Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
1 godzinę temu, Slawko69 napisał:

Sugerujesz żebym zmienił ProAca na Taufela?

Nie, nie, napewno nic nie sugeruje. Tylko z tego co widze to, jednak wielkosc przetwornikow znaczenie ma. Moze tez ilosc?

Moim zdaniem tylko, elektronika sie basu nie doda. Nie mowie o sprzecie ktory ma regulacje basu, srednich itp.

Napisano (edytowany)
43 minuty temu, Artur Brol napisał:

elektronika sie basu nie doda

Podłącz Jaspery 25 mkII pod denona 800, a poźniej pod denka 2500ne i wróć z opinią albo pod tosce 303 i jakikolwiek wzmak.

Edytowano przez S!N!
Napisano (edytowany)
18 minut temu, Artur Brol napisał:

Co w takim razie ma?

Charakter grania wzmacniacza - mam 3 różne. Arcam A29, Sugden A21SE Signature i Naim XS. Arcam gra jasno i szybko - ma krótki szybki bas, ale nie jest go dużo. Sugden ma niesamowitą głębię przestrzeń i jakość wokali ale traktuje równo całe pasmo. Naim ma najwięcej basu i najmniej góry. Taka charakterystyka i już. I nie ma to nic wspólnego z mocami ani za wiele z pomiarami pasma - każdy zmierzy sie podobnie a gra inaczej.

Edytowano przez marcinmarcin
Napisano

To się trochę z teza nie zgadza, w/g której wzmacniacza zadaniem jest wzmocnienie sygnału, a nie dodawanie od siebie czegokolwiek. Czyli nie powinny się różnić brzmieniowo.

Nie raz w necie się natknąłem na takie informacje. 

Napisano
19 minut temu, S!N! napisał:

Jeśli nie robisz sobie podśmiechujek to faceplant do sześcianu.

Łukasz jesteś wystarczająco długo na tym forum, żeby się zorientować, że Artur wierzy w to co pisze i nie robi sobie podśmiechujek. 😉

• 2 weeks later...
Napisano

Mam pytanko w temacie instalacji zasilacza liniowego w DMP-A6; jak to w końcu jest z tym zyskiem jakości; poprawia faktycznie dźwięk i przestrzeń czy tylko nasze samopoczucie?

Napisano

Kup zasilacz liniowy z opcją ewentualnego zwrotu i sam oceń.

Ludzie mają różne zdania na ten temat. Niektórzy zachwycają się zmianą brzmienia, inni po pierwszym zachwycie wracają do zasilacza z kompletu i nie słyszą różnicy. Jeszcze inni nie słyszą zmiany od początku.

Jedyny sposób, to sprawdzić osobiście.

Napisano

No coś w tym musi być skoro poprawili zasilanie w GEN2. Osobiscie nie miałem okazji słuchać z A6 tego rozwiazania ale na innych urzadzenaich tak i różnica była.

Także polecam sprawdzać na własnej skórze. Wypożyczyć i w domu odsłuchać.

• 3 weeks later...
Napisano

Witam mam pytanie , jako świeżak. Kupiłem eversolo gen 2 i po podłączeniu do wzmacniacza i streamingu jakoś cicho gra . Generalnie wzmacniacz musi być mocno rozkręcony . Na trybie pass jest ok , oczywiście bez regulacji głośności . Na Wiim ultra nie było tego problemu . 

Napisano
Dnia 13.03.2025 o 10:39, libra napisał:

Mam pytanko w temacie instalacji zasilacza liniowego w DMP-A6; jak to w końcu jest z tym zyskiem jakości; poprawia faktycznie dźwięk i przestrzeń czy tylko nasze samopoczucie?

Idąc tropem za lepszym dźwiękiem postanowiłem wymienić zasilacz w moim Eversolo DMP A6. Oczywiście wybór był prosty, bo producent wysokiej klasy zasilaczy ma zakład zaraz za miedzą.

Polska firma PD Creative, Pana Pawła Dybały ma siedzibę w Ząbrowie ok. 10 km od Kołobrzegu.

Po krótkiej rozmowie z Panem Pawłem, który okazał się bardzo miłym i komunikatywnym człowiekiem rozwiałem wszelkie wątpliwości dotyczące zasadności wymiany zasilacza. Dodatkowo uzyskałem sporo technicznych informacji na temat samego zasilacza i tego ile uwagi poświęcił konstruktor i producent na jakość zastosowanych podzespołów. 

Transformator polskiej firmy Poltrafo z zabezpieczeniem termicznym, kondensatory Kyocera AVX, Nichicon o wydłużonej wytrzymałości i ultra niskim ESR oraz kondensatory Panasonic OS-CON to tylko część elementów składających się na efekt końcowy.

W komplecie otrzymujemy wzorowo zapakowany zasilacz wraz z instrukcję montażu, wykresy z pomiaru szumu konkretnego egzemplarza oraz wkrętak i akcesoria do instalacji.

Po wymianie zasilacza pierwsze co zrobiłem to sprawdziłem czy coś się zmieniło w odbiorze muzycznych wrażeń. 

Jest dobrze, u mnie poprawiła się (takie mam wrażenia) mikrodynamika przekazu muzycznego oraz obrazowanie przestrzenne. Zysk nie jest skokiem o klasę jakości, jest subtelny ale uchwytny. Źródła pozorne kreślone są bardziej precyzyjnie, tzw. "pinpoint" jest lepszy po wymianie. Jest perfekcyjny.

Przykładem jest dwugłos solistek w utworze Liberty Annete Askvik, gdzie wcześniej miałem lekko rozmytą ich obecność na scenie, niby blisko siebie ale bez pewności jak stoją. Teraz z zamkniętymi oczami widzę, która stoi, która siedzi i w jakiej odległości są od siebie. Takich detali dotyczących obrazowania jest więcej, ale to i tak w dużej mierze zależy jak kto ma poskładany zestaw, jak ogarniętą akustykę i z jaką dbałością zatroszczony, odszumiony, odpętlony system.

Ostatnią rzecz jaką sprawdziłem był test mikrofonu w moim lampowym, trudnym do utrzymania z dala od przydźwięków i zakłóceń sieciowych zestawie podłączonym do wysoce efektywnych Heresów (99dB/1W/1m).

Spektogram (zrzut ekranu) nagrany został 1cm od tweetera dla starego zasilacza i wygląda nieco gorzej, jest więcej wysokoczęstotliwościowego szumu i jakieś 16,5kHz zakłócenie, którego po wymianie zasilacza na ten od PD Creative nie obserwuję.

Czy warto wymienić zasilacz? U mnie warto. Jest subiektywnie lepiej, ale każdy powinien ocenić sam, bo wiele zależy od całej topologii zestawu.

Pozdrawiam. M

3 (Medium).jpg

2 (Medium).jpg

1 (Medium).jpg

4 (Medium).jpg

SMPS (Medium).jpg

LPS (Medium).jpg

Napisano
59 minut temu, MariuszZ napisał:

Po wymianie zasilacza pierwsze co zrobiłem to sprawdziłem czy coś się zmieniło w odbiorze muzycznych wrażeń. 

Daj mu pograć :) miałem 2 zasilacze PD 5 i 12V (12 już nie potrzebuje, więc sprzedałem, 5 używam cały czas) i każdy pełnię możliwości pokazywał po około tygodniu. 

Napisano (edytowany)

@MariuszZ - nieźle. Fajnie, że są takie "gotowce" do Eversolo. Nie wiedziałem. Dla samego zmniejszenia szumu z gwizdka było warto. A jak z trafem w nowym zasilaczu? Cichutkie?

@marcinmarcin - wiem, że działasz w temacie zasilaczy, streamerów, dużo zmieniasz, dużo słuchasz i masz doświadczenie. Ale muszę zapytać, nie traktuj tego proszę jako czepialstwo. Dlaczego twierdzisz, że taki zasilacz po tygodniu pokazuje dopiero na co go stać? Co się w nim dzieje, że właśnie wtedy się rozkręca? I najważniejsze. Czy w przypadku wprowadzania takich lub większych modyfikacji w systemie, brałeś kiedykolwiek pod uwagę, że to jednak zwyczajne osłuchanie się (przyzwyczajenie mózgu, słuchu do nowej prezentacji) wprowadza więcej niż sam proces "nabierania nowych właściwości" sprzętu z czasem? Często można przeczytać, że np. jakiś forumowicz kupił wzmacniacz, który od samego początku mu się podobał. ALE DOPIERO po dwóch tygodniach "się otworzył" i zaczął grać jeszcze lepiej! Może człowiek się po prostu oswoił, przyzwyczaił, osłuchał, a sprzęt gra dokładnie tak samo jak na początku?

I żeby była jasność - nie kwestionuję tutaj zmian w brzmieniu po zmianie zasilacza czy innych elementów. Chodzi mi o to, dlaczego tak często za pewnik obiera się to, że to dany sprzęt ulega zmianom z czasem, a odrzuca się czynnik ludzki i nasze słabości? Czy na pewno możemy je wykluczyć?

Edytowano przez lpomis
Napisano
25 minut temu, lpomis napisał:

jak z trafem w nowym zasilaczu? Cichutkie?

Trafo jest bezgłośne. Nie grzeje się. Obawiałem się trochę czy udźwignie dysk M2 SSD, bo niektóre chinczyki mają z tym problem, ale ten zasilacz radzi sobie wzorowo.

19 minut temu, kaczadupa napisał:

Mariusz, wypożyczysz DMP A6 gen 2, żeby na słuch oraz pomiarami porównać z Twoim sprzętem po modyfikacji? 

Szczerze to nie mam powodu by to zrobić. Nie jestem testerem sprzetu, a ciekawość jak wypadnie LPS vs SMPS już zaspokoiłem 😉

Pozdrawiam. M