Fafniak Napisano 10 lutego 2020 Udostępnij Napisano 10 lutego 2020 Podobno chcieć to móc do boju a ja: chociaż ... na forach jest trochę ludzi którzy wyszli z nałogu Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 10 lutego 2020 Autor Udostępnij Napisano 10 lutego 2020 1 minutę temu, Fafniak napisał: do boju a ja: Cholera, znów sam będę robił. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fortepiano Napisano 10 lutego 2020 Udostępnij Napisano 10 lutego 2020 Polecam więc chwilę refleksji nad tytułem działu "audiofile dyskutują". Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubakk Napisano 10 lutego 2020 Udostępnij Napisano 10 lutego 2020 4 godziny temu, Fortepiano napisał: Polecam więc chwilę refleksji nad tytułem działu "audiofile dyskutują". Ortodoksyjnych audiofilów już tutaj chyba nie ma Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 10 marca 2020 Autor Udostępnij Napisano 10 marca 2020 Trochę nudno dzisiaj, więc zaproponuję mały konkurs. Kto znajdzie kolumnę o największej liczbie głośników. Chodzi oczywiście o modele przeznaczone do domów -nagłośnienie koncertowe się nie kwalifikuje. Na razie podium wygląda tak: Miejsce 1 - Tekton Design 1812 Model V12 - 26 głośników (1 woofer, 12 średniotonowych, 12 wysokotonowe i 1 superwyskotonowy) Miejsce 2 - Nola Grand Reference VI Gold - 23 głośniki (4 subbasowe, 8 basowych, 6 średniotonowych i 9 wstęgowych wysokotonowców) Kolumna składa się z części zasadniczej i subwoofera. Każda część stoi oddzielnie. Miejsce 3 - Tekton Design Ulfberht - 21 głośników (2 woofery, 4 średniotonowe i 15 wysokotonowych) Ktoś da więcej? PS Taka 14-głośnikowa Kii THREE BXT wygląda przy powyższych na niedorobioną;) Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mkk Napisano 10 marca 2020 Udostępnij Napisano 10 marca 2020 (edytowany) Co Ty za popierdółki wstawiasz Poza tym co widać 12 EMITów jest jeszcze z tyłu. Czyli w sumie 54 głośniki na stronę Edytowano 10 marca 2020 przez mkk Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 10 marca 2020 Udostępnij Napisano 10 marca 2020 No dobra , na podium się nie załapię ale : Dali Megaline III Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 10 marca 2020 Autor Udostępnij Napisano 10 marca 2020 8 minut temu, mkk napisał: Poza tym co widać 12 EMITów jest jeszcze z tyłu. Czyli w sumie 54 głośniki na stronę O! A co to za cudo? Proszę podawać nazwy modeli (dla potomnych). 2 minuty temu, tomek4446 napisał: Dali Megaline III No popatrz. Obecnie Dali to raczej zachowawcza firma. 6 minut temu, tomek4446 napisał: No dobra , na podium się nie załapię ale : Własnie, że się załapiesz. Te Dali mają 24 głośniki! Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mkk Napisano 10 marca 2020 Udostępnij Napisano 10 marca 2020 No jak można Infinity Reference IRS/V nie poznać ? http://www.infinity-classics.de/models/IRS-series+Beta+Gamma-Delta-Sigma-Epsilon-1988-95-98/IRS/body_irs.html Pojawiają się czasem na rynku wtórnym , i podobno gdzieś w Polsce stoją też ( ale to @zukzukzuk pewnie najlepiej wie ) Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 10 marca 2020 Autor Udostępnij Napisano 10 marca 2020 (edytowany) Edycja. Te Dali mają 27 głośników (chyba, bo ciężko się w tym połapać) Edytowano 10 marca 2020 przez Kraft Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chyba Miro 84 Napisano 10 marca 2020 Udostępnij Napisano 10 marca 2020 (edytowany) Chcialbym zobaczyć zwrotnice z tych zestawów szczegolnie tej... Miejsce 3 - Tekton Design Ulfberht Edytowano 10 marca 2020 przez Chyba Miro 84 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 10 marca 2020 Udostępnij Napisano 10 marca 2020 Zwykle zwrotnice takich zestawów nie różnią się za bardzo od tych tych konwencjonalnych. Grupy głośników łączy się zwykle szeregowo-równolegle, tak aby dały wypadkowo impedancję typową dla obciążenia nią wzmacniacza. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chyba Miro 84 Napisano 11 marca 2020 Udostępnij Napisano 11 marca 2020 (edytowany) 10 godzin temu, MobyDick napisał: Zwykle zwrotnice takich zestawów nie różnią się za bardzo od tych tych konwencjonalnych. Grupy głośników łączy się zwykle szeregowo-równolegle, tak aby dały wypadkowo impedancję typową dla obciążenia nią wzmacniacza. Zgadza sie. Jesli są np. Tweetery jeden nad drugim w lini pionowej to ok. Ale na przykladzie który podałem nie bez powodu, tweetery sa pod, nad, z lewej i z prawej strony. Nie wydaje mi sie by była tam prosta zwrotnica. No chyba ze nie ma to grac Nie audiofilsko tylko ma byc "sciana dzwieku" wtedy mozna wszystkie wysokotonowe "zapiać" pod jedno filtrowanie. Edytowano 11 marca 2020 przez Chyba Miro 84 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 11 marca 2020 Udostępnij Napisano 11 marca 2020 Jeśli jednakowe tweetery są po jednej stronie kolumny ( przód , tył ), to nie ma potrzeby różnego ich filtrowania. Czasem bywa że część jest filtrowana wyżej. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chyba Miro 84 Napisano 11 marca 2020 Udostępnij Napisano 11 marca 2020 2 godziny temu, MobyDick napisał: Czasem bywa że część jest filtrowana wyżej. W tym wypadku to raczej konieczność Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zukzukzuk Napisano 14 marca 2020 Udostępnij Napisano 14 marca 2020 Dnia 10.03.2020 o 21:54, mkk napisał: No jak można Infinity Reference IRS/V nie poznać ? http://www.infinity-classics.de/models/IRS-series+Beta+Gamma-Delta-Sigma-Epsilon-1988-95-98/IRS/body_irs.html Pojawiają się czasem na rynku wtórnym , i podobno gdzieś w Polsce stoją też ( ale to @zukzukzuk pewnie najlepiej wie ) Hej Marcin. Miło, że pamiętasz po latach:) Czy otrzymałeś wiadomość na p.w.? Nie mogę tego sprawdzić:( Nie mogę/nie umiem obsługiwać swojej skrzynki na tym portalu. Mam tylko dostęp do wiadomośći odebranych. A gdzie skrzynka nadawcza? Może pomożecie? Nie pisuję publicznie w tematach audio, już przez lat kilka. Ale sytuacja jest dość specyficzna... Wszystkich pozdrawiam serdecznie, Jacek Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mkk Napisano 14 marca 2020 Udostępnij Napisano 14 marca 2020 No pamiętam pamiętam Nic nie dostałem na PW . A wiadomości są tu : https://forum.audio.com.pl/messenger/ , z tym że w wątkach , nie widzę typowej skrzynki nadawczej Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 14 marca 2020 Udostępnij Napisano 14 marca 2020 Dnia 10.03.2020 o 20:09, Kraft napisał: Trochę nudno dzisiaj, więc zaproponuję mały konkurs. Kto znajdzie kolumnę o największej liczbie głośników. Trochę się spóźniłem bo nie zaglądałem tu parę dni. Znalazłem taką kolumnę która ma 81 głośników (o ile dobrze policzyłem). Ale zapewne są na świecie potwory które mają jeszcze więcej McIntosh XRT2.1K Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 14 marca 2020 Autor Udostępnij Napisano 14 marca 2020 (edytowany) 7 minut temu, JohnDoe napisał: Znalazłem taką kolumnę która ma 81 głośników (o ile dobrze policzyłem). Zgadza się. (6) 8” woofers, (2) 6.5” low frequency midranges, (28) 2” upper frequency midranges and (45) ¾” tweeters. Wrażenie robi też deklarowany zakres częstotliwości: Frequency Response: 12Hz - 45kHz Zasłużone pierwsze miejsce rankingu. Edytowano 14 marca 2020 przez Kraft Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 14 marca 2020 Udostępnij Napisano 14 marca 2020 Na tym tle 42 głośniki w soundbarze Yamaha YSP-5600 to niewiele. Zdaje się ze robili coś takiego z większą ilością głośników, ale nie mogę znaleźć. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 14 marca 2020 Autor Udostępnij Napisano 14 marca 2020 Moby, ale podium chyba jest. A jeśli chodzi o współczynnik cena/ilość głośników to chyba nie do pobicia. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 14 marca 2020 Udostępnij Napisano 14 marca 2020 Yamaha YSP-5100 ma 44 głośniki. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zukzukzuk Napisano 14 marca 2020 Udostępnij Napisano 14 marca 2020 1 godzinę temu, mkk napisał: No pamiętam pamiętam Nic nie dostałem na PW . A wiadomości są tu : https://forum.audio.com.pl/messenger/ , z tym że w wątkach , nie widzę typowej skrzynki nadawczej Cieszę się:) Właśnie. Problem w tym, że na tym portalu prawdopodobnie nie ma skrzynki nadawczej. W zwiążku z tym, nie mogłem nijak sprawdzić czy na 100% wysłałem. A jestem wręcz przekonany, że wiadomość została wysłana (taki miałem komunikat). Mniej ważne. Wracając do tematu. Sądzę, że nie ma co się przescigać w ilośći głośników. A o jakości brzmienia, oferowanych przez te "monstra", trudno prowadzić rozważania. IRS V ostatnio widziałem w ogłoszeniach jakieś 10-15 lat temu za 40-45 tys. EUR. Od tego momentu się, wg mnie się nie pojawiły. To, daje do myślenia.. Nie słuchałem ich niestety. Choć wiem, że takie w Polsce grają... Sądzę, że to poziom niedostępny. Słuchałem natomiast, ich budżetowego, mniejszego brata - IRS Beta (obecnie jakieś 10-12 tys. EURO). Cóż. Moim zdaniem, to poziom brzmienia nieosiągalny dla współczesnych głośników. Może za milion zł? Wątpię:( Lecz, zdaniem wielu, mam nico "skrzywione" spojrzenie (znaczy - uszy). https://www.stereophile.com/content/infinity-irs-beta-loudspeaker-page-2 Więcej fotek może kiedyś, jak zlokalizuję dysk zewnętrzny... (nazwy plików są moje - proszę się nie sugerować) Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fortepiano Napisano 14 marca 2020 Udostępnij Napisano 14 marca 2020 (edytowany) 2 godziny temu, JohnDoe napisał: McIntosh XRT2.1K W pokoju McIntosha na AVS 2018 kolumny XRT2.1K nie zrobiły na mnie dobrego wrażenia. W 2019 roku Mcintosh zestawił swoje wzmacniacze z Rockportami Lyra i było bardzo muzykalnie, naturalnie, spójnie, rytmicznie. Był to dla mnie zestaw numer 2 wystawy ale do pełni audiofilskiego szczęścia za ponad 1mln zł przydałaby się lepsze oddanie głębi tonalnej tak jak to robi Boenicke. Jak na razie nie słyszałem wielogłośnikowych kolumn które spodobały mi się brzmieniowo. Wizualnie też mi nie przypadły do gustu. Edytowano 14 marca 2020 przez Fortepiano Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zukzukzuk Napisano 14 marca 2020 Udostępnij Napisano 14 marca 2020 58 minut temu, Fortepiano napisał: Jak na razie nie słyszałem wielogłośnikowych kolumn które spodobały mi się brzmieniowo Ciekawostka:) Jak dotąd nie słyszałem kolumn opartych na jednym (Tannoy, Fostex czi inne współosiowe też odpadają - brak "rozdzielczości w pionie" - ja to nazwywam) lub dwu głośnikach, które potrafią dobrze odwzorować rzeczywistość (więcej niż 2-3 instrumenty i głosy też). Zresztą - nie szukam już. Słuchałeś Bet? A może RS IB? Instrumenty bez prądu, głosy... MUZYKA jest niczym Wielki Kanion dla niepełnosprawnego. Jeśli zejdziesz na dół, albo wpadniesz, to nie ma powrotu... Raczej - nie ma po co wracać:) A próbowałem., bo pokój maluchy... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts