Rafał S Napisano 29 kwietnia Udostępnij Napisano 29 kwietnia Dnia 29.04.2024 o 10:34, DiBatonio napisał: Czarne z "dziurą" z przodu to B&W 805 Niefortunnie zacytowałem Marka, choć chodziło mi o post Adama. Oczywiście, ten ProaAc nie jest przecież nawet czarny. B&W 805 Marka rozpoznałem bez problemu. Również po cenie, którą da się odczytać ze zdjęcia. Ale zgadzam się z Adamem, że to "kosmiczne" paczki. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DiBatonio Napisano 29 kwietnia Udostępnij Napisano 29 kwietnia 59 minut temu, Rafał S napisał: Również po cenie, którą da się odczytać ze zdjęcia. 😆😆😆 A ja znowuż nie widziałem ceny, nie zwróciłem uwagi, że to w Topach. Myślałem, że kogoś w domu 🤭 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 29 kwietnia Udostępnij Napisano 29 kwietnia 4 godziny temu, MMarek napisał: stojaki marki Altec, wiem, że to wyrób małoseryjny i nie tani Marek , nawet mi nie przypominaj 4 godziny temu, MMarek napisał: Wydaje się, że mogą brzmieć całkiem zarąbiście Lubię ProAci , lubię ten dźwięk , choć wielu może uznać , że z naturalnością ma niewiele wspólnego. Może i brzmią zarąbiście , ale póki co to mnie nie stać nawet na terminale do nich Choć cały czas się zastanawiam nad https://audio-connect.pl/qln/prestige-one/ :) Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 29 kwietnia Udostępnij Napisano 29 kwietnia (edytowany) 16 minut temu, tomek4446 napisał: Choć cały czas się zastanawiam nad https://audio-connect.pl/qln/prestige-one/ Podobna technika, a taniej (szczególnie teraz). Q Acoustics Concept 300 https://www.q21.pl/q-acoustics-concept-300.html Edytowano 29 kwietnia przez Kraft Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pitt39 Napisano 29 kwietnia Udostępnij Napisano 29 kwietnia (edytowany) 5 godzin temu, MMarek napisał: Może kolega @Pitt39 powie coś więcej o tych wyglądających zjawiskowo paczkach. Ja niestety nie potrafię kwieciście opowiadać o muzyce, bo na dobrą sprawę nawet nie znam tych wszystkich ustandaryzowanych pojęć, dzięki którym, os. po drugiej stronie ekranu może wiedzieć o czym jest mowa(lub chociaż mieć jakieś blade pojęcie). Wiem co czuje, wiem jak mi to robi w głowie i na duchu, gdy w momencie muzycznej ekstazy włos na ciele staje na baczność... i to jest dla mnie muzyczny drogowskaz co do jakości sprzętu. Tylko, że to jednak za słabo by być dobrym recenzentem, by w ogóle jakimkolwiek być ;-). Na pierwszym planie ProAcD20R. Pierwsze co mi się rzuciło w tym jak zagrał, to potężne zejście na basie(nawet jeden z pracowników stwierdził, że dawno tam takich kolumienek nie mieli co by potrafiły tak potrząść nogawką). Według specyfikacji pasmo przenoszenia: 28 - 33 000. Co poleciało i zagrało bardzo przyjemnie dla ucha: B.B king - The Thrill is Gone Mark Knopfler - Redbud Tree Blues Delight - Slightly Hung Over Leonard Cohen Famous Blue Raincoat Diana Krall - Temptation ... i do czegoś takiego są stworzone moim zdaniem. Było miło, ciepło i przyjemnie, czekałem tylko aż ktoś przyniesie lampkę whisky do pełni muzycznego szczęścia(niestety nic takiego nie nastąpiło, niemniej i tak było dobrze ;-). Dlatego jak ktoś obraca się głównie w takich klimatach, to wierze że mogą podejść i mając wolne 20k(bo chyba po tyle chodzą w top), można rozważać ich zakup (- rabat). W muzyce elektronicznej te z wielką dziurą z przodu, które wyglądają jakby miały za chwile zostać wystrzelone w przestrzeń kosmiczną sprawdził sie lepiej, dużo lepiej(ogólnie z wyglądu, do nowoczesnych wnętrz mogą sie wpasować idealnie... piękny lakier i ta skórka na górnej części obudowy jako wisienka na torcie). Bowersy potrafiły wystrzelić dźwięk pod sam sufit, a salon miał więcej niż 2.65 wysokości... nie pamiętam co konkretnie poleciało, chyb cos z repertuaru Bliss, Searching o ile pamięć mnie nie myli. Gdyby nie cena, gdyby nie brak miejsca, to mógłbym je z miła chęcią przytulić 😉 2 godziny temu, DiBatonio napisał: 😆😆😆 A ja znowuż nie widziałem ceny, nie zwróciłem uwagi, że to w Topach. Myślałem, że kogoś w domu 🤭 Chciałbym... mój zestaw to jest w cenie okablowania jakie tam zagrało, a może brakło by 😅 Edytowano 29 kwietnia przez Pitt39 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał S Napisano 29 kwietnia Udostępnij Napisano 29 kwietnia 12 minut temu, Pitt39 napisał: ProAcD20R. (...) B.B king - The Thrill is Gone Mark Knopfler - Redbud Tree Blues Delight - Slightly Hung Over Leonard Cohen Famous Blue Raincoat Diana Krall - Temptation ... i do czegoś takiego są stworzone moim zdaniem. Było miło, ciepło i przyjemnie, czekałem tylko aż ktoś przyniesie lampkę whisky do pełni muzycznego szczęścia(niestety nic takiego nie nastąpiło, niemniej i tak było dobrze ;-). Dlatego jak ktoś obraca się głównie w takich klimatach, to wierze że mogą podejść Podobnie odebrałem model podstawkowy Response D2R. Oczywiście basu nie miały tak imponującego, jak w opisywanych przez Ciebie podłogówkach, ale reszta się zgadza, może nawet było lepiej (bardziej monitorowo i "referencyjnie") w zakresie sopranów i średnicy. Scena, barwa, namacalność wokali - od jazzu, przez bluesa do spokojniejszego rocka - bajka. Gabaryty ograniczały zejście i ilość basu, ale poza tym: jego jakość, sprężystość - bez zarzutu. Gdyby tylko miały woofer 18cm, to bym je zabrał do domu. Podłogówek nawet nie rozważałem (z różnych powodów). 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DiBatonio Napisano 29 kwietnia Udostępnij Napisano 29 kwietnia 35 minut temu, Pitt39 napisał: Pierwsze co mi się rzuciło w tym jak zagrał, to potężne zejście na basie(nawet jeden z pracowników stwierdził, że dawno tam takich kolumienek nie mieli co by potrafiły tak potrząść nogawką). Według specyfikacji pasmo przenoszenia: 28 - 33 000. Chyba w większości salonów TopHifi pomieszczenia nie grzeszą akustyką, zazwyczaj bas dość mocno się niesie. Te same kolumny w domu w zaadoptowanym pomieszczeniu potrafią zagrać lepiej. 43 minuty temu, Pitt39 napisał: Chciałbym... mój zestaw to jest w cenie okablowania jakie tam zagrało, a może brakło by Hihi, nie pytam zatem co tam Ci gra 😉 23 minuty temu, Rafał S napisał: Podobnie odebrałem model podstawkowy Response D2R. 23 minuty temu, Rafał S napisał: Gabaryty ograniczały zejście i ilość basu, ale poza tym: jego jakość, sprężystość - bez zarzutu. Gdyby tylko miały woofer 18cm, to bym je zabrał do domu A jak duży masz swój "pokój audio" ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał S Napisano 29 kwietnia Udostępnij Napisano 29 kwietnia (edytowany) 9 minut temu, DiBatonio napisał: A jak duży masz swój "pokój audio" ? Mniejszy niż Ty. Niecałe 19m2. Ale mam słabość do dużych wooferów. Te 18cm w moich Dynaudio to i tak kompromis. Wypożyczałem Spendory i Harbethy z przetwornikami 20-21cm i w pewnych aspektach dla mnie to było to. Kwestia gustu i reszty toru. Edytowano 29 kwietnia przez Rafał S Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pitt39 Napisano 29 kwietnia Udostępnij Napisano 29 kwietnia 8 minut temu, DiBatonio napisał: Chyba w większości salonów TopHifi pomieszczenia nie grzeszą akustyką, zazwyczaj bas dość mocno się niesie. Te same kolumny w domu w zaadoptowanym pomieszczeniu potrafią zagrać lepiej. Nie chciałem tego pisać, bo dzięki uprzejmości salonu można posłuchać fajnych sprzętów, ale szczerze to tak... aż się prosi by do rogów wsadzić pułapki(większość wygląda chyba podobnie, wiec jest miejsce), odsunąć sofe/kanapę od tylnej ściany, jakiś dyfuzor za plecy. Od razu sprzedaż by wzrosła 🙂. 12 minut temu, DiBatonio napisał: Hihi, nie pytam zatem co tam Ci gra 😉 Teraz to dźwięk natury. Ptasie koncerty od 5 rano do późnego wieczoru... komfort mieszkania praktycznie w lesie. Zero wzbudzającego sie basu, problemów z akustyką 😉 36 minut temu, Rafał S napisał: Podobnie odebrałem model podstawkowy Response D2R. Oczywiście basu nie miały tak imponującego, jak w opisywanych przez Ciebie podłogówkach, ale reszta się zgadza, może nawet było lepiej (bardziej monitorowo i "referencyjnie") w zakresie sopranów i średnicy. Scena, barwa, namacalność wokali - od jazzu, przez bluesa do spokojniejszego rocka - bajka. Gabaryty ograniczały zejście i ilość basu, ale poza tym: jego jakość, sprężystość - bez zarzutu. Gdyby tylko miały woofer 18cm, to bym je zabrał do domu. Podłogówek nawet nie rozważałem (z różnych powodów). Tak. Wokale i w tych kolumnach zagrały podobnie. Ładnie sie odrywały od nich, były namacalne, ciepłe. Ucha to nie męczyło. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DiBatonio Napisano 29 kwietnia Udostępnij Napisano 29 kwietnia Przed chwilą, Pitt39 napisał: Teraz to dźwięk natury. Ptasie koncerty od 5 rano do późnego wieczoru... komfort mieszkania praktycznie w lesie. Zero wzbudzającego sie basu, problemów z akustyką 😉 Tego to Ci zazdroszczę, chociaż u mnie też od 4-5 rano ptaki wqrwiają, bo drą papę szpaki, wrony i inne krukopodobne 🤦 13 minut temu, Rafał S napisał: Mniejszy niż Ty. Niecałe 19m2. Ale mam słabość do dużych wooferów. Te 18cm w moich Dynaudio to i tak kompromis. Wypożyczałem Spendory i Harbethy z przetwornikami 20-21cm i w pewnych aspektach dla mnie to było to. Kwestia gustu i reszty toru. O cały 1 metr 😁 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 29 kwietnia Udostępnij Napisano 29 kwietnia 2 godziny temu, Kraft napisał: Podobna technika, a taniej (szczególnie teraz). Q Acoustics Concept 300 Jak dojdę do tego czy je się stawia w pionie , czy w poziomie to się zastanowię nad tą propozycją Przeczytałem specyfikację i jakoś podobieństw do QLN - ów nie widzę. 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 29 kwietnia Udostępnij Napisano 29 kwietnia 51 minut temu, tomek4446 napisał: Przeczytałem specyfikację i jakoś podobieństw do QLN - ów nie widzę. Miękkie membrany i wielowarstwowa obudowa z "wypełniaczem", który zamienia energię wibracji na ciepło. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DiBatonio Napisano 29 kwietnia Udostępnij Napisano 29 kwietnia Zdaję się, że energia drgań pochłaniana w konkretnym ośrodku zawsze zamieniana jest na ciepło, to nie jest wiedza tajemna. Zatem nic nowego, zwłaszcza w audio i wibroakustyce. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gienas Napisano 29 kwietnia Udostępnij Napisano 29 kwietnia Ale kolumn z radiatorami nie widziałem jeszcze Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DiBatonio Napisano 29 kwietnia Udostępnij Napisano 29 kwietnia 6 minut temu, gienas napisał: Ale kolumn z radiatorami nie widziałem jeszcze A ja widziałem, tylko te radiatory nie takie ciepło odprowadzały 😉 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 29 kwietnia Udostępnij Napisano 29 kwietnia 1 godzinę temu, Kraft napisał: Miękkie membrany i wielowarstwowa obudowa z "wypełniaczem", który zamienia energię wibracji na ciepło. Musiałbym posłuchać. QLN-y zrobiły na mnie niesamowite wrażenie. I to trzy razy ! Jak wszystko dobrze pójdzie niedługo znowu ich posłucham. W sumie do Pabianic mogę się przejechać , za ułamek ceny QLN-ów , tak samo powiadasz ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 29 kwietnia Udostępnij Napisano 29 kwietnia Albo lepiej:) Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 29 kwietnia Udostępnij Napisano 29 kwietnia 1 minutę temu, Kraft napisał: Albo lepiej:) Na to liczę Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarcKrawczyk Napisano 29 kwietnia Udostępnij Napisano 29 kwietnia @tomek4446 a nie taniej będzie zainwestować w te z olx https://www.olx.pl/d/oferta/szwedzkie-kolumny-qln-model-one-CID99-IDSsUGL.html a ja ci ten napis prestiż domaluję... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 29 kwietnia Udostępnij Napisano 29 kwietnia @MarcKrawczyk widziałem to ogłoszenie. Nie wiem czemu, ale mnie nie przekonuje. Niby to samo , a nie to samo 5 minut temu, MarcKrawczyk napisał: a ja ci ten napis prestiż domaluję... A na taką usługę, to już mnie na pewno nie stać Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert eN Napisano 30 kwietnia Udostępnij Napisano 30 kwietnia witam, może kogoś zainspiruję, może ktoś coś podpowie ale nie przewiduję istotnych zmian. system składany latami, zazwyczaj sprzęt używany z drugiej ręki. sporo starszych klocków lezy gdzieś w pudełkach... zaczynając od zestawu kina domowego (który miał dobrze grać w stereo) z podziałem na procesor av i końcówkę mocy. kończąc na dodatkowo typowym torze stereo. zmiany nabrały przyspieszenia na przestrzeni ostatnich dwóch lat wraz z wymianą wszystkich głośników (tu od zawsze elac). no i niestety większość nowych elementów z saloonów. procesor av rotel rsp-1576mk2, wzmacniacz 5.0 (zasila centralny i surroundy) rotel rmb-1075, wzmacniacz 2.0 (fronty) rotel rb-1582mk2. oczywiście 1582 podłączony do pre cyrusa, procesor na wyjściach głównych też do pre (w odpowiednim trybie) do tego w torze stereo przedwzmacniacz cyrus pre2dac qxr, dac schiit bifrost 64, dac myryad z20. jako źródła: streamer wiim pro plus, cd myryad z210, bluray sony ubp-x800m2, multimedia dune realvision 4k no i tv każde źródło może być podłączone do procesora av jak i pre cyrusa, dac (z reguły po cyfrze) głośniki elac: vela fs407, cc241, bs203ae. sub svs sb12. dwie listwy na schuko (audioquest i cośtam), kilkanaście elementów do zasilania. ... gram mi to fajnie wydatki rozłożone w czasie więc tak to wygląda. gdym miał dużą sumę wydać na raz, może był by to delikatnie inny zestaw. trochę dużo dac bo taki miałem kaprys, eksperymentowałem. z drugiej strony ciężko o przetwornik dac, który by miał kilka wejść coax i toslink. a zdjęcie już nieaktualne: 4 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kaczadupa Napisano 30 kwietnia Udostępnij Napisano 30 kwietnia Jest Cyrus, jest OK. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rega Napisano 20 maja Udostępnij Napisano 20 maja U mnie dziś nowy zestaw. Nie więm o której pójdę spać😉 8 5 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chyba Miro 84 Napisano 20 maja Udostępnij Napisano 20 maja 2 godziny temu, Rega napisał: Przyznać trzeba że te kolumny patrząc "od frontu", prezentują sie "przekozacko" 👍 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rega Napisano 21 maja Udostępnij Napisano 21 maja I, uwierz mi, że tak też grają. A jeśli nie wierzysz to zapraszam do posłuchania. Sam się nie spodziewałem takiego grania. A patrząc od góry? 3 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts