Rafał S Napisano 14 grudnia 2022 Udostępnij Napisano 14 grudnia 2022 (edytowany) @Asia Podziwiam, że Ci się chciało. Dziękuję, że udostępniasz mnie i mi podobnym współczesną muzykę w pigułce. Posłucham. Ale, jak patrzę na niektóre teledyski, to czuję, że to nie może być dobre... Edytowano 14 grudnia 2022 przez Rafał S Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi777 Napisano 14 grudnia 2022 Udostępnij Napisano 14 grudnia 2022 @Chyba Miro 84 Słuchasz tylko polskiego rapu? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sonique Napisano 14 grudnia 2022 Udostępnij Napisano 14 grudnia 2022 Coś tam skrobnę niebawem o świeżej płycie Tomasza Stańko. Póki co jestem w trakcie degustacji najnowszej dostawy… 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał S Napisano 14 grudnia 2022 Udostępnij Napisano 14 grudnia 2022 Jakiś czas temu kupiłem okazyjnie kolejną płytę z Nagel-Heyer. Jest to wytwórnia, do której mam dużą słabość, bo w latach 90-tych wydała sporo swingującego jazzu, nagrywanego zarówno przez starych mistrzów gatunku, jak i przez młodszych adeptów. Wiedziałem, że to jeden z ich wczesnych albumów. Ale dopiero po zakupie zorientowałem się, że jest on oznaczony numerem "001" - czyli to ten od którego Nagel-Heyer się zaczęło. Mam kilkadziesiąt ich płyt, w tym większość z pierwszej dwudziestki i odsłuchowi każdej z nich towarzyszą ciepłe uczucia. Po roku 2000 firma rozszerzyła repertuar, zmieniła się szata graficzna i już nie wszystko spod tego szyldu jednoznacznie swinguje. Ale większość wciąż mi się podoba. A oto i debiut wytwórni Nagel-Heyer. W składzie między innymi wspaniały brytyjski tenorzysta Danny Moss oraz trębacz Randy Sandke. Na początek wybieram numer 6 - "Somebody Loves Me", ale oczywiście koncert ma klimat jako całość. Polecam np. składankę tematów z "Porgy and Bess" eksponującą Eddie Higginsa na fortepianie. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Asia Napisano 15 grudnia 2022 Udostępnij Napisano 15 grudnia 2022 Czas na podsumowanie wydawnictw polskich artystów, które ukazały się w 2022 roku. Wyboru dokonało to samo grono co powyżej. 20. Panilas "Gynoelectro", Mystic Production 19. Ćpaj Stajl - Złoty Strzał, wyd. własne 18. Voo Voo "Premiera", Agora Muzyka 17. Meek, Oh Why? "Offline", Asfalt Records 16. 1988 "Ruleta", Def Jam Recording Poland 15. Mitch & Mitch con il loro Gruppo Etereofonico - Amore assoluto per Ennio, Jazzboy Records 14. Piotr Zioła "Wariat", Warner Music Poland 13. Igo "Igo", Iglo Records 12. Niechęć "Unsubscribe", Audio Cave 11. Trupa Trupa "B Flat A", Glitterbeat / Antena Krzyku 10. Dawid Podsiadło "Lata dwudzieste", Pur Pur/Sony Music 9. Jad "Ból", wyd. własne 8. Izzy and The Black Trees "Revolution Comes In Waves", Antena Krzyku 7. Jakub Skorupa "Zeszyt pierwszy", Def Jam Recordings Poland 6. Mrozu "Złote bloki", Universal Music Polska 5. Hinode Tapes "Hinode Tapes", Instant Classic 4. Jerzyk Krzyżyk "Serce", Dyspensa 3. Ralph Kaminski "Bal u Rafała", Fonobo 2. Naphta "Żałość", Tańce 1. Brodka "Sadza", Kayax 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzesiek202 Napisano 15 grudnia 2022 Udostępnij Napisano 15 grudnia 2022 (edytowany) Dzięki @Asia, za wrzucenie tego... czegoś. Z 20 znałem 3 i po zapoznaniu się z resztą chciałbym jednak powrócić do poprzedniego stanu. Edytowano 15 grudnia 2022 przez Grzesiek202 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarcKrawczyk Napisano 15 grudnia 2022 Udostępnij Napisano 15 grudnia 2022 @Asia z tego całego zestawienia to nawet już wrzucałem z polskich nr 8. Izzy and The Black Trees oraz z zagranicy nr 2. Fontaines D.C., a reszta niech będzie milczeniem Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi777 Napisano 15 grudnia 2022 Udostępnij Napisano 15 grudnia 2022 Posłucham sobie FKA twigs, podobno całkiem fajną muzykę nagrywa. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tchocky Napisano 15 grudnia 2022 Udostępnij Napisano 15 grudnia 2022 (edytowany) @Adi777 Caprisongs to mixtape i jej najsłabsze wydawnictwo, dziwi mnie tak wysokie miejsce na tej liście z Wyborczej. Zdecydowanie lepsze są trzy EP i dwa albumy ktore wydała wcześniej. Edytowano 15 grudnia 2022 przez tchocky Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi777 Napisano 15 grudnia 2022 Udostępnij Napisano 15 grudnia 2022 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dorsz Napisano 15 grudnia 2022 Udostępnij Napisano 15 grudnia 2022 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi777 Napisano 15 grudnia 2022 Udostępnij Napisano 15 grudnia 2022 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dorsz Napisano 15 grudnia 2022 Udostępnij Napisano 15 grudnia 2022 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dorsz Napisano 16 grudnia 2022 Udostępnij Napisano 16 grudnia 2022 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dorsz Napisano 16 grudnia 2022 Udostępnij Napisano 16 grudnia 2022 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarcKrawczyk Napisano 16 grudnia 2022 Udostępnij Napisano 16 grudnia 2022 Podobno taka radiowa piosenka… Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi777 Napisano 16 grudnia 2022 Udostępnij Napisano 16 grudnia 2022 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rega Napisano 17 grudnia 2022 Udostępnij Napisano 17 grudnia 2022 Pomalutku już coraz bardziej wchodzimy w tę niepowtarzalną atmosferę. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sonique Napisano 17 grudnia 2022 Udostępnij Napisano 17 grudnia 2022 34 minuty temu, Rega napisał: Pomalutku już coraz bardziej wchodzimy w tę niepowtarzalną atmosferę. Zdecydowanie:) 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dorsz Napisano 17 grudnia 2022 Udostępnij Napisano 17 grudnia 2022 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dorsz Napisano 17 grudnia 2022 Udostępnij Napisano 17 grudnia 2022 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Asia Napisano 18 grudnia 2022 Udostępnij Napisano 18 grudnia 2022 I jeszcze jedna piosenka, której lubię słuchać w grudniu. I wcale się nie wstydzę @Rafał S 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 18 grudnia 2022 Udostępnij Napisano 18 grudnia 2022 (edytowany) @Asia A gdzie własny podkład wokalny autorki zdjęcia ? Klikam w obrazek od pół godziny i nic ☹️ Edytowano 18 grudnia 2022 przez tomek4446 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Asia Napisano 18 grudnia 2022 Udostępnij Napisano 18 grudnia 2022 Pozostawmy to profesjonalistom. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts