Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
9 godzin temu, tomek4446 napisał:

Przez te wszystkie lata stworzyłeś swoistą legendę z ATC , a taki Aloll ......

no sam widzisz :) 

Byłeś w Łodzi , słuchałeś B&W 805 , no nie mów , ze byś się zamienił ?

Nie byłem na zlocie w Łodzi, nie słuchałem 805, ale niższe modele Bowersow brzmią ciekawie, są bardzo wow :)

Nie mam warunków w moim skromnym domku na 805, niestety.  

Napisano

Szanowni forumowicze, pragnę oznajmić, że żadnych Bowersów nie sprzedaję, a więc nie róbcie sobie nadziei :)

Przecież napisałem, że zakończyłem poszukiwania. Ciało i myśli wypełnia mi już jedynie muzyka :)

P.S. Mogę tylko tanio sprzedać 12-letnią plazmę Panasonica, stan gabinetowy :)

Napisano
13 minut temu, Amarok napisał:

Dla zainteresowanych dzisiaj na hifi.pl pojawiły B&W 805D plus standy na sprzedaż za połowę ceny. 

Przyznam się, że wywołało to u mnie przyspieszone bicie serca. Moja kochana babcia Stefania, miała powiedzenie "zarzekała się żaba błota" :). Aby odpędzić niezdrowe myśli, wsiadam na rower i jadę do Ustki :)

Napisano (edytowany)
Dnia 10.08.2022 o 10:42, elektron6 napisał:

Dobrze jest mieć ten moment gdzie złapało się króliczka - można się skupić na słuchaniu muzyki, delektowaniu tego co się stworzyło, stan idealny. Tutaj mam na myśli złapanie króliczka w odniesieniu do systemu bazowego. A potem? można dokładać kolejne ciekawe sprzęty - niekoniecznie jako baza do referencyjnego słuchania ale bardziej jako ciekawostka czy też spełnienie dawnych marzeń w stylu zawsze chciałem to mieć...

U mnie coś takiego nastąpiło. Na lepiej to już raczej nie ma szans. Teraz szukam inaczej.

Dnia 9.08.2022 o 22:23, tomek4446 napisał:

Oczywiście. Nie wiem ,czy to już ten wiek , ale coraz mniej emocjonalnie podchodzę do nowych nabytków. Więcej analizuje. Na razie Meridian gra z tranzystorem , jutro uruchomię lampy i zobaczymy co wtedy pokaże. Jest jeszcze wypróbowanie go jako transportu z RME . Dlatego póki co odkrywam nieznane :) 

Tomek gratulacje. Oczywiście wiesz o ukrytym menu w meridianie? ;)

Nie słuchaj ich. Meridian wcale nie gra tak jak marsz Wermachtu. R2r a dokladniej 1704 gra troszkę "lepiej" niż Meridian ale to też troszkę inne pieniądze.

Edytowano przez audiowit
Napisano (edytowany)
29 minut temu, audiowit napisał:

Oczywiście wiesz o ukrytym menu w meridianie?

Tak wiem , ale jeszcze się nie bawiłem. Na razie wczuwam się w dźwięk w różnych konfiguracjach. Czyli jako transport , z DACiem , z kompletnym  tranzystorem , pre lampowym i końcówką tranzystorową i full lampy. 

@J4Z dzięki za wskazówki.

A i taka ciekawostka mam oryginalne instrukcje do Meridiana. Są jak nówki , kurna nikt tego nie czyta :) 

Edytowano przez tomek4446
Napisano

A skoro o zmianach, od kilku dni slucham na Wigo i powiem Wam, że gdyby Kudos miały taki bas jak Wigo, to byłyby to kolumny doskonałe. A gdyby Wigo miało bardziej precyzyjne wysokie tony to naprawdę mogłyby zostać beż wstydu w dobrych systemach.

Napisano

No, już kiedyś o nich pisałem. Wigo wb70. Doskonale kolumny.

20211217_204609.jpg

Gdyby z nich usunąć te potencjometry to precyzja powinna się poprawić. Ale nie chce ingerować w kolumny zachowane całkowicie w stanie oryg.

Kuźwa, są niesamowite. Slucham teraz współczesnej elektroniki i rozwalają system. W każdym gatunku dobrze się odnajdują. Mam jeszcze wb50. Ale one są klasa niżej.

Napisano

Za 2kzl to była bardzo dobra cena. Ja kupiłem drożej. Tyle, że z podstawkami. Ciężko też je dostać w stanie oryg. Pojawiały się czasem ale zawsze coś....

Mam je już z pół roku lub dłużej i za każdym razem jak do nich wracam to japa mi się cieszy.

30cm basowiec w oz z 400W wzmacniaczem kruszy mury i serce.

Napisano

@audiowit Witek , kurna te kolumny to mój styl , uwielbiam ten design. 

Właśnie ustawiłem Meridiana na włączoną korekcję błędów i oraz regulacją soczewki na A / było na E/ i .....rozwalił system :) 

Słucham płyty Raz Dwa Trzy " Skądokąd " i nie mogę uwierzyć , że to ta sama którą słuchałem dziesiątki razy :) Tu nie chodzi o jakieś fajerwerki , wręcz przeciwnie , mam wrażenie , że siedzę w reżyserce i zespół przede mną nagrywa płytę grając na żywo. Każdy dźwięk jest dokładny i umiejscowiony precyzyjnie w przestrzeni. W sobotę przejdę na lampy zobaczymy jak wówczas będzie. 

A i pytanko , czy to możliwe żeby Meridian podbijał bas ?

Napisano
9 minut temu, audiowit napisał:

U mnie nie podbija.

Muszę zatem sprawdzić jedną rzecz. Podłączyć CDX-1060 i porównać z Meridianem , może tak być , że przez te lata przyzwyczaiłem się do innej prezentacji basu i stąd to wrażenie.