Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

@audiowit Uległem Twojemu naciskowi i zmieniłem dzisiaj kolor podświetlenia Soniaka na " zalecany " oryginalny. Odbyło się to przy dużym wsparciu technicznym kolegi Tomka @elektron6

Żarówki kupiłem na ebay i lekko zmodyfikowałem , nie miałem sumienia pakować ledów. Pomalowałem je farbą do żarówek. Przy okazji wyczyściłem wnętrze , przetarłem szybki wskaźników , skali / Witek polecam ten zabieg /. Soniak lśni , dołączyłem nową antenę i odbiera dosłownie wszystkie stacje bez grama szumu. Kocham tą maszynę :) 

IMG_2750.JPG

IMG_2751.JPG

IMG_2755.JPG

IMG_2757.JPG

IMG_2759.JPG

20211204_182041.jpg

Napisano
1 godzinę temu, audiowit napisał:

Prawda, że ładniejszy?

Masz !

41 minut temu, elektron6 napisał:

Stara dobra szkoła i piękny design

Wszystko w nim jest logiczne choć ilość części jest imponująca. Nie zrobiłem zdjęcia ale zastanowiło mnie co to są wlutowane przezroczyste kulki i walce ? Pierwszy raz coś takiego widziałem . Ten walec na zdjęciu / w środku/ jest  półprzezroczysty jak by był ze szkła , przy tym ziarnie powiększenia tego nie widać.

walec.jpg

Napisano

Ten biały element bo kondensator styrofleksowy - dobrej klasy kond o dużej stabilności temperaturowej. Obecnie już rzadko stosowany ze względu na koszty. Miałem kiedyś model V6 - wspominam bardzo dobrze ten kawał maszyny

Napisano (edytowany)
15 godzin temu, elektron6 napisał:

Ten biały element bo kondensator styrofleksowy - dobrej klasy kond o dużej stabilności temperaturowej. Obecnie już rzadko stosowany ze względu na koszty. Miałem kiedyś model V6 - wspominam bardzo dobrze ten kawał maszyny

Też mam. Przegląd by mu się przydał. Nie był nigdy serwisowany. Tylko żarówki nieudolnie zmienione...

8 minut temu, Fafniak napisał:

Wrzuć go w awatara, będzie ci pasować

To mam lepsze

20211001_220909.jpg

Edytowano przez audiowit
Napisano

Mój jest wybitnym melomanem. Jako, że nie wolno mu wchodzić do pokoju odsłuchowego, to zawsze śpi przed, jak slucham muzyki. A jak mnie nie ma to śpi w. Myśli, że o tym nie wiem. I jestem pewien, że chodzi tu o muzykę, a nie o jedyny dywan w domu i ciepło bijące od sprzętu: )))

Napisano

Przedstawiam nowego zawodnika w naszej skromnej stajni: wzmacniacz lampowy Arioso 2A3. Wzmacniacz pochodzi z kolekcji @elektron6 i jest po upgradzie (wymiana kondensatorów na Mundorf mcap evo, Jentzen superior-cap, Polnik Audio, Rubycon). Lampy sterujące: 6SN7 General Electric, RCA 6f8G (z przejściówkami) oraz Electro Harmonix 2A3.

IMG-20211204-114208.jpg

Napisano (edytowany)

Przyszedł czas na odsłuchanie mikołajkowego prezentu - DAC Audio Note DAC3. Konstrukcja dosyć nietypowa- sercem są (jak dla mnie) najlepsze przetworniki wielobitowe - PCM63 w gradacji K. I to w zasadzie koniec krzemu… potem mamy w pełni lampowy  stopień wyjściowy na ECC88. Jak to Audio Note - zrobili to perfekcyjnie stosując indukcyjne filtry sprzęgające pcm z ecc88. Dodatkowo mamy rozbudowane sekcje zasilania, stabilizacji napięć, kondensatory olejowe, elektrolity Sprague, papierowo olejowo kondy Jensen. System idealnie wpisuje się w przyjęta prze ze mnie filozofię maksymalnej eliminacji krzemu oraz maksimum analogowosci systemu. Zatem obecnie system rozpoczyna się z źródła cd 16 bit, potem mamy pcm63 z ecc88, preamp lampowy oraz system KH OX (monobloki lampowe V30, przetworniki 16ohm Electro Voice gdzie sercem jest 15 calowy SP15b). Teraz to gra pięknie. Co ważne Dac Audio note gra inaczej i lepiej niż inne źródło na PCM 63 - upgradowany Parasound 1000 z układami w gradacji K, lepszym zegarem, wymienionymi elkami na Oscon,…z Audio Note jest więcej przestrzeni, sceny, mikrodetali, dźwięk jest spokojniejszy, jest lepszy wokal. Parasound z stopniem wyjściowym na opampach dostaje ocenę 4. Audio note ocena 5. Ocena 6 pewnie kiedyś będzie z wersja DAC 3.1 choć to Dac z inną kością AD1865.

A7796A99-7C28-4D11-B628-5E77577D0CD7.jpeg

A329E029-ADC1-4FB6-8A24-1B965406F97E.jpeg

688A6B91-8BA2-425F-873B-1CEF14DC3817.jpeg

E628064E-FBE3-412C-962A-EC144A3A10CC.jpeg

49C3D950-2234-4A23-AFC1-79906B759824.jpeg

0501C32A-7CA6-461F-8780-934A4870B9F2.jpeg

Edytowano przez elektron6