Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Kolumny to B&W DM16. Nie napiszę zbyt wiele (bo dziś je dostałem dopiero), poza tym, że są bardzo zadbane i w świetnym stanie.  

Spodziewałem się, że niskich będzie mało bo według specyfikacji mają 65Hz - 20kHz. Ale o dziwo jest OK i niczego nie brak! 

Słucham dopiero parę godzin. Wodotrysków i efektów specjalnych to nie ma ale za to jest bardzo miły, taki "gładki" dźwięk. Piękne wokale, średnica i wysokie. 

To tak na pierwsze wrażenie. Muszę posłuchać z tydzień różnych gatunków muzyki żeby coś więcej powiedzieć. Wtedy dopiero wyjdą wady bo teraz jeszcze cieszę się czymś nowym dla mnie.

Ubzdurał mi się taki zestaw "old school" i jestem mega zadowolony 😉

A w ogóle to sam chciałem poczytać coś więcej o DM16 ale prawie nic nie ma w internetach. 

Mam tylko to: https://www.bowerswilkins.com/sites/default/files/2019-04/ENG_FT00066_DM16_manual.pdf

Napisano

@JohnDoe - piękny zestaw

takich bołersów nie widziałem ale szalenie mi się podobają. Myślę ze to diametralnie inny sposób prezentacji dźwięku niż wypusty ostatnich 10 lat :)( których nie trawię)

51 minut temu, JohnDoe napisał:

Nic szczególnego

A właśnie że szczególnego, dzięki takim jak ty pasjonatom takie paczki mają nie drugie ale i pewnie czwarte albo piąte "życię "

Napisano
1 minutę temu, seba3002 napisał:

wolę miniaturki

DM16 Miniaturkami raczej nie są, ważą ~30kg/szt.   Chętnie poczytam gdzieś o nich ale nic nie mogę znaleźć. Jeśli ktoś zna te kolumny to proszę o jakiś link czy info 🙂

Napisano

To OLED a nie plazma ale o telewizorach tutaj nie gadamy.  Lepiej byś zapytał co to za "karta - moduł" leży koło TV.  A to jest DAC-10, opcja do Accu. Było w komplecie przy zakupie ale jeszcze nie zainstalowałem bo nie było kiedy. Technicznie to raczej DAC-10 nie jest lepszy od mojego RME ale któregoś dnia sprawdzę jak brzmi bo jestem ciekawy.

Napisano

Tutaj przeważnie tak jest, że ludzie widzą to co nie trzeba i nie jest tematem 😂

Ale już przywykłem a i czasem bywa śmiesznie.

Napisano (edytowany)

Czy dobrze widzę na dolnej półce stoi SMSL DA-8s? Jak się sprawuje? Podpinałeś go pod te B&W?

Edytowano przez Gość
Napisano

@Inferno Nie ma BR w ogóle, to konstrukcja zamknięta, bez żadnego otworu. Zobacz w linku wyżej zabytkowa instrukcja ze zdjęciami montażu 😉

@RLC  Tak, to SMSL DA-8s.  Kupiłem go z ciekawości i trochę pod TV pracował (przez DAC). Miałem go podłączonego do starych KEF Calinda i powiem, że ma moc to pudełeczko. Niestety,  wysokie były dla mnie zbyt natarczywe. Ale to mogła też być wina starych przetworników  w Calinda.

Do DM16 jeszcze nie podłączałem SMSL ale pewnie kiedyś się pokuszę. 

Napisano
1 godzinę temu, JohnDoe napisał:

Technicznie to raczej DAC-10 nie jest lepszy od mojego RME ale któregoś dnia sprawdzę jak brzmi bo jestem ciekawy.

Nie oczekuj cudów - karta jest w wieku Twojego wzmacniacza. Obsłuży nie więcej niż 96kHz/24bit, a możliwe że tylko połowę (nie pamiętam).
Poza tym - jakbyś miał ochotę na lepszą (nowszą), to nie kupuj. Bo E-212 współpracuje tylko z tym modelem (dopiero do E-213 i późniejszych można włożyć nowsze DAC'e).

Ale plusem jest to, że jest w komplecie - i możesz obsłużyć pilotem Accuphase zmianę źródła na cyfrowe. No i warto włożyć od razu - niech się nie kurzy na zewnątrz 🙂

W fajnym stanie wzmacniacz - gratuluję zakupu ! Jeszcze trafić do tego tuner za dobre pieniądze i gra muzyka...

Pozdrawiam

Napisano

Ciekaw jestem porównania SMSL DA-8s z tym Accuphase na tych samych kolumnach :) . DA-8s to najprawdopodobniej najtańszy domowy wzmacniacz z wejściem symetrycznym XLR. Wydaje się być dobrym partnerem jako uzupełnienie dla Twojego DAC-a RME.

Napisano

Dzięki @RoRo .    Bardzo fajne jest to, w jaki sposób ludzie (pasjonaci) dbają o sprzęt, wzmacniacze, kolumny i że wciąż można znaleźć, nabyć coś w pięknym stanie sprzed xxx lat. Niekoniecznie z najwyższej półki bo E-212 jest przecież podstawową integrą.

Piękne stare rzeczy w "kolekcjonerskim" stanie cieszą tak, że kurde słowa brak... 😉

@MobyDick  podłączę któregoś dnia SMSL i porównam. Najpierw chcę jednak posłuchać obecnej konfiguracji aby ją poznać, nauczyć się i zapamiętać. Najszybciej za tydzień. 

Napisano (edytowany)

JohnDoe bardzo mnie interesuje połączenie tego DA-8s z B&W. Poczekam cierpliwie jak już się osłuchasz z Acu..... i wtedy zdaj relację 😉 

Pozdrawiam 

PS. Gratuluję kolumn 👍

Edytowano przez Gość
Napisano (edytowany)

To i ja pochwale się swoim zestawem po przeprowadzce :)

Ustawienie chyba jeszcze do końca jest idealne aczkolwiek po podłączeniu w nowym miejscu - brzmienie jakby był to zupełnie inny zestaw (poprzednio głośniki ustawione ze wzgledu na brak miejsca mało poprawnie).

Także dopiero teraz doświadczyłem co znaczy odpowiednie pomieszczenie :)

Może bardziej doświadczeni podpowiedzą co mógłbym zmienić aby wycisnąć jeszcze więcej z zestawu? Podłoga drewniana, meble w pokoju z drewna litego, tv niestety nie rusze w żadna strone :)

PS. Yamaha A-S701 + Indiana Line Tesi 561 + Malina z HiFiBerry DAC+ Pro

80DC6B2E-3107-429B-9C7F-4F8BEE5245C8.jpeg

Edytowano przez kuba8911
Napisano
6 minut temu, kuba8911 napisał:

Także dopiero teraz doświadczyłem co znaczy odpowiednie pomieszczenie :)

Może bardziej doświadczeni podpowiedzą co mógłbym zmienić aby wycisnąć jeszcze więcej z zestawu?

80DC6B2E-3107-429B-9C7F-4F8BEE5245C8.jpeg

Akustyka pomieszczenia jest kluczowa.

Rozłóż sobie gruby dywan miedzy kolumnami, a kanapą.

Napisano

@seba3002 mogę jedynie wrzucić foto, które mam na telefonie, ponieważ do poniedziałku lub wtorku nie ma mnie w domu. 

Na foto brak gramofonu, który serwisuje się u naszego forumowego kolegi Grzegorza z Audio Autonomy, natomiast widoczne kolumny są własnością Roro (Thiel) oraz Regi (JBL). 

IMG_20201016_123816.jpg

IMG_20201012_185200.jpg