MariuszZ Napisano 29 maja Udostępnij Napisano 29 maja 11 minut temu, kaczadupa napisał: Pożyczysz na weekend ? Inpostem? Czy listem poleconym? Jak znajdziesz w paczkomacie taki schowek, że wejdą z kartonem lub okienko na poczcie przez które da się paczkę wymiarów małej lodowki nadać to się zastanowię 🤣 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kaczadupa Napisano 29 maja Udostępnij Napisano 29 maja Fakt, łatwiej będzie mojego Naita 50 do Ciebie przywieźć. Mam pytanie, jak one budują przestrzeń? Idzie usłyszeć, że nazwijmy to "dźwięk idzie z dołu" ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MariuszZ Napisano 29 maja Udostępnij Napisano 29 maja Dzisiaj faktycznie grały z podłogi. Mam standy do nich ale sprawdzę wplyw na kreowanie obrazu stereo w kolejnych dniach poznawania ich walorów. Z podłogi scena budowana jest identycznie jak mniejszych monitorów ze standów. Nic nie gra "z dołu". Środek sceny jest na wprost glowy i wokół tego punku scena jest kreowana. Część dźwięków układa się powyżej poziomu glowy raczej nie schodząc poniżej, chyba że dźwięk przywiazany jest do kolumny co się zdarza i zależy od realizacji nagrania. Te kolumny "budują" scenę bardzo obszernie. Nie ma wrażenia grania z dołu. 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
terracan1929 Napisano 29 maja Udostępnij Napisano 29 maja I u mnie zaszły w końcu zmiany. Po blisko 4 latach AS-1200 została zastąpiona wyższym modelem. Na razie gram i wygrzewam (dosłownie). Pierwsze wnioski już mam. Za jakiś czas podzielę się z Wami spostrzeżeniami. 12 7 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DiBatonio Napisano 29 maja Udostępnij Napisano 29 maja 27 minut temu, MariuszZ napisał: Dzisiaj faktycznie grały z podłogi. Mam standy do nich ale sprawdzę wplyw na kreowanie obrazu stereo w kolejnych dniach poznawania ich walorów. Mariusz w ilu metrach nimi grasz i jak wyglądają standy do takich głośników? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MariuszZ Napisano 29 maja Udostępnij Napisano 29 maja Standy na razie są prowizorycznie poskładane przez pierwszego właściciela. To produkt DIY domorosłego stolarza z materialow drewnopochodnych. Standard czyli dwie podstawy na czterech nogach. Wysokość ok. 30cm. Jak przytargam z garażu to zrobię i wrzucę zdjecie przy okazji jakiegoś kolejnego komentarza. Na pierwszy ogień Herezje poszły do pomieszczenia 14m2. Trochę się martwiłem, że za duże będą ale nic mnie nie przytłacza słuchając muzyki więc uważam, że się nadają na ten metraż. Dam im również szansę w 20m2 z moim push pullem ale to w następnej rundzie. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DiBatonio Napisano 29 maja Udostępnij Napisano 29 maja 5 minut temu, MariuszZ napisał: Dam im również szansę w 20m2 z moim push pullem ale to w następnej rundzie. Jestem ciekawy tej rundy w 20m. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AudioTube Napisano 30 maja Udostępnij Napisano 30 maja 5 godzin temu, terracan1929 napisał: u mnie zaszły w końcu zmiany. Gratuluję odwagi. A dlaczego zmieniłeś? No i jakie tam kolumny są podłączone? @MariuszZ w końcu udało się dorwać te kolumny, wspominałeś już parę razy o ile nic nie pokręciłem. Eh Chłopie gratuluję. Świeży powiew w tej zakładce. Oczami wyobraźni już „widzę” jak niektórzy koledzy szukają ich na portalach. No i ten brak brumu. Za rzadko wspominamy o panu Mariuszu z Sinusa. Spodziewam się większego, jeszcze większego😉 zainteresowania „lampami” Jak to brzmi na niskich spl? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MariuszZ Napisano 30 maja Udostępnij Napisano 30 maja Na portalach pojawiają się dość rzadko ale można trafić. Przedostatnio były w Łodzi za 8k. Krótko wisiały, nie zdążyłem zadzwonić. Te moje cieszyły się sporym zainteresowaniem ale kolor, daleko, za drogo. Na moje szczęście w okolice Gdańska mam tylko 3 godziny drogi 😉 Nie mam jeszcze wyrobionego zdania jak się ich słucha cicho. Wczoraj próbowałem ale te paczki proszą o to żeby podkręcić volume. Mam wrażenie, że stworzone są do słuchania trochę głośniej. Ich znakomita dynamika zachęca do wkurzania sąsiadów. Nie wiem czy jest jakaś kategoryzacja monitorów w tej materii ale ja bym je kwalifikował do tych na których można słuchać koncertów wszelkiej maści. Nie mam w tej kategorii doświadczenia bo zawsze mnie odrzucało koncertowe granie i jestem zaskoczony, że tego odrzucenia nie ma z herezjami. Może jeszcze efekt wow działa ale może coś jest na rzeczy. Pozdrawiam. M 4 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AudioTube Napisano 30 maja Udostępnij Napisano 30 maja Dzięki. Dużo radości z odsłuchów zatem. A do pełni szczęścia zostaje „poszukać” kolumienek, które oprócz dynamitu, drajwu, szybkości, namacalności brzmienia dodadzą przyzwoite/dobre brzmienie po kolacji, do świeczki. Nadzieja umiera ostatnia😉 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wing0 Napisano 30 maja Udostępnij Napisano 30 maja 11 godzin temu, terracan1929 napisał: I u mnie zaszły w końcu zmiany. Po blisko 4 latach AS-1200 została zastąpiona wyższym modelem. Na razie gram i wygrzewam (dosłownie). Pierwsze wnioski już mam. Za jakiś czas podzielę się z Wami spostrzeżeniami. Pięknie się prezentuje. Można do folderu wkleić fote 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michaudio Napisano 30 maja Udostępnij Napisano 30 maja 13 godzin temu, terracan1929 napisał: Pierwsze wnioski już mam. Za jakiś czas podzielę się z Wami spostrzeżeniami. Gratulacje! Teraz potrzebujesz jeszcze w pełni zbalansowanego, jak twój nowy wzmacniacz źródła. Bez tego nie usłyszysz co tak naprawdę potrafi. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 30 maja Udostępnij Napisano 30 maja 16 godzin temu, MariuszZ napisał: Standy na razie są prowizorycznie poskładane przez pierwszego właściciela. To produkt DIY domorosłego stolarza z materialow drewnopochodnych. Standard czyli dwie podstawy na czterech nogach. Wysokość ok. 30cm. Jak przytargam z garażu to zrobię i wrzucę zdjecie przy okazji jakiegoś kolejnego komentarza. Na pierwszy ogień Herezje poszły do pomieszczenia 14m2. Trochę się martwiłem, że za duże będą ale nic mnie nie przytłacza słuchając muzyki więc uważam, że się nadają na ten metraż. Dam im również szansę w 20m2 z moim push pullem ale to w następnej rundzie. Ostatnio sluchałem Klipsh Cornwall. Jak porownalbys pracę kopulki do horna? Mariusz, brak wzbudzania sie basu, to zasluga oz. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MariuszZ Napisano 30 maja Udostępnij Napisano 30 maja Porównanie kopułki jedwabnej do horna 1:1 jest ciężkie? Trudna sprawa bo horny grają od 850Hz średniotonowy i od 5kHz wysokotonowy, a kopułka od 2,2kHz u mnie. Czyli część pasma średniego odtwarza głośnik niskośredniotonowy. Nie pokrywają się zakresy bo horny grają od niższych częstotliwości niż kopułka. Ogólnie wrażenia z hornów mam takie, że jest więcej detalu, lepszy kontur dźwięków średniotonowych, więcej powietrza. Czasami przebija się jakaś ostrość, szorstkość w muzyce. Zależy od nagrania. Są utwory, że na kopułce było mdło i bez życia, a na hornie utwór dostał skrzydeł i się otworzył w nowy wymiar. Takie wrażenie odniosłem słuchając Dyjaka - Wielka. Znikł woal z utworu na herezjach. https://tidal.com/track/121985031?u 2 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
terracan1929 Napisano 31 maja Udostępnij Napisano 31 maja Dnia 30.05.2024 o 13:28, michaudio napisał: Gratulacje! Teraz potrzebujesz jeszcze w pełni zbalansowanego, jak twój nowy wzmacniacz źródła. Bez tego nie usłyszysz co tak naprawdę potrafi. Dlatego właśnie w innym wątku dopytywałem o zbalansowanego DACa. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wing0 Napisano 1 czerwca Udostępnij Napisano 1 czerwca Dzięki Koledze Witkowi mam możliwość posłuchania u siebie kolejnego genialnego sprzętu tym razem Luxman l570. Witek dzięki za odwiedziny. Mimo dzieciaków nawet coś udało się posłuchać. 5 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rega Napisano 1 czerwca Udostępnij Napisano 1 czerwca @Wing0 Ty to masz dobrze! Do mnie nikt , nigdy nie wpada ze sprzetem. Jak sobie nie kupię to NIE MAM😋 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wing0 Napisano 1 czerwca Udostępnij Napisano 1 czerwca @Regaa widzisz czasem się trafi taki dobry duszek ;). Ja też jak mam możliwość wysyłam na testy rzeczy, ale Witkowi nie bardzo mam co hehehe Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rega Napisano 1 czerwca Udostępnij Napisano 1 czerwca Myślę, że Witkowi to mało kto w Polsce mógłby wysłać coś Go interesującego😉 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wing0 Napisano 1 czerwca Udostępnij Napisano 1 czerwca W tym problem Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
R_33 Napisano 1 czerwca Udostępnij Napisano 1 czerwca Patrząc na Wasze systemy - to mój wygląda bardzo ubogo Ale jest mój i dla mnie moja ulubiona muzyka na tym systemie brzmi super Już się nim chwaliłem w zakładce z gramofonami 5 3 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artur Brol Napisano 1 czerwca Udostępnij Napisano 1 czerwca I to jest najwazniejsze. Że dla ciebie działa. Tak trzymaj 👍 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 1 czerwca Udostępnij Napisano 1 czerwca 4 godziny temu, Rega napisał: Myślę, że Witkowi to mało kto w Polsce mógłby wysłać coś Go interesującego😉 No bez przesady, sluchałem kilka swietnych systemow i nie ma szans żebym zdążył za tego zycia posluchac je wszystkie u siebie. Dodatkowo w naszym pieknym kraju nie ma lub są mało popularne niektore tylko firmy. Zwróccie uwagę, na naszym forum przewija się w sumie tylko kilka marek. Warto szperać po zagranicznych forach. Innowiercy mają wiekszy staż w audio i wieksze doswiadczenie. Przyklad Graafa. Przeciez to znana manufaktura. Tylko, ze w Pl chyba dystrybucji nie było. Ale to nie znaczy, że w PL nikt nie ma. Mają... sluchalem i zawsze była rewelacja. Michał, smacznego. Mam nadzieję, ze spodoba Ci się Lux. No i to tez kawalek ladnego mebla :). 44 minuty temu, R_33 napisał: Patrząc na Wasze systemy - to mój wygląda bardzo ubogo Ale jest mój i dla mnie moja ulubiona muzyka na tym systemie brzmi super Już się nim chwaliłem w zakładce z gramofonami Ważne, że Tobie się podoba, a najwazniejsze, ze sluchasz muzyki. 3 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wing0 Napisano 1 czerwca Udostępnij Napisano 1 czerwca 33 minuty temu, audiowit napisał: Michał, smacznego. Mam nadzieję, ze spodoba Ci się Lux. No i to tez kawalek ladnego mebla :). Konsumuje jak wiesz, a faktycznie mebel nie lada.... Ale dawniej robili sprzęty czy to Sansui czy ten Lux kurcze, miedzi więcej niż w niejednym mieszkaniu ;). ZZTop fajnie wywyja, ale z gracją ;). 3 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 1 czerwca Udostępnij Napisano 1 czerwca (edytowany) 2 godziny temu, R_33 napisał: Co to za kolumny? Na przetwornikach SBA? Edytowano 1 czerwca przez Kraft 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts