Skocz do zawartości

Stereo

Wzmacniacze, przedwzmacniacze, końcówki mocy, amplitunery, odtwarzacze CD i plików, przetworniki, kolumny.

18 080 tematów w tym forum

1. Sieciowy zestaw stereo

• 13 odpowiedzi
    • 11,3k wyświetleń
  2. Sprzęt audio 500/600zł 1 2

• 40 odpowiedzi
    • 19,3k wyświetleń
    • 27 odpowiedzi
    • 17,1k wyświetleń
  3. Stereo do pok. 16m2

• 7 odpowiedzi
    • 5,1k wyświetleń
  4. Modyfikacja zestawu

• 10 odpowiedzi
    • 5,2k wyświetleń
    • 21 odpowiedzi
    • 7,4k wyświetleń
  5. Laik kompletuje zestaw stereo 1 2

• 32 odpowiedzi
    • 13,4k wyświetleń
    • 6 odpowiedzi
    • 3,8k wyświetleń
    • 4 odpowiedzi
    • 6,5k wyświetleń
    • 0 odpowiedzi
    • 2,3k wyświetleń
    • 6 odpowiedzi
    • 4,1k wyświetleń
  6. marantz na 7004

• 4 odpowiedzi
    • 3,1k wyświetleń
    • 6 odpowiedzi
    • 4,3k wyświetleń
  7. yamaha cd300 1 2 3

• 72 odpowiedzi
    • 27,3k wyświetleń
    • 6 odpowiedzi
    • 2,8k wyświetleń
  8. Monitor Audio Silver 6, 8, 10

• 5 odpowiedzi
    • 6,6k wyświetleń
    • 1 odpowiedź
    • 3,4k wyświetleń
  9. Microlab Solo 7C

• 0 odpowiedzi
    • 1,7k wyświetleń
  10. infinity rs 3000

• 18 odpowiedzi
    • 11k wyświetleń
  11. YAQIN ML-1200

• 3 odpowiedzi
    • 6,2k wyświetleń
    • 12 odpowiedzi
    • 3,6k wyświetleń
    • 3 odpowiedzi
    • 2,6k wyświetleń
    • 1 odpowiedź
    • 2k wyświetleń
  12. Kolumny + Wzmacniacz do 1200 zł hel 1 2 3

• 64 odpowiedzi
    • 29k wyświetleń
    • 8 odpowiedzi
    • 3,6k wyświetleń

• Ostatnie posty

• Człowieku, nie rób kurtyzany z logiki i stanu faktycznego - zdjęcia swojego stanu posiadania zamieszczałeś na forum wielokrotnie. Jako, że wśród moich znajomych, nie ma nikogo bez głównego sprzętu w odpowiedniej wielkości pokoju, to traktuję takie pokoje jako 'pokoje dziecięce' z głośnikami półkowymi (bookshelf speakers), mini wieżą i nie o nich piszę.
    • Miałem kilka dnia na testach Fiio K13 R2R, małą recenzję zrobiłem w wątku o nim. Nie został. Ale podczas testu przytargałem zakurzonego 20 letniego Soniacza STR-DB 830 QS który waży ponad 13 kilo i miał posłużyć za przykład wzmaka AB w kontrze do Fosi. Różnica przerosła moje oczekiwania - od razu potwierdzam że jest coś w tym że mocny wzmak wnosi w muzę pewną masę, dociążenie średnicy, coś czego w budżetowej chińskiej klasie D jest trudne do osiągnięcia.  Pewnie stąd często spotykane na forach opinie, że jednak ludzie przesiadają się po czasie na tradycyjne wzmaki. Zachęcony tym co usłyszałem przez kilka dnia posłuchałem muzy na Sonym a potem przez kilka dni na V3 stereo, a wczoraj zrobiłem testy po 3-4 utwory i przepięcie kabli. Żródło PC i bezstratna jakość w spotify po usb do DX3 pro+ . I powiem tak, wkręciłem się mocno żeby jednak pogonić ten pomysł z klasą D i nawet zacząłem wracać do jakiś przeciwieństw tego co napisałem stronę wcześniej i w cholerę sprzedać DX3 pro+ i v3 stereo a w to miejsce wstawić np. Magnata MR780, a co tam.  Muza w gabinecie ma być relaksem do codziennego efektownego 7.2.4 klipscha z Onkyo.  Wczorajsze testy dały mi takie podsumowanie - wzmak AB ma wigor, masę, dociążenie, a po godzinnym odsłuchu ginie w tle grając muzę w sposób przyjemny, taki jaki przeciętnie znamy. Trochę może krzywdzące porównanie, ale jest jak radio z dobrym nagłośnieniem w samochodzie.  Ale po przełączaniu się przy cichym odsłuchu przy 50 dB zauważyłem że gra ścianą dźwięku, dość jednak płasko. Wiadomo, to żadne referencyjne granie taki stary Soniacz, ale myślę że daje ogólny ogląd.  Gra tak, że po czasie muzyka stanowi tło. Za to przy głośnym odsłuchu jest przyjemniejszy , przy 85 dB nic nie kłuje , nie irytuje, ale jest też.... nudno.  Bo nie zaskakuje, i co ciekawe dla mnie, pierwszy raz usłyszałem szum tła gdy utwór zaczyna wolno wybrzmiewać lub jest cisza pomiędzy pierwszymi dźwiękami. I teraz tania zabaweczka, V3 stereo - okazuje się że przy cichym odsłuchu nagle scena jest dużo większa,  wszystkie drobne dźwięki są dobrze umiejscowione w przestrzeni a wysokie tony nagle się pojawiają wyraźnie, tak jakbym słuchał innej wersji nagrania. Ok, nie ma tej masy w średnicy, ale to czarne tło, całkowita cisza pomiędzy instrumentami, detal, mikrodetal to wszystko razem wynosi dźwięk wyżej, robi się takie hi-fi a nie melomańskie plumkanie. I zauważyłem, że mam większą ochotę na przesłuchanie kolejnego i kolejnego kawałka, bo potrafi zaskoczyć, zaangażować, zaciekawić. Jeśli mogę mieć jeszcze większą dynamikę i rozdzielczość dzięki dwóm monoblokom, a do tego mogę delikatnie zmienić barwę dźwięku zmieniając opampy badź DACa to chyba jednak wolę tą drogę. Nawet jeśli będzie to oznaczać tylko 70% tej masy średnicy, to wiem, że żaden wzmak AB nawet za 2x większą kasę nie da tej szczegółowości w wysokich tonach i szerokości sceny, rozmieszczenia instrumentów itd.  Na koniec taka konkluzja. Trudno o złoty środek, czasem chcesz zrelaksować się przy szklance whisky, czasem wkurzony chcesz posłuchać czegoś ostrzejszego, a kiedy indziej zanurzyć się w poszukiwanie ciekawych nowych utworów i wyłapywania z nich wszystkich smaczków . Do tych różnych doznań potrzeba różnych klocków, kolumn itd. Więc takie rozkminki jak moje będą zawsze pewnym kompromisem.  I jeszcze jedno. Jeśli już mamy kolumny które nam się podobają i mają zostać, to praktycznie od nowa trzeba zbudować dla nich tor. Bo o ile DIVA 3 świetnie zgrywa się z technicznym i neutralnym graniem, tak nie wyobrażam sobie synergii z efekciarskim klipschem i np. Fosi.  Może komuś się przyda ten dylemat melomana  
    • Mnie też się jeszcze niedawno wydawało się to niemożliwe. Teraz jest ideał. Bas ze środka , zero dudnienia niezależnie od gatunku , sub " zniknął " , po prostu bajka. A po za tym witam z powrotem. Kurde brakowało mi ...
    • Dawno nie było. Klasyka gatunku, wiadomo. Wyczytałem, że pani Diana z zespołem była nagrana w 3 sesjach, z których dwie odbyły się w Capitol Studios w Hollywood w czerwcu 2001, jedna w Avatar Studios w NY w styczniu 2001, natomiast Londyńska Orkiestra Symfoniczna została "dograna" 😉 w studiu Abbey Road w marcu (do dwóch kawałków nowojorskich). 
  • Ostatnio poruszane tematy

• Utwórz nowe...