Audio Autonomy Napisano 2 lutego 2022 Udostępnij Napisano 2 lutego 2022 A ja zaczynam powolną i nierówną walkę z akustyką w swojej pracowni. Na pierwszy ogień poszły dwa spore (0,8x1,5m) absorbery DIY z wełny mineralnej. Oba są odsunięte od tylnej ściany o 15cm. Pomiędzy absorberami wejdzie jeszcze jakiś dyfuzor. Tylko tutaj zastanawiam się czy jest sens iść w styrodur, czy strugać coś samodzielnie z drewna 🤔 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 2 lutego 2022 Udostępnij Napisano 2 lutego 2022 (edytowany) 1 godzinę temu, Audio Autonomy napisał: Pomiędzy absorberami wejdzie jeszcze jakiś dyfuzor. Tylko tutaj zastanawiam się czy jest sens iść w styrodur, czy strugać coś samodzielnie z drewna 🤔 Ponieważ dyfuzor między kolumnami głównie wygląda, więc to z czego jest zbudowany nie ma (akustycznego) znaczenia. Edytowano 2 lutego 2022 przez Kraft 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Audio Autonomy Napisano 2 lutego 2022 Udostępnij Napisano 2 lutego 2022 58 minut temu, Kraft napisał: Ponieważ dyfuzor między kolumnami głównie wygląda, "Głównie" to słowo klucz. Oczywiście lepiej jest dać na tylną ścianę, ale to nie oznacza, że na przedniej nie będą one w ogóle działać. Niestety za miejscem odsłuchowym nie ma opcji na postawienie dyfuzorów. Natomiast jakieś na 100% wpadną między absorbery oraz na boki w miejsca pierwszych odbić. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 2 lutego 2022 Udostępnij Napisano 2 lutego 2022 (edytowany) 7 minut temu, Audio Autonomy napisał: oraz na boki w miejsca pierwszych odbić. Sprawdź kąty tych pierwszych odbić. Dyfuzory QRD działają najlepiej przy falach padających na nie prostopadle. Jeśli u Ciebie fale będą padać dość płasko, to lepiej zastosuj absorbery (lub dyfuzory geometryczne). 7 minut temu, Audio Autonomy napisał: Oczywiście lepiej jest dać na tylną ścianę, ale to nie oznacza, że na przedniej nie będą one w ogóle działać. "w ogóle" to słowo klucz, jak się bierze pod uwagę relację koszt/efekt. Edytowano 2 lutego 2022 przez Kraft Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 2 lutego 2022 Udostępnij Napisano 2 lutego 2022 Grzesiek, za sprzętem najlepiej postawić dyfuzory działające na średnie i niższe częstotliwości. Które? Nie wiem, sam musisz zdecydować. Żaden styrodur. Proponuję sklejka lub drewno ALE uwaga nie surowe. Najlepiej lakierowane. I jeśli zależy Ci na tym żeby zachować energię dźwięku to dyfuzory. Jeśli masz jeszcze zbyt "żywe" pomieszczenie to mogą być absorbery. I jeśli zależy Ci na tym żeby zachować energię dźwięku to dyfuzory. Jeśli masz jeszcze zbyt "żywe" pomieszczenie to mogą być absorbery. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Audio Autonomy Napisano 2 lutego 2022 Udostępnij Napisano 2 lutego 2022 1 godzinę temu, Kraft napisał: zastosuj absorbery (lub dyfuzory geometryczne). Geometryczne? Co to za ustrojstwa? 1 godzinę temu, audiowit napisał: Żaden styrodur. Proponuję sklejka lub drewno ALE uwaga nie surowe. Najlepiej lakierowane. Właśnie tak się zastanawiam jaka będzie różnica między tymi materiałami. Tak na chłopski rozum wydaje mi się, że drewno będzie lepsze, ale nie wiem jak duża będzie ta różnica. Obawiam się jednak, że będzie tak jak Ty piszesz Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 2 lutego 2022 Udostępnij Napisano 2 lutego 2022 (edytowany) 2 godziny temu, Audio Autonomy napisał: Geometryczne? Co to za ustrojstwa? Np. takie: Albo takie hybrydy, jak absorber z wygiętą lub umieszczoną pod kątem płytą rozpraszającą. Edytowano 2 lutego 2022 przez Kraft Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1Ender Napisano 4 lutego 2022 Udostępnij Napisano 4 lutego 2022 (edytowany) Dnia 31.01.2022 o 21:06, audiowit napisał: Mission DAD7000 . Philips cdm-1 2x TDA1540 1984r Mało znany w PL klasyk o pięknym dźwięku. Posiada 2 poważne audiofilskie, wady dyskwalifikujące. Ma zintegrowane kable sygnałowe i zasilający: ))) Można przerobić i dołożyć gniazda. :)))) Edytowano 4 lutego 2022 przez 1Ender Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 4 lutego 2022 Udostępnij Napisano 4 lutego 2022 Profanacja. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1Ender Napisano 4 lutego 2022 Udostępnij Napisano 4 lutego 2022 @audiowit Cel uświęca środki. Ja bym przerobił. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MariuszZ Napisano 4 lutego 2022 Udostępnij Napisano 4 lutego 2022 7 godzin temu, audiowit napisał: Profanacja. Zależy. Jak rarytas i rzadki okaz to faktycznie szkoda. Ja w moim Marantzu od razu wyrzuciłem ten lampkowy kabelek, który widać na zdjęciu i wsadziłem gniazdko z filtrem RFI. W takich przypadkach nie ma co się zastanawiać. Chociaż kabel nie sieje zakłóceniami za sprzętem teraz Edit. Teraz doczytałem. RCA tamten egzemplarz ma na stałe? To inna sprawa. Bez gniazdek jest korzystniej Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 4 lutego 2022 Udostępnij Napisano 4 lutego 2022 Profanacja, bo to jeden z pierwszych cdkow. Zakładając gniazda nie spowodujemy rewolucji w jego dźwięku, a zniszczymy zabytek. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MariuszZ Napisano 4 lutego 2022 Udostępnij Napisano 4 lutego 2022 Zgadzam się. Perełki trzeba chronić przed ingerowaniem DIY ale zachęcam do grzebania w "niezabytkach". Czasami prostym modem możemy coś usprawnić co realnie objawi się lepszym brzmieniem zestawu audio. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarcKrawczyk Napisano 6 lutego 2022 Udostępnij Napisano 6 lutego 2022 Dnia 29.01.2022 o 21:24, Rafał S napisał: Koniecznie podziel się wynikami dalszych odsłuchów. Jak może pamiętasz, byłem tym bardzo zainteresowany. Czy z takim ustawieniem jest ogólnie lepiej na większości płyt? Nie ma jakichś niepożądanych skutków ubocznych tej poprawy? Odczuwalnych zniekształceń jakiejś części pasma, itd.? takie ustawienie już u mnie pozostało, wyraźnie jest więcej wysokich, jakby zdjęty lekki kocyk, ale w dalszym ciągu nie kłuje w uszy jak np. w focalach podczas pierwszego zlotu... specjalnie zacząłem od psychocandy i lennego, bo pamiętam, że przy canto two nie dało się tego słuchać, reszta płyt jest obecnie bardzo ok! gato w instrukcji napisało, że regulacje poleca gdy w naszych warunkach czegoś nam brakuje, najwyraźniej w moim pomieszczenia brakowało wysokich (ciekawe czy to był wpływ grubszego dywanu jaki ostatnio wstawiłem?) swoją drogą akustyka to bardzo szerokie zagadnienie do ogarnięcia, ciekawe jak by sprawdziły się takie ustroje? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sebastian kozlowski Napisano 6 lutego 2022 Udostępnij Napisano 6 lutego 2022 Witam wszystkich oto mój pierwszy zestaw stereo magnat ma900 z lampami psvane glosniki IQ4180AT na przetwornikach vifa jest to kolumna która , posiada glosnik niskotonowy w obudowie zamkniętej oraz drugi w linii transmisyjna dobry glosnik średnio tonowy we własnej obudowie oraz glosnik wysokotony glosniki pochodzą z lat 1990r wkrótce wpadnie nowy dac ten w magnat nie jest za dobry kolumny zostały przerobione wizualnie jak i wygluszenie za odtwarzacz CD używam playstion 1 model 1002 pozdrawiam 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał S Napisano 8 lutego 2022 Udostępnij Napisano 8 lutego 2022 Dnia 6.02.2022 o 10:01, MarcKrawczyk napisał: takie ustawienie już u mnie pozostało, wyraźnie jest więcej wysokich, jakby zdjęty lekki kocyk, ale w dalszym ciągu nie kłuje w uszy jak np. w focalach podczas pierwszego zlotu... specjalnie zacząłem od psychocandy i lennego, bo pamiętam, że przy canto two nie dało się tego słuchać, reszta płyt jest obecnie bardzo ok! Dzięki z odpowiedź. A jak oceniasz stereofonię? Pewnie zyskała na większej ilości wysokich tonów? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wing0 Napisano 8 lutego 2022 Udostępnij Napisano 8 lutego 2022 3 minuty temu, misiek x napisał: To teraz proszę mi odp. na takie pytanie. Jeżeli głośnik wysokotonowy ma być na wysokości uszu słuchającego to w jakiej pozycji ma słuchać kolega ,który zamieścił fotkę powyżej ? Może robić pompki, albo po turecku o ile kości pozwalają Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dedal Napisano 8 lutego 2022 Udostępnij Napisano 8 lutego 2022 Niech do góry nogami postawi zawsze to parę centów 😂 . Pzdr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
halik Napisano 8 lutego 2022 Udostępnij Napisano 8 lutego 2022 Mam ten sam problem 😁 Jak żyć? 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dedal Napisano 8 lutego 2022 Udostępnij Napisano 8 lutego 2022 I co góry brakuje? Pzdr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
halik Napisano 8 lutego 2022 Udostępnij Napisano 8 lutego 2022 Muszę się zniżyć do jej poziomu 😉 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
halik Napisano 8 lutego 2022 Udostępnij Napisano 8 lutego 2022 Mam taki magiczny bezpiecznik, odwraca wszystko o 180'. Szafa gra😃 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 8 lutego 2022 Udostępnij Napisano 8 lutego 2022 42 minuty temu, halik napisał: Mam taki magiczny bezpiecznik, odwraca wszystko o 180' O. kurna , widzę że to dział HI END , sorry pomyliłem wątki Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sebastian kozlowski Napisano 8 lutego 2022 Udostępnij Napisano 8 lutego 2022 U mnie jest co prawda nisko ale jak leze bo to sypialnia jest na wysokości ucha 😉 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chyba Miro 84 Napisano 8 lutego 2022 Udostępnij Napisano 8 lutego 2022 2 godziny temu, misiek x napisał: To teraz proszę mi odp. na takie pytanie. Jeżeli głośnik wysokotonowy ma być na wysokości uszu słuchającego to w jakiej pozycji ma słuchać kolega ,który zamieścił fotkę powyżej ? No i jest elegancki pretekst by kupić dwa suby do stereo i na nich postawić owe kolumny 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts