Rega Napisano 23 kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 23 kwietnia 2023 23 minuty temu, tomek4446 napisał: nie mam podłączonego Nordosta Valhalla Ostatecznie może być Odin😉. Też nienajgorszy. A jak sprawdził się Flat 4? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artsky Napisano 23 kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 23 kwietnia 2023 Przeczytałem Wasze wpisy na temat roon, tidal, spotify... każdy słyszy inczej swoją muzykę. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
terracan1929 Napisano 23 kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 23 kwietnia 2023 9 godzin temu, Kraft napisał: Zaleca się jednak przypadki niesłyszenia różnic przemilczać No i właśnie dlatego ja w tym temacie też milczę. Testowałem jeszcze, wspomnianego już, Deezera Hifi....i też milczę Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bebop Napisano 23 kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 23 kwietnia 2023 2 godziny temu, tomek4446 napisał: Nie wiecie Panowie , czy jest wątek "Wasze systemy niskobudżetowe " ? Bo bym przeniósł ..... Już tak nie fisiuj 😉 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bebop Napisano 23 kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 23 kwietnia 2023 2 godziny temu, tomek4446 napisał: - nie mam Roona Nie wiecie Panowie , czy jest wątek "Wasze systemy niskobudżetowe " ? Bo bym przeniósł ..... Za sam prąd do WBA prawdopodobnie płacisz miesięcznie więcej niż kosztuje subskrypcja roon 🤣 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 23 kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 23 kwietnia 2023 1 minutę temu, Bebop napisał: Za sam prąd do WBA prawdopodobnie płacisz miesięcznie więcej niż kosztuje subskrypcja roon A faktycznie ,muszę zapytać sąsiada , bo wiesz te kable od zasilania jakoś dziwnie znikają mi w ścianie .... A jak ktoś jeszcze nie widział prawdziwego audiofila to wygląda tak: Jak dla mnie bardzo pozytywny człowiek. 2 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bebop Napisano 23 kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 23 kwietnia 2023 18 minut temu, tomek4446 napisał: A jak ktoś jeszcze nie widział prawdziwego audiofila to wygląda tak: Pan mówi "ja to kocham, to jest moje całe życie, jak by mi to odebrali, to już po mnie" . Ode mnie - piękna pasja. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinmarcin Napisano 23 kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 23 kwietnia 2023 1 godzinę temu, Bebop napisał: Ode mnie - piękna pasja. Nie chce mi sie tego oglądać, ale zapytam, po co komu tyle Altusów? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kaczadupa Napisano 23 kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 23 kwietnia 2023 (edytowany) Może każda para gra trochę inaczej ? A że to prawdziwy audiofil to słyszy te różnice. Edytowano 23 kwietnia 2023 przez kaczadupa Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lpomis Napisano 23 kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 23 kwietnia 2023 (edytowany) Mój stary to fanatyk altusów. Całe mieszkanie zaj&%$#e kolumnami. Ściana dźwięku po jednej i po drugiej stronie. Ciekawe jakby się toto odpowiednio zestroiło i puściło muzę na pełną parę to czy w środku pomieszczenia zapadłaby cisza. Edytowano 23 kwietnia 2023 przez lpomis Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DiBatonio Napisano 23 kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 23 kwietnia 2023 3 godziny temu, tomek4446 napisał: A jak ktoś jeszcze nie widział prawdziwego audiofila to wygląda tak: To raczej zbieracz, kolekcjoner, pasjonata niż audiofil. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kiki2010 Napisano 24 kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 24 kwietnia 2023 8 godzin temu, Bebop napisał: Za sam prąd do WBA prawdopodobnie płacisz miesięcznie więcej niż kosztuje subskrypcja roon 🤣 Kasa może nie być problemem ale wiedza. U niektórych kończy się ona włożeniu płyty CD do odtwarzacza i naciśnięciu Play. Bardzo dużo osób ma problem z nowinkami takim jak Roon i komputeryzacja ich poprostu przerasta. 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 24 kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 24 kwietnia 2023 2 godziny temu, kiki2010 napisał: U niektórych kończy się ona włożeniu płyty CD do odtwarzacza i naciśnięciu Play. Od trzech dni jestem " cyfrowy" i powiem Ci , że już tęsknię za " włożeniem płyty CD do odtwarzacza i naciśnięciem Play " 3 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dedal Napisano 24 kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 24 kwietnia 2023 Najnormalniej nie wszystkim tego potrzeba , jest takie coś jak konserwatyzm , a jeśli sprawia to komuś przyjemność . To czemu nie , tak że Tomku, Play i witaj przygodo 😊 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kiki2010 Napisano 24 kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 24 kwietnia 2023 (edytowany) 35 minut temu, tomek4446 napisał: Od trzech dni jestem " cyfrowy" i powiem Ci , że już tęsknię za " włożeniem płyty CD do odtwarzacza i naciśnięciem Play " Welcome to Digital World. I pamiętaj by zawsze podążać za białym królikiem.😀 35 minut temu, tomek4446 napisał: 😀 35 minut temu, tomek4446 napisał: 😀 Edytowano 24 kwietnia 2023 przez kiki2010 Error Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Amarok Napisano 24 kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 24 kwietnia 2023 Dlaczego akurat za białym króliczkiem? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gienas Napisano 24 kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 24 kwietnia 2023 @Amarok Alicja biegła za białym króliczkiem... W krainie czarów Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
elektron6 Napisano 24 kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 24 kwietnia 2023 To tak naprawdę działa to w dwie strony:) trudna może być i analogówka jak i cyfrówka a co trudniejsze to zależy od danej osoby. Fakt są osoby opcykane w cyfrowych źródłach dźwięku ale nie mające zielonego pojęcia o starszych rozwiązaniach etc, 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dedal Napisano 24 kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 24 kwietnia 2023 Ale fakt jest taki , żeby być zadowolonym z dźwięku nie trzeba być obcykany 😉 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kiki2010 Napisano 24 kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 24 kwietnia 2023 55 minut temu, Amarok napisał: Dlaczego akurat za białym króliczkiem? Dlatego 😀 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ProjectPi Napisano 24 kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 24 kwietnia 2023 @AmarokTwoj do wymiany. No chyba ze to zajac, to nie wiem. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Amarok Napisano 24 kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 24 kwietnia 2023 (edytowany) Noo dobra, i tak wolę jednak szarego 😀. To zając i niestety szybciej trzeba go gonić, szybki jest. Edytowano 24 kwietnia 2023 przez Amarok Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ferszcik Napisano 24 kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 24 kwietnia 2023 Jako, że został tutaj poruszony temat Roona a ja niedawno zacząłem go używać to się wypowiem. Niektórzy tutaj pisali, że trzeba ich przekonywać i opisać co on daje i dlaczego mają zacząć go używać. Ale to nie w tym rzecz. Najważniejsze to jaki problem Roon rozwiązuje z którym może potencjalny użytkownik się borykać. Jeżeli ktoś słucha muzyki z CD albo z Tidala po Connecie to Roon do niczego nie jest mu potrzebny i do niczego nie trzeba go przekonywać. U mnie Roon rozwiązał największy problem. Ja słucham muzyki z plików na dysku, mam około 2000 albumów, wzmacniacz to Lyngdorf TDAI-1120, na początku miałem dysk podłączony do wzmacniacza bezpośrednio. Aplikacja do kontroli Lyngdorf Remote pozwala przeglądać pliki z dysku. Ale nie ma możliwości wyszukiwania, trzeba scrollować listę, gdy dobiorę się do albumu zaczynającego się na literę W i do niego wejdę ale uznam że to inny album na literę W, to po cofnięciu lista wraca na sam początek i w tym momencie ciśnienie podskakuje Aplikacja nadaje się wyłącznie do kontroli głośności, trybu RoomPerfect i Voicingów. Reszta jest fatalna jakby napisał ją student pierwszego roku informatyki. Na początku zainstalowałem aplikację na Windowsie który robił za Roon Core, potestowałem i przekonałem się. Wtedy kupiłem kilkuletniego NUCa za parę stówek (który swoją drogą ma lepszą specyfikację niż Roon Nucleus który kosztuje prawie 8 tauzenów za "gorszą" wersję), na nim zainstalowałem Roon ROCK, podłączyłem w szafie obok routera, podłączyłem dysk i nie wyłączam go, zużycie prądu bardzo małe a dostęp do muzyki mam w każdej chwili. Roon to cywilizowana aplikacja, z mojej prywatnej biblioteki robi serwis streamingowy. Sugeruje, tworzę playlisty, kolejki. Poza tym ma DSP (z którego na razie nie korzystam), sam rozpoznaje albumy, podrzuca ciekawostki, teksty. Użytkowanie jest bezproblemowe, intuicyjne. Niby to pierdoły ale powodują, że słuchanie muzyki jest o wiele przyjemniejsze, a o to chyba w tym chodzi. Dodam, że próbowałem podłączać dysk do routera i korzystać z UPnP. Niestety wszystkie aplikacje to wiekowe trupy, kompletnie nie zachęcają do korzystania. Większość nie wyświetlała okładek ani innych szczegółów. A nie po to spędziłem dziesiątki godzin na tagowaniu, dodawaniu okładek Czy zamierzam kupić licencję dożywotnią za $800? Na razie nie, potestuję rok i zobaczymy. Niestety zgadzam się, że cena jest spora, ale można powiedzieć, że nic w audio nie jest tanie a dla Roona jak na razie nie ma sensownej alternatywy. Czy kogoś do czegoś przekonałem? Nie o to chodziło, ale może ktoś miał podobny problem który uda mu się rozwiązać 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Janek1939 Napisano 24 kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 24 kwietnia 2023 Nie testowałem do tej pory Roon'a, ale jest dosyć dobra darmowa alternatywa w postaci Daphile. Znam kilka osób, które z niego na co dzień korzystają. Jest aplikacja na telefon, która pozwala przeszukiwać lokalne zbiory, czy podpięte konta streamingowe. Swego czasu działał nawet Qobuz, ale coś chyba popsuli. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ProjectPi Napisano 24 kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 24 kwietnia 2023 (edytowany) W laurkach dotyczacych Roona brakuje informacji, ze jesli urzadzenie koncowe nie jest Roon Ready, to w wielu przypadkach Roon wnosi cos pomiedzy nic a poziomem oferowanym przez bezplatne rozwiazania. Edytowano 24 kwietnia 2023 przez Mariusz Kopacki Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts