MarcKrawczyk Napisano 10 października 2023 Udostępnij Napisano 10 października 2023 3 godziny temu, Rega napisał: Marcin, ale sobie teraz nabruździłeś😉, a już miałem podać Ci link do rzeczy , która mogłaby Cię zainteresować. Miałem na myśli te uśmiechnięte, a ten twój no cóż, taki klocek… Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rega Napisano 10 października 2023 Udostępnij Napisano 10 października 2023 21 minut temu, AudioTube napisał: gdy trochę posłuchasz dawaj znać i daj się i nam ponieść na nutach fantazji i wyobrażeń. No, muszę Cie rozczarować - w przeciwieństwie do niektórych Kolegów, nie potrafię poetycko opisywać brzmienia. Na pewno coś tam napiszę, ale będzie to dalekie od tego co potrafią niektórzy😉. Sam nie mogę się doczekać kiedy dopasuję kolumny, kable i pozostałe rzeczy. Jeśli mi się nie spodoba to zapewne będzie wystawiona na forumowej giełdzie, ale o tym przekonam się dopiero w listopadzie. 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Karol64208 Napisano 13 października 2023 Udostępnij Napisano 13 października 2023 Niestety leżakowanie, lub wiek dał o sobie znać mojemu Akai-wi, pojawił się zimne lutowanie przy isostacie. Problem został rozwiązany a przy okazji zrobiłem też testy elektroniki "C", "L", i ustawień a na końcu sprawdzian pasmo , nagrywane na 40 letniej taśmie. Tak wyglądają pasma graniczne, poniżej 35Hz i powyżej 18kHz zaczyna opadać dB. Zaskoczył mnie taki wynik🙂 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi777 Napisano 15 października 2023 Udostępnij Napisano 15 października 2023 Dnia 10.10.2023 o 19:20, Rega napisał: No, muszę Cie rozczarować - w przeciwieństwie do niektórych Kolegów, nie potrafię poetycko opisywać brzmienia. Na pewno coś tam napiszę, ale będzie to dalekie od tego co potrafią niektórzy😉 Nie martw się, nie jesteś sam 😉 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrólKiczu Napisano 15 października 2023 Udostępnij Napisano 15 października 2023 Dnia 10.10.2023 o 19:20, Rega napisał: No, muszę Cie rozczarować - w przeciwieństwie do niektórych Kolegów, nie potrafię poetycko opisywać brzmienia. Do mnie te poetyckie opisy zupełnie już nie przemawiają. Słyszę różnice między kolumnami i wzmacniaczami, ale żeby pisać o tym poematy - to nie. Jako że w piątek miałem urlop, postanowiłem porównać bezpośrednio mój nowy wzmacniaczyk z marantzem. No i kurczę, przełączając je w locie, na beresfordzie, różnice były znikome. Tu troszkę cieplej, tu równiej, tu bas delikatnie grubszy. Ale nie były to DLA MNIE różnice tak duże, żeby mówić, że coś zjadło coś innego, albo że jest jakiś przeskok o kilka poziomów. Jedyne wnioski jakie wyciągnąłem to takie, że jednak PMC do dłuższych odsłuchów u mnie się nie nadają, a ATC scm7 to tak fajne kolumny, że nawet z tanimi piecykami dają mi ogromną przyjemność ze słuchania muzyki 🙂. 7 3 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 21 października 2023 Udostępnij Napisano 21 października 2023 Odpaliłem dzisiaj Luxmana. Najpierw słuchałem na lampach godzinkę , potem włączyłem tranzystor. Pierwsze wrażenie , że dźwięk się spłaszczył , ujęło detali lub ...... czegoś w tle. Nawet brak przydźwięku wydał się dziwny I tak to trwało jakieś pół godzinki. Potem jednak weszły dwa nagrania z wyraźnie zaznaczonym basem i zrobiło się przyjemnie. Słucham już czwartą godzinę i nie jest źle. Wniosek. Albo Luxman się wygrzał , albo mój mózg przyzwyczaił 4 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
misiekx Napisano 21 października 2023 Udostępnij Napisano 21 października 2023 Ponad tydzień temu dotarły do mnie, dziś dopiero rozpakowane. Sansui sp-x7700 ( kabuki) 😉 Na razie grają, jest inaczej niż jestem przyzwyczajony. 10 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AudioTube Napisano 21 października 2023 Udostępnij Napisano 21 października 2023 Widzę falowód i duży woofer. A te trzy pozostałe drivery to w jakim paśmie działają? No wizualnie mega różnica, a w brzmieniu gdzie najbardziej słyszalne różnice? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
misiekx Napisano 21 października 2023 Udostępnij Napisano 21 października 2023 Adam, ja teraz nawet nie mam czasu na konkretne słuchanie. W poniedziałek klinika (Rijswijk) i potem rekonwalescencja i czas na konkretne słuchanie. 🤩. Przyjedziesz kiedyś, sam posłuchasz. Ogólnie dźwięk bardziej estradowe i o dziwo bas się nie wzbudza i nie czuję żeby w moim pomieszczeniu było go w nadmiarze. Byłeś, wiesz, że akustyka nie jest zrobiona..... A gra 😁 3 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wing0 Napisano 21 października 2023 Udostępnij Napisano 21 października 2023 44 minuty temu, misiekx napisał: Ponad tydzień temu dotarły do mnie, dziś dopiero rozpakowane. Sansui sp-x7700 ( kabuki) 😉 Na razie grają, jest inaczej niż jestem przyzwyczajony. A czemu akurat Sansiu z Vintage, tak czytając fora Sansui raczej za wzmacniacze jest chwalony, z kolumnami wręcz odwrotnie. Ciekawe jak to w rzeczywistości jest. Napisz coś więcej Misiek. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AudioTube Napisano 21 października 2023 Udostępnij Napisano 21 października 2023 Jasne. Trzymaj się i do szybkiego zagojenia. Niech się zrasta, wzmacnia i by śladu nie zostało. Reszta potem. Zdrowia i zdrowia. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
misiekx Napisano 21 października 2023 Udostępnij Napisano 21 października 2023 Dnia 21.10.2023 o 13:50, Wing0 napisał: A czemu akurat Sansiu z Vintage Dlaczego akurat takie kolumny? Tylko i wyłącznie ciekawość. Kolega ( miłośnik Sansui) pozbywał się ich i chciałem posłuchać u siebie jak to gra. Nigdy ich nie słyszałem. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Asia Napisano 21 października 2023 Udostępnij Napisano 21 października 2023 @tomek4446 a tam w rogu to szafeczka jakaś audofilska nowa stoi. 1 godzinę temu, misiekx napisał: Na razie grają, jest inaczej niż jestem przyzwyczajony. Moja mama tak dyplomatycznie mówi jak jej się coś niezbyt podoba: fajne, fajne, takie inne. 😁 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
misiekx Napisano 21 października 2023 Udostępnij Napisano 21 października 2023 4 minuty temu, Asia napisał: Moja mama tak dyplomatycznie mówi jak jej się coś niezbyt podoba: fajne, fajne, takie inne 👍😁 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 21 października 2023 Udostępnij Napisano 21 października 2023 3 godziny temu, Asia napisał: a tam w rogu to szafeczka jakaś audofilska nowa stoi. Ach , te kobiety To stary Rogoz tylko w innej lokalizacji. 5 godzin temu, misiekx napisał: Na razie grają, jest inaczej niż jestem przyzwyczajony. 4 godziny temu, misiekx napisał: i o dziwo bas się nie wzbudza i nie czuję żeby w moim pomieszczeniu było go w nadmiarze. Posłuchaj parę dni. Bas się nie będzie wzbudzał . /kiedyś to robili ! /. Zwróć tylko uwagę na uderzenie basu. Słuchałem sporo Sansui , Kenwoodów . Scottów . Nie są trudne w obejściu, , zagrają ze wszystkim. Jedyne moje zastrzeżenie to w niektórych modelach pudełkowy bas. Gratuluje nabytku i nowego doświadczenia. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gienas Napisano 21 października 2023 Udostępnij Napisano 21 października 2023 7 godzin temu, misiekx napisał: Ponad tydzień temu dotarły do mnie, dziś dopiero rozpakowane. Sansui sp-x7700 ( kabuki) 😉 Na razie grają, jest inaczej niż jestem przyzwyczajony. Dzizazz, piękne są. No normalnine zaraziłeś się mojej dżonie bo jak wytłumaczę niemożebną chęć zakupu takich... Nosz ...rwa mać... 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rega Napisano 21 października 2023 Udostępnij Napisano 21 października 2023 Eeeeee, nie podobają mi się. Słuchałem kilku kabuki i ... wszystkie grały jak Tonsile. Już wolę takie Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Karol64208 Napisano 21 października 2023 Udostępnij Napisano 21 października 2023 7 godzin temu, misiekx napisał: Ogólnie dźwięk bardziej estradowe i o dziwo bas się nie wzbudza daj sobie kilka dni na osłuchanie, przyzwyczajenie do innego brzmienia. Nie porównuj, miej włączone i niech grają w tle. 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gienas Napisano 21 października 2023 Udostępnij Napisano 21 października 2023 O ile pamiętam kabuki to teatr jednego widza Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Karol64208 Napisano 21 października 2023 Udostępnij Napisano 21 października 2023 5 minut temu, Rega napisał: Już wolę takie JBL nie są w moim guście, ale ładny nabytek jak ktoś lubi brzmienie kolumn tej firmy. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rega Napisano 21 października 2023 Udostępnij Napisano 21 października 2023 40 minut temu, Karol64208 napisał: brzmienie kolumn tej firmy. Wbrew pozorom, każdy model TEJ firmy ma odmienne brzmienie. Wiem coś na ten temat. I wrzucanie wszystkich ,,do jednego koszyka,, ma się nijak do rzeczywistości. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
misiekx Napisano 21 października 2023 Udostępnij Napisano 21 października 2023 55 minut temu, Rega napisał: Eeeeee, nie podobają mi się. Słuchałem kilku kabuki i ... wszystkie grały jak Tonsile. Już wolę takie Roman, nie wiem jak grają Twoje JBL, ale moje kabuki ładniejsze 😉 Tyle już w tym audio siedzę, że jeżeli ktoś napisze, że coś gra lepiej a coś gorzej.... to biorę na to poprawkę. Tyle dobrych kolumn i opinie o nich, co gustów słuchających. Jak nie posłucham u siebie, to nie uwierzę 😀 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rega Napisano 21 października 2023 Udostępnij Napisano 21 października 2023 @misiekx - tak ogólnie to dźwięk modelu ze zdjęcia też mi nie odpowiada. Wolę dźwięk tych (dolnych). A wygląd, no cóż, jeden lubi córkę , a drugi teściową😋 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
misiekx Napisano 21 października 2023 Udostępnij Napisano 21 października 2023 Ciekawe co to za maleństwa na górze 🤔😉😀. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gienas Napisano 21 października 2023 Udostępnij Napisano 21 października 2023 Nie to żebym się czepiał... Ale Altusów słuchałem kiedy nie było innych i grały ok - szczególnie po zmianie gwizdków na tubowe : Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts