MariuszZ Napisano 5 lutego 2021 Udostępnij Napisano 5 lutego 2021 6 minut temu, Fafniak napisał: chodzi o te ? Właśnie. Gdybym miał wybierać to te mi najbardziej z tannoy się podobają. Brzmienie, parametry, gabaryt. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 5 lutego 2021 Udostępnij Napisano 5 lutego 2021 tylko ja mam trochę pecha. jak znajdę w fajnym stanie to okaze sie ze trzeba naprawiać Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 5 lutego 2021 Udostępnij Napisano 5 lutego 2021 11 minut temu, misiek x napisał: Tylko nie pisz znów że ci to wisi no wybacz ale wisi mi to Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 5 lutego 2021 Udostępnij Napisano 5 lutego 2021 15 minut temu, misiek x napisał: Spoko- niczego innego się po Tobie nie spodziewałem. Pozdrawiam. nawet nie wiesz jak się cieszę że mogłem utwierdzić ciebie w twoich przekonaniach/domysłach Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 5 lutego 2021 Udostępnij Napisano 5 lutego 2021 To raczej głośniki szerokopasmowe prezentują wokale w dość specyficzny sposób, zupełnie inny niż w większości kolumn wyposażonych w głośniki wyspecjalizowane dla pewnych zakresów pasma. Kwestia spójności brzmienia głośników w kolumnie jest bardzo ważna. Jednak dla wielu ich użytkowników nie najważniejsza. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MariuszZ Napisano 5 lutego 2021 Udostępnij Napisano 5 lutego 2021 (edytowany) 6 minut temu, MobyDick napisał: To raczej głośniki szerokopasmowe prezentują wokale w dość specyficzny sposób Moby mógłbyś jak znajdziesz chwilę posłuchać i odnieść się do treści zawartej w filmiku? Proszę. Ja jestem zielony w tych kwestiach ale będę szukał nowych rozwiazań i szerokopasmowiec wchodzi w grę. Na co zwrócić uwagę? Pozdrawiam. Edytowano 5 lutego 2021 przez MariuszZ filmik Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Karol64208 Napisano 5 lutego 2021 Udostępnij Napisano 5 lutego 2021 Ciekawa dyskusja, a jeszcze nie tak dawno było wiele wypowiedzi na temat monitorów i chwalone przez niektórych tutaj obecnych, ciekawe i zastanawiające. 7 godzin temu, audiowit napisał: Prawda jest taka, że po zamknięciu oczu nie powinieneś wskazać palcem dokładnego ustawienia kolumny. trochę przesadziłeś, jest ewentualność taka, że masz kanały nie w fazie- może warto sprawdzić Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 5 lutego 2021 Udostępnij Napisano 5 lutego 2021 2 minuty temu, Karol64208 napisał: trochę przesadziłeś, jest ewentualność taka, że masz kanały nie w fazie- może warto sprawdzić Ehhhhhh..... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HQ150 Napisano 5 lutego 2021 Udostępnij Napisano 5 lutego 2021 (edytowany) Mam w domu kolumny D.I.Y. zbudowane bardzo podobnie do tych które zachwala bohater tego filmu. Jeszcze rok temu miałem w nich właśnie w OB ( tak jak na filmiku) szerokopasmowca grającego jako średniak. Ale dzięki pomocy fachowca zamieniłem go na średniaka o bardzo specyficznej budowie który zagrał lepiej niż ten średniak. Natomiast w pełni się zgadzam z opinią na temat swobody dźwięku w konstrukcji OB. Zamiast wstęgi mam beryl na górze i też jest dobrze. U mnie jednak są kolumny czterodrożne i w pełni aktywne więc ograniczenia związane ze skutecznością przetworników schodzą na plan dalszy. 9 minut temu, Karol64208 napisał: Ciekawa dyskusja, a jeszcze nie tak dawno było wiele wypowiedzi na temat monitorów i chwalone przez niektórych tutaj obecnych, ciekawe i zastanawiające. Monitory też mam w innym pokoju i jest bardzo dobrze, ale do tych aktywnych dużych konstrukcji startu nie mają. Edytowano 5 lutego 2021 przez HQ150 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Karol64208 Napisano 5 lutego 2021 Udostępnij Napisano 5 lutego 2021 (edytowany) @HQ150 Kolumny masz ciekawe, ale jak to jest z tymi bocznymi odwróconymi do siebie. Jaką odległość między kolumnami? Nie powinny stać na odwrót? Edytowano 5 lutego 2021 przez Karol64208 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 5 lutego 2021 Udostępnij Napisano 5 lutego 2021 (edytowany) 21 minut temu, Karol64208 napisał: trochę przesadziłeś, jest ewentualność taka, że masz kanały nie w fazie- może warto sprawdzić heh właśnie legł w gruzach twój "standard HiFi" itp pierdoły 🤣 Edytowano 5 lutego 2021 przez Fafniak Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HQ150 Napisano 5 lutego 2021 Udostępnij Napisano 5 lutego 2021 Przed chwilą, Karol64208 napisał: @HQ150 Kolumny masz ciekawe, ale jak to jest z tymi bocznymi odwróconymi do siebie. Jaką odległość między kolumnami? Mogę zmierzyć ale jakieś 3 metry pewnie. Kierunkowości subbasów i tak nie słychać więc to jest bez większego znaczenia jak są odwrócone. Do tego w tym pomieszczeniu był pomiar profesjonalnej firmy i cały system jest dostrojony do warunków odsłuchowych( wysterowanie każdego przetwornika z osobna) i dodatkowo są wprowadzone poprawki do DSP końcówki na subbas właśnie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Karol64208 Napisano 5 lutego 2021 Udostępnij Napisano 5 lutego 2021 13 minut temu, audiowit napisał: Ehhhhhh..... przy lampach jest to możliwe czasami szybciej niż się spodziewasz. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HQ150 Napisano 5 lutego 2021 Udostępnij Napisano 5 lutego 2021 (edytowany) 5 minut temu, Karol64208 napisał: Nie powinny stać na odwrót? No ale wtedy by były skierowane do ściany. W przypadku tej po lewej zwłaszcza. W pomiarach wyszło, że jest lepiej niż dobrze. Pomieszczenie jest bardzo dobrze wytłumione. Na podłodze np. jest 20cm wełny, na tym płyta paździerzowa 20mm na niej gąbka 5mm i druga warstwa płyty na przekładkę. Na niej gąbka 1 cm i wykładzina dywanowa którą widzisz. Do tego sporo skosów bo to poddasze. Edytowano 5 lutego 2021 przez HQ150 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Karol64208 Napisano 5 lutego 2021 Udostępnij Napisano 5 lutego 2021 4 minuty temu, HQ150 napisał: Kierunkowości subbasów i tak nie słychać więc to jest bez większego to ciekawe, ale skoro była profesjonalna firma 5 minut temu, Fafniak napisał: heh właśnie legł w gruzach "standard HiFi" itp pierdoły 🤣 dlaczego , możesz jaśniej😎 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HQ150 Napisano 5 lutego 2021 Udostępnij Napisano 5 lutego 2021 (edytowany) 3 minuty temu, Karol64208 napisał: to ciekawe, ale skoro była profesjonalna firma To pewne nie ciekawe. Kierunkowości źródła najniższego basu nie słychać. Fizyka. To że ,, słyszysz'' skąd bas się wydobywa nie znaczy wcale, ze tam jest głośnik basowy:-) To reszta pasma ,, kierunkuje'' bas i daje nam wrażenie że stamtąd się wydobywa. Edytowano 5 lutego 2021 przez HQ150 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Karol64208 Napisano 5 lutego 2021 Udostępnij Napisano 5 lutego 2021 4 minuty temu, HQ150 napisał: Kierunkowości najniższego basu nie słychać zaintrygowali mnie fachowcy od dźwięku a szczególnie ich pomysły na design a nie dźwięk. Nie miałem przyjemności takich wynalazków słuchać, więc podaję się. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 5 lutego 2021 Udostępnij Napisano 5 lutego 2021 7 minut temu, Karol64208 napisał: dlaczego , możesz jaśniej😎 ahh bo ja taka złośliwa menda jestem czy to nie ty pisałes że 2 drożne kolumny to jest "be" ? Że minimum 90 imbecyli i tylko podłogówki ? No to rozumiem że masz wszytko "naj" ale kolumny niebałdzo znikają z pomieszczenia no yyyy jakos to się nie klei Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 5 lutego 2021 Udostępnij Napisano 5 lutego 2021 W fazie. Skąd wiem. Bo konstruktor był u mnie chociażby i fazowość na poszczególnych elementach była sprawdzana, bo cały tor był symetryczny. Bo akurat trochę wiem na ten temat? Karol....to tak jak z kolumnami dwudrożnymi. Najpierw coś palniesz, a później trudno Ci się z tego wycofać :). Ale nie przeczę, bywało że kogoś odwiedzałem i zdarzało się, że nie tylko fazy ale i kanały miał zamienione... 15 minut temu, HQ150 napisał: To pewne nie ciekawe. Kierunkowości źródła najniższego basu nie słychać. Fizyka. To że ,, słyszysz'' skąd bas się wydobywa nie znaczy wcale, ze tam jest głośnik basowy:-) To reszta pasma ,, kierunkuje'' bas i daje nam wrażenie że stamtąd się wydobywa. Dlatego, choć jestem przeciwnikiem, może być jeden subbas w stereo. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HQ150 Napisano 5 lutego 2021 Udostępnij Napisano 5 lutego 2021 (edytowany) Otóż to. Podobnie subwoofer możemy przesuwać w różne miejsca w pokoju a i tak podczas seansu będzie się nam wydawało, że ,, wybuchy'' będą w kinie domowym tam gdzie chciał realizator dźwięku a nie tam gdzie stoi u nas głośnik subniskotonowy. Edytowano 5 lutego 2021 przez HQ150 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Karol64208 Napisano 5 lutego 2021 Udostępnij Napisano 5 lutego 2021 (edytowany) 35 minut temu, Fafniak napisał: zy to nie ty pisałes że 2 drożne kolumny to jest "be" ? Że minimum 90 imbecyli i tylko podłogówki ? nic się nie zmieniło, i nic mnie nie przekona fizycznie, co do ostatniego nie pisałem nigdy że jestem przeciwnikiem kolumn stereo podstawkowych. Rozróżniaj monitory od kolumn podstawkowych🤫 tu masz dowód. 15 minut temu, HQ150 napisał: tak podczas seansu będzie się nam wydawało, że ,, wybuchy'' będą w kinie domowym tam gdzie chciał realizator dźwięku a nie tam gdzie stoi u nas głośnik subniskotonowy. to znaczy że nie słuchasz na nich muzy? Edytowano 5 lutego 2021 przez Karol64208 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HQ150 Napisano 5 lutego 2021 Udostępnij Napisano 5 lutego 2021 (edytowany) Nie, w tych słucham tylko muzy. Pisałem ogólnie o subwooferach jako źródle najniższych rejestrów. nie tylko o tym co u mnie. Ale doświadczenie mam bo w innym pomieszczeniu mam właśnie pokój tym razem tylko do kina, z subwooferem. Edytowano 5 lutego 2021 przez HQ150 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Karol64208 Napisano 5 lutego 2021 Udostępnij Napisano 5 lutego 2021 10 minut temu, HQ150 napisał: Nie, w tych słucham tylko muzy. to musi być ciekawe doświadczenie. Ale powiedz mi jak słyszysz organy akustyczne, bębny które schodzą poniżej 32Hz a ich umiejscowienie jest różne skoro suby są odwrócone do siebie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HQ150 Napisano 5 lutego 2021 Udostępnij Napisano 5 lutego 2021 Jeszcze raz Ci napiszę. Pasmo subbasu powiedzmy do 80Hz nie ma kierunkowości. To inne częstotliwości ( wyższe) wydobywające się z tych instrumentów nadają kierunek z którego je słyszymy. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Karol64208 Napisano 5 lutego 2021 Udostępnij Napisano 5 lutego 2021 26 minut temu, HQ150 napisał: Pasmo subbasu powiedzmy do 80Hz nie ma kierunkowości. ciekawa hipoteza, ja niestety słyszę. Chyba się mijamy, ale na pewno jest coś nie tak, zakładając odbicia od ścian i wyposażenia to wszystko co słuchasz nie jest na swoim miejscu. Pozostawiam ocenę Tobie Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts