Slawko69 Napisano 2 marca Napisano 2 marca 3 minuty temu, rajdek napisał: Spróbuj tego. https://tidal.com/track/29581950?u Nie otwiera się No co Ty. Bociany jeszcze nie przyleciały😆 Odpisz, cytując
terracan1929 Napisano 2 marca Napisano 2 marca 2 minuty temu, Slawko69 napisał: Bociany jeszcze nie przyleciały😆 Kilka dni temu w Karwieńskich Błotach je widziałem...także tego Odpisz, cytując
rajdek Napisano 2 marca Napisano 2 marca 7 minut temu, Slawko69 napisał: Nie otwiera się U mnie takie cudo Wiem że u mnie wzbudza się 50Hz i to widzę na wykresie, ale jak to dalej czytać... Odpisz, cytując
Artur Brol Napisano 2 marca Napisano 2 marca 1 godzinę temu, Slawko69 napisał: Sugerujesz żebym zmienił ProAca na Taufela? Nie, nie, napewno nic nie sugeruje. Tylko z tego co widze to, jednak wielkosc przetwornikow znaczenie ma. Moze tez ilosc? Moim zdaniem tylko, elektronika sie basu nie doda. Nie mowie o sprzecie ktory ma regulacje basu, srednich itp. Odpisz, cytując
S!N! Napisano 2 marca Napisano 2 marca (edytowany) 43 minuty temu, Artur Brol napisał: elektronika sie basu nie doda Podłącz Jaspery 25 mkII pod denona 800, a poźniej pod denka 2500ne i wróć z opinią albo pod tosce 303 i jakikolwiek wzmak. Edytowano 2 marca przez S!N! 1 Odpisz, cytując
Artur Brol Napisano 2 marca Napisano 2 marca No chyba ze tak. W takim zestawieniu to sie zgodze. 85 Watt vs minimum wymagania 120 Watt. O tym nie pomyslalem. Odpisz, cytując
marcinmarcin Napisano 3 marca Napisano 3 marca 12 godzin temu, Artur Brol napisał: No chyba ze tak. W takim zestawieniu to sie zgodze. 85 Watt vs minimum wymagania 120 Watt. O tym nie pomyslalem. To akurat nie ma żadnego znaczenia 1 Odpisz, cytując
Artur Brol Napisano 3 marca Napisano 3 marca Co w takim razie ma? W przypadku brata, elektronika się nie zmieniła, kolumny tak, basu przybyło. Odpisz, cytując
Q21 Napisano 3 marca Napisano 3 marca Oj elektronika potrafi bardzo dużo zmienić w kwestii basu 1 Odpisz, cytując
marcinmarcin Napisano 3 marca Napisano 3 marca (edytowany) 18 minut temu, Artur Brol napisał: Co w takim razie ma? Charakter grania wzmacniacza - mam 3 różne. Arcam A29, Sugden A21SE Signature i Naim XS. Arcam gra jasno i szybko - ma krótki szybki bas, ale nie jest go dużo. Sugden ma niesamowitą głębię przestrzeń i jakość wokali ale traktuje równo całe pasmo. Naim ma najwięcej basu i najmniej góry. Taka charakterystyka i już. I nie ma to nic wspólnego z mocami ani za wiele z pomiarami pasma - każdy zmierzy sie podobnie a gra inaczej. Edytowano 3 marca przez marcinmarcin 6 Odpisz, cytując
Artur Brol Napisano 3 marca Napisano 3 marca To się trochę z teza nie zgadza, w/g której wzmacniacza zadaniem jest wzmocnienie sygnału, a nie dodawanie od siebie czegokolwiek. Czyli nie powinny się różnić brzmieniowo. Nie raz w necie się natknąłem na takie informacje. Odpisz, cytując
S!N! Napisano 3 marca Napisano 3 marca 4 minuty temu, Artur Brol napisał: Czyli nie powinny się różnić brzmieniowo. Jeśli nie robisz sobie podśmiechujek to faceplant do sześcianu. 1 Odpisz, cytując
Artur Brol Napisano 3 marca Napisano 3 marca Czytałem w internecie. Nie raz. W zasadzie się zgadzam z tym. Ale to dyskusja na inny temat więc nie ma sensu tutaj tego roztrząsać. Odpisz, cytując
DiBatonio Napisano 3 marca Napisano 3 marca 19 minut temu, S!N! napisał: Jeśli nie robisz sobie podśmiechujek to faceplant do sześcianu. Łukasz jesteś wystarczająco długo na tym forum, żeby się zorientować, że Artur wierzy w to co pisze i nie robi sobie podśmiechujek. 😉 Odpisz, cytując
fp74 Napisano 3 marca Napisano 3 marca Dnia 2.03.2025 o 18:11, Slawko69 napisał: Sugerujesz żebym zmienił ProAca na Taufela? 🤣🤣🤣🤣🤣 1 Odpisz, cytując
libra Napisano 13 marca Napisano 13 marca Mam pytanko w temacie instalacji zasilacza liniowego w DMP-A6; jak to w końcu jest z tym zyskiem jakości; poprawia faktycznie dźwięk i przestrzeń czy tylko nasze samopoczucie? Odpisz, cytując
michaudio Napisano 13 marca Napisano 13 marca Kup zasilacz liniowy z opcją ewentualnego zwrotu i sam oceń. Ludzie mają różne zdania na ten temat. Niektórzy zachwycają się zmianą brzmienia, inni po pierwszym zachwycie wracają do zasilacza z kompletu i nie słyszą różnicy. Jeszcze inni nie słyszą zmiany od początku. Jedyny sposób, to sprawdzić osobiście. Odpisz, cytując
Piotr Sonido Napisano 14 marca Napisano 14 marca No coś w tym musi być skoro poprawili zasilanie w GEN2. Osobiscie nie miałem okazji słuchać z A6 tego rozwiazania ale na innych urzadzenaich tak i różnica była. Także polecam sprawdzać na własnej skórze. Wypożyczyć i w domu odsłuchać. Odpisz, cytując
Silos Napisano 1 kwietnia Napisano 1 kwietnia Witam mam pytanie , jako świeżak. Kupiłem eversolo gen 2 i po podłączeniu do wzmacniacza i streamingu jakoś cicho gra . Generalnie wzmacniacz musi być mocno rozkręcony . Na trybie pass jest ok , oczywiście bez regulacji głośności . Na Wiim ultra nie było tego problemu . Odpisz, cytując
MariuszZ Napisano 7 kwietnia Napisano 7 kwietnia Dnia 13.03.2025 o 10:39, libra napisał: Mam pytanko w temacie instalacji zasilacza liniowego w DMP-A6; jak to w końcu jest z tym zyskiem jakości; poprawia faktycznie dźwięk i przestrzeń czy tylko nasze samopoczucie? Idąc tropem za lepszym dźwiękiem postanowiłem wymienić zasilacz w moim Eversolo DMP A6. Oczywiście wybór był prosty, bo producent wysokiej klasy zasilaczy ma zakład zaraz za miedzą. Polska firma PD Creative, Pana Pawła Dybały ma siedzibę w Ząbrowie ok. 10 km od Kołobrzegu. Po krótkiej rozmowie z Panem Pawłem, który okazał się bardzo miłym i komunikatywnym człowiekiem rozwiałem wszelkie wątpliwości dotyczące zasadności wymiany zasilacza. Dodatkowo uzyskałem sporo technicznych informacji na temat samego zasilacza i tego ile uwagi poświęcił konstruktor i producent na jakość zastosowanych podzespołów. Transformator polskiej firmy Poltrafo z zabezpieczeniem termicznym, kondensatory Kyocera AVX, Nichicon o wydłużonej wytrzymałości i ultra niskim ESR oraz kondensatory Panasonic OS-CON to tylko część elementów składających się na efekt końcowy. W komplecie otrzymujemy wzorowo zapakowany zasilacz wraz z instrukcję montażu, wykresy z pomiaru szumu konkretnego egzemplarza oraz wkrętak i akcesoria do instalacji. Po wymianie zasilacza pierwsze co zrobiłem to sprawdziłem czy coś się zmieniło w odbiorze muzycznych wrażeń. Jest dobrze, u mnie poprawiła się (takie mam wrażenia) mikrodynamika przekazu muzycznego oraz obrazowanie przestrzenne. Zysk nie jest skokiem o klasę jakości, jest subtelny ale uchwytny. Źródła pozorne kreślone są bardziej precyzyjnie, tzw. "pinpoint" jest lepszy po wymianie. Jest perfekcyjny. Przykładem jest dwugłos solistek w utworze Liberty Annete Askvik, gdzie wcześniej miałem lekko rozmytą ich obecność na scenie, niby blisko siebie ale bez pewności jak stoją. Teraz z zamkniętymi oczami widzę, która stoi, która siedzi i w jakiej odległości są od siebie. Takich detali dotyczących obrazowania jest więcej, ale to i tak w dużej mierze zależy jak kto ma poskładany zestaw, jak ogarniętą akustykę i z jaką dbałością zatroszczony, odszumiony, odpętlony system. Ostatnią rzecz jaką sprawdziłem był test mikrofonu w moim lampowym, trudnym do utrzymania z dala od przydźwięków i zakłóceń sieciowych zestawie podłączonym do wysoce efektywnych Heresów (99dB/1W/1m). Spektogram (zrzut ekranu) nagrany został 1cm od tweetera dla starego zasilacza i wygląda nieco gorzej, jest więcej wysokoczęstotliwościowego szumu i jakieś 16,5kHz zakłócenie, którego po wymianie zasilacza na ten od PD Creative nie obserwuję. Czy warto wymienić zasilacz? U mnie warto. Jest subiektywnie lepiej, ale każdy powinien ocenić sam, bo wiele zależy od całej topologii zestawu. Pozdrawiam. M 6 3 Odpisz, cytując
Chyba Miro 84 Napisano 7 kwietnia Napisano 7 kwietnia Całość wygląda "dostojniej", a co do dźwięku (jego poprawy) to wierzę na słowo, że jest lepiej. 👍 Ps: super że się tam zmieścił ten układ. Odpisz, cytując
marcinmarcin Napisano 7 kwietnia Napisano 7 kwietnia 59 minut temu, MariuszZ napisał: Po wymianie zasilacza pierwsze co zrobiłem to sprawdziłem czy coś się zmieniło w odbiorze muzycznych wrażeń. Daj mu pograć miałem 2 zasilacze PD 5 i 12V (12 już nie potrzebuje, więc sprzedałem, 5 używam cały czas) i każdy pełnię możliwości pokazywał po około tygodniu. 2 Odpisz, cytując
lpomis Napisano 7 kwietnia Napisano 7 kwietnia (edytowany) @MariuszZ - nieźle. Fajnie, że są takie "gotowce" do Eversolo. Nie wiedziałem. Dla samego zmniejszenia szumu z gwizdka było warto. A jak z trafem w nowym zasilaczu? Cichutkie? @marcinmarcin - wiem, że działasz w temacie zasilaczy, streamerów, dużo zmieniasz, dużo słuchasz i masz doświadczenie. Ale muszę zapytać, nie traktuj tego proszę jako czepialstwo. Dlaczego twierdzisz, że taki zasilacz po tygodniu pokazuje dopiero na co go stać? Co się w nim dzieje, że właśnie wtedy się rozkręca? I najważniejsze. Czy w przypadku wprowadzania takich lub większych modyfikacji w systemie, brałeś kiedykolwiek pod uwagę, że to jednak zwyczajne osłuchanie się (przyzwyczajenie mózgu, słuchu do nowej prezentacji) wprowadza więcej niż sam proces "nabierania nowych właściwości" sprzętu z czasem? Często można przeczytać, że np. jakiś forumowicz kupił wzmacniacz, który od samego początku mu się podobał. ALE DOPIERO po dwóch tygodniach "się otworzył" i zaczął grać jeszcze lepiej! Może człowiek się po prostu oswoił, przyzwyczaił, osłuchał, a sprzęt gra dokładnie tak samo jak na początku? I żeby była jasność - nie kwestionuję tutaj zmian w brzmieniu po zmianie zasilacza czy innych elementów. Chodzi mi o to, dlaczego tak często za pewnik obiera się to, że to dany sprzęt ulega zmianom z czasem, a odrzuca się czynnik ludzki i nasze słabości? Czy na pewno możemy je wykluczyć? Edytowano 7 kwietnia przez lpomis Odpisz, cytując
kaczadupa Napisano 7 kwietnia Napisano 7 kwietnia 3 godziny temu, MariuszZ napisał: Eversolo DMP A6 Mariusz, wypożyczysz DMP A6 gen 2, żeby na słuch oraz pomiarami porównać z Twoim sprzętem po modyfikacji? Odpisz, cytując
MariuszZ Napisano 7 kwietnia Napisano 7 kwietnia 25 minut temu, lpomis napisał: jak z trafem w nowym zasilaczu? Cichutkie? Trafo jest bezgłośne. Nie grzeje się. Obawiałem się trochę czy udźwignie dysk M2 SSD, bo niektóre chinczyki mają z tym problem, ale ten zasilacz radzi sobie wzorowo. 19 minut temu, kaczadupa napisał: Mariusz, wypożyczysz DMP A6 gen 2, żeby na słuch oraz pomiarami porównać z Twoim sprzętem po modyfikacji? Szczerze to nie mam powodu by to zrobić. Nie jestem testerem sprzetu, a ciekawość jak wypadnie LPS vs SMPS już zaspokoiłem 😉 Pozdrawiam. M Odpisz, cytując
Recommended Posts