Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Witajcie szanowne grono użytkowników tego sprzętu. 

Podłączyłem kablem RCA do głośników streamer i zastanawia jak działa regulacja głośności. Dlaczego na maksimum pokazuje 0dB a im mniej tym więcej? 

I druga sprawa, ustawienie RCA działa ciszej niż XLR/RCA na wyjściu. Tak ma być? 

IMG20231115185736.jpg

IMG20231115185744.jpg

Napisano

To wskazuje poziom nie wzmacniania, a poziom tłumienia sygnału.

"0" to maksymalne, normalne " wzmocnienie, o tyle decybeli, czyli o 0, zmniejszono poziom sygnału wyjściowego

-42 dB , o tyle decybeli stłumiono wyjście sygnału, abyś nie miał za głośno w domu :) 

Napisano

Dzisiaj cały dzionek testuje Eversolo po zbalansowanych XLR-ach z lampą. Eversolo robi więc za DAC-a . Powiem tak , wstydu nie ma. U mnie gra głównie średnicą i wysokimi. Bas już nie jest tak zaakcentowany jak po RCA z tranzystorem. Porównując z RME z identycznym wyjściem zaskoczyło mnie , że DMP-A6 prezentuje mniej detali. W poprzedniej konfiguracji  /  DAC po rca bezpośrednio pod monobloki tranzystorowe / było bardziej rozdzielcze niż RME. Z pewnością słabiej też różnicuje jakość nagrań. Nie mówię , że wszystko brzmi równie dobrze , ale RME pod tym względem jest bardziej wyraziste. Mam wrażenie , że po prosty z tranzystorem gra lepiej.

Będzie Pan zadowolony. Tak jestem. Funkcjonalność i prostota tego pudełka jest tym co chciałem . Dźwięk też jest ok. Czepiam się szczegółów, ale całokształt jest niezły. Może to urządzenie  zaistnieć w wielu systemach , i nie być ich hamulcowym. 

IMG_1495.JPG

IMG_1497.JPG

Napisano
1 godzinę temu, tomek4446 napisał:

Będzie Pan zadowolony. Tak jestem. Funkcjonalność i prostota tego pudełka jest tym co chciałem . Dźwięk też jest ok. Czepiam się szczegółów, ale całokształt jest niezły. Może to urządzenie  zaistnieć w wielu systemach , i nie być ich hamulcowym.

Ciekawe, co Wojtek @lpomis na to?

Napisano
1 godzinę temu, Rega napisał:

powiększ zdjęcie Twojego telewizora

Zapomniałem , że tło jest najważniejsze :) 

15 minut temu, Karol64208 napisał:

dla czego nie ma kolumn na zdjęciu

Bo nie weszły :) 

12 minut temu, MarcKrawczyk napisał:

Ciekawe, co Wojtek @lpomis na to?

Zapytajmy.

Jutro podłączam A6 jako DAC pod pre tranzystorowe tak jak dzisiaj pod lampowe. Zobaczymy co się zmieni.

Napisano (edytowany)

A to nie jest tak, że kiedy mówimy o wyjściu,  czy budowie wzmacniacza lub źródła w postaci, czy topologii zbalansowanej.

To takie urządzenie powinno być o konstrukcji symetrycznej, czyli jakby dwóch części jak "dual mono", czy dwóch połówek, takich lustrzanych układów ? 

Każda inna wariacja, tylko udaje tor zbalansowany, którego symetrycznym wyjściem jest XLR.

Zatem może to być układ udający tor zbalansowany z debulacja nap. na wyj. XLR.

Mariusz to pewno bardziej rozwinie 😉

Edytowano przez DiBatonio
Napisano (edytowany)
9 minut temu, tomek4446 napisał:

@DiBatonio U mnie np. , jak to u mnie nic nie może być prosto :) 

W pre mam wejścia XLR zbalansowane / robione pod RME / i ..... desymetryzator na wyjściach bo monobloki są niezbalansowane :) 

Czyli po desymetryzacji to już jest sygnał asymetryczny😉

Miałem streamer, który miał XLRy, ale raczej były to wydmuszki sygnału symetrycznego, raczej po takiej desymetryzacji, a raczej były bo były 😉

Edytowano przez DiBatonio
Napisano
2 minuty temu, DiBatonio napisał:

ale raczej były to wydmuszki sygnału symetrycznego, raczej po takiej desymetryzacji.

Dlatego zainteresowało mnie rozwiązanie Eversolo zmieniające jak za dotknięciem czarodziejskiej różczki wyjścia zbalansowane w niezbalansowane. :) 

Kolejna rzecz to różnica brzmienia między XLR zbalansowanym a RCA . Jak dla mnie zdecydowanie na plus dla opcji RCA. 

Napisano (edytowany)

Ciekawe jak to zrobili, że ze zbalansowanego,  w jednej chwili robi się niezbalansowane.

Interesujące, że RCA lepiej brzmi.

Gdzie bym nie czytał, zawsze jeśli jest mowa o wyjściach, chwalą XLR.

Edytowano przez Artur Brol
Napisano
3 minuty temu, Artur Brol napisał:

Ciekawe jak to zrobili, że ze zbalansowanego,  w jednej chwili robi się niezbalansowane.

W moim hifiman-ie (hm700) do wyjscia zbalansowanego podpinam firmowy adapter ktory podłącza sie tez do usb i sumarucznie otrzymuje nieznalansowane wyjscie na standartowe słuchawki 

A warto dodać że hm700 jest w układzie dual-mono, z tego co mi wiadomo ;)

Napisano
8 minut temu, Artur Brol napisał:

Czyli to gdzieś w środku jest jakoś zmyślnie skonstruowane.

Inne hifiman-y maja dwa wyjscia jedno zbalansowane, a drugie niezbalansowane. Nie zdziwiłbym się gdyby to co robi ten adapter w polaczeniu z usb było wbudowane wewnatrz urzadzenia. Tak myślę🤔 chociaz mogę sie mylić i sa tam dwa niezależne tory...🤔

Z niezależnymi zestawami wzmocnień.