MarekPijowczyk Napisano 1 sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 1 sierpnia 2022 oddział zamknięty Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sipo Napisano 22 sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 22 sierpnia 2022 W latach 90-tych słuchałem punkrocka, i pamietam kilka dobrych grup, np: Strzelające naplety, Gównoprawda, Hartowana kosa do ciecia buraków, Smar SW. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mariol Napisano 25 sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 25 sierpnia 2022 Dodam Universe oraz IRA Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Slawko69 Napisano 25 sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 25 sierpnia 2022 A pamiętacie Shakin Dudi i ich "Złotą Płytę" z hymnem tamtej epoki Za 10 minut 13? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarekPijowczyk Napisano 31 sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 31 sierpnia 2022 Ira jeszcze czasami gdzies tam się pojawia np w radiu. Mega lubię wszystkie ich piosenki, przypomina mi się moja młodość. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
elektron6 Napisano 31 sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 31 sierpnia 2022 Czerwone Gitary. Nie ukrywam, że są to ponadczasowe kawałki. Młodzi już prawie nie znają a i w radio już rzadko można usłyszeć. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Slawko69 Napisano 31 sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 31 sierpnia 2022 A pamiętacie ZIYO? Ja kojarzę nazwę ale zupełnie nie przypominam sobie co grali. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dorsz Napisano 1 września 2022 Udostępnij Napisano 1 września 2022 Dnia 8.10.2013 o 22:18, bandzior85 napisał: polski trash metalowy zespół Turbo album Dorosłe Dzieci zwłaszcza kawałek Fabryka Keksów Oryginalnie "Fabryka keksów" to "Dzikie Dziecko" Hołdysa. https://pl.m.wikipedia.org/wiki/Dzikie_Dziecko Tu, nagranie z próby. I Turbo. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi777 Napisano 3 września 2022 Udostępnij Napisano 3 września 2022 Turbo, Czerwone Gitary, Ira? Wy tak na serio? To są zapomniane polskie zespoły? Jakieś punki, jak zapodał kolega @SIpo, to tak. To już na pewno bardziej zapomniany jest zespół Klan. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi777 Napisano 3 września 2022 Udostępnij Napisano 3 września 2022 Chciałem napisać zespół Osjan, ale nie wiem. W sumie, jak Czerwone Gitary są, Ira, Turbo? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 3 września 2022 Udostępnij Napisano 3 września 2022 Zapomniane... Należy zadać pytanie "przez kogo" Jeżeli bierzemy pod uwagę rozgłośnie radiowe to większość wymienionych tutaj zespołów jest praktycznie zapomniana. Podobnie z młodzieżą. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tchocky Napisano 3 września 2022 Udostępnij Napisano 3 września 2022 Something Like Elvis Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarcKrawczyk Napisano 6 września 2022 Udostępnij Napisano 6 września 2022 Chyba się nie wygłupię, ale One Million Bulgarians jest jednak zapomniane… właśnie dotarła do mnie ich pierwsza płyta niewydana w 1987 roku, może kojarzycie utwór Czerwone Krzaki? 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarekPijowczyk Napisano 9 września 2022 Udostępnij Napisano 9 września 2022 Nigdy nie słyszałem tej płyty Dzięki, przyda się na pewno. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarcKrawczyk Napisano 29 września 2022 Udostępnij Napisano 29 września 2022 no sorry, ale np. Bilińskiego, Aya , Tilt to chyba nikt nie zapomniał??? Szczęśliwie z całej tej listy nie znałem Mad Money i Revolucja... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lpomis Napisano 1 października 2022 Udostępnij Napisano 1 października 2022 Fajny temat, sporo ciekawej muzy. Od siebie dorzucę może trochę elektro-jazzu: Błoto - Prostactwo Skalpel - Theme From Behind The Curtain Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slaw0001 Napisano 1 października 2022 Udostępnij Napisano 1 października 2022 Dnia 6.09.2022 o 15:33, MarcKrawczyk napisał: kojarzycie utwór Czerwone Krzaki? Jak najbardziej kojarzę. Rozgłośnia Harcerska to puszczała. Dnia 26.08.2013 o 18:40, Bartol5 napisał: Piersi, z czasów kiedy jeszcze śpiewał Kukiz /uploads/emoticons/icon_smile.gif 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Amarok Napisano 1 października 2022 Udostępnij Napisano 1 października 2022 Nie wiem czy zapomniane, ale przypomnieć można 🙂. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Highlander_now Napisano 27 grudnia 2022 Udostępnij Napisano 27 grudnia 2022 (edytowany) Może alfabetycznie, najpierw zespoły: Akwarele, Anawa, Alber-Strobel, Asocjacja Hagaw Bemibem, Bizony, Bractwo Kurkowe, Budka Suflera Capella Arcis Varsoviensis, Chifonia, Czerwony Tulipan Dwa Plus Jeden, Dżem (może już ktoś przywołał) Filipinki Gawęda, Gintrowki-Łapiński-Kaczmarski, Grupa Bez Jacka, Grupa Mo Carta, Grupa NIEBO, Grupa Pod Budą (w odróżnieniu od Kabaretu Pod Budą - B. Smolenia) Homo Homini Mannam (chyba jeszcze nie było wymienione), Marek i Wacek, Mazowsze (Zespół Pieśni i Tańca) Nasza Basia Kochana, No To Co, Nocna Zmiana Bluesa, Novi Singers Old Timers, Old Metropolitan Band, Orkiestra Ósmego Dnia, Osjan Partita, Perfekt, Piwnica Pod Baranami (ma swoje wydawnictwa i należy jej się osobne miejsce ze względu na Piotra Skrzyneckiego) Raz Dwa Trzy, Republika Sami Swoi, Spirituals & Gospel Singers, Skaldowie Trebunie Tutki, Trubadurzy, Trzy Korony, Trzeci Oddech Kaczuchy Vistula River Brass Band Wały Jagiellońskie, Wolna Grupa Bukowina, Kabarety: Dudek, Elita, Kabaret Starszych Panów Osoby - osoby śpiewające, grające, kompozytorzy, autorzy tekstów lub jedno drugie i trzecie razem: Elżbieta Adamiak, Henryk Alber, Anthimos (Antymos) Apostolis Stefan Brzozowski, Grzegorz Bukała Grzegorz Ciechowski, Radosław Ciecholewski, Jacek Cygan Ewa Demarczyk, Krzesimir Dębski Jerzy Filar, Mieczysław Fogg, Halina Frąckowiak, Piotr Fronczewski Edyta Geppert, Przemysław Gintrowski, Marek Grechuta, Olek Grotowski Teresa Haremza Krystyna Janda, Wojciech Jarociński, Kalina Jędrusik, Wacław Juszczyszyn Jacek Kaczmarski, Roman Kołakowski, Waldemar Koperkiewicz Konrad Materna, Wojciech Młynarski Włodzimierz Nahorny Agnieszka Osiecka Andrzej Pawlukiewicz, Anna Piekutowska, Jerzy Piotrowski, Andrzej Poniedzielski, Zbigniew Preisner, Krystyna Prońko, Jeremi Przybora, Sława Przybylska Anna Reyman, Andrzej Rosiewicz, Jacek Różański, Joanna Rutecka Jerzy Satanowski, Rudolf Schubert, Andrzej Sikorowski, Józef Skrzek, Jacek Skubikowski, Janusz Strobel, Krystyna Świątecka Anna Treter, Krzysztof Trzciński (Komeda), Grzegorz Turnau Magda Umer Jerzy Wasowski, Tadeusz Woźniak, Czesław Wydrzycki (Niemen) Andrzej Zaucha, Małgosia Zwierzchowska Zapewne to nie wszyscy. To tylko tak na szybko. Zdecydowana większość obecna w zbiorach muzycznych. Edytowano 27 grudnia 2022 przez Highlander_now Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 27 grudnia 2022 Udostępnij Napisano 27 grudnia 2022 To jakaś odmiana wielkiej gry? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RoRo Napisano 27 grudnia 2022 Udostępnij Napisano 27 grudnia 2022 Raczej radosna twórczość - komuś się nudziło. Bo sporo osób z tej listy na pewno nie jest zapomniana! Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 28 grudnia 2022 Udostępnij Napisano 28 grudnia 2022 8 godzin temu, Highlander_now napisał: Może alfabetycznie, najpierw zespoły: Zespoły których nie ma na liścia a których amatorskie nagrania pieczołowicie przechowywałem na kasetach. Zespoły które grały w latach 80-tych na łódzkim " Rockowisku" w starej Hali Sportowej. Akustyka pamiętam była taka , że stojąc z tyłu za cholerę nie słyszało się słów utworów , bo dźwięk się nakładał z odbić. Nikomu to nie przeszkadzało , bo słowa utworów znaliśmy na pamięć i razem z kapelę śpiewało parę tysięcy ludzi. Był pełen spontan. Tradycyjnie po wyjściu pałowała Milicja , po raz pierwszy " zwiedziłem sukę " i odczułem na własnej skórze , co to komuna, ale też przy okazji dotarło do mnie , że oni się boją i agresja jest powodem strachu. Ale dość tych kombatanckich historii😃 oraz Anex , Cytrus , RSC , Rezerwat, Śmierć Kliniczna, Krótkie Spięcie , Kasa Chorych i wielu innych. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Highlander_now Napisano 28 grudnia 2022 Udostępnij Napisano 28 grudnia 2022 Wcześniej wymienione przez Forumowiczów to dość niedawne "wydarzenia muzyczne". Starałem się sięgnąć po starsze rzeczy, bo Polska Muzyka nie zaczyna się na latach 80 czy 90. Nie znać Piwnicy ... czy Marka Grechuty lub SBB to jest dziwne, ale jednak - jest to zapomniane. Na pytanie o jedno czy drugie to widzę "karpia" lub odpowiedzi w stylu "Podsiadło?" lub "SDM?", "a Rezerwat". Niektórzy nawet kojarzą Marylę Rodowicz (sic). P.S. Pamięta ktoś "Zaczarowany ołówek"? Zdaje się, że nie ma go w Cyfrowej Bibliotece Polskiej Muzyki. 12 minut temu, tomek4446 napisał: Zespoły których nie ma na liścia a których amatorskie nagrania pieczołowicie przechowywałem na kasetach. Zespoły które grały w latach 80-tych na łódzkim " Rockowisku" w starej Hali Sportowej. Akustyka pamiętam była taka , że stojąc z tyłu za cholerę nie słyszało się słów utworów , bo dźwięk się nakładał z odbić. Nikomu to nie przeszkadzało , bo słowa utworów znaliśmy na pamięć i razem z kapelę śpiewało parę tysięcy ludzi. Był pełen spontan. Tradycyjnie po wyjściu pałowała Milicja , po raz pierwszy " zwiedziłem sukę " i odczułem na własnej skórze , co to komuna, ale też przy okazji dotarło do mnie , że oni się boją i agresja jest powodem strachu. Ale dość tych kombatanckich historii😃 oraz Anex , Cytrus , RSC , Rezerwat, Śmierć Kliniczna, Krótkie Spięcie , Kasa Chorych i wielu innych. Byłem wówczas zanurzony w innych tematach. To w ogóle nie był mój nurt, ale znałem i słyszałem. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 28 grudnia 2022 Udostępnij Napisano 28 grudnia 2022 4 godziny temu, Highlander_now napisał: Nie znać Piwnicy ... czy Marka Grechuty lub SBB to jest dziwne, ale jednak - jest to zapomniane. Wszystko zależy jakiego pokolenia pytasz . Druga sprawa to zaangażowanie indywidualne , znam bardzo młodych ludzi znających polską muzykę od Fogga począwszy. Pracuje z młodymi ludźmi którzy rzucają nazwami gości , ponoć " na fali " , a ja nie mam pojęcia kto to jest. Z listy 100 najpopularniejszych utworów 2022 / Spotify/ znam 4 , słownie czterech wykonawców 😆. Nie wszyscy wszystko widać muszą wiedzieć. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał S Napisano 28 grudnia 2022 Udostępnij Napisano 28 grudnia 2022 (edytowany) 13 minut temu, tomek4446 napisał: Nie wszyscy wszystko widać muszą wiedzieć. Tomek, nie ma znaku równości pomiędzy jedną a drugą niewiedzą. Tych współczesnych wykonawców to zwykle lepiej nie znać, choćby dlatego, że muzyki i tekstów raz usłyszanych nie da się potem "odsłyszeć". 😉 Za to Grechutę, Niemena, SBB czy Breakout wypada znać choćby szczątkowo. Edytowano 28 grudnia 2022 przez Rafał S 3 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts