tomek4446 Napisano 29 czerwca 2022 Udostępnij Napisano 29 czerwca 2022 (edytowany) 7 godzin temu, DiBatonio napisał: Jeszcze jeden aspekt weź pod uwagę, kiedyś nie było technologii smd. Acha 7 godzin temu, DiBatonio napisał: A są też tacy, którzy uznają iż mniej w torze znaczy więcej/lepiej. O! To chyba Ci .. Edytowano 29 czerwca 2022 przez tomek4446 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DiBatonio Napisano 29 czerwca 2022 Udostępnij Napisano 29 czerwca 2022 11 minut temu, tomek4446 napisał: O! To chyba Ci .. Na 200 % ...😆😆😆 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 29 czerwca 2022 Udostępnij Napisano 29 czerwca 2022 Przed chwilą, DiBatonio napisał: Na 200 % A poważniej to oczywiście zdaje sobie sprawę z postępu ale .... no kurde , lubię te stare napchane po brzegi elektroniką klocki. Co na to poradzę ? 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DiBatonio Napisano 29 czerwca 2022 Udostępnij Napisano 29 czerwca 2022 1 minutę temu, tomek4446 napisał: A poważniej to oczywiście zdaje sobie sprawę z postępu ale .... no kurde , lubię te stare napchane po brzegi elektroniką klocki. Co na to poradzę ? Ja też lubię, zwłaszcza te fronty z gałeczkami, hebelkami etc. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
elektron6 Napisano 29 czerwca 2022 Udostępnij Napisano 29 czerwca 2022 (edytowany) Warto zauważyć ze w technice lampowej jednak nadal z wyboru są używane elementy przewlekane a to ze względu na poziom napięć, wymaganych odległości między elementami, traconej mocy. Fakt ze obecne elementy są kilkukrotnie zminiaturyzowane daje odczucie iż w środku jest tylko powietrze… kiedyś elektrolit a dziś to są inne gabaryty:) Edytowano 29 czerwca 2022 przez elektron6 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TomekN Napisano 29 czerwca 2022 Udostępnij Napisano 29 czerwca 2022 2 godziny temu, tomek4446 napisał: A poważniej to oczywiście zdaje sobie sprawę z postępu ale .... no kurde , lubię te stare napchane po brzegi elektroniką klocki. Co na to poradzę ? Powinieneś zatrudnić się np. w muzeum elektroniki 🙂 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LML Napisano 29 czerwca 2022 Udostępnij Napisano 29 czerwca 2022 Dnia 24.06.2022 o 10:14, MarcKrawczyk napisał: Są samochody zastępcze, ale czy może być audio zastępcze? Bardzo fajny maluch. Nie słyszałem jak gra ale odkąd pamiętam jestem fanem małych rozwiązań. Sam mam Bose Wave Soundouch, który jest podobny w swoich gabarytach to tego powyższego. Takie małe systemy potrafią zaskoczyć... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moss Napisano 29 czerwca 2022 Udostępnij Napisano 29 czerwca 2022 8 godzin temu, TomekN napisał: Powinieneś zatrudnić się np. w muzeum elektroniki 🙂 Antykwariat z lombardem mu wystarczy.😀 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
elektron6 Napisano 29 czerwca 2022 Udostępnij Napisano 29 czerwca 2022 (edytowany) A jak to jest z vintage? A jest tak ze jak trafisz na jakis fajny sprzęt który chcesz zostawić do końca życia lub dłużej:) to przychodzi czas na kompletowanie części zamiennych bo wiadomo dzisiaj są ale nie koniecznie będą jutro.. część podzespołów jest trudna do zdobycia a i swoje kosztuje żeby za tanio nie było Przyszedł czas na zakup zapasowych wtyczek sygnałowych do systemu KH OX. Wtyczka typu Tuchel 3 pin. Ci to takiego? Trochę historii Standard ten został opracowany w latach 30 w Niemczech przez inz o nazwisku Tuchel. W 1943 roku system został wdrożony jako dominujący wstydzącym nagraniowych, sprzęcie studyjnym i profesjonalnym. Po koniec lat 40 tych powstała firma Tuchel która z czasem przekształciła się w obecny Amphenol. Złącza Tuchel stosowane były do końca lat 80 tych w sprzęcie studyjnym a potem zostały zastąpione zminiaturyzowanymi system XRL. Typowy był system 3 pionowy do zbalansowanego przesyłania sygnałów lub 5 pin do stereo magnetofonów. Ciekawostka system Tuchel dotyczył również gniazd i wtyków zasilania. Wtyk Tuchel może być na gwint lub zatrzask. Wtyk jest pokaźnych rozmiarów - jak na zdjęciach ( kompletny wtyk oraz zapasowe wkłady). System Tuchel opierał się na specjalnie zaprojektowanych pubach stykowych, rolowanych co zapewniali bardzo dobry styk i samoczyszczenie punktów stykowych podczas rozłączania wtyku. Ceny? Ok 200 zł za wtyczkę NOS. Dostępność - słaba a wtyków zasilania - jako rarytas. Taka ciekawostka iż nie zawsze było XRL:) Edytowano 29 czerwca 2022 przez elektron6 1 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 29 czerwca 2022 Udostępnij Napisano 29 czerwca 2022 Widzisz Tomek, tego nie wiedziałem. Wrzucaj częściej takie ciekawostki. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MMarek Napisano 30 czerwca 2022 Udostępnij Napisano 30 czerwca 2022 Dnia 28.06.2022 o 21:50, tomek4446 napisał: Kurde dopiero teraz zauważyłem. A dało by radę to wyrwać tak by nikt nie zauważył ? Ewentualnie nabyć drogą kupna ? Daj znać ? A ja właśnie przeszedłem na opcję letnią , czyli wyłączyłem z toru lampy. Wyciągnąłem niezawodną BC Acoustique EX-502 podpiąłem RME i jak na razie oswajam się z tym co słyszę Czy wyjeżdżając, żona potrafi to obsłużyć? . Przy okazji ją pozdrawiam, Ciebie oczywiście także. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 30 czerwca 2022 Udostępnij Napisano 30 czerwca 2022 2 minuty temu, MMarek napisał: Czy wyjeżdżając, żona potrafi to obsłużyć? Dzięki za pozdrowienia , przekażę. Obsługa akurat to spoko. Skonfigurowałem pilot Logitecha tak , że jednym przyciskiem odpala się RME + Pioneer , końcówka jest na " automacie" i jak dostaje sygnał z RME to sama się załącza. Hameryka Panie. 3 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 1 lipca 2022 Udostępnij Napisano 1 lipca 2022 (edytowany) Oj to u mnie systemu głównego nikt nie może włączać. Zbyt skomplikowane i wątpię żeby ktoś potrafił w ciągu nawet 10 min rozpracować co po kolei i jak. Salonowego też nikt nie włącza. Córka ma bezprzewodowca jbl i jej wystarcza choć czasem lubi do mnie wskoczyć posłuchać trochę lepszej jakości. Zresztą dla niej jestem lamusem, bo ona cala muzyke ma w telefonie. Edytowano 1 lipca 2022 przez audiowit Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrólKiczu Napisano 2 lipca 2022 Udostępnij Napisano 2 lipca 2022 8 godzin temu, audiowit napisał: Córka ma bezprzewodowca jbl i jej wystarcza Czyli jednak do cieszenia się muzyką wystarcza zwykły, marketowy głośniczek 😉. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
doktormun Napisano 2 lipca 2022 Udostępnij Napisano 2 lipca 2022 Może to się komuś przyda. Miałem okazję porównywać do siebie dac Holo Spring Level 1( już nie produkowany) do najnowszej wersji Spring 3 KTE z wbudowanym pre. Osobiście dźwięk Holo bardzo mi odpowiada, wiadomo jest to rzecz gustu oraz indywidualnych preferencji. Jednak chciałem napisać o wbudowanym pre w ten dac, które naprawdę umknie zrobiło robotę i pozytywnie mnie zaskoczyło. Dac swoje kosztuje. https://magnahifi.com/holo-audio-spring-3-dac-kte-kitsune-r2r-dsd1024/ Do tej wersji dodatkowo wbudowane pre to 600 €. Ja byłem do tego pre bardzo sceptycznie nastawiony, a efekt okazał się zaskakująco dobry. Wiadomo że porządne pre to spory wydatek i ja też nie mogę pozwolić sobie na takie jakie bym chciał. To taka ciekawostka raczej. To pre również można kupić jako osobny klocek, nazywa się Serene i i kosztuje sporo. Testowane Holo z wbudowanym pre posiada pilot, który jest fajnym dodatkiem, szczególnie dla tych którzy posiadają sprzęty bez pilotów. Ja nie używam gramofonu, tunera, deck’a itp. także klasyczne analogowe pre z dużą ilością wyjść/wejść w sumie nie jest mi potrzebne. 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 2 lipca 2022 Udostępnij Napisano 2 lipca 2022 12 godzin temu, seba3002 napisał: Czyli jednak do cieszenia się muzyką wystarcza zwykły, marketowy głośniczek 😉. Można, ale radość mniejsza 9 godzin temu, doktormun napisał: Może to się komuś przyda. Miałem okazję porównywać do siebie dac Holo Spring Level 1( już nie produkowany) do najnowszej wersji Spring 3 KTE z wbudowanym pre. Osobiście dźwięk Holo bardzo mi odpowiada, wiadomo jest to rzecz gustu oraz indywidualnych preferencji. Jednak chciałem napisać o wbudowanym pre w ten dac, które naprawdę umknie zrobiło robotę i pozytywnie mnie zaskoczyło. Dac swoje kosztuje. https://magnahifi.com/holo-audio-spring-3-dac-kte-kitsune-r2r-dsd1024/ Do tej wersji dodatkowo wbudowane pre to 600 €. Ja byłem do tego pre bardzo sceptycznie nastawiony, a efekt okazał się zaskakująco dobry. Wiadomo że porządne pre to spory wydatek i ja też nie mogę pozwolić sobie na takie jakie bym chciał. To taka ciekawostka raczej. To pre również można kupić jako osobny klocek, nazywa się Serene i i kosztuje sporo. Testowane Holo z wbudowanym pre posiada pilot, który jest fajnym dodatkiem, szczególnie dla tych którzy posiadają sprzęty bez pilotów. Ja nie używam gramofonu, tunera, deck’a itp. także klasyczne analogowe pre z dużą ilością wyjść/wejść w sumie nie jest mi potrzebne. A jak soniczne? Przepaść między 1 a 3 ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
doktormun Napisano 2 lipca 2022 Udostępnij Napisano 2 lipca 2022 1 godzinę temu, audiowit napisał: Można, ale radość mniejsza A jak soniczne? Przepaść między 1 a 3 ? Na tym poziome przepaść to niewłaściwe słowo. Nowsza wersja jest bardziej precyzyjna w dźwięku, gra trochę bardziej rozdzielczo, tak bardziej ,,nowocześnie”. Starszy ciut bardziej analogowy, ciemniejszy. Nowszy jakby trochę jaśniejszy. Oba grają naturalnie i słychać że są podobne w sensie straszy, młodszy brat tego samego producenta. Diabeł tkwi w szczegółach. Przestrzeń np. taka sama tak ogólnie. Ciekawy jestem jak wypadł by Holo May względem Spring? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 2 lipca 2022 Udostępnij Napisano 2 lipca 2022 Nie mam zielonego pojęcia. Może kiedyś się dowiem. Narazie z 1 jestem zadowolony. Szczególnie z i2s. A Ty dalej z Iodaty i po i2s? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
doktormun Napisano 2 lipca 2022 Udostępnij Napisano 2 lipca 2022 Tak cały czas IO Data, ale po USB. Może jakiś Lumin w przyszłości np U2 mini już teraz, lub coś w tym stylu, z racji obecności streamingu w dzisiejszych czasach. U1 mini słyszałem, U2 mini nie. Na chwile obecną inne sprawy na głowie niż audio. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 2 lipca 2022 Udostępnij Napisano 2 lipca 2022 To zanim sprzedasz iodatę to porównaj z Luminem Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Audio Autonomy Napisano 5 lipca 2022 Udostępnij Napisano 5 lipca 2022 A u mnie wjechały nowe kolumny. Wjechały bo są na kółkach dla ułatwienia przy przestawianiu i majstrowaniu przy zwrotnicy 😎 9 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 5 lipca 2022 Udostępnij Napisano 5 lipca 2022 Grzesiek, powiedz coś więcej o tych kolumnach. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
elektron6 Napisano 5 lipca 2022 Udostępnij Napisano 5 lipca 2022 28 minut temu, Audio Autonomy napisał: A u mnie wjechały nowe kolumny. Wjechały bo są na kółkach dla ułatwienia przy przestawianiu i majstrowaniu przy zwrotnicy 😎 Fajne:) czy to są odgrody? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Audio Autonomy Napisano 5 lipca 2022 Udostępnij Napisano 5 lipca 2022 To dwudrożne odgrody (8" + 18"). Dół napędzany dedykowanym wzmacniaczem. Szerokopasmowówka już z tradycyjną zwrotnicą i napędzane lampą. Przede mną mozolne zgrywanie całości, ale już teraz jest całkiem przyjemnie. Jednak nie ma to jak open baffle 🙂 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
elektron6 Napisano 5 lipca 2022 Udostępnij Napisano 5 lipca 2022 Szerokopasmówki przerabiałem głównie bez zwrotnicy , przetwornik puszczony na full range. Piękne to były czasy:) Na średnicy to grało referencyjne. Open baffle miały być ale zmieniły się nieco plany ale kto wie może wrócę do tematu. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts