lpomis Napisano 26 czerwca 2023 Udostępnij Napisano 26 czerwca 2023 (edytowany) Jarek. Widocznie są wzmacniacze poprawnie i niepoprawnie skonstruowane. A na serio - nie mam pojęcia, ale zauważyłem to też u siebie testując kilka różnych. Drgania membran potrafiły się znacząco różnić w zależności od zastosowanego wzmocnienia przy podobnych poziomach głośności. Edytowano 26 czerwca 2023 przez lpomis 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał S Napisano 26 czerwca 2023 Udostępnij Napisano 26 czerwca 2023 4 minuty temu, lpomis napisał: Drgania membran potrafiły się znacząco różnić w zależności od zastosowanego wzmocnienia przy podobnych poziomach głośności. Czy z H190 zachowywały się spokojniej? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lpomis Napisano 26 czerwca 2023 Udostępnij Napisano 26 czerwca 2023 @Rafał S tak. Chyba najspokojniej gdyby tak porównać do pozostałych. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DiBatonio Napisano 26 czerwca 2023 Udostępnij Napisano 26 czerwca 2023 9 minut temu, Kraft napisał: Czy ktoś jest w stanie wytłumaczyć, jakim cudem głośniki grające ten sam utwór z tą samą głośnością wychylają się z różną amplitudą w zależności od podłączonego wzmacniacze (lampa tranzystor)? Tak od strony elektryczno-akystycznej. Ty nie wiesz? Nie może być 😁 Może chodzi o sygnał na wyjściu, dopasowanie impedancji, wydajności prądowej wzmacniacza itp. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rega Napisano 26 czerwca 2023 Udostępnij Napisano 26 czerwca 2023 (edytowany) Panowie - też byłoby mi ciężko uwierzyć gdybym sam tego nie zaobserwował u siebie. Edytowano 26 czerwca 2023 przez Rega Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bogusław 66 Napisano 26 czerwca 2023 Udostępnij Napisano 26 czerwca 2023 Wadą dużego DF jest skracanie wybrzmienia, ale zaleta dobrej kontroli membrany jest chyba ważniejsza. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 26 czerwca 2023 Udostępnij Napisano 26 czerwca 2023 A może słaby DF lampy powoduje, że membrana zaczyna bezwładnie trzepotać? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinmarcin Napisano 26 czerwca 2023 Udostępnij Napisano 26 czerwca 2023 (edytowany) Swoją drogą mnie zawsze zaskakiwały takie nagrania. Nigdy nie widziałem przy normalnej muzyce takiego efektu u siebie. Max to było może 2-3mm wychylenia przy bardzo głośnym graniu, niezależnie od kolumn. Choć lata temu bassotronic czy coś takiego dawało podobny efekt na chyba BW 601 Edytowano 26 czerwca 2023 przez marcinmarcin Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rega Napisano 26 czerwca 2023 Udostępnij Napisano 26 czerwca 2023 Jarek - no, właśnie mniejsze wychylenia były w lampie, a te duże zaobserwowałem w Tandbergu TR 2055. A z tą kontrolą przy wysokim DF to też tak nie zawsze. Dość duże wychylenia miałem w Rotelu RB 1070., a tam DF jeden z największych jakie miałem. W/g specyfikacji ponad 500. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bogusław 66 Napisano 26 czerwca 2023 Udostępnij Napisano 26 czerwca 2023 Wadą H190 był delikatnie sterylny styl grania, ale połączony z okablowaniem Purist Posejdon dało świetny wzmacniacz jako testowo-wzorcowy. Jarek, ..... starzejesz się a to przykre. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinmarcin Napisano 26 czerwca 2023 Udostępnij Napisano 26 czerwca 2023 Ale tam był bardzo niski bassss Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DiBatonio Napisano 26 czerwca 2023 Udostępnij Napisano 26 czerwca 2023 11 minut temu, marcinmarcin napisał: Swoją drogą mnie zawsze zaskakiwały takie nagrania. Nigdy nie widziałem przy normalnej muzyce takiego efektu u siebie. Max to było może 2-3mm wychylenia przy bardzo głośnym graniu, niezależnie od kolumn. Choć lata temu bassotronic czy coś takiego dawało podobny efekt na chyba BW 601 Marcin na filmie Wojtka to 10Hz w muzyce trudno o taką częstotliwość. Ale są płyty z samplerami pasma i z takiej płyty 10Hz też odtworzysz w sensie, zobaczysz po membranie😉 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 26 czerwca 2023 Udostępnij Napisano 26 czerwca 2023 58 minut temu, lpomis napisał: Filmowiec-kaskader z Ciebie. Mam nadzieję, że dysponujesz czymś takim. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DiBatonio Napisano 26 czerwca 2023 Udostępnij Napisano 26 czerwca 2023 6 minut temu, Kraft napisał: Filmowiec-kaskader z Ciebie. Mam nadzieję, że dysponujesz czymś takim. Po co teoretyzujesz? Sprawdź sobie 10Hz na swoich pierdziawkach zobaczysz, czy będziesz potrzebował słuchawek ochronnych. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rega Napisano 26 czerwca 2023 Udostępnij Napisano 26 czerwca 2023 ...,,chcecie to wierzcie, chcecie, nie wierzcie,, Opisuję to co zaobserwowałem. Kwestię wiary pozostawiam sumieniom. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DiBatonio Napisano 26 czerwca 2023 Udostępnij Napisano 26 czerwca 2023 22 minuty temu, Rega napisał: ...,,chcecie to wierzcie, chcecie, nie wierzcie,, Opisuję to co zaobserwowałem. Kwestię wiary pozostawiam sumieniom. Wojtek też opisał, ja wierzę. Pytanie jakie parametry wzmacniacza mają na to wpływ, wydajność, gain, nap. wyj., impedancja. W specyfikacji mojego znalazłem kilka rzeczy, które można by o to podejrzewać, ale nie mam pewności. Nawet je zaznaczylem😉 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał S Napisano 26 czerwca 2023 Udostępnij Napisano 26 czerwca 2023 1 godzinę temu, lpomis napisał: Chyba najspokojniej gdyby tak porównać do pozostałych. Shanlinga pewnie nie sprawdziłeś? Albo lepiej - dzielonki Pilium? Ciekawe, czy w ogóle by coś drgnęło... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kaczadupa Napisano 26 czerwca 2023 Udostępnij Napisano 26 czerwca 2023 W temacie dobrych niskich tonów chyba już nic więcej "nie drgnie", może czas na dobre wysokie tony? Zakres o wiele ciekawszy i bogatszy jak bas, nawet ten dobry. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chyba Miro 84 Napisano 26 czerwca 2023 Udostępnij Napisano 26 czerwca 2023 2 godziny temu, DiBatonio napisał: Marcin na filmie Wojtka to 10Hz w muzyce trudno o taką częstotliwość. Teraz zauważyłem że mowa o 10hz! Bravo. Ktoś tu chce szybko zmienić kolumny. Warto wiedzieć ze mimo iz ruszaja sie w tym zakresie membrany widowiskowo, to jednak są one mocno przeciążane wzmacniaczem, a pasmo ponizej strojenia br sprawia że zachowują się jak w "pudle z dużą dziurą" czyt. Bez obudowy. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DiBatonio Napisano 26 czerwca 2023 Udostępnij Napisano 26 czerwca 2023 1 minutę temu, Chyba Miro 84 napisał: pasmo ponizej strojenia br sprawia że zachowują się jak w "pudle z dużą dziurą" czyt. Bez obudowy. A trochę jaśniej możesz, bo z tych maleństw 10Hz nie słychać, tylko widać. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Audio Autonomy Napisano 27 czerwca 2023 Udostępnij Napisano 27 czerwca 2023 No właśnie - bo głośnik przetwarza tą częstotliwość z tak niską skutecznością, że już tego nie słychać. Ale jednak ją przetwarza (co widać gołym okiem). Niestety takie domowe testy nie są najbezpieczniejsze dla naszych głośników. https://diyaudio.pl/articles/archiwum-audiomanii/638998-obudowa-bass-reflex-vented 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 27 czerwca 2023 Udostępnij Napisano 27 czerwca 2023 35 minut temu, Audio Autonomy napisał: No właśnie - bo głośnik przetwarza tą częstotliwość z tak niską skutecznością, że już tego nie słychać. A nie dlatego, że człowiek w ogóle nie słyszy tak niskich częstotliwości? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Audio Autonomy Napisano 27 czerwca 2023 Udostępnij Napisano 27 czerwca 2023 @Kraft to swoją drogą. Przy czym kolumny mierzymy mikrofonami, które mają szerszy zakres czułości niż nasz słuch, więc wiemy, gdzie się faktycznie kończy ich "granie". Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano 27 czerwca 2023 Udostępnij Napisano 27 czerwca 2023 10 godzin temu, Kraft napisał: Czy ktoś jest w stanie wytłumaczyć, jakim cudem głośniki grające ten sam utwór z tą samą głośnością wychylają się z różną amplitudą w zależności od podłączonego wzmacniacze (lampa tranzystor)? Tak od strony elektryczno-akystycznej. Damping Factor 10 godzin temu, Kraft napisał: A może słaby DF lampy powoduje, że membrana zaczyna bezwładnie trzepotać? Ale aż takich słanbych to nie ma. To iel by musiala ta wartość wynosić? 3? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 27 czerwca 2023 Udostępnij Napisano 27 czerwca 2023 12 minut temu, Piotr Sonido napisał: Damping Factor Ale aż takich słanbych to nie ma. To iel by musiala ta wartość wynosić? 3? Nie wiem, czy wiesz, ale lampy tyle miewają. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts