wieczorzanalogiem Napisano 27 października Udostępnij Napisano 27 października Trochę fotek, troche filmikow. Strałem się rzuić okiem konsumenckim. Mniej audiofilskim. Mega dobre Polskie kolumny aktywne Sound Rite. Kompletny dźwięk od ART. Świetna prezentacja Cube, ale nie tylko. Rozglądałem się po rzeczach 10-150k głownie, choć system Lampizatora nieco wymknął się ze skali. https://wieczorzanalogiem.pl/index.php/2024/10/27/relacja-z-audioshow-2024-sobieski-i-tulip/ Wiele systemów to totalne overkille - dużo kasy, mało jakości. Po prostu pewne efekty można osiągnąć dużo łatwiej. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 27 października Udostępnij Napisano 27 października (edytowany) No tak, nie bylo jeszcze o Franco. Bardzo dobry dźwiek z klasą wlasciwą dla starego Sonus Fabera. Piekny design, dobre zestawienie z Jadis. Uczta dla uszu. Piszesz, ze dźwięk raczej dla melomana, a nie audiofila. Hmmm... jestem jednym i drugim i chyba bym nie pogardził tymi monitorami. Trochę zaskoczyla mnie cena Jadisa. 80 000zł to dużo. Myslalem, ze mniej. Edytowano 27 października przez audiowit 3 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarcKrawczyk Napisano 27 października Udostępnij Napisano 27 października Coraz bardziej skłaniam się do tezy kolegi @MMarek ze nasze hobby, czyli słuchanie muzyki to zaprawdę niepoważne zajęcie i nie ma co kruszyć kopi co tam gra dobrze, a co źle bo mój mózg płata mi całkiem niezłe figle, ale do rzeczy… W piątek po wizycie na stadionie stwierdziłem, że dawno nie słyszałem tak wiele sprzętów które nie zagrały, na czele moich rozczarowań były drogie sonusy i gato audio. Tymczasem dzisiaj pod wieczór wybrałam się tam ponownie i sonusy grały równo takim lekko ocieplonym fajnym graniem bez nadmiernego dudnienia basu jak to miało miejsce w piątek, gato otworzyły się na górę i wszystko było bardzo poprawne. Z kolei wilsony alexx w sobotę wydawały się fajnie wyważone, a dziś waliły mocno basem, nie wiem który sprzęt się zmęczył, grający czy też mój słyszący, ale nie daje mi to spokoju, bo skoro tak jak wspomniał miły pan amerykanin z audio research, że ważne jest nasze ucho, to zaczynam się zastanawiać, które moje ucho jest w porządku, to z piątku, czy z niedzieli? Z drugiej strony soul note z horn acoustic, moon z audiovector oraz gryphon z wilsonami zagrały równie dobrze w piątek i dziś, a aktywne focal utopia diva jednakowo nędznie w oba dni. Nie wiem w takim razie, co uczynić z oceną tak tu chwalonych magico M7 bowiem słyszałem je tyko dziś i byłem bardzo daleki od entuzjazmu, nie wiem czy to kwestia dobranego repertuaru, czy ucha ale dźwięk odebrałem jako sztuczny, słuchanie bębnów i bębenków oraz elektronicznych świergotów nie pomagało przekonać się do sygnatury dźwięku, a wszelkie sapania wokalisty odbierały przyjemność słuchania… 6 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kaczadupa Napisano 27 października Udostępnij Napisano 27 października A jak zaprezentowały się nowe Pylony ? Ocznie ładne, zgrabne a czy dźwięk też zgrabny i powabny? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 27 października Udostępnij Napisano 27 października A ja nawet nie wiem czego sluchalem, tak bylem zahipnotyzowany :))) ale nie byla to elektronika. Mowa o M. 49 minut temu, kaczadupa napisał: A jak zaprezentowały się nowe Pylony ? Ocznie ładne, zgrabne a czy dźwięk też zgrabny i powabny? Nie tak dobrze jak Diory. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrólKiczu Napisano 27 października Udostępnij Napisano 27 października 5 minut temu, audiowit napisał: Nie tak dobrze jak Diory. A co Ci się nie podobało w pokoju Pylona? Diory nie słyszałem więc porównania nie mam. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MMarek Napisano 27 października Udostępnij Napisano 27 października 14 minut temu, MarcKrawczyk napisał: zaczynam się zastanawiać, które moje ucho jest w porządku, to z piątku, czy z niedzieli? Ja wiem, że dla mojego ucha najlepsze brzmienie jest w sobotę i niedzielę. Nie wiem ile w tym prawdy, ale w dniach wolnych od pracy gdy nie pracują urządzenia w firmach, prąd jest czystszy i stąd taki efekt. 1 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
majkel74 Napisano 27 października Udostępnij Napisano 27 października Na moje ucho również Sonusy grały dziś lepiej niż wczoraj, dźwięk bardziej naturalny, bez napinki. Magico : super przestrzeń, przejrzystość, dokładność, czystość. Wszystkie Wilsony grały jak lubię, najlepiej z Gryphonem. Rockporty z mniejszą dynamiką, ale bardziej zwiewnie, lekko, z wyrafinowaniem. Tylko z Mackami one dla mnie nie grają, jakoś tak bez pazura, taki maślany dźwięk. Fajne były „trapezowe” Audiovectory, wszystko się w tym dźwięku zgadzało. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wieczorzanalogiem Napisano 27 października Udostępnij Napisano 27 października 1 godzinę temu, audiowit napisał: No tak, nie bylo jeszcze o Franco. Bardzo dobry dźwiek z klasą wlasciwą dla starego Sonus Fabera. Piekny design, dobre zestawienie z Jadis. Uczta dla uszu. Piszesz, ze dźwięk raczej dla melomana, a nie audiofila. Hmmm... jestem jednym i drugim i chyba bym nie pogardził tymi monitorami. Trochę zaskoczyla mnie cena Jadisa. 80 000zł to dużo. Myslalem, ze mniej. Grobel Audio poważnie traktuje klienta. To mi się bardzo, bardzo podoba. Niewielu wystawców ma jaja na takie coś. Wystawa kompletna - wizualnie, odpowiednio duza sala , ustawienie, design i muzyka taka w jakiej set się czuje. Wiele systemów to totalny chaos. Próba dogodzenia każdemu. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 27 października Udostępnij Napisano 27 października Chyba najbardziej w pokoju Diory podobały mi się ceny :). Trochę to śmiesznie i niepoważnie brzmi ale tak przyzwoitego dźwieku z kolumn za 10kzł się nie spodziewałem. Do tego trzeba przyznać, ze te kolumny są pożądnie wykonane. Pylon mnie nie zatrzymał nawet na moment. Właśnie szukalem zdjęć zeby przypomnieć sobie ten pokój. Sluchalem przez dluzszą chwilę ale nie pamietam nawet jaki model i z czym. Zrobiłem jedno zdjęcie. Przy Diorze sie zatrzymałem... 1 godzinę temu, wieczorzanalogiem napisał: Grobel Audio poważnie traktuje klienta. To mi się bardzo, bardzo podoba. Niewielu wystawców ma jaja na takie coś. Wystawa kompletna - wizualnie, odpowiednio duza sala , ustawienie, design i muzyka taka w jakiej set się czuje. Wiele systemów to totalny chaos. Próba dogodzenia każdemu. Przyznaję Ci rację. Do tego Grobel wie co sprzedaje i potrafi o tym opowiedzieć. Jest dobrze przygotowany. Bardzo ladnie poprawił ogladajacego, ze to nie jest Sonus Faber. Po minie poprawionego wywnioskowalem, ze nie załapał w czym rzecz ale mam nadzieję, że po wystawie zgłębi temat i czegoś nowego się dowie. A'propos Wilsonow, ktoś wcześniej wspominal Sabrinę, ze slabo zagrała. Trzeba pamietac, ze to model Sabrina X. Te Wilsony inaczej grają niz poprzednia edycja, ktora zresztą tez mi się podobala. Rzeczywiscie graly za ostro. Byly źle zestawione. Ale bedę je bronił, bo Sabriny mają duży potencjał. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RoRo Napisano 27 października Autor Udostępnij Napisano 27 października Dnia 26.10.2024 o 12:49, Wing0 napisał: To na 99% 3 to co ma Roman. Ponoć AF ONE jest bardzo dobry bywa na rynku wtórnym dość często. Przy tych kolumnach musi to grać dobrze nie ma zmiłuj Snell robi robotę. Rega ma poprzedni model (bez "S"), a tutaj grał aktualny model wzmacniacza Audia Flight czyli Three S. Kolumny to nowość w ofercie firmy, sygnowane są jako Audio Anatomy i kolejne numery (1 - to najmniejsze podstawkowe). A w drugiej sali grały monobloki Pathos, podłączone do przedwzmacniacza/DAC'a. W obu salach było bardzo dobrze 🙂 Pozdrawiam PS. Trochę więcej napiszę później, plus parę zdjęć 2 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
soberowy Napisano 28 października Udostępnij Napisano 28 października 8 godzin temu, kaczadupa napisał: A jak zaprezentowały się nowe Pylony ? Ocznie ładne, zgrabne a czy dźwięk też zgrabny i powabny? Tak. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S!N! Napisano 28 października Udostępnij Napisano 28 października Do którego modelu Pylona najbliżej zirkonowi? Gdzieś natrafiłem w necie na opinie, iż do Emeraldów, a akurat to jedyny model, którego nie słyszałem. Czy unitra zaprezentowała jakąś nową kolumnę pomiędzy swoimi monitorami, a dużą podłogówką? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jackson Napisano 28 października Udostępnij Napisano 28 października bardzo przyjemnie graly malutkie Accordo w Golden Tulip, az nie chcialo sie wychodzic z pomieszczenia. a najwiekszy przegrany ? dla mnie zdecydowanie Sennheiser, na pewno nic nie chce miec juz wspolnego z ta firma, z takim chamstwem sie jeszcze nie spotkalem, skoro wystawiaja na targi tak bezczelnych cebulaków bez klasy i nie mówie tu o tych dwóch młodych, ladnych dziewczynach przy stoisku. Sprzedawcow garnków z Unitry tez odpuscilem z tymi zapisami na pol godzinne odsluchy. Diora bardzo mile zaskoczenie, przyzwoicie zagrali i na miejscu czegos dowiedziec sie mozna bylo. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S!N! Napisano 28 października Udostępnij Napisano 28 października @jacksonHehe też by mi się nie chciało iść na weekend do roboty Aż taki dramat? Opisz coś więcej jeśli chodzi o sytuacje związaną z senkiem. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrólKiczu Napisano 28 października Udostępnij Napisano 28 października (edytowany) 1 godzinę temu, soberowy napisał: Tak. Nie zgadzam się. Wg mnie dźwięk nie był ani zgrabny ani powabny. Taki dźwięk prezentowały monitory Sonusa w Golden Tulip (zresztą moim zdaniem jeden z najfajniej grających zestawów, jakie udało mi się usłyszeć). Używając audiofilskiego żargonu, pylony grały dziarsko i żywo ale powabnosci raczej tam nie było 🙂. Edytowano 28 października przez KrólKiczu Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
elektron6 Napisano 28 października Udostępnij Napisano 28 października 9 godzin temu, MarcKrawczyk napisał: Coraz bardziej skłaniam się do tezy kolegi @MMarek ze nasze hobby, czyli słuchanie muzyki to zaprawdę niepoważne zajęcie i nie ma co kruszyć kopi co tam gra dobrze, a co źle bo mój mózg płata mi całkiem niezłe figle, ale do rzeczy… W piątek po wizycie na stadionie stwierdziłem, że dawno nie słyszałem tak wiele sprzętów które nie zagrały, na czele moich rozczarowań były drogie sonusy i gato audio. Tymczasem dzisiaj pod wieczór wybrałam się tam ponownie i sonusy grały równo takim lekko ocieplonym fajnym graniem bez nadmiernego dudnienia basu jak to miało miejsce w piątek, gato otworzyły się na górę i wszystko było bardzo poprawne. Z kolei wilsony alexx w sobotę wydawały się fajnie wyważone, a dziś waliły mocno basem, nie wiem który sprzęt się zmęczył, grający czy też mój słyszący, ale nie daje mi to spokoju, bo skoro tak jak wspomniał miły pan amerykanin z audio research, że ważne jest nasze ucho, to zaczynam się zastanawiać, które moje ucho jest w porządku, to z piątku, czy z niedzieli? Z drugiej strony soul note z horn acoustic, moon z audiovector oraz gryphon z wilsonami zagrały równie dobrze w piątek i dziś, a aktywne focal utopia diva jednakowo nędznie w oba dni. Nie wiem w takim razie, co uczynić z oceną tak tu chwalonych magico M7 bowiem słyszałem je tyko dziś i byłem bardzo daleki od entuzjazmu, nie wiem czy to kwestia dobranego repertuaru, czy ucha ale dźwięk odebrałem jako sztuczny, słuchanie bębnów i bębenków oraz elektronicznych świergotów nie pomagało przekonać się do sygnatury dźwięku, a wszelkie sapania wokalisty odbierały przyjemność słuchania… Cześć, tutaj wszystko jest w porządku. Po prostu jest taki stan medyczny jak zmęczenie słuchu i nie chodzi tutaj nawet o narząd słuchu a o wyższe partie odpowiadające za analizę tego co słyszymy czyli nasz mózg. Na to jak słyszymy w danym momencie wpływ ma wiele czynników; zmęczenie fizyczne, psychiczne, przyjmowane leki czy nawet poziom ciśnienia atmosferyczne. To tak trochę branżowo Miałem podobnie - w sobotę po całym dniu latania na narodowym w ostatnich 3-4h nic mi nie podchodziło. Od muzy mnie odpychało a i pojawiła się reakcja obronna organizmu - za głośno, uciekaj stąd. 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
High End Alliance Napisano 28 października Udostępnij Napisano 28 października https://www.soundstageglobal.com/index.php/shows-events/audio-video-show-2024-warsaw-poland/1187-avs-2024-audio-anatomy-aa5-loudspeaker-home-away-from-home Dziękujemy za docenienie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomasz S. Napisano 28 października Udostępnij Napisano 28 października Ja byłem przy jednej śmiesznej sytuacji. W pokoju Dutch & Dutch prowadzący chciał pokazać jak bardzo pomieszczenie wpływa na dźwięk i jak dużo zmienia korekcja. Powiedział, że puści dosyć głośno kawałek w którym będzie dużo basu i w trakcie utworu wyłączy korekcję. Piosenka leci, niesamowity dźwięk ( na prawdę klasa, szkoda,że nie mogę ich kupić ) i wtedy wyłączył korekcję i wszystko zaczęło dudnić i zniekształcać. W tym samym czasie jak wyłączył do pokoju weszła grupa i po 2 sekundach ktoś z tej grupy powiedział " ale słabo, tego nie da się słuchać, wychodzimy ! " i sobie poszli 2 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wito76 Napisano 28 października Udostępnij Napisano 28 października Ja też nie słyszałem pochwał dla Pylona. Nie było jakiegoś entuzjazmu. Podobno cena wyjściowa to 16k tych Zircon. Wiadomo, rabaty itd, ale i tak w tej cenie powyżej 10k da się upolować sporo innych fajnych/fajniejszych kolumn. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jackson Napisano 28 października Udostępnij Napisano 28 października (edytowany) 53 minuty temu, S!N! napisał: @jacksonHehe też by mi się nie chciało iść na weekend do roboty Aż taki dramat? Opisz coś więcej jeśli chodzi o sytuacje związaną z senkiem. cały czas jakieś dziwne akcje, najpopularniejsza to wysyłka ludzi ze stoiska na ostatnie pietro narodowego na jakieś zadupie do jakiegos wiecznie obrażonego babsztyla, który mówi wszystkim ze "biletow" na odsluchy HE-1 juz nie ma i rozeszly sie dwa tyg. temu w takim razie na WIELKI UJ ona tam w ogole siedzi spowrotem wracasz do typa na stoisko zeby ci wyjasnil o co chodzi a on sie smieje ludziom w twarz, ze te bilety to juz dawno sie rozeszly po znajomych time is money friend, w normalnych okolicznosciach pewnie by sie tam w koncu od kogos doczekali ciężkiego K.O. a kolejne krzywe akcje sa w stanie opisac zagladajacy tu koledzy mi szkoda nerwow i czasu na ten cyrk. Edytowano 28 października przez jackson Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
elektron6 Napisano 28 października Udostępnij Napisano 28 października 14 minut temu, Wito76 napisał: Ja też nie słyszałem pochwał dla Pylona. Nie było jakiegoś entuzjazmu. Podobno cena wyjściowa to 16k tych Zircon. Wiadomo, rabaty itd, ale i tak w tej cenie powyżej 10k da się upolować sporo innych fajnych/fajniejszych kolumn. Trochę słuchałem tych kolumna. Było jasno, zwiewnie z dużo ilością powietrza. Dźwięk bardzo delikatny do plumkania. Dół podbarwiony, brakowało dociążenia i przyjemności słuchania. Zestaw jak wiele innych, taki bez emocji. Nie moja bajka. 3 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AudioTube Napisano 28 października Udostępnij Napisano 28 października 16 minut temu, Tomasz S. napisał: Piosenka leci, niesamowity dźwięk ( na prawdę klasa, szkoda,że nie mogę ich kupić ) i wtedy wyłączył korekcję i wszystko zaczęło dudnić i zniekształcać Podobną prezentację robię u siebie. Zobaczyć miny słuchających. Pokazywałem 2-3 razy wykresy co daje DSP z głową zaaplikowane. Tylko w paśmie najniższym. Punkt odniesienia. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
elektron6 Napisano 28 października Udostępnij Napisano 28 października (edytowany) Ameryki nie odkryli z odbiciami dźwięku. Prezentujący podkreślał jaka to technologia etc . A to taka technologia że już w latach 80 tych firma Bose promowała ten system zatem nic nowego nie odkryli. Kolumny D&D grały tak sobie, osobiście nic nadzwyczajnego. Edytowano 28 października przez elektron6 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
77Mariusz77 Napisano 28 października Udostępnij Napisano 28 października Czy ktoś ma jakieś zdjęcia ze stoiska Triangle i mógłby napisać jak wypadły wraz z elektroniką? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts