Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
9 godzin temu, Fonomajster napisał:

A czy jest sens słuchać Tidala przez Roona lub inny.

Ja korzystam z Chromecast Audio i można bez Roona, można logując się w przeglądarce internetowej lub korzystając z innej apki na kompie czy telefonie. Polecam artykuł z linku o Chromecast. Poza tym mam wzmacniacz bez regulacji barwy, a lubię pokręcić parametrami więc Roon, który ma świetnie zrobiony DSP, w tym korektor parametryczny mi to umożliwia. 

chromcast1 (Custom).jpg

cchrom2 (Custom).jpg

Napisano
1 godzinę temu, wallace napisał:

no ten dzwon szumu i zniekształceń wokół prążka 12kHz na wyjściu Chromecasta rzeczywiście bardzo duży

Ale tylko jak korzysta się z przeglądarki internetowej np. słuchając Tidala. Korzystając z Roon`a, który dobrze współpracuje z Chromecastem, "dzwona" nie ma. To było w nawiązaniu do Roon`a, że nie jest taki bezużyteczny ;) 

• 3 weeks later...
Napisano

Witam.  Nie wiem czy w dobrym dziale piszę, ale mam lekką zagwozdkę; posiadam amplituner stereo Onkyo TX-8130 i chcę podpiąć do niego odtwarzacz Blu-ray; czy jest potrzeba/sens zakupu DAC-a(myślałem o Cambridge Audio DacMagic 100), czy warto wykorzystać będący w ampli przetwornik C/A 384kHz/32-bit Asahi Kasei AKM-AK4452 ? 

Z góry dziękuję za wszelkie informacje. 

Napisano

Witaj. Jak sam wiesz nie musisz kupować dodatkowego DAC-a do wzmacniacza który jest w niego wyposażony. No chyba ze odpowiednie wejście jest już w nim zajęte przez jakieś inne źródło. Jeśli nie musisz , to kwestia tego czy warto tak naprawdę zależy tylko od Twojej subiektywnej oceny. Sporo zależy od tego co ktoś lubi i np. jakie są podłączone kolumny. Nie zawsze zakup droższego DAC-a musi oznaczać dla nas subiektywną poprawę dźwięku , jeśli pójdzie on w niewłaściwym kierunku. Sporo zależy od tego co chciałbyś aby uległo zmianie. Najlepiej wypożyczyć i samemu posłuchać na swoim sprzęcie. Zawsze może się okazać że to czego oczekujesz może wymagać znacznie większych nakładów.

Napisano

Witam. Dzięki za odpowiedź. Wypożyczyłem wczoraj i 2/3 osoby nie zauważyły jakiejkolwiek różnicy (ja udziału w "teście"nie biorę). Pieniądze na DACa idą na Blue-ray'a. 

Pozdrawiam 

Napisano

Ten Topping D10 to dość specyficzny DAC. Wprawdzie posiada złącza coax i toslink, ale sa one wyjściami. Jedyne wejście to port USB. Wiele wzmacniaczy domowych wyposażonych w wejścia cyfrowe nie posiada portu USB do podłączenia komputera lub wtedy coś takiego może okazać się bardzo przydatne. Również może on służyć jako konwerter USB/spdif .

Napisano
Dnia 2.01.2019 o 11:03, Soren Lorensen napisał:

Witam wszystkich w nowym roku 2019!!!?

Czy miał ktoś okazję porównać brzmienie sieciowca Onkyo ns 6170 z Arcam Irdac II? To będzie podobny poziom i różnica sprowadzi się do indywidualnych preferencji, czy jednak różnica klas? Szukałem porównania w sieci, ale nie znalazłem.

Może trochę późno pada odpowiedź, ale ja mam właśnie teraz takie zestawienie i mogłem porównać DAC-a w Onkyo NS-6170 z irDACiem II.
Może się komuś innemu przyda moja opinia.

To jest jednak różnica klas. DAC w Onkyo gra całkiem fajnie, ale dopiero po podłączeniu irDACa, dźwięk mam porównywalny z Arcamem CDS27.
Onkyo w porównaniu z irDACiem jest trochę przygaszone, podłączenie Arcama powoduje wzrost dynamiki, lepsze nasycenie średnicy, lepszą czytelność basu, no i przede wszystkim uplastycznienie wokali. Poprawia się dosłownie wszystko...

Aha. Wzmak mam Arcam A29, kolumny DIY Satori 2,5 drogi..

Napisano

To co pawel_luk1 pisał tyczy się większości DACów , tzn. przy zastosowaniu zewn. takie są efekty. Zależne od jakości danego dac-a , ale tak czy siak są , w budżetowych sprzętach można tak sobie mocno poprawić brzmienie , i po poprzednim poście widać , iż chyba warto ? ;) 

Napisano

Pewnie, że warto.
Nawet jakość radia FM mi się poprawiła. 
I tu duży plus dla Onkyo NS-6170, które na wyjściu optycznym i coax ma dostępne nawet to źródło.
Generalnie funkcjonalność tego Onkyo jest na bardzo wysokim poziomie. Z dobrym DAC-iem dostajemy świetny strumieniowiec.

Napisano
Dnia 5.07.2019 o 18:39, pawel_luk1 napisał:

Może trochę późno pada odpowiedź, ale ja mam właśnie teraz takie zestawienie i mogłem porównać DAC-a w Onkyo NS-6170 z irDACiem II.
Może się komuś innemu przyda moja opinia.

To jest jednak różnica klas. DAC w Onkyo gra całkiem fajnie, ale dopiero po podłączeniu irDACa, dźwięk mam porównywalny z Arcamem CDS27.
Onkyo w porównaniu z irDACiem jest trochę przygaszone, podłączenie Arcama powoduje wzrost dynamiki, lepsze nasycenie średnicy, lepszą czytelność basu, no i przede wszystkim uplastycznienie wokali. Poprawia się dosłownie wszystko...

Aha. Wzmak mam Arcam A29, kolumny DIY Satori 2,5 drogi..

Mimo, że minęło pół roku to wcale nie za późno!! 🙂 Miedzy czasie zmieniłem wzmacniacz na Primare a20 mkIII dual mono. Źródło to cały czas Yamaha cd n500. Zrobiłem już nawet zdjęcia, żeby wrzucić na allegro i po sprzedaży kupić ns 6170. Ale w tej sytuacji znowu się zastanawiam. Kusi mnie jednak Onkyo, bo też jest dual mono tak jak wzmak. Przestrzeń i separacja kanałów może być w takim zestawieniu bardzo fajna. No i tuner FM, Dab+ tez jest mi potrzebny, bardziej niż cd w Yamaszce, bo i tak słucham z plików, więc ...

A jakbyś porównał tylko ten jeden aspekt jakim jest przestrzeń i separacja kanałów w Onkyo i w irdac? Ponoć to wyróżniająca cecha w Onkyo. Jak wypadają też oba sprzęty przy cichym odsłuchu? Duża jest różnica na korzyść Irdaca?

Napisano

Hmm...
Ujmę to tak - mam wrażenie, że za przestrzeń i powietrze odpowiadają u mnie głównie kolumny i wzmacniacz. :)
To samo dotyczy się cichego słuchania. Chociaż z Irdaciem jest tu trochę lepiej.
Z kolei porównując źródło, jakim jest Onkyo NS-6170 z odtwarzaczem Arcam CDS27, ten drugi gra po prostu lepiej, a nie ma konstrukcji dual mono.
Jego DAC zbudowany jest na jednym "zwykłym" Burr-Brownie PCM1794. Więc to, że akurat w Onkyo są dwa AKM4490, osobno na każdy kanał, nie ma wg mnie aż takiego znaczenia.

U mnie NS-6170 wylądował z dwóch powodów: obecność radia FM/DAB i to że w czarnej wersji wizualnie pasuje do Arcama A29 i CDS27. :)
A kupowałem to Onkyo z zamiarem podłączenia go i tak do zewnętrznego DACa...., co nastąpiło raczej wcześniej niż później...., bo szukałem też DAC-a to telewizora.
Irdac-II załatwił mi tu sprawę kompleksowo, bo ma 4 wejścia cyfrowe i pilota, którego kody mogłem przepisać do pilota uniwersalnego i przełączać dwa źródła na raz jednym przyciskiem.
(miałem też DAC-a Cambridge Audio DAC Magic 100, ale na nim dialogi z telewizora mnie irytwały, w ogóle górna średnica z niego mnie irytowała, dopiero na IrDACu-II wokale mam takie jak lubię)

Z drugiej strony Onkyo samo z siebie gra na prawdę nieźle, więc jak Ci zależy na tunerze FM/DAB, to idź w tą stronę.
Najwyżej potem dokupisz sobie jakiś zewnętrzny DAC.

Najlepiej wypożycz gdzieś do odsłuchu NS-6170 i będziesz wiedział wszystko.

Napisano

Właśnie tak zrobię! Kupię NS 6170, a jak stwierdzę, że chce czegoś więcej to poszukam daca. Na razie, nawet po analogu i tak zagra lepiej niż CD-N 500. I tak naprawdę to jest to chyba najlepiej grające źródło po analogu w akceptowalnej dla mnie cenie. Zeby było lepiej, a nie po prostu inaczej, to trzeba wyłożyć znacznie więcej niż te 2500 PLN. Dzięki za pomoc.

Napisano (edytowany)

Dnia 12.07.2019 o 16:01, Tomasz Syta napisał:

@Soren Lorensen Ja mam NS6130 i przy nadarzającej się okazji na zakup używanego 6170 w kolorze czarnym pewnie się skuszę. Do tej pory nie rozumiem dlaczego nie dorzucili tam modułu bluetooth.

No to nie dobrze 😉 Będziesz dla mnie konkurentem do zakupu, bo ja też będę polował na czarnego NS 6170. He , he.

Tymczasem Yamaha cd-n 500 już wystawiona na sprzedaż. Z lekkim żalem, bo to naprawdę solidny sprzęt, no ale bardziej potrzebuje radia FM/DAB niż CD. I tak słucham z plików.

Edytowano przez Soren Lorensen
  • 4 weeks later...
Napisano

Witam serdecznie,jestem tu nowy więc odrazu pytanie:Stary Dennon Dra 455+Jbl studio230 karta dżwiękowa Asus Phobeus czy jest sens dokupić DAC Cambridge Audio Dac Magic 100 czy to będzie niepotrzebny gadżet? Muza leci głównie z PC

Napisano (edytowany)
Dnia 12.07.2019 o 16:30, MobyDick napisał:

Jest jeszcze coś takiego jak Hama DIT2100MSBT .

I tak się szczęśliwie składa że mam prawie taki sam do sprzedania ;) Jakby co pisać na priv :)

Edytowano przez Gość
  • 4 weeks later...
Napisano

Proszę o podpowiedź.

Konstrukcja bloku w którym mieszkam (ściany żelbetowe), zakłóca fale FM w salonie. Pytanie, co zrobić by móc słuchać muzyki z innego źródła niż dekoder lub CD. Brak możliwości podpięcia komputera, laptopu.

Chyba że DAC. I na przykład taki Marantz NA 7004 ma wejście Ethernet do sieci WLAN.

I co? -Jeżeli podepnę kabel internetowy to w menu DAC-a ustawię go pod konkretne stacje radiowe w internecie?

Napisano

Marantz NA 7004 to odtwarzacz sieciowy z DAC-iem z wejściami cyfrowymi w jednej obudowie, więc nie potrzebuje dodatkowego DAC-a. To dość zadki przypadek. Większość DAC-ów ogranicza się do tego do czego służy coś takiego, czyli do konwersji sygnałów cyfrowych audio na analogowe. Innym rozwiązaniem jest podłączenie np. Google Chromecast Audio do wejścia cyfrowego DAC-a lub bezpośrednio do wzmacniacza z wyjścia analogowego. Potrzebny jest do tego stały dostęp do internetu przez wi-fi.