audiowit Napisano 29 listopada 2022 Udostępnij Napisano 29 listopada 2022 Ubzdurałem. Niech Ci będzie. Jestem zmiękczony. Nie będę wchodził w polemikę. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DiBatonio Napisano 29 listopada 2022 Udostępnij Napisano 29 listopada 2022 W domowych warunkach pogłos 0,3s nie jest aż tak potrzebny, to nie studio nagraniowe. https://rms.pl/baza-wiedzy/716-akustyka-pomieszczen Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MariuszZ Napisano 29 listopada 2022 Udostępnij Napisano 29 listopada 2022 1 godzinę temu, J4Z napisał: Nie uważasz że trochę za bardzo zjechałeś z pogłosem? Ja mam 15m i B. mówił żebym celował w 0,3s. Sprawdzałeś co zrobi dyfuzja za plecami, czy jednak nie mozesz kanapy odsunac na tyle zeby dyfuzory miały sens? Czy sprawdzałeś poglos oddzielnie dla L i R? To nie apteka. Jest dużo zmiennych i przywiązywanie się do RT60 nie powinno być jakimś ostatecznym wyznacznikiem SQ. Sporo zależy od oczekiwań. Ja słucham raczej spokojnej muzyki, jazzu, akustycznych aranżacji, dużo wokalu. Gdybym miał określić moje preferencje do muzyki jednym słowem to byłaby to "intymność". Co za tym idzie? Raczej ciszej, lubię słyszeć więcej i dokładniej. Nawet te wspominane często oddechy, mlaski czy jakieś ciche przeszkadzajki w tle. Idealna separacja na scenie, lokalizacja źródeł pozornych. Temu wszystkiemu sprzyja mniejszy RT60. Porównując z wynikami przedstawianymi na forum faktycznie mam trochę mocniej wytłumione pomieszczenie ale sprawdzałem etapami. Była jedna ściana, później więcej i tak jak jest czyli Topt ok. 250ms mi pasuje. Gdybym słuchał więcej rocka, symfoniki itp. to próbowałbym z większym Topt. Jeżeli chodzi o dyfuzory to nie bardzo mam miejsce na nie. Może sufit zaadoptuję w przyszłości. Mam sporo mebli i rozpraszanie jakieś jest. Nie myślę zbyt intensywnie o tym bo mi pasuje obecny stan. Planuję podziałać od strony estetycznej. Wymiana mebli. Pianek na bardziej profesjonalne absorbery może żeby innych w oczy nie szczypały 😉 Pozdrawiam. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 29 listopada 2022 Udostępnij Napisano 29 listopada 2022 Przedstawiam rozbierane zdjęcia Meridiana 508.24. Powód grzebania ? Od jakiegoś czasu CD zaczęło buczeć tak samo z siebie. Za radą Tomka / @elektron6 / dobrałem się do sekcji zasilania , wziąłem klucz nasadowy 7 mm , metrową przedłużkę , zaparłem się o ścianę i dokręciłem trafo / Tomek tak to miało być ? 😀 / Diagnoza okazała się właściwa , po dokręceniu śrubek nastała cisza. To co mnie zaskoczyło w czeluściach CD to pierścienie ferrytowe na taśmach idących do trafa. W ogóle ktoś pomyślał o sensownym rozmieszczeniu , izolacji i mocowania kabli. Jest ekranowanie lasera , gruba blacha obudowy , widać , że nie oczczędzano. 5 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DiBatonio Napisano 29 listopada 2022 Udostępnij Napisano 29 listopada 2022 To piękny CD player, chętnie bym przyjął pod swój dach z dobrych rąk rzecz jasna 😉 Nie wiem, czy laserki jeszcze dostępne. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 29 listopada 2022 Udostępnij Napisano 29 listopada 2022 Niedostępne ale długowieczne. U mnie świeci bez zarzutu. Tomek, buczące trafo w cd powinno być wskazówką. Coś jest nie tak z prądem. Może za zadki? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 29 listopada 2022 Udostępnij Napisano 29 listopada 2022 16 minut temu, audiowit napisał: Tomek, buczące trafo w cd powinno być wskazówką. Coś jest nie tak z prądem. Już nie buczy. Dokręciłem śruby mocujące trafo. Muszę je wymienić / nakrętki/ , bo z oględzin wynika , że guma uszczelek / są to nakrętki samokontrujące / nieco sparciała i nakrętki się poluzowały. Jak poruszałem trafem był spory luz. Po dokręceniu problem zniknął. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinmarcin Napisano 29 listopada 2022 Udostępnij Napisano 29 listopada 2022 41 minut temu, J4Z napisał: Zadki to można podszczypywać. 🙂 Nie tylko można, wręcz należy 😁 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lysy Napisano 30 listopada 2022 Udostępnij Napisano 30 listopada 2022 Dnia 26.11.2022 o 15:20, Artur Brol napisał: Denon D9200 sluchawki Konkretne słuchawki! Zacnie wyglądają! Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artur Brol Napisano 30 listopada 2022 Udostępnij Napisano 30 listopada 2022 1 godzinę temu, lysyrafal napisał: Konkretne słuchawki! Zacnie wyglądają! Hey No Denonki sa jak dla mnie oczywiscie bardzo dobrym nabytkiem. Miałem Clear od Focala. Zachciało mi sie zmiany wiec rozpoczalem poszukiwania. Tego Cleara testowalem przeciwko Clear MG, Utopia, Meze modelu nie pamietam ale szly za 3000 euro i Audeze za jakies 1600 euro. Wróciłem do domu a nastepnego dnia znów do salonu bo mi sie wydawalo ze jednak ten Meze bedzie ale niestety po ponownym tescie okazalo sie ze jednak nie. Denon byl ostatni na liscie a ze nie bylo go w salonie zamówiłem przez neta. I trafiłem w dziesiątkę. Muzyka filmowa i klasyczna nabrały życia. Ogolnie slucha sie ich bardzo przyjemnie. I zapasowe nauszniki nie kosztuja majątku a jako bonus okazało się że kabel z Forza Audioworks zamowiony do Clear idealnie pasuje do Denona. I to tyle.😊 4 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lysy Napisano 1 grudnia 2022 Udostępnij Napisano 1 grudnia 2022 Dobrze wykonane słuchawki i te drewniane muszle ( japoński bambus ) robią robotę. Nie żadne plastikowe wydmuszki, a to ma ogromne znaczenia dla brzmienia. Ciekawe rozwiązanie w tej serii słuchawek ( 9200, 7200, 5200 oprócz modelu 1200 który jest wykonany z plastiku ) jest związane z membranami: Membrana została przyklejona do kosza za pośrednictwem fałdy zawieszenia – analogicznie jak w głośnikach ( w słuchawkach zwykle połączenie to jest bardziej sztywne ). Dzięki temu membrana ma się poruszać zgodnie z ideą "sztywnego tłoka", nie wyginając się na skutek siły pochodzącej od cewki, a przyłożonej bliżej środka. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artur Brol Napisano 1 grudnia 2022 Udostępnij Napisano 1 grudnia 2022 W rzeczy samej. Najważniejsze ze milo sie ich slucha. Tak na marginesie modelu 7200 w sklepie sluchalem tez dzwiek byl przyjemny, czysty i bas wyrazny. Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Asia Napisano 3 grudnia 2022 Udostępnij Napisano 3 grudnia 2022 @Rafał Sodpowiadając na pytanie z wątku o Octavio - mam w tej chwili trzy komplety kolumn : Electro Voice Interface Gamma, Focal Aria 926 i duże monitory Coral 10SA-5A oraz wzmacniacze Haiku Bright mk 5 i Feliks Arioso 2A3. Wszystko jest w jednym miejscu czyli tzw. salonie 😁. 1 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinmarcin Napisano 3 grudnia 2022 Udostępnij Napisano 3 grudnia 2022 14 minut temu, Asia napisał: Wszystko jest w jednym miejscu czyli tzw. salonie 😁. I co na to WAM (Ważny Argument Mąż)? 😉 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Asia Napisano 3 grudnia 2022 Udostępnij Napisano 3 grudnia 2022 Znosi z godnością 😁. Bardzo wyrozumiały człowiek. Choć staram się sprzedać Arie 🙄. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wing0 Napisano 3 grudnia 2022 Udostępnij Napisano 3 grudnia 2022 @Asia obecnie jest tragedia ze sprzedażą czegokolwiek. Bieda zaczyna ludzi dosięgać. RTV zaczyna całościowo kryzys poważny odczuwać pewnie że dwa lata bite będzie kiepsko. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mkk Napisano 3 grudnia 2022 Udostępnij Napisano 3 grudnia 2022 Z Focalem jest inny problem : we Francji jak robią przecenę , to konkretną. Z polskiej dystrybucji nie ma szans konkurować ceną , nie tracąc 60% w pół roku. A jednak u nas CCC.... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Asia Napisano 3 grudnia 2022 Udostępnij Napisano 3 grudnia 2022 @mkknie ma to jak koleżeńskie wsparcie 😉. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MMarek Napisano 3 grudnia 2022 Udostępnij Napisano 3 grudnia 2022 7 godzin temu, Asia napisał: mam w tej chwili trzy komplety kolumn : Electro Voice Interface Gamma, Focal Aria 926 i duże monitory Coral 10SA-5A oraz wzmacniacze Haiku Bright mk 5 i Feliks Arioso 2A3. Wszystko jest w jednym miejscu czyli tzw. salonie 😁. Ja miałem kiedyś tak, ale z foto. Trzy aparaty i 11 obiektywów, ale młody byłem 😊 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moss Napisano 3 grudnia 2022 Udostępnij Napisano 3 grudnia 2022 Ja z foto się poddałem. Wszystko fajnie ale kompletnie brakowało mi na to czasu. Sprzedałem cały sprzęt i starczyło nawet na dwa Davy z mscalerami.😃 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 3 grudnia 2022 Udostępnij Napisano 3 grudnia 2022 3 godziny temu, MMarek napisał: Ja miałem kiedyś tak, ale z foto. Trzy aparaty i 11 obiektywów, ale młody byłem Marek , to dobrze że jest wśród nas młodzież , @Asia ma jeszcze czas na naukę 😀 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 4 grudnia 2022 Udostępnij Napisano 4 grudnia 2022 Wiem , wiem mówiłem , że kres drogi , że mam to co chciałem, a dalej niech się inni męczą. Przedstawiam Luxman C12 + 2 x B12 😀 Sprzęcik z 1974 r. stan idealny , tranzystor. Dlaczego tranzystor ? Ma to być zestaw letni . Latem lampy jednak za bardzo podgrzewały atmosferę , a wiadomo o klimat trzeba dbać 😀 4 5 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 4 grudnia 2022 Udostępnij Napisano 4 grudnia 2022 33 minuty temu, tomek4446 napisał: Sprzęcik z 1974 r. stan idealny korekta 1979 r. teraz doczytałem na tabliczce. Porządek musi być ! 😀 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
elektron6 Napisano 4 grudnia 2022 Udostępnij Napisano 4 grudnia 2022 To dobrze:) bo lata 78/79 to top vintage konstrukcji. Póżniej z reguły było już tylko gorzej… Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 4 grudnia 2022 Udostępnij Napisano 4 grudnia 2022 5 minut temu, elektron6 napisał: Póżniej z reguły było już tylko gorzej… Dla mnie takim krytycznym przełomem był rok 2000. Jak by się wszyscy umówili , by zejść z jakości i pójść na ilość. A , Tomek , dobrze , że zajrzałeś , o co tu chodzi z tym przełącznikiem wejścia ? / zdjęcie/. Ciekawym rozwiązaniem jest tłumik , właśnie się pobawiłem 😀 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts