Fafniak Napisano 4 października 2021 Udostępnij Napisano 4 października 2021 Dnia 30.09.2021 o 08:44, Fafniak napisał: Jak ktoś gra przy pomocy "widnowsa" to powinien zajrzeć na stronę producenta danego DAC-a. Zobaczyć jakie wsparcie oferuje i w miarę możliwości zobaczyć czy identyfikacja modelu jest możliwa. Dramatycznym przykładem jest audio-gd - nie polecam, chyba że ktoś "gra" na maczkach Szczerze mówiąc, ja mam już trochę negatywny obraz sprzętu od chinoli i jeśli już to biorę tylko z naszych krajowych sklepów. edytka: Co niestety nie oznacza że dostaniemy pomoc od sklepu/dystrybutora. Przekonałem się o tym w czasie sprzedawania DACa audio-gd. 4Hifi nie zdołało odpowiedzieć na moje pytanie/prośbę no przeca o tym pisałem Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał S Napisano 28 października 2021 Udostępnij Napisano 28 października 2021 Mam pytanie odnośnie Toppinga D70 / D70b. Czy dobrze rozumiem, że on nie potrzebuje oddzielnego zasilacza (np. Tomanka) i "gra" dobrze po wpięciu bezpośrednio do gniazdka? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomasz S. Napisano 28 października 2021 Udostępnij Napisano 28 października 2021 Nie potrzebujesz zewnętrznego zasilacza. Jest już w środku. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał S Napisano 28 października 2021 Udostępnij Napisano 28 października 2021 Dzięki. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał S Napisano 28 października 2021 Udostępnij Napisano 28 października 2021 W tej chwili słucham z pożyczonym CA DAC Magic 100 (z dodatkowym zasilaniem), żeby w ogóle móc słuchać. Jak będzie się miał do niego Topping D70, jeśli chodzi o ilość góry i basu? Potrzebuję i tego i tego... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 29 października 2021 Udostępnij Napisano 29 października 2021 I nie masz tego w CA 100? No to Topping D70 może ci tego nie dodać jakoś specjalnie. Cambridge gra już jasno i dośc mocno dołem. Jakie masz kolumny i wzmacniacz że aż tak bardzo trzeba podbić? Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał S Napisano 29 października 2021 Udostępnij Napisano 29 października 2021 (edytowany) 56 minut temu, S4Home napisał: I nie masz tego w CA 100? No to Topping D70 może ci tego nie dodać jakoś specjalnie. Cambridge gra już jasno i dośc mocno dołem. Jakie masz kolumny i wzmacniacz że aż tak bardzo trzeba podbić? Szukam czegoś lepszego od CA 100. Charakterystyka może być podobna, nie trzeba mocno podbijać. Jeśli Topping doda cokolwiek na basie to będzie dobrze. Góra może zostać w takiej ilości. Kolumny to wciąż MA Silver 100. Ale grają już z Haiku Sol II SE. Jakościowo bardzo mi się podoba bas w Solu, tylko mogłoby go być więcej. Interkonekty cyfrowy - Purist Vesta, RCA - pożyczony Chord Clearway (jeszcze nie kupiłem własnego - mogę próbować korygować tym elementem toru), kable głośnikowe: wciąż Equilibrium Cello. Chciałbym, żeby wybrany DAC i RCA wpasowały się w ten układ. Edytowano 29 października 2021 przez Rafał S Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinmarcin Napisano 29 października 2021 Udostępnij Napisano 29 października 2021 2 godziny temu, Rafał S napisał: Chciałbym, żeby wybrany DAC i RCA wpasowały się w ten układ. Bez sprawdzenia nie będziesz wiedział. Topping fajnie gra, nawet tanie E30 gra na bardzo przyzwoitym poziomie (mam wersję na Akm). Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dorsz Napisano 29 października 2021 Udostępnij Napisano 29 października 2021 6 godzin temu, Rafał S napisał: Szukam czegoś lepszego od CA 100. Charakterystyka może być podobna, nie trzeba mocno podbijać. Jeśli Topping doda cokolwiek na basie to będzie dobrze. Góra może zostać w takiej ilości. Arcam rDAC Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał S Napisano 29 października 2021 Udostępnij Napisano 29 października 2021 1 minutę temu, dorsz napisał: Arcam rDAC Chcę sprawdzić przed zakupem jak się wpisuje w mój tor lub mieć możliwość zwrotu. Czyli używane odpadają. Gdyby była możliwość kupna nowego Arcama rDAC-a na gwarancji na pewno byłby pierwszy do odsłuchu. Wiem, że rDAC był dobry. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DudasDudek Napisano 1 listopada 2021 Udostępnij Napisano 1 listopada 2021 @Rafał S CA DM100 z zasilaczem liniowym nie gra juz jasno. Góra się bardzo mocno uspokaja. Czego oczekujesz od basu? Jest go za mało? Jeśli tak to pomyślałbym raczej o zmianie kolumn czy mikro poprawkach w akustyce, bo według mnie DM100 już mocno daje dołem. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał S Napisano 1 listopada 2021 Udostępnij Napisano 1 listopada 2021 12 godzin temu, DudasDudek napisał: @Rafał S CA DM100 z zasilaczem liniowym nie gra juz jasno. Góra się bardzo mocno uspokaja. Czego oczekujesz od basu? Jest go za mało? Jeśli tak to pomyślałbym raczej o zmianie kolumn czy mikro poprawkach w akustyce, bo według mnie DM100 już mocno daje dołem. Dzięki. Porównywałem bezpośrednio DM100 (z zasilaczem liniowym) i Nostromo Wolf 2 (wersja limitowana + zasilacz liniowy). Wolf 2 miał ciut mocniejszy bas, ale zagrał dużo ciemniej. Do tego stopnia, że nawet z jaśniejszym RCA na Wolfie wciąż było za ciemno. A na DM100 jasno i wyraźnie mimo ciemniejszego RCA. Idealnie byłoby znaleźć DAC-a, który miałby górę DM100, bas Wolfa 2 i do tego jakość brzmienia proporcjonalną do wyższej ceny. Jestem ciekaw jak miałby się do moich oczekiwań Topping D70. Mogę sobie pozwolić na lekkie przyciemnienie względem DM100, ale nie do poziomu Wolfa 2. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 2 listopada 2021 Udostępnij Napisano 2 listopada 2021 To może sprawdz po prostu wyższego CA Dac Magic 200m Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DudasDudek Napisano 2 listopada 2021 Udostępnij Napisano 2 listopada 2021 Topping raczej ciemniejszy niż DM100 nie będzie. Ale jeśli chodzi o bas to na pewno nie będzie tak swobodny, tylko bardziej punktowy, kierunkowy(?). Ale czy będzie go więcej? W D50s wydaje mi się, że było go tak samo lub mniej (miał inny charakter i ciężko mi teraz stwierdzić czy mniej czy więcej). Sprawdzenie nowszego DM też jest ciekawym rozwiązaniem, bo chyba on również ma 12V więc zasilacz dodatkowy będzie pasował Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tenfilip Napisano 2 listopada 2021 Udostępnij Napisano 2 listopada 2021 (edytowany) Jak bas moze byc bardziej kierunkowy? Musialby wyzej schodzic. Edytowano 2 listopada 2021 przez Tenfilip Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DudasDudek Napisano 2 listopada 2021 Udostępnij Napisano 2 listopada 2021 9 godzin temu, Tenfilip napisał: Jak bas moze byc bardziej kierunkowy? Musialby wyzej schodzic. Wiesz... Bardziej w cudzysłowie. Nie znam nomenklatury audiofilskiej. Mam na myśli to, że nie jest on wszędzie (tak jakby rozmyty/w tle), tylko czujesz, że wychodzi on z linii kolumn. A określenie punktowy nie koniecznie wyczerpuje, co mam na myśli, mam wrażenie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubakk Napisano 2 listopada 2021 Udostępnij Napisano 2 listopada 2021 20 godzin temu, Rafał S napisał: Dzięki. Porównywałem bezpośrednio DM100 (z zasilaczem liniowym) i Nostromo Wolf 2 (wersja limitowana + zasilacz liniowy). Wolf 2 miał ciut mocniejszy bas, ale zagrał dużo ciemniej. Do tego stopnia, że nawet z jaśniejszym RCA na Wolfie wciąż było za ciemno. A na DM100 jasno i wyraźnie mimo ciemniejszego RCA. Idealnie byłoby znaleźć DAC-a, który miałby górę DM100, bas Wolfa 2 i do tego jakość brzmienia proporcjonalną do wyższej ceny. Jestem ciekaw jak miałby się do moich oczekiwań Topping D70. Mogę sobie pozwolić na lekkie przyciemnienie względem DM100, ale nie do poziomu Wolfa 2. tak gra dm100 po modyfikacji http://audiopurist.pl/mods-pl/cambridge-audio-dacmagic-100-modification/ wyrównany balans tonalny , także domyślam się czego Ci brakuje Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
loli_pl Napisano 2 listopada 2021 Udostępnij Napisano 2 listopada 2021 Node 2i przez coaxial do Audio-GD NFB 11.28 Głównie słuchanie na słuchawkach HD 650. Tylko nie mogę nic znaleźć na temat tego Audio-GD, miał ktoś z nim styczność. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał S Napisano 2 listopada 2021 Udostępnij Napisano 2 listopada 2021 3 godziny temu, Kubakk napisał: tak gra dm100 po modyfikacji http://audiopurist.pl/mods-pl/cambridge-audio-dacmagic-100-modification/ wyrównany balans tonalny , także domyślam się czego Ci brakuje Ciekawy tekst, ale jestem zbyt zielony, żeby bawić się w modyfikacje. Pozostają mi gotowce za trochę większą gotówkę. Pożyczyłem Denafrips Ares II. Jest nieźle. Słychać, ze to dobry DAC. Góry nie brakuje. Natomiast na dole czegoś mam teraz trochę za dużo, tylko nie potrafię na 100% zdiagnozować: niższej średnicy czy górnego basu. Chyba jednak niższej średnicy. Może uda mi się pożyczyć coś, co jeszcze lepiej zgra się z resztą toru, ale ten Ares II to jest już jakaś opcja, szczególnie z otwartym, jasnym RCA. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lpomis Napisano 7 stycznia 2022 Udostępnij Napisano 7 stycznia 2022 Zastanawiam się nad zakupem RME ADI-2 DAC. Czy wiecie może który ze sklepów oferuje opcję wypożyczenia tej zabawki? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 7 stycznia 2022 Udostępnij Napisano 7 stycznia 2022 Bezpośrednio od dystrybutora Audiostacja Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MMarek Napisano 7 stycznia 2022 Udostępnij Napisano 7 stycznia 2022 10 godzin temu, lpomis napisał: Zastanawiam się nad zakupem RME ADI-2 DAC. Czy wiecie może który ze sklepów oferuje opcję wypożyczenia tej zabawki? Wydaje mi się, że nasz rodzynka Asia, wypożyczała, albo być może kupiła. 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 7 stycznia 2022 Udostępnij Napisano 7 stycznia 2022 10 godzin temu, lpomis napisał: Zastanawiam się nad zakupem RME ADI-2 DAC. Czy wiecie może który ze sklepów oferuje opcję wypożyczenia tej zabawki? No , popatrz ? A nawet Cię lubiłem ... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lpomis Napisano 7 stycznia 2022 Udostępnij Napisano 7 stycznia 2022 4 godziny temu, Fafniak napisał: Audiostacja Dzięki, będę uderzał po weekendzie. Dzisiaj nikt się tam nie zgłasza - chyba mają wolne. 36 minut temu, tomek4446 napisał: No , popatrz ? A nawet Cię lubiłem ... Przepraszam. Oczywiście miałem na myśli najwyższej klasy referencyjny przetwornik CA, a nie jakieś zabawki 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 7 stycznia 2022 Udostępnij Napisano 7 stycznia 2022 2 minuty temu, lpomis napisał: Oczywiście miałem na myśli najwyższej klasy referencyjny przetwornik CA Nie było tematu Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts