy tylko design jak testowałem DIA 250, ale wtedy nie miałem jeszcze kolumn FM 15 i grałem na Canto Two od studio 16HZ...

Napisano
3 godziny temu, Piotr Sonido napisał:

No dlatego pytam dlaczego pojawił się kolejny temat o tym.

Tak napiszę.

To nie jest relacja tylko jakieś wycinki słabej jakości dźwiękiem.

Ale można sobie przypomnieć co z czym było zestawione.

To Twoje?

Piotr

Masz rację, nie nie moje video, szkoda że nikt nie był z jakiejś redakcji hiend  i nie nagrał tego dla innych nie mogących tam być, z dobrym dźwiękiem i obrazem,. Pozdrawiam 

Napisano (edytowany)
6 godzin temu, MarcKrawczyk napisał:

rany, stawiacie mnie chłopaki pod ścianą, a co będzie jak mi się znudzi gato? 

Bez szans, że tak będzie. GATO RULEZ :) 

Edytowano przez MMarek
Napisano
4 minuty temu, seba3002 napisał:

A może te Edifiery to wcale nie są złe kolumny, tylko obrosły złą legendą jak marantz 🙂

Większość z nich to nic więcej jak kolumny do PC :). Mam jedne, miałem kiedyś drugie od nich i słuchałem trzecich heheh, a jeszcze ojcu chyba kupię do kompa bo mu się Creativy psują 😊

Napisano
6 minut temu, Wing0 napisał:

A to dużo za parę nowych kolumn? Może i komuś do PC by pasowały :). Ja wolę od nich takie za 300 zł używane 😋

A ja, jeśli tylko będę miało okazję, chętnie ich posłucham 🙂. W innym wątku pisałem, że na AVS grały też krytykowane genelaci i mi się podobały. 

Napisano
4 minuty temu, seba3002 napisał:

A ja, jeśli tylko będę miało okazję, chętnie ich posłucham 🙂. W innym wątku pisałem, że na AVS grały też krytykowane genelaci i mi się podobały. 

Co kto lubi :). Geneleci nie są raczej krytykowane tylko są to kolumny nie koniecznie do słuchania przy whisky i nie dla każdego. Co do Edifierów nawet się kiedyś bawiłem w ich ustawianie w pokoju na standach no niestety cudów nie było, ale to starsze modele. Może te nowy by mnie z butów wysadziły, kto wie.