maxredaktor Napisano 19 września 2023 Udostępnij Napisano 19 września 2023 2 godziny temu, Rafał S napisał: Nawiązując do tego, co @Grzesiek202 pisał o melodii - płyta, której właśnie słucham w tle. Lew Del Gatto - "Katewalk" (Naxos Jazz, 2000 r., nagrano w 1997 r.). Swingujący hardbop i souljazz. Mało znany, ale doświadczony tenorzysta z grupą bardziej popularnych kolegów (między innymi: Randy Brecker, Joe Cohn, Steve Turre i Victor Lewis). Realizacja przeciętna - nie dla audiofilskich snobów. Nikt też nie sili się na stylistyczną oryginalność - tak grało się już na początku lat 60-tych. Ale oczywiście każdy z muzyków ma swoje brzmienie wypracowane przez lata. Bardzo amerykański i bardzo "mój" jazz - właśnie tego typu rzeczy wciąż kupuję. Mam wątpliwości, czy znajdą tu coś dla siebie miłośnicy ECM i ogólnie europejskiego podejścia (np. @sonique). Natomiast, jeśli ktoś lubi granie w starym stylu (może @maxredaktor, @Fafniak czy @MariuszZ?), to jest to pewniak. Zapisane, posłucham Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi777 Napisano 19 września 2023 Udostępnij Napisano 19 września 2023 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzesiek202 Napisano 19 września 2023 Udostępnij Napisano 19 września 2023 5 godzin temu, Rafał S napisał: Z tego, co pamiętam - dobry smooth jazz, ale niewiele więcej. Przyjemny jako muzyka tła. I ja tak na tę płytę patrzę. 5 godzin temu, Rafał S napisał: 15 godzin temu, Grzesiek202 napisał: Rozumiem, że znasz książkę "Ja, Urbanator. Awantury muzyka jazzowego" Nie czytałem całej. Tylko fragmenty, ale również sądzę, że sporo historii jest nieco podkolorowanych. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarcKrawczyk Napisano 19 września 2023 Udostępnij Napisano 19 września 2023 Tymczasem tego dnia w 1987 roku ukazał się singiel „This Corrosion” promujący „Floodland” - drugi album studyjny zespołu The Sisters Of Mercy… 3 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
misiekx Napisano 19 września 2023 Udostępnij Napisano 19 września 2023 1 godzinę temu, MarcKrawczyk napisał: Tymczasem tego dnia w 1987 roku ukazał się singiel „This Corrosion” promujący „Floodland” - drugi album studyjny zespołu The Sisters Of Mercy… Kiedyś słuchałem ich namiętnie 😉 szczególnie Floodland. Do tej pory mam ich wszystkie płyty ale słucham już tylko od święta. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 19 września 2023 Udostępnij Napisano 19 września 2023 Podobnie jak i ja. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
terracan1929 Napisano 19 września 2023 Udostępnij Napisano 19 września 2023 Mam kilka płyt. Kiedyś słuchałem Sióstr oraz the Cure. Swego czasu , w 2001 roku , miałem samochód terenowy z kołem zapasowym na tylnych drzwiach. Koło było "zapakowane" w futerał, a na deklu futerału wymalowałem (tzn zakład graficzny na moje zlecenie wymalował ) siostrzaną gwiazdę z głową - jako wzorzec do malowania, dałem okładkę płyty . O tej własnie płyty Mam jeszcze płytę The Mission. Powinniście wiedzieć, co to za kapela 3 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
misiekx Napisano 19 września 2023 Udostępnij Napisano 19 września 2023 2 minuty temu, terracan1929 napisał: Mam jeszcze płytę The Mission. Powinniście wiedzieć, co to za kapela Wiemy, wiemy 👍 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
terracan1929 Napisano 19 września 2023 Udostępnij Napisano 19 września 2023 A w tej chwili leci u mnie to. Znacie...? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarcKrawczyk Napisano 19 września 2023 Udostępnij Napisano 19 września 2023 57 minut temu, misiekx napisał: Do tej pory mam ich wszystkie płyty ale słucham już tylko od święta. Trzy? 35 minut temu, terracan1929 napisał: Mam jeszcze płytę The Mission Mission nie mam, ale gift the sisterhood a i owszem…. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
misiekx Napisano 19 września 2023 Udostępnij Napisano 19 września 2023 13 minut temu, MarcKrawczyk napisał: Trzy? First and.... Floodland Vision Thing Some girls..... A Slight Case.... 2 ostatnie to komplikacje jak to ładnie nazwali (składanki po mojemu) Jest jeszcze BBC session ale tej nie nam ani nie słyszałem 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
terracan1929 Napisano 19 września 2023 Udostępnij Napisano 19 września 2023 First & last & always, kiedyś komuś pożyczyłem. I już od mnie nie wróciła... Zresztą jak wiele innych płyt. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 19 września 2023 Udostępnij Napisano 19 września 2023 A wiecie, że piosenki pisała im Dolly Parton;) 3 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
misiekx Napisano 19 września 2023 Udostępnij Napisano 19 września 2023 18 minut temu, terracan1929 napisał: First & last & always, kiedyś komuś pożyczyłem. I już od mnie nie wróciła... Zresztą jak wiele innych płyt. Naprawdę to nie byłem ja 😉. Powiem wam szczerze, że miałem jakąś awersję do pożyczania płyt lub książek. Zdążyło się kilka razy że nie wróciły albo jak już, to w innym stanie. @MarcKrawczyk dziękuję za przypomnienie Gift, całkiem zapomniałem o płycie i grupie 1 godzinę temu, terracan1929 napisał: the Cure Też słuchałem namiętnie 😉. Do tej pory mam wszystko do Desintegration i czasami chętnie wracam. 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
terracan1929 Napisano 19 września 2023 Udostępnij Napisano 19 września 2023 Kupiona na brytyjskim ebayu, bo w Polsce była niedostępna. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Amarok Napisano 19 września 2023 Udostępnij Napisano 19 września 2023 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maxredaktor Napisano 21 września 2023 Udostępnij Napisano 21 września 2023 "Brighten", z pozdrowieniami od pana Cantrella, gitarzysty Alice in Chains. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sipo Napisano 21 września 2023 Udostępnij Napisano 21 września 2023 https://spotify.link/vQEfj9HzhDb z butow mnie wyrwalo! Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Butler Napisano 21 września 2023 Udostępnij Napisano 21 września 2023 Dla odmiany coś w moich klimatach. 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarcKrawczyk Napisano 22 września 2023 Udostępnij Napisano 22 września 2023 Tymczasem 21 września 1979 roku Paul Simonon, basista grupy The Clash rozbija gitarę na scenie klubu Palladium w NY… 3 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
terracan1929 Napisano 22 września 2023 Udostępnij Napisano 22 września 2023 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarcKrawczyk Napisano 22 września 2023 Udostępnij Napisano 22 września 2023 (edytowany) Na ostatni dzień lata… Edytowano 22 września 2023 przez MarcKrawczyk Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 22 września 2023 Udostępnij Napisano 22 września 2023 Piąteczek, piatunio 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chyba Miro 84 Napisano 22 września 2023 Udostępnij Napisano 22 września 2023 Dobrze zaczynasz 🤪 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi777 Napisano 22 września 2023 Udostępnij Napisano 22 września 2023 2 minuty temu, audiowit napisał: Piąteczek, piatunio Jak piąteczek piątunio, to jakiś bit musi być. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts