Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
2 godziny temu, Rafał S napisał:

Nawiązując do tego, co @Grzesiek202 pisał o melodii - płyta, której właśnie słucham w tle.

Lew Del Gatto - "Katewalk" (Naxos Jazz, 2000 r., nagrano w 1997 r.).

Swingujący hardbop i souljazz. Mało znany, ale doświadczony tenorzysta z grupą bardziej popularnych kolegów (między innymi: Randy Brecker, Joe Cohn, Steve Turre i Victor Lewis). Realizacja przeciętna - nie dla audiofilskich snobów. Nikt też nie sili się na stylistyczną oryginalność - tak grało się już na początku lat 60-tych. Ale oczywiście każdy z muzyków ma swoje brzmienie wypracowane przez lata. Bardzo amerykański i bardzo "mój" jazz - właśnie tego typu rzeczy wciąż kupuję. Mam wątpliwości, czy znajdą tu coś dla siebie miłośnicy ECM i ogólnie europejskiego podejścia (np. @sonique). Natomiast, jeśli ktoś lubi granie w starym stylu (może @maxredaktor, @Fafniak czy @MariuszZ?), to jest to pewniak. :)

Zapisane, posłucham :)

Napisano
5 godzin temu, Rafał S napisał:

Z tego, co pamiętam - dobry smooth jazz, ale niewiele więcej. Przyjemny jako muzyka tła. :)

I ja tak na tę płytę patrzę.

5 godzin temu, Rafał S napisał:
15 godzin temu, Grzesiek202 napisał:

Rozumiem, że znasz książkę "Ja, Urbanator. Awantury muzyka jazzowego"

Nie czytałem całej. Tylko fragmenty, ale również sądzę, że sporo historii jest nieco podkolorowanych.

Napisano
1 godzinę temu, MarcKrawczyk napisał:

Tymczasem tego dnia w 1987 roku ukazał się singiel  „This Corrosion” promujący „Floodland”  - drugi album studyjny zespołu The Sisters Of Mercy…

IMG_4041.jpeg

Kiedyś słuchałem ich namiętnie 😉 szczególnie Floodland. Do tej pory mam ich wszystkie płyty ale słucham już tylko od święta. 

Napisano

Mam kilka płyt. Kiedyś słuchałem Sióstr oraz the Cure.

Swego czasu , w 2001 roku , miałem samochód terenowy z kołem zapasowym na tylnych drzwiach. Koło było "zapakowane" w futerał, a na deklu futerału wymalowałem (tzn zakład graficzny na moje zlecenie wymalował :)  ) siostrzaną gwiazdę z głową - jako wzorzec do malowania, dałem okładkę płyty . O tej własnie płyty :)

Mam jeszcze płytę The Mission. Powinniście wiedzieć, co to za kapela :)

image.png.1b5303baa351a7529cf3eb447caf8165.png

Napisano
13 minut temu, MarcKrawczyk napisał:

Trzy?

First and.... 

Floodland 

Vision Thing

Some girls..... 

A Slight Case.... 

2 ostatnie to komplikacje jak to ładnie nazwali (składanki po mojemu) 

Jest jeszcze BBC session ale tej nie nam ani nie słyszałem 

Napisano
18 minut temu, terracan1929 napisał:

First & last & always,  kiedyś komuś pożyczyłem. I już od mnie nie wróciła... Zresztą jak wiele innych płyt.

Naprawdę to nie byłem ja 😉. Powiem wam szczerze, że miałem jakąś awersję do pożyczania płyt lub książek. Zdążyło się kilka razy że nie wróciły albo jak już, to w innym stanie. 

@MarcKrawczyk dziękuję za przypomnienie Gift, całkiem zapomniałem o płycie i grupie 

1 godzinę temu, terracan1929 napisał:

the Cure

Też słuchałem namiętnie 😉. Do tej pory mam wszystko do Desintegration i czasami chętnie wracam.