Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano (edytowany)
12 minut temu, Mariusz Kopacki napisał:

Korzystasz z asio w Qobuz.

Dlaczego ja mogę korzystać z ASIO MADIface USB grając z apki Qobuz na windzie (i wszystko działa poprawnie) a Tomek (z nieznanej mi apki) nie może? 

Ps, może @tomek4446 podpowie jaka aplikacja robi za odtwarzacz u niego? To musi działać, tylkio trzeba znaleźć gdzie jest błąd w ustawieniach. 

Edytowano przez Bebop
Napisano
35 minut temu, Bebop napisał:

podpowie jaka aplikacja robi za odtwarzacz u niego?

A do tego jeszcze nie doszedłem :) na razie katuje na zmianę Tidala i Spotify szukając różnic i powodu dla którego miałbym zostawić Tidala. Póki co mam go na pół roku. Co do odtwarzacza , na kompie plików mam "0" , za to na dysku zewnętrznym 2T muzyki. Rozumiem , że jak podłączę do NUC-a ten dysk to muszę wybrać odtwarzacz ? zainstalowałem Foobar 2000, ale jeszcze się nim nie bawiłem. Może jutro to od razu powiem , że liczę na Waszą pomoc. A , tak z ciekawości wrzuciłem do streamera Pioneera test bit perfect i wyszedł idealnie. Rme pokazywało kolejne próbki i na koniec wydało werdykt , że ok. :) 

@Mariusz Kopacki do czego są sterowniki powiązane z ASIO ? Nie kumam tego. Podłączam np. Rme robiąc pomiary REW-em , mam tam możliwość przejścia na ASIO i jak odznaczę ASIO dzieją się cuda. Teraz jest upsampling , bo coś nie wspiera ASIO , to zaczyna mnie drażnić. 

Napisano
1 godzinę temu, tomek4446 napisał:
2 godziny temu, Bebop napisał:

podpowie jaka aplikacja robi za odtwarzacz u niego?

A do tego jeszcze nie doszedłem :) na razie katuje na zmianę Tidala i Spotify szukając różnic i powodu dla którego miałbym zostawić Tidala.

Rozumiem, że korzystasz z aplikacji wymienionych serwisów. Więc w takim przypadku to są Twoje "playery".

Co do odtwarzacza , na kompie plików mam "0" , za to na dysku zewnętrznym 2T muzyki. Rozumiem , że jak podłączę do NUC-a ten dysk to muszę wybrać odtwarzacz ?

Ehhhh, wszystkie problemy rozwiązałby roon. Pięknie, łatwo i przyjemnie. Ale nawet nie chcesz spróbować. 

Napisano

A do tego jeszcze nie doszedłem :) na razie katuje na zmianę Tidala i Spotify szukając różnic i powodu dla którego miałbym zostawić Tidala. Póki co mam go na pół roku. Co do odtwarzacza , na kompie plików mam "0" , za to na dysku zewnętrznym 2T muzyki. Rozumiem , że jak podłączę do NUC-a ten dysk to muszę wybrać odtwarzacz ? zainstalowałem Foobar 2000, ale jeszcze się nim nie bawiłem. Może jutro to od razu powiem , że liczę na Waszą pomoc. A , tak z ciekawości wrzuciłem do streamera Pioneera test bit perfect i wyszedł idealnie. Rme pokazywało kolejne próbki i na koniec wydało werdykt , że ok. :) 

@Mariusz Kopacki do czego są sterowniki powiązane z ASIO ? Nie kumam tego. Podłączam np. Rme robiąc pomiary REW-em , mam tam możliwość przejścia na ASIO i jak odznaczę ASIO dzieją się cuda. Teraz jest upsampling , bo coś nie wspiera ASIO , to zaczyna mnie drażnić. 

Przejscie testu RME nie gwarantuje, ze strumien jest bit-perfect. Jego zawalenie gwarantuje, ze bit-perfect nie ma.

Foobar wspiera asio przez wtyczke.

Do obslugi urzadzen dzwiekowych, w obie strony, z malymi opoznieniami. Jesli chcesz uzywac sterownikow od RME i chcesz, zeby sample rate ustawialo sie zgodnie ze zrodlem bez koniecznosci recznego ustawiania i bez ryzyka resamplingu, zostaje asio. Niestety wiele odtwarzaczy wsparcia tu nie ma.

Napisano (edytowany)
5 minut temu, Mariusz Kopacki napisał:

Przejscie testu RME nie gwarantuje, ze strumien jest bit-perfect. Jego zawalenie gwarantuje, ze bit-perfect nie ma.

Znajdę to na forum RME? Czy sam wymyśliłeś. 

Edytowano przez Bebop
Napisano

Mogę prosić o link do wątku? Chętnie poczytam. 

7 minut temu, Mariusz Kopacki napisał:

No i dalszych z kolega dyskusji juz nie bedzie.

Z którym kolegą?

Ja lubię dyskutować. Lubię się uczyć. Lubię też mówić innym to na czym się znam. 

Napisano
21 minut temu, lpomis napisał:

Weźta napiszta Tomkowi krok po kroku co ma pobrać i zainstalować

Najpierw Tomek musi zdecydować co chce mieć. Pliki własne, serwisy muzyczne? 

Czy to wszystko ma być ogarnięte w cyfrowym centrum muzycznym na cały dom? Czy tylko lokalnie jakiś Foobar? 

Niech Tomek najpierw pozna wszelkie opcje. 

Napisano (edytowany)
1 godzinę temu, lpomis napisał:

Macie jakiś pomysł jak usunąć całkowicie sterownik RME z systemu? Czy on jest w ogóle potrzebny?

Ja polecam odejść od Windows i dać spokój z wszelkimi sterownikami. Zostawmy windę do googlowania i innych spraw. 

Nowoczesne cyfrowe audio to nie jest Windows. 

Zdaję sobie sprawę z tego jak roon jest drogi. Bo jest. 

Jeśli jednak porównać inne wydatki na nasze ulubione audio, akcesoria, kabelki i inne rzeczy... Roon daje nam dostęp do urządzeń roon-ready i to jest fajne. To jak kolejne urządzenie audio. 

Chciałbym teraz zapytać ogół tego forum - czy ktokolwiek z Was pożałował kupna roon lifetime?

Edytowano przez Bebop
Napisano
1 godzinę temu, lpomis napisał:

Weźta napiszta Tomkowi krok po kroku co ma pobrać i zainstalować :)

Ogarniacie widzę chłopaki dobrze temat @Bebop @Mariusz Kopacki

Macie jakiś pomysł jak usunąć całkowicie sterownik RME z systemu? Czy on jest w ogóle potrzebny?

Potrzebny do update FW. Mi niezbedny przez asio. Zawsze mozna wymusic na urzadzeniu generyczny driver od MS i przelaczac na ten od RME jesli bedzie update. Nie bardzo widze powod do jego usuwania.

Napisano
7 godzin temu, MMarek napisał:

moje zrozumienie jest bliskie zera :)

Moje chwilami też. Mariusz lubi pisać szyfrem nieprzyjaznym dla przeciętnego zjadacza chleba. 

Ciągle mam nadzieję, że czegoś się tutaj nauczę. 

Napisano

Trochę powalczyłem wczoraj z NUC-em i tak. Założyłem sobie dwa priorytety: łatwość obsługi i jakość dźwięku.

Najpierw odniosę się do tego drugiego. Walić bit perfect ! :) Podłączyłem za pomocą przejściówki NUC-a z DDRC 22 D zrobiłem pomiary i ... jest baaardzo dobrze. Słychać wyraźną poprawę praktycznie w każdym zakresie. Nie mam doświadczenia żadnego w przejściówkach, ale to ten element tak wpłynął na plus. Skąd wiem ? Bo nie ma takiej różnicy jak wyłączę filtry DL ani jak odtwarzam z Pioneera, ani z CD. M2Tech przetwarza wszystko do 96  kHz , w każdym razie taką wartość wyświetla RME. Po zainstalowaniu M2Tech , MADIface się nie załącza , tak jak by całkowitą kontrolę przejął switch. Jest dobrze , ale w myśl zasady , że może być lepiej nie składam jeszcze broni :) 

A teraz obsługa. Popracowałem trochę nad podłączeniami i pilotem Logitecha uzyskując taki efekt. 

- włączając NUC-a odpala mi się automatycznie TV oraz amp. KD z zaprogramowaną konfiguracją. Tą funkcję przeznaczyłem do oglądania filmów .

- włączając na pilocie Logitecha polecenie ' NUC" , odpala mi się TV , RME. Ta funkcja służy do muzyki.

- poprzez ponowne wciśnięcie polecenia " NUC" , wyłączam wszystkie urządzenia. Kompa wcześniej w tradycyjny sposób , a więc " zamknij ". :) 

20230502_085236.jpg

20230502_085252.jpg

Napisano
3 godziny temu, tomek4446 napisał:

Trochę powalczyłem wczoraj z NUC-em i tak. Założyłem sobie dwa priorytety: łatwość obsługi i jakość dźwięku.

Najpierw odniosę się do tego drugiego. Walić bit perfect ! :) Podłączyłem za pomocą przejściówki NUC-a z DDRC 22 D zrobiłem pomiary i ... jest baaardzo dobrze. Słychać wyraźną poprawę praktycznie w każdym zakresie. Nie mam doświadczenia żadnego w przejściówkach, ale to ten element tak wpłynął na plus. Skąd wiem ? Bo nie ma takiej różnicy jak wyłączę filtry DL ani jak odtwarzam z Pioneera, ani z CD. M2Tech przetwarza wszystko do 96  kHz , w każdym razie taką wartość wyświetla RME. Po zainstalowaniu M2Tech , MADIface się nie załącza , tak jak by całkowitą kontrolę przejął switch. Jest dobrze , ale w myśl zasady , że może być lepiej nie składam jeszcze broni :) 

A teraz obsługa. Popracowałem trochę nad podłączeniami i pilotem Logitecha uzyskując taki efekt. 

- włączając NUC-a odpala mi się automatycznie TV oraz amp. KD z zaprogramowaną konfiguracją. Tą funkcję przeznaczyłem do oglądania filmów .

- włączając na pilocie Logitecha polecenie ' NUC" , odpala mi się TV , RME. Ta funkcja służy do muzyki.

- poprzez ponowne wciśnięcie polecenia " NUC" , wyłączam wszystkie urządzenia. Kompa wcześniej w tradycyjny sposób , a więc " zamknij ". :) 

20230502_085236.jpg

20230502_085252.jpg

Skoro konwertujesz USB audio na spdif i wprowadzasz do ADI przez coax, to sterowniki RME przestaja miec znaczenie, a maja te z M2Tech. Bit-perfect gubisz z zalozenia na DDRC-22D przez ASRC w akcji, sprowadzajace audio do 96 kHz. Zaczyna sie jak z WiiMem :)

W Foobarze uzywaj exclusive wasapi na M2Tech, z preferencja event mode ponad push mode, jesli dziala poprawnie. Albo asio, jesli M2Tech udostepnia dobrze dzialajace sterowniki.

Napisano
9 godzin temu, Mariusz Kopacki napisał:

W Foobarze uzywaj exclusive wasapi na M2Tech,

Tak zrobiłem. Pięć godzin zajęło mi wgranie wszystkich wtyczek i ustawień. Wtyczki delikatnie mówiąc stawiały opór. jutro część dalsza walki. Póki co nie słyszę jakiegoś drastycznego wzrostu jakości przed i po zmianach. Może jutro ...... :) 

Napisano
37 minut temu, gienas napisał:

Szybko poszło.

No. :) 

Bo to kurna , miał być jak w tytule : PORADNIK . Czyli , kupuje gość kompa , chce na nim grać i co ma począć.

A na razie , ludziska operują takim narzeczem , że wczesno aztecki mógłby się schować i trza wszystko rozgryzać krok po kroku.

41 minut temu, gienas napisał:

trochę trwało zanim znalazłem odpowiednie dal mnie nastawy.

Dzięki za informacje . Pobawię się tym jak przejdę na emeryturę , co przy obecnej koniunkturze kraju oznacza nigdy :) 

Uruchomiłem DL i nie dotykam się do filtrów.

Od godziny , przeszedłem z lampy na tranzystor i powiem Wam , że lepiej to brzmi. Zupełnie odwrotnie niż ze źródeł analogowych ,czy CD. Czyżby pliki lepiej się czuły grane na tranie ?